ΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ Αδαμοπούλου Χαρούλα1 , Αδαμοπούλου Βασιλική2, Μανωλοπούλου Κωνσταντίνα2 1 Παιδαγωγός ΠΕ Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΚΔΑΠ,Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ναυπακτίας 2 Νοσηλεύτρια ΠΕ, MS©, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ΝΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ H διατροφική εκπαίδευση κρίνεται απαραίτητη από τα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού, καθώς περιλαμβάνει την υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών και φυσικής δραστηριότητας, ως βασικούς συντελεστές της ανάπτυξης και σωματικής του υγείας. ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της διατροφικής εκπαίδευσης του παιδιού, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξή του, προκειμένου να αποτελέσει το πρώτο θεμέλιο της περαιτέρω σωματικής και ψυχικής του υγείας καθ όλη τη διάρκεια του βίου του. ΜΕΘΟΔΟΣ Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική αναζήτηση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων PubMed και Google Scholar με τις λέξεις κλειδιά: health education, nutrition, children’s dietary, childhood nutrition, nutrition programs για το χρονικό διάστημα 2000 - 2018. Κριτήρια αποκλεισμού άρθρων αποτέλεσαν η γλώσσα, εκτός της ελληνικής και της αγγλικής. Τελικά, συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση 33 άρθρα. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ H διατροφική εκπαίδευση των παιδιών απαιτεί τη χάραξη στρατηγικών υγείας έχοντας ως βάση ένα σύνθετο μοντέλο αλληλεπίδρασης του οικογενειακού με το σχολικό περιβάλλον, όπου στο επίκεντρο είναι το παιδί και οι ανάγκες του. Η εκπαίδευση διατροφής του παιδιού επικεντρώνεται στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, στη γνώση της αξίας των βιταμινών και των θρεπτικών στοιχείων που προσλαμβάνει από τα προϊόντα που καταναλώνει, στην ομαλή σωματική του ανάπτυξη και διάπλαση, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αξιολόγησης και αποφυγής των τροφών που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του και περιέχουν βλαβερές προσμίξεις(συντηρητικά) , στη ρύθμιση της σωστής ροής των γευμάτων και των ενεργειακών αναγκών της ηλικιακής του ομάδας και αντίστοιχα του βασικού του μεταβολισμού .Επίσης, στοχεύει στην υιοθέτηση συνηθειών, που το καθιστούν σωματικά και πνευματικά υγιές. Ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (νάτριο , μαγνήσιο σίδηρος ,κάλιο, φώσφορος) σε συνδυασμό με την τακτική καθημερινή άσκηση και δραστηριότητα συμβάλλει στη σωματική ευρωστία του παιδιού, στην αύξηση της σχολικής απόδοσης εξαλείφοντας επικείμενα σημάδια κόπωσης , αδυναμίας, νωχελικότητας και συγκέντρωσης. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Baranowski T, Mendlein J, Resnicow K, Frank E, Cullen KW, Baranowski J. Physical activity and nutrition in children and youth: An overview of obesity prevention. Preventive Medicine. 2000, 31(2): 1-10. Perez-Rodrigo C, Aranceta J. School-based nutrition education: lessons learned and new perspectives. Public Health Nutrition. 2001, 4(1): 131–139. Wagner Ν, Meusel D, Kirch W. Nutrition education for children-results and perspectives. Journal of Public Health. 2005, 13(2): 102-110. Wehling-Weepie AK, McCarthy AM. A healthy lifestyle programme: promoting child health in schools. Journal of School Nursing. 2002, 18(6): 322–328. . ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η διατροφική αγωγή μέσω της οικογένειας και του σχολείου, οφείλουν να προάγουν ένα μοντέλο συμπεριφοράς που αφορά την υιοθέτηση υγιών συνηθειών διατροφής και άσκησης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση διατροφικής συνείδησης. Η απουσία γνώσεων που αφορούν τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών δύναται να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας στην μετέπειτα σωματική του διάπλαση και ψυχική υγεία.