Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ο Φαγανούλης στη χώρα της κρίσης»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ο Φαγανούλης στη χώρα της κρίσης»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ο Φαγανούλης στη χώρα της κρίσης»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ο Φαγανούλης στη χώρα της κρίσης» Σχολικό έτος 20ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

2 Ξεκινώντας… Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Τσιάκος Νεκτάριος
Συνεργαζόμενοι: Καλογερής Θεόδωρος Τάξη: Β΄ Τμήμα: 1ο

3 Δημιουργήσαμε ομάδες των 3-5 ατόμων, δίνοντας την ευελιξία να μετακινηθούμε σε άλλη ομάδα, εάν άπτεται του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός μας. Ο αριθμός των ομάδων φροντίσαμε να είναι ίδιος με τον αριθμό των ομάδων τροφών.

4 ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ…
Με αυτό το θέμα ασχοληθήκαμε κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά. Αποφασίσαμε λοιπόν να ασχοληθούμε εκτενέστερα φέτος με το ίδιο θέμα προκειμένου να επιτύχουμε πληρέστερη κατανόηση της πυραμίδας των τροφών και να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η σωστή διατροφή συμβάλλει στη σωματική, πνευματική και ψυχική ευεξία του ανθρώπου. Στόχος μας η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η συνειδητή υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

5 Η Δραση μαΣ…(5 τουλαχιστον διαφανειεΣ)
Διαβάσαμε βιβλία. Θυμηθήκαμε τις ομάδες τροφών. Ζωγραφίσαμε σκίτσα τροφών. Κόψαμε και κάναμε κολάζ για τις ομάδες τροφών και την πυραμίδα διατροφής.

6 Η Δραση μαΣ…(5 τουλαχιστον διαφανειεΣ)
Φτιάξαμε την πυραμίδα διατροφής μας, τη συγκρίναμε με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, βγάλαμε συμπεράσματα, κάναμε προτάσεις. Φτιάξαμε λίστες υγιεινών και ανθυγιεινών φαγητών. Είδαμε video με σχετικά θέματα. Καλέσαμε ειδικούς να μας μιλήσουν. Επισκεφθήκαμε την ιχθυόσκαλα Πατρών, μανάβικο, φούρνο. Ζωγραφίσαμε, παίξαμε, τραγουδήσαμε.

7 Μας επισκέφθηκαν… Ενημερωθήκαμε από υπεύθυνο της ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ για την αξία των φρούτων στη διατροφή μας. Ενημερωθήκαμε από διατροφολόγο του Δήμου Πατρέων για τη μεσογειακή διατροφή. Ενημερωθήκαμε από υπεύθυνο καρδιολόγο από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας. Ενημερωθήκαμε από οδοντίατρο για τη στοματική υγιεινή και τη φροντίδα των δοντιών. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις συζητήσεις.

8 Η παρουσίασή μας… Δημιουργήσαμε την πυραμίδα της διατροφής.
Παίξαμε παιχνίδια , στην τελική γιορτή λήξης του σχολείου μας, προβάλλοντας την αξία της υγιεινής διατροφής .

9 Ας αξιολογηθούμε… Τα παιδιά έχοντας ασχοληθεί και την προηγούμενη χρονιά με την υγιεινή διατροφή έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν τις συνέπειες από την υιοθέτηση ή όχι υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Οι ομάδες είχαν άψογη συνεργασία και εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρήσαμε πως το δεκατιανό τους δεν περιελάμβανε συσκευασμένα τρόφιμα ή ανθυγιεινές τροφές. Τα περισσότερα παιδιά έφερναν τοστ ή φρούτο από το σπίτι. Θεωρώ πως οι στόχοι μας από την υλοποίηση του προγράμματος επιτεύχθηκαν.

10 Ας αξιολογηθούμε… Ως υπεύθυνος εκπαιδευτικός του προγράμματος με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα πως οι μαθητές μου μπορούν να κατατάσσουν τις τροφές που καταναλώνουν στις ομάδες τροφών, συνειδητοποίησαν τη δομή της διατροφικής πυραμίδας , τη σημασία τήρησής της στην καθημερινή διατροφή μας για την ευεξία του ανθρώπου. Πέρα όμως από το να επιλέγουν προσεκτικά το τι τρώνε συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι αρκετό για να είναι υγιείς.

11 Ας αξιολογηθούμε… Ατομική υγιεινή, άθληση είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και επηρέασε τις διατροφικές τους συνήθειες. Σε μια ενδεχόμενη επόμενη επεξεργασία θα διοργανώναμε και ημέρα μαγειρικής με συνταγές υγιεινών φαγητών, ένα παζάρι, ίσως, με δικά μας εδέσματα, σύνταξη ερωτηματολογίου για όλους τους μαθητές του σχολείου μας ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πρότειναν οι μαθητές μας και μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια του προγράμματός μας.

12 Κλεινοντασ… Για να κλείσουμε το πρόγραμμά μας αποφασίσαμε:
Να φιλοτεχνήσουμε σχετική αφίσα. Να φτιάξουμε σελιδοδείκτες με θέματα στοματικής ή και άλλα θέματα. Να παίξουμε θεατρικό παιχνίδι.

13 Επίσκεψη στην ιχθυόσκαλα

14 Ενημέρωση από Καρδιολόγο

15 Ομάδες τροφών

16 Κατασκευές


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ο Φαγανούλης στη χώρα της κρίσης»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google