Ο «γάρος»: Μία αρχαία νοστιμιά και η κέτσαπ των αρχαίων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ιστορία του ψωμιού.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
Εν αρχή Ο Θεός γέμισε τη γη με μπρόκολο, κουνουπίδι και σπανάκι... πράσινα κίτρινα και κόκκινα λαχανικά όλων των ειδών, ώστε ο άνδρας και η γυναίκα.
Στο σούπερ μάρκετ. Σήμερα οι φίλοι μας είναι στο σούπερ μάρκετ και ψωνίζουν: -Λοιπόν τι χρειαζόμαστε; Για κοίτα την λίστα -Για να δούμε...γάλα, γιαούρτια,
Εβδομάδα Υγιεινής Διατροφής
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
H αρχαία Ελληνική κουζίνα
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η Νότια Κορέα, επίσημα Δημοκρατία της Κορέας, είναι κράτος της ανατολικής Ασίας, στο νότιο μέρος της κορεατικής χερσονήσου. Προς τον Βορρά συνορεύει.
ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Ελληνική- παραδοσιακή κουζίνα.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΠΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ!; Συγχαρητήρια! Είσαι πια αρκετά μεγάλος για να χρησιμοποιείς την ηλεκτρική κουζίνα ή το φούρνο μικροκυμάτων η μαμά σου σού είπε πως μπορείς.
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΚΑΠΑΡΗ ΚΑΠΑΡΗ.
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να τρώει όποιο φαγητό του αρέσει.Στις περισσότερες θρησκείες, υπάρχουν διαιτολογικοί κανόνες.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ
 Φρούτο Φρούτο  Λαχανικό Λαχανικό  Σωστό Σωστό.
4ο μαθημα στο τραπεζι την ωρα του φαγητου
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤ1
ΣΤ΄ ΤΑΞΗ 29ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΙΔΗ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Σαλάμι αέρος Λευκάδας Εργασία μαθητή Α’ Λυκείου Σούρδη Ευάγγελου Σχολ. Έτος
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Vinaigrette, Citronette, Roquefort dressing.
ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΑ - ΜΑΡΙΑΣ Όταν τρως σπιτικό φαγητό το καταλαβαίνεις…… μυρίζει και έχει Μμμμμ… άλλη γεύση!!!!!!!!!!!!
Συμπόσια στην Αρχαία Ελλάδα
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ!!! ‘Αλεξ Χαράλαμπος Στ’2.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
22:28 ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
1o Π.Σ.Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤ’2.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή Διατροφή είναι ένας ορός όπου έχει επινοηθεί από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις. Το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του.
ΕΕΕΕΚ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Σπύρος Τσουκαλάς , Άρης Σερμέτης , Άρτεμις
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Αϊνστάιν: «Να λέτε στα παιδιά μόνο παραμύθια!»
Γαστρονομικός τουρισμός : τις κουζίνες του κόσμου
Αϊνστάιν: «Να λέτε στα παιδιά μόνο παραμύθια!»
Μείγματα.
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
Προσωπικές αντωνυμίες
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρα-κτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργι-κή δραστηριότη-τα.
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα 23:19 Ευριπίδης Σάββα.
Λατινική Αμερική Συνεργάστηκαν: Βασιλειάδη Δήμητρα Θανοπούλου Φαίη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο «γάρος»: Μία αρχαία νοστιμιά και η κέτσαπ των αρχαίων Γλώσσα ΣΤ’ – Ενότητα 4 – σελ. 52 – ασκ. 7 Ο «γάρος»: Μία αρχαία νοστιμιά και η κέτσαπ των αρχαίων by Αναστασία Κυπριώτη

Τι ήταν ο «γάρος»; Ο «γάρος» είναι μπαχαρικό (ή αλλιώς καρύκευμα) της ρωμαϊκής κουζίνας, που παρασκευαζόταν από ψάρι

Η ιστορία του

Ποια ήταν η προέλευσή του; (Συγκεκριμένα από την Καρχηδόνα) Η προέλευσή του ήταν από την Ελλάδα (Συγκεκριμένα από την Καρχηδόνα)

πιθανό να το ρωτήσει οποιοσδήποτε Και, ήταν κόκκινος; Αντιθέτως, μοιάζει κάπως έτσι: Όχι βέβαια, αλλά νομίζω πως είναι πιθανό να το ρωτήσει οποιοσδήποτε Μπλιαχ! Έτσι;

Πώς όμως επινοήθηκε η δύσοσμη αυτή σάλτσα ψαριού; Μάλλον κατά τύχη, όπως και το κρασί ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα που κάποιος τολμηρός τα δοκίμασε και του άρεσαν, έτσι όπως είχαν «αλλοιωθεί» απ’ τη ζύμωση που μυρίζει πολύ άσχημα

ΟΚ, αλλά πώς φτιάχνεται μιας που κάνω πολλές ερωτήσεις; Φτιάχνεται από μικρά ψαράκια, κατά προτίμηση γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα κ.λπ. που έμεναν μέσα σε βάζα με θαλασσινό νερό αρκετές ημέρες. Κατόπιν, έβαζαν και μπαχαρικά ή κρασί, 1 κιλό γαύρο μεσαίο μέγεθος διάφορα τουρσιά (καρότο, λάχανο, αγγουράκι), 3 σκελ., σκόρδο και ξίδι Τέλος, έβαζαν αλάτι και πιπέρι.

από δάγκωμα σκυλιού, από τη άλλων συναφών ασθενειών. Κάνει καλό σε κάτι; Φυσικά και κάνει καλό. Σε θεραπεύει από δάγκωμα σκυλιού, από τη γαστρεντερίτιδα και άλλων συναφών ασθενειών.

Όχι. Το έβαζαν σε οποιαδή- ποτε φαγητά για να είναι νόστιμα Και τέλος, το έβαζαν σε συγκεκριμένα φαγητά; Όχι. Το έβαζαν σε οποιαδή- ποτε φαγητά για να είναι νόστιμα

Ευχαριστώ για την παρακολούθηση