Ο «γάρος»: Μία αρχαία νοστιμιά και η κέτσαπ των αρχαίων Γλώσσα ΣΤ’ – Ενότητα 4 – σελ. 52 – ασκ. 7 Ο «γάρος»: Μία αρχαία νοστιμιά και η κέτσαπ των αρχαίων by Αναστασία Κυπριώτη
Τι ήταν ο «γάρος»; Ο «γάρος» είναι μπαχαρικό (ή αλλιώς καρύκευμα) της ρωμαϊκής κουζίνας, που παρασκευαζόταν από ψάρι
Η ιστορία του
Ποια ήταν η προέλευσή του; (Συγκεκριμένα από την Καρχηδόνα) Η προέλευσή του ήταν από την Ελλάδα (Συγκεκριμένα από την Καρχηδόνα)
πιθανό να το ρωτήσει οποιοσδήποτε Και, ήταν κόκκινος; Αντιθέτως, μοιάζει κάπως έτσι: Όχι βέβαια, αλλά νομίζω πως είναι πιθανό να το ρωτήσει οποιοσδήποτε Μπλιαχ! Έτσι;
Πώς όμως επινοήθηκε η δύσοσμη αυτή σάλτσα ψαριού; Μάλλον κατά τύχη, όπως και το κρασί ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα που κάποιος τολμηρός τα δοκίμασε και του άρεσαν, έτσι όπως είχαν «αλλοιωθεί» απ’ τη ζύμωση που μυρίζει πολύ άσχημα
ΟΚ, αλλά πώς φτιάχνεται μιας που κάνω πολλές ερωτήσεις; Φτιάχνεται από μικρά ψαράκια, κατά προτίμηση γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα κ.λπ. που έμεναν μέσα σε βάζα με θαλασσινό νερό αρκετές ημέρες. Κατόπιν, έβαζαν και μπαχαρικά ή κρασί, 1 κιλό γαύρο μεσαίο μέγεθος διάφορα τουρσιά (καρότο, λάχανο, αγγουράκι), 3 σκελ., σκόρδο και ξίδι Τέλος, έβαζαν αλάτι και πιπέρι.
από δάγκωμα σκυλιού, από τη άλλων συναφών ασθενειών. Κάνει καλό σε κάτι; Φυσικά και κάνει καλό. Σε θεραπεύει από δάγκωμα σκυλιού, από τη γαστρεντερίτιδα και άλλων συναφών ασθενειών.
Όχι. Το έβαζαν σε οποιαδή- ποτε φαγητά για να είναι νόστιμα Και τέλος, το έβαζαν σε συγκεκριμένα φαγητά; Όχι. Το έβαζαν σε οποιαδή- ποτε φαγητά για να είναι νόστιμα
Ευχαριστώ για την παρακολούθηση