Η αγορά Ευρωνομισμάτων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

1. 2 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ“ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ  Είναι πλέον κατανοητό από όλους.
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Παναγιώτης Θ. Καπόπουλος
Τραπεζική Ι Κ.1 Ο ρόλος και η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού
Το Χρήμα ως Χρέος Μπέρμπερι Κλέα Ζιαγκοβά Ασπασία Μαρκοπούλου Νάντια
Σχολικό έτος : ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ 1.ΡΩΜΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ
ΤΟ ΧΡΗμα ΩΣ εμπΟρευμα ΟΜΑΔΑ : γερκου α. αϊβαζιδου ειρ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’
Κεφ. 7: Χρήμα – πληθωρισμός
Μάθημα 6ο Οι τράπεζες και ο ρόλος τους στη δημιουργία χρήματος.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ
MANAGEMENT OF FINANCIAL INSTITUTIONS
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8Ο ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
Προσφορά και Ζήτηση Χρήματος
Κεφάλαιο 8 Ανοικτή οικονομία σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
1 Η Απουσία Διεθνούς Μακροοικονομικής Ισορροπίας στην Πρόσφατη Οικονομική Κρίση και η Περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γ. Δ. Δημόπουλος Καθηγητής Ευρωπαϊκής.
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
ΘΕΜΗΣ ΚΑΛΠΑΚΤΣΟΓΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ασφάλιση του τιμολογίου Η χρηματοδότηση ανέρχεται στο 80% του ασφαλισμένου.
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα : Βέλτιστη Κεφαλαιακή Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ Λ.Ε.Α.Δ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΡΟΣ 2011.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος.
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 7η Περί Χρήματος. ΧΡΗΜΑ Χρήμα (Money) οτιδήποτε γενικά αποδεκτό στις συναλλαγές. Λειτουργεί ως:  Μέτρο υπολογισμού αξιών και.
Διαχρονική Αξία του χρήματος Προτιμάτε ένα ευρώ σήμερα ή ένα ευρώ μετά από ένα έτος; (υποθέτουμε ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός...) Έννοια του τόκου (κόστος.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Κόστος κεφαλαίου Κόστος ευκαιρίας:
1 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΙΣΚΟΥ Σημειώσεις για το μάθημα: Ευρωαγορές και λόγοι δημιουργίας εποπτικού ελέγχου των τραπεζών Συμεών Καραφόλας.
3. ΟΝΕ Ι. Θεσμικά όργανα Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) 1. Συγκρότηση 1.1. ΕΣΚΤ= ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές.
Μακροοικονομία Διάλεξη 4. Χρήμα 1) Μέσο Ανταλλαγής -να είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας -να μην υπόκειται σε φθορά και αλλοίωση με την πάροδο.
Αξιολόγηση επενδύσεων Ενότητα 3 : Μελλοντική αξία ράντας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια.
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αναστασία Κοπανέλη (Υποψ. Δρ. Χρηματοοικονομίας, MSc, MSc, MSc) / Πανεπιστημιακός Υπότροφος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές αναπτύχθηκαν.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Ν.Μ. 32_Απλοί λόγοι απόδοσης 1 Απλοί λόγοι απόδοσης Μέθοδος του μέσου ποσοστού αποδόσεως αποδόσεως (average rate of return)
ΔΑΝΕΙΑ ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ Η ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ;
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Αγορές Συναλλάγματος 1.
Οικονομική Επιχειρήσεων Τμήμα Λογιστικής ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Λάρισα 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ Δρ. Μάριος Τρίγκας Ph.D. Οικονομικής & Καινοτομίας Επιχειρήσεων.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σημειώσεις για το μάθημα: Ελεγχος Προσφοράς Χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα Συμεών Καραφόλας.
Γενική Συνέλευση 17 Μαρτίου 2017
Β. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
Δίκαιο εμπράγματης ασφάλειας: Εισαγωγή και γενικές αρχές
ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2010 “Εγγύηση από τη ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ Χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών κλπ” Δρ. Αλέξανδρος.
Παρουσίαση Άρθρου στο μάθημα “Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία” Ταμουρίδου Μαρία (ΑΜ:35030) Living with Global Imbalances - Cooper (2007) - Έρευνα πού.
Μακροοικονομική Ενότητα: Χρήμα και νομισματικό σύστημα (Μέρος Γ)
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
Mathew Shane & David Kelch
Εθνικόν Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων Διοικητική Επιχειρήσεων & Τραπεζών
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Χρηματοδότηση της Επιχείρησης σας
Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία Κωστελέτου Νικολίνα Οκτ. 2017
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.5: Πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων αγροτικών.
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
Συναλλαγματικός κίνδυνος
Βραχυχρόνια Χρηματοδότηση Πολυεθνικών Επιχειρήσεων
Αναλυση χρηματοοικονομικων καταστασεων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η αγορά Ευρωνομισμάτων

Ανάπτυξη αγοράς ευρωνομισμάτων Μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στη διεθνή χρηματοδότηση. Πρόκειται για μια αγορά χρήματος όπου πραγματοποιούνται καταθέσεις και χορηγούνται δάνεια σε νομίσματα διαφορετικά από το νόμισμα της χώρας στην οποία λειτουργεί η αγορά. Ο όρος ευρωνόμισμα έχει επικρατήσει επειδή ο κύριος όγκος των ευρωσυναλλαγών διεξάγεται στην Ευρώπη.

Αγορά ευρωνομισμάτων Αγορές ευρωνομισμάτων υπάρχουν σε ολόκληρο το κόσμο. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αγορά βρίσκεται στο Λονδίνο (20% της συνολικής αγοράς). Οι συναλλαγές είναι μεγάλες συνήθως περιλαμβάνουν πολλαπλάσια του $1.000.000. Περίπου 80% της αγοράς περιλαμβάνει διιατραπεζικές συναλλαγές.

Παραδείγματα Καταθέσεις σε ευρώ σε τράπεζες του Λονδίνου. Καταθέσεις στερλίνων σε τράπεζες της Γαλλίας. Ο όρος χρησιμοποιείται για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα σε τράπεζες που λειτουργούν εντός αλλά και εκτός Ευρώπης π.χ. Καναδά, Ιαπωνία κλπ.

Ιστορική αναδρομή Η αγορά ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με την δημιουργία της αγοράς ευρωδολαρίων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 άρχισε να αναπτύσσεται η αγορά ευρωμάρκων, ευρωστερλίνων και ευρωγιέν. Ωστόσο παρά την ανάπτυξη και άλλων ευρωνομισμάτων τα ¾ περίπου των συναλλαγών σε ευρωνομίσματα αναφέρονται σε ευρωδολάρια.

Λόγοι ανάπτυξης αγοράς ευρωδολαρίων Η επιθυμία της τέως Σοβιετικής Ένωσης στα τέλη της δεκαετίας του 1950 να διακρατεί δολάρια εκτός ΗΠΑ με τον φόβο της δήμευσης τους από τις ΗΠΑ σε περίοδο κρίσης. Η κρίση της στερλίνας το 1957 είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ως μέσο διεθνών πληρωμών. Στα τέλη του 1950 το δολάριο ήταν το ισχυρότερο νόμισμα και οι συναλλασσόμενοι διακρατούσαν τα διαθέσιμά τους σε δολάρια.

Λόγοι ανάπτυξης αγοράς ευρωδολαρίων Ο σημαντικότερος παράγοντας ήταν τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων και τα χαμηλότερα επιτόκια χορηγήσεων σε σχέση με αυτά στην αγορά χρήματος των ΗΠΑ. Οι ευρωτράπεζες δεν υποχρεούνται να διατηρούν υποχρεωτικές καταθέσεις, άτοκα στην Κεντρική Τράπεζα. Τέλος, η μεγάλη αύξηση των εσόδων των χωρών εξαγωγής πετρελαίου λόγω της σημαντικής ανατίμησης του πετρελαίου την δεκαετία του 1970.

Διάρθρωση αγοράς ευρωδολαρίων Η αγορά ευρωδολαρίων είναι κυρίως μια ενδοτραπεζική αγορά με βασική λειτουργία την μεταφορά χρηματικών κεφαλαίων από τους τελικούς δανειστές στους τελικά δανειζόμενους. Συμμετέχουν κυρίως υποκαταστήματα μεγάλων εθνικών τραπεζών.

Διάρθρωση αγοράς ευρωδολαρίων Το ευρωτραπεζικό σύστημα συγκεντρώνει προθεσμιακές καταθέσεις με χρονική διάρκεια που κυμαίνεται από μια εβδομάδα έως τρια έτη. Ο μεγάλος όγκος ευρωκαταθέσεων και των ευρωδανείων είναι χρονικής διάρκειας μικρότερης του έτους. Η αγορά ευρωδολαρίων έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της εσωτερικής αγοράς χρήματος τόσο στη προσέλκυση καταθέσεων όσο και στη χορήγηση δανείων.

Διάρθρωση αγοράς ευρωδολαρίων Το πλεονέκτημα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το ευρωτραπεζικό σύστημα δεν υπόκειται στους περιορισμούς και στις ρυθμίσεις που επιβάλλονται στο εθνικό τραπεζικό σύστημα. Τέτοιες ρυθμίσεις είναι οι υποχρεωτικές καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα, τον καθορισμό ανώτατων ορίων στα επιτόκια και στην θέσπιση κανόνων για την κατανομή των πιστώσεων.

Παράδειγμα Έστω ότι οι εσωτερικές τράπεζες υπόκεινται στην υποχρέωση να καταθέτουν άτοκα ποσοστό 10% των καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα. Εάν γίνει μια κατάθεση 100 δολαρίων σε μια τράπεζα των ΗΠΑ τότε η τράπεζα θα πρέπει να καταθέσει υποχρεωτικά τα 10 δολάρια στη κεντρική τράπεζα και θα δανείσει το υπόλοιπο ποσό.

Παράδειγμα Υποθέτουμε ότι το λειτουργικό κόστος της τράπεζας ανέρχεται σε 1% των καταθέσεων και το επιτόκιο χορηγήσεων είναι 10%. Τότε η συγκεκριμένη τράπεζα θα μπορεί να προσφέρει ένα επιτόκιο καταθέσεων γύρω στο 8%. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες της τράπεζας για τόκους καταθέσεων ανέρχονται σε 0,08x100=8 δολάρια ενώ τα έσοδά της από χορηγήσεις δανείων ύψους 90 δολ. σε 0,10x90=9 δολ. Η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών για τόκους καλύπτει το λειτουργικό κόστος της τράπεζας.

Παράδειγμα Έστω τώρα μια ευρωτράπεζα η οποία δεν υποχρεούται να διατηρεί άτοκες καταθέσεις στη κεντρική τράπεζα. Μπορεί συνεπώς να δανείσει ολόκληρο το ποσό της κατάθεσης και έχει την δυνατότητα να προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων σε σχέση με την αμερικάνικη τράπεζα (8%). Αν η ευρωτράπεζα καθορίσει επιτόκιο καταθέσεων 9% οι δαπάνες της για τόκους καταθέσεων θα είναι 0,09x100=9 δολάρια.

Παράδειγμα Από την άλλη πλευρά τα έσοδα της ευρωτράπεζας από χορηγήσεις δανείων ύψους 100 δολαρίων με επιτόκιο χορηγήσεων 10% θα είναι 0,10x100=10 δολάρια. Η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών για τόκους καταθέσεων θα καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας.

Διάρθρωση αγοράς ευρωδολαρίων Τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων στην αγορά ευρωδολαρίων καθορίζονται με βάση το διατραπεζικό επιτόκιο LIBOR (London InterBank Offered Rate). Κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της αγοράς ευρωδολαρίων τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων παρέμεναν σταθερά κατά την διάρκεια των καταθέσεων και δανείων. Αργότερα τα επιτόκια αυτά συνδέθηκαν με το διατραπεζικό επιτόκιο.