Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα
Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα Δημήτρης, Ειριάννα Δ’τάξη Μάθημα πληροφορικής 1ο Π.Δ.Σ Ρόδου

2 Το Σάββατο του Λαζάρου Στη Ρόδο επίσης, το Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου, συγκεντρώνοντας χρήματα και αυγά για τους ιερείς.

3 Χριστουγεννιάτικα έθιμα Δωδεκανήσων
Κάθε τόπος είχε τα δικά του μαγειρέματα. Συνήθως, το «καλό» φαγητό ήταν το χοιρινό, καμιά φορά και το κοτόπουλο, πάντως στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι το χοιρινό κρέας είχε... δεσπόζουσα θέση.

4 Χριστουγεννιάτικα έθιμα Δωδεκανήσων
Κρατώντας την «Κουλούρα», το Χριστόψωμο. Ο αρχηγός του σπιτιού έριχνε λάδι ή κρασί στη φλόγα. Η σημειολογία ήταν σημαντική: αν η φωτιά φούντωνε, ήταν καλός οιωνός για το σπίτι, αν έσβηνε, κακός. Υστερα το κάθε μέλος της οικογένειας τραβούσε ένα κομμάτι από την κουλούρα. Ο τυχερός μπορεί να έβρισκε μέσα και ένα νόμισμα!

5 Τα φαγητά των Δωδεκανήσων
Τα φαγητά των Δωδεκανήσων Στην κουζίνα του Αιγαίου τα νόστιμα υλικά φτιάχνουν μοναδικά πιάτα, άλλοτε εντελώς απλά, άλλοτε με ιδιαίτερες συνταγές που γεννήθηκαν  από την ανάγκη και την ιστορία κάθε νησιού λιγοστό νερό και το άγονο έδαφος αφήνουν τον ήλιο, τη θαλασσινή αλμύρα και την πρωινή δροσιά να θρέψει τα πιο νόστιμα φρούτα και λαχανικά.

6 Η Ανάσταση στην Κω Στην Κω, ενώ οι μεγάλοι ασχολούνται με τις πασχαλινές δουλειές και τον εκκλησιασμό, τα παιδιά προετοιμάζονται για την Ανάσταση. Παίρνουν μεγάλα κλειδιά από εκείνα που είχαν οι παλιές κλειδαριές, δένουν με ένα σχοινί το κλειδί με μπαρούτι και βάζουν το καρφί στην τρύπα του κλειδιού, το βράδυ της Ανάστασης το χτυπούν δυνατά στον τοίχο για να εκπυρσοκροτήσει.

7 Η Λαμπρή Εβδομάδα Στην Κάρπαθο τα πασχαλινά έθιμα ξεχωρίζουν στον Όλυμπο, όπου οι κάτοικοι ακολουθούν παραδόσεις πένθους και θρήνου στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και λαμπρού εορτασμού, που κορυφώνεται τη Λαμπρή Τρίτη. Αποχωρίζονται τις παραδοσιακές πολύχρωμες στολές τους μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν τις αντικαθιστούν με μια «πένθιμη» ενδυμασία. 

8 Η περίοδος της Ιταλοκρατίας
Η περίοδος της Ιταλοκρατίας Κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα και ειδικά κατά την φασιστική περίοδο η Ιταλία έλαβε αυστηρά μέτρα κατά της ελληνικής παιδείας.

9 Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
 Οι Ιταλοί αποβιβάσθηκαν στην Αστυπάλαια, τη Ρόδο και άλλα νησιά το 1912. Η ιταλική κυριαρχία διήρκεσε μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε και πέρασαν στην Ελληνική δικαιοδοσία το 1946.

10 Η Ιταλοκρατία των Δωδεκανήσων
Η Ιταλοκρατία των Δωδεκανήσων Τα Δωδεκάνησα βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή από τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο του  Κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής τα στρατηγικής σημασίας νησιά έγιναν το κέντρο των αποικιακών φιλοδοξιών της Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

11 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας. Thank you.


Κατέβασμα ppt "Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google