Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ : WE ARE WHAT WE EAT !

2 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ
ΓΕΡΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

3 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ... O ανθρωπος,οπως και ολοι οι ζωντανοι οργανισμοι εχει την αναγκη να τραφουν.Αυτο συμβαινει απο την που αναπτυσεται ως εμβριο στην κοιλια της μητερας του μεχρι και το τελευταιο σταδιο της ζωης του αν και οι αναγκες του σε τροφη ειναι διαφορετικες σε καθε ηλικια,ετσι λοιπον διαπιστωνουμε πως ολοι οι ανθρωποι κατα την διαρκεια της ζωης τους εχουν αναγκη απο τα ιδια θρεπτικα συστατικα αλλα σε διαφορετικες ποσοτητες!

4 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ Η εγκυμοσυνη ειναι μια σημαντικη περιοδος στην ζωη μιας γυναικας καθως αναπτυσεται μεσα της μια νεα ζωη.Για αυτο τον λογο ειναι απαραιτητη η σωστη και ισορροπημενη διατροφη κατα την διαρκεια της(9 μηνες). Ιδιαιτερη προσοχη πρεπει να δινεται στην προσληψη : ενεργειας,πρωτεινων,βιταμινων(Β12),ασβεστιου,σιδηρου,διαιτητικων ινων και φιλικου οξεως. Oι τρωφες που πρεπει να καταναλωνονται ειναι συγκεκριμενες δινοντας ιδιαιτερη εμφαση στα φρουτα,τα λαχανικα, τα γαλακτοκομικα προιοντα και το κρεας.Ετσι καλυπτονται οι περισσοτερες αναγκες σε θρεπτικες ουσιες.Φυσικα η προσληψη οινοπνευματος και αυτη του καπνου ειναι καλο να αποφευγεται.

5 ΘΗΛΑΣΜΟΣ Απο τους πρωτους μηνες της γεννησης του νεογεννητου μεχρι τον πρωτο χρονο της ζωης του πρεπει να τρεφεται με το μητρικο γαλα που ειναι ιδικα φτιαγμενο για να καλυψει τις αναγκες του.Tο μητρικο γαλα ειναι ειναι πολυ σημαντικο καθως προσφερει τις απαραιτητες θρεπτικες ουσιες στο νεογεννητο αφου περιεχει ιδικες πρωτεινες δηλαδη αντισωματα που το προστατευουν απο τυχον λοιμωξεις.Για αυτο ειναι καλο η διαρκεια του θηλασμου να κραταει τουλαχιστον τους 2 πρωτους μηνες.

6 Μιλωντας για βρεφικη ηλικια αναφερομαστε περιπου στο πρωτο ετος της ζωης του ανθρωπου.Στο διαστημα αυτο το σωμα αλλα και τα επιμερους οργανα του παιδιου αναπτυσσονται γρηγορα για αυτο και η διατροφη προμηθευει τα απαραιητα θρεπτικα συστατικα και ενεργεια.Κυριως τροφη αποτελει το γαλα ενω για να αποφυγουμε γαστρεντερικες διαταραχες η καταναλωση στερεης τροφης αρχιζει μετα τον πρωτο χρονο της ζωης του.

7 ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Αν στον ενηλικα ο τροπος διατροφης παιζει σημαντικο ρολο,στο παιδι παιζει βασικο:τοσο στην φυσικη και ψυχικη του υγεια οσο και για την διαπαιδαγωγηση του στον τομεα του φαγητου.Στην παιδικη ηλικια,που περιλαμβανει την προσχολικη και σχολικη ηλικια,το παιδι αρχιζει να αποκτα προσωπικη γνωμη για το τι θα φαει.Για αυτο και οι συνηθειες διατροφης που αποκτωνται σε πολυ τρυφερη ηλικια,διατηρουνται στισ περισσοτερες περιπτωσεις και μετα ενω εχουν ιδιαιτερη σημασια για την προληψη ασθενειων οπως ο διαβητης ή η παχυσαρκια. ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!

8 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
Η εφηβεια ειναι η περιοδος κατα την οποια παρατηρειται σωματικη,διανοητικη και συναισθηματικη αναπτυξη.Οι εφηβοι βλεπουμε πολλες φορες να αντιδρουν, να επαναστατουν,να προσπαθουν να καταλαβουν τι πραγματικα θελουν ενω ειναι σε θεση να αποφασισουν τι θελουν και τι δεν θελουν να φανε.Οι σωματικες αλλαγες και η προσπαθεια συνειδητοποιησης τους επηρεαζει συχνα και την διατροφη τους.Στην ηλικια αυτη σημαντικο ρολο κατεχει η καταναλωση προιοντων πλουσια σε ασβεστιο και πρωτεινων(χωρις να χρειαζεται η υπερκαταναλωση αυτης)αλλα και σηδιρου ιδιαιτερα στα κοριτσια.Βεβαια η αποκλιση ορισμενων υγειινων τροφων και η αντικατασταση τους με fast food,που προτιμωνται ιδιαιτερα κυριως απο αγορια,και η συνεχη καταναλωση τους μπορει να οδηγησουν σε παχυσαρκια ή υποσιτισμο οπως και οι διαιτες κοριτσιων που δεν τις χρειαζονται.

9 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Για τους ενηλικες μεγαλη σημασια εχει η διατηρηση του φυσιολογικου τους βαρους για την αποφυγη σοβαρων παθησεων.Ομως για την επυτευξη αυτου του σκοπου πρεπει να : Φροντιζουν για μια ισορροπημενη διατροφη Γυμναζονται οσο πιο τακτικα μπορουνε Αποφευγουν την υπερκαταναλωση αλκοολουχων ποτων Διακοψουν το καπνισμα

10 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
O ανθρωπος με την παροδο των ετων και μετα την ενηλικιωση γερνα,για αυτο και πολλες φυσιολογικες λειτουργειες μειωνονται ενω ερχεται αντιμετωπος με διαφορα προβληματα υγειας οπως:αναιμια,οστεοπορωση,διαβητη κ.α.Για αυτο ειναι σημαντικο: ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΗ,ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

11 ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ = ΓΕΡΗ ΜΝΗΜΗ
ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ = ΓΕΡΗ ΜΝΗΜΗ Οι τροφές που ενισχύουν τη μνήμη είναι κυρίως :τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το συκώτι, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, τα αυγά, το τυρί, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η σόγια και οι ξηροί καρποί το . Τρόφιμα δηλαδή πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η γλυκόζη  αποτελεί το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου για όλες τις ηλικίες και την οποία ο οργανισμός προμηθεύεται από τους υδατάνθρακες ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά αλλά και από τα σάκχαρα όπως μέλι, μαρμελάδα, φρούτα.Bεβαια για την καλη λειτουργια του το γευμα μας πρεπει να περιλαμβανει φρουτα και λαχανικα αλλα και ψαρια που ειναι πλουσια σε λιπαρα οξεα ω-3. Η σωστη διατοφη μπορει να βελτιωσει σημαντικα την λειτουργια του εγκεφαλου μας!

12 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ... Αρα βλεπουμε την σημασια της σωστης και ισορροπημενης διατροφης στον οργανισμο μας,καθως οι παιδικεσ μας διατροφικες συνηθειες επηρεαζουν την διατροφη μας σε ολα τα σταδια της ζωης μας.Ετσι,λοιπον,το γευμα μας καθημερινα πρεπει να περιλαμβανει τρωφες πλουσιες σε πρωτεινες,υδατανθρακες,βιταμινες,ασβεστιο,σιδηρο,ιχνοστηχια και οφελιμα λιπαρα οξεα.

13 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.... ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ σελ.68-72
ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:GOOGLE YOUTUBE:VIDEO

14 ΜΑΡΙΛΙΑ ΜΠΙΚΑΚΗ & ΕΒΕΛΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ


Κατέβασμα ppt "Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google