Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βραχυχρόνια Χρηματοδότηση Πολυεθνικών Επιχειρήσεων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βραχυχρόνια Χρηματοδότηση Πολυεθνικών Επιχειρήσεων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βραχυχρόνια Χρηματοδότηση Πολυεθνικών Επιχειρήσεων
Β. Μπαμπαλός, PhD Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΤΕΙ Πελοποννήσου

2 Στόχοι παρουσίασης Γιατί οι πολυεθνικές επιχειρήσεις εξετάζουν χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα. Πως οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αποφασίζουν εάν θα χρηματοδοτηθούν σε ξένο νόμισμα. Να αναδείξουμε τα πιθανά οφέλη της χρηματοδότησης με ένα χαρτοφυλάκιο νομισμάτων.

3 Πηγές βραχυχρόνιας χρηματοδότησης
Euronotes είναι χρεόγραφα χωρίς εξασφάλιση διάρκειας 1, 3 ή 6 μηνών. Η έκδοση πραγματοποιείται με την φροντίδα εμπορικών τραπεζών. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις μπορεί να χρησιμοποιήσουν Ευρώ εμπορικά χρεόγραφα για να εξασφαλίσουν βραχυχρόνια χρηματοδότηση. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις μπορεί να χρησιμοποιήσουν απευθείας Eurobank loans για να διατηρήσουν μια σχέση με τις τράπεζες.

4 Εσωτερική χρηματοδότηση
Πριν ψάξει για πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης η πολυεθνική εταιρεία πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν έχει εσωτερικά κεφάλαια διαθέσιμα. Οι μητρικές των πολυεθνικών εταιρειών μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια αυξάνοντας το κόστος των πρώτων υλών που διοχετεύουν στις θυγατρικές τους. Στη τελευταία περίπτωση τα κεφάλαια που δίνουν οι θυγατρικές στην μητρική εταιρεία δεν επιστρέφονται.

5 Γιατί οι πολυεθνικές εξετάζουν πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης
Μια πολυεθνική μπορεί να επιλέξει να χρηματοδοτηθεί σε ξένο νόμισμα για να αντισταθμίσει μια απαίτηση σε ξένο νόμισμα. Μια πολυεθνική μπορεί επίσης να δανειστεί σε ξένο νόμισμα όταν τα επιτόκια των ξένων νομισμάτων είναι περισσότερο ελκυστικά μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού.

6 Παράδειγμα Η εταιρεία Plenty Ltd (UK) έχει απαιτήσεις σε αμερικάνικα δολάρια ενώ χρειάζεται στερλίνες για άμεσες ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δανειστεί δολάρια και να τα μετατρέψει σε λίρες για να αποκτήσει την ρευστότητα που της λείπει. Τότε οι απαιτήσεις σε δολάρια της εταιρείας θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθεί το δάνειο.

7 Παράδειγμα Σε αυτό το παράδειγμα η χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα μειώνει την έκθεση της εταιρείας στον συναλλαγματικό κίνδυνο. Η παραπάνω στρατηγική είναι ελκυστική εάν το επιτόκιο δανεισμού σε ξένο νόμισμα είναι χαμηλό και το ξένο νόμισμα δεν αναμένεται να ανατιμηθεί.

8 Καθορίζοντας το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης
Το πραγματικό κόστος δανεισμού εξαρτάται από Το επιτόκιο του δανείου και Την μεταβολή του νομίσματος στο οποίο έχει ληφθεί το δάνειο κατά την περίοδο του δανείου

9 Καθορίζοντας το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης
1. Δανείζεται NZ$1,000,000 με 8.00% Για 1 χρόνο Στο χρόνο t 3. Πρέπει να αποπληρώσει NZ$1,080,000 1 χρόνο μετά 2. Μετατροπή σε $500,000 Ισοτιμία = $0.50/NZ$ 4. Μετατροπή σε $648,000 ισοτιμία= $0.60/NZ$ Ποιο είναι το πραγματικό επιτόκιο $648k – $500k = 29.6% $500k

10 Καθορίζοντας το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης
Πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης, rf = {( 1 + if )  St+1} – {1  St} = ( 1 + if )St+1 – 1 {1  St} St όπου if = επιτόκιο δανείου St = αρχική ισοτιμία St+1 =ισοτιμία στο τέλος Το πραγματικό επιτόκιο μπορεί να γραφεί ως rf = ( 1 + if ) ( 1 + ef ) – 1 όπου ef = η % D στην τρέχουσα ισοτιμία

11 Παράδειγμα χρηματοδότησης σε ξένο νόμισμα
Η εταιρεία Danya Ltd με έδρα την Ιρλανδία χρειάζεται βραχυπρόθεσμα κεφάλαια για 1 έτος και γνωρίζει πως το επιτόκιο για δάνειο 1 έτους σε ευρώ είναι 12% ενώ το δάνειο σε Ελβετικά φράγκα για την ίδια διάρκεια είναι 8%. Η εταιρεία προβλέπει ότι το ελβετικό φράγκο αναμένεται να ανατιμηθεί από 0,64 ευρώ σε 0,6528 ή κατά 2% για το επόμενο έτος.

12 Παράδειγμα χρηματοδότησης σε ξένο νόμισμα (2)
Σε αυτή την περίπτωση, κι εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις της εταιρείας για την αναμενόμενη μελλοντική ισοτιμία ευρώ με ελβετικό φράγκο το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης σε ελβετικό φράγκο για δάνειο διάρκειας ενός έτους θα είναι

13 Παράδειγμα χρηματοδότησης σε ξένο νόμισμα (3)
Σημειώστε ότι με βάση την συγκεκριμένη πρόβλεψη το δάνειο σε ελβετικό φράγκο είναι πιο συμφέρουσα πρόταση για την εταιρεία, ωστόσο η πρόβλεψη ενέχει πάντα κίνδυνο να μην επαληθευτεί.

14 Κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την Χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα
Ισοδυναμία επιτοκίων, Η προθεσμιακή ισοτιμία ως πρόβλεψη της μελλοντικής ισοτιμίας Προβλέψεις μελλοντικών ισοτιμιών μέσω κατανομής πιθανότητας.

15 Κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την Χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα
Ισοδυναμία επιτοκίων (IRP) Εάν ισχύει η ισοδυναμία επιτοκίων η χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα με ταυτόχρονη αντιστάθμιση της θέσης στην προθεσμιακή αγορά θα οδηγήσει σε παρόμοια κόστη με αυτά της εγχώριας χρηματοδότησης.

16 Ισοδυναμία επιτοκίων όπου reff =το πραγματικό επιτόκιο δανείου
if το επιτόκιο δανείου σε ξένο νόμισμα p=το ασφάλιστρο/ η έκπτωση προθεσμιακής ισοτιμίας Εάν ισχύει η ισοδυναμία επιτοκίων τότε reff=ih όπου ih=το επιτόκιο δανείου σε εγχώριο νόμισμα

17 Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του προηγούμενου παραδείγματος:
Η ισοδυναμία επιτοκίων μπορεί να χρησιμεύσει για να υπολογίσουμε την αναμενόμενη ανατίμηση/υποτίμηση του ξένου νομίσματος προκειμένου το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης σε ξένο νόμισμα να ισούται με το ih. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του προηγούμενου παραδείγματος:

18 Κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την Χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα
Η προθεσμιακή ισοτιμία ως πρόβλεψη της μελλοντικής ισοτιμίας Εάν η προθεσμιακή ισοτιμία είναι αμερόληπτος εκτιμητής της μελλοντικής τρέχουσας ισοτιμίας τότε το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης ενός δανείου σε ξένο νόμισμα θα είναι κατά μέσο όρο ίσο με το εγχώριο επιτόκιο χρηματοδότησης.

19 Κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την Χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα
Προβλέψεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν τις προβλέψεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών για να εκτιμήσουν το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης ενός ξένου νομίσματος , ή μπορεί να υπολογίσουν την συναλλαγματική ισοτιμία του νεκρού σημείου που θα εξισώσει το εγχώριο και ξένο κόστος χρηματοδότησης .

20 Κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα
Μερικές φορές, οι εταιρείες μπορεί να είναι χρήσιμο να αναπτύξουν μια κατανομή πιθανότητας για την μελλοντική ισοτιμία. Για κάθε μεταβολή της ισοτιμίας η εταιρεία υπολογίζει το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης του δανείου σε ξένο νόμισμα. Η τελική απόφαση για το δάνειο λαμβάνεται υπόψη με βάση ένα σταθμισμένο με τις αντίστοιχες πιθανότητες εμφάνισης πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης (Ereff).

21 Παράδειγμα Η εταιρεία Caroline Ltd με έδρα το Η.Β. πρέπει να αποφασίσει εάν θα δανειστεί σε ελβετικό φράγκο για 1 έτος. Το επιτόκιο δανεισμού για 1 έτος σε ελβετικά φράγκα είναι 8% ενώ το επιτόκιο για αντίστοιχης διάρκειας δάνειο σε λίρες Αγγλίας είναι 15%.

22 Παράδειγμα Η εταιρεία στη συνέχεια σχηματίζει μια κατανομή πιθανότητας των πιθανών μεταβολών της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου σε σχέση με την λίρα Αγγλίας για ολόκληρη την διάρκεια του δανείου. Η κατανομή πιθανότητας εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα.

23 Παράδειγμα

24 Πραγματικά αποτελέσματα από την χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα
Το γεγονός ότι ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ξένη χρηματοδότηση δείχνει ότι πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν μειωμένο κόστος χρηματοδότησης.

25 Χρηματοδότηση με χαρτοφυλάκιο νομισμάτων
Ενώ η εξωτερική χρηματοδότηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης , η διακύμανση του κόστους είναι υψηλότερη. Οι πολυεθνικές είναι σε θέση να επιτύχουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης χωρίς υπερβολικούς κινδύνους , με τη χρηματοδότηση μέσω ενός χαρτοφυλακίου νομισμάτων .

26 Χρηματοδότηση με χαρτοφυλάκιο νομισμάτων
Αν τα επιλεγμένα νομίσματα δεν εμφανίζουν υψηλή θετική συσχέτιση είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν ένα υψηλό επίπεδο ανατίμησης ταυτόχρονα. Έτσι , μειώνονται οι πιθανότητες το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης του χαρτοφυλακίου να υπερβαίνει το ποσοστό εγχώριας χρηματοδότησης.

27 Χρηματοδότηση με χαρτοφυλάκιο νομισμάτων
Μια επιχείρηση που χρηματοδοτείται κατ 'επανάληψη με ένα χαρτοφυλάκιο νομισμάτων κανονικά θα προτιμούσε να συνθέσει ένα πακέτο χρηματοδότησης που παρουσιάζει ένα κάπως προβλέψιμο πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης σε περιοδική βάση .

28 Χρηματοδότηση με χαρτοφυλάκιο νομισμάτων
Κατά τη σύγκριση των διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων , η διακύμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσει πόσο ασταθές είναι το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης ενός χαρτοφυλακίου.

29 Χρηματοδότηση με χαρτοφυλάκιο νομισμάτων
Για ένα χαρτοφυλάκιο δυο νομισμάτων, E(rP) = wAE(rA) + wBE(rB) όπου rP = το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης του χαρτοφυλακίου rX = το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης του νομίσματος X wX = το ποσοστό της χρηματοδότησης στο ξένο νόμισμα Χ

30 Χρηματοδότηση με χαρτοφυλάκιο νομισμάτων
Για ένα χαρτοφυλάκιο δυο νομισμάτων, Var(rP) = wA2A2 + wB2B2 + 2wAwBABCORRAB X2 = η διακύμανση του πραγματικού επιτοκίου χρηματοδότησης του νομίσματος Χ CORRAB = ο συντελεστής συσχέτισης των επιτοκίων χρηματοδότησης των 2 νομισμάτων

31 Πηγές Madura, J., (2011), International Financial Management, Cengage learning


Κατέβασμα ppt "Βραχυχρόνια Χρηματοδότηση Πολυεθνικών Επιχειρήσεων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google