Η αυτοαξιολόγηση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα: Προκλήσεις και Προοπτικές. Άργος, 2014 Η Παρωθητική Δράση της Αυτοαξιολόγησης στην Αναδόμηση της.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παρουσίαση προτεινόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος
Advertisements

ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Μάριος Στυλιανίδης Εκπαιδευτική Ημερίδα ΑΚΙΔΑ 26/2/2011
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Μιχαλίνος Ζεμπύλας Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Οι προοπτικές.
Ίδρυμα Ευγενίδη, Καφενείο της επιστήμης, Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών Παιδαγωγική αξιοποίηση Τ. Α. Μικρόπουλος.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
“Προετοιμασία του Δασκάλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αρχική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας” Πρόταση.
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
Αποτελεσματική Σχολική Ηγεσία: Η Αθέατη Πλευρά του Φεγγαριού   Πέτρος Πασιαρδής Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ηγεσίας Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου  
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Καλησπέρα σας! Ως συνέχεια της ενότητας που αφορά στα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας σε ΑΕΙ, θα σας παρουσιάσω την εμπειρία της ΒΚΠ του ΠαΜακ να κατανοήσει.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Ο θεσμός.
Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής.
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
…Πληθώρα στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γεωγραφική εκπαίδευση στη χώρα μας δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο που της αρμόζει ούτε με βάση την εθνική προσφορά.
Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΥΠΠ
Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών Προγραμματική Περίοδος 2007 – 2013 Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή 2007.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Οι Υπολογιστικές & Δικτυακές Τεχνολογίες στην Δ.Ε. Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί Το εκπαιδευτικό σύστημα απαιτεί από όλους αυτό που δεν τους παρέχει…
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
1. Ποιοτική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
Υποέργο 03: Επιμόρφωση Επιμορφωτών και Εκπαιδευτικών για την εφαρμογή του Προγράμματος Εκμάθησης της Αγγλικής Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών ΠΕΑΠ.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ « Πιστοποίηση και αναβάθμιση των εκπαιδευτών ενηλίκων» « Πιστοποίηση και αναβάθμιση των εκπαιδευτών ενηλίκων» Nίκος Φωτόπουλος.
Ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην Εκπαίδευση: Παράγοντες που την επηρεάζουν Συνέδριο του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 2015.
Εκπαιδευτική Ημερίδα ΑΚΙΔΑ « Σχολική Ηγεσία » 14/3/2013, CIIM Λευκωσία Δρ Μάριος Στυλιανίδης.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Δρ. Παρασκευή Χατζηπαναγιώτου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών της.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 15 ο Ετήσιο Συνέδριο Εκπαιδευτικού Ομίλου Η Εκπαίδευση και Επιμόρφωση.
ΣΧΕΣΙΟΣΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Σειρά παραδόσεων από 09/10/09 – 08/01/10 Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
 Το 1978 τονίζεται ότι ο θεσμός του Επιθεωρητή είναι ξεπερασμένος, καθώς οι δάσκαλοι εκφράζουν την απαγοήτευσή τους απέναντι στο πρόσωπο του Επιθεωρητή,
Πέτρος Κολοβός ΕΕΔΙΠ Κλινικής Νοσηλευτικής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ & ΠΡΟΤΥΠΑ Η Περίπτωση της Νοσηλευτικής.
Δρ. Μάριος Παντελή (EdD)
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Αξιοποίηση της μεικτής μάθησης με το LAMS στο Λύκειο Τσέχωφ: Αυτός ο πασίγνωστος- άγνωστος Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού & Εκπαιδευτικής.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
KAINOTOMA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικής έρευνας δράσης
Κομνηνού Ιωάννα, υπ.Διδ. MPhil
Προγραμματισμός & Διδασκαλία
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Ψυχολογίας
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διεθνείς έρευνες (PISA) και κυπριακό εκπαιδευτικό σύστηµα: δεδοµένα και προβληµατισµοί Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Φάκελος υλικού (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη
Ατομικός Φάκελος Υλικού / Φάκελος Εργασιών Εκπαιδευτικού και Μαθητή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η αυτοαξιολόγηση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα: Προκλήσεις και Προοπτικές. Άργος, 2014 Η Παρωθητική Δράση της Αυτοαξιολόγησης στην Αναδόμηση της Επαγγελματικής Ανάπτυξης των Εκπαιδευτικών Εισηγήτρια : Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd, MSc Συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκπαιδευτικός Δ.Ε.. e-mail:ntia.ioannidou@yahoo.com

Ο Εκπαιδευτικός Μεταμοντερνισμός προτάσσει: Διεθνή Αναγνωρισιμότητα του Εκπαιδευτικού Επαγγέλματος, στο παγκοσμιοτικό συγκείμενο, μέσω: Μεταρρυθμίσεων στη Διδακτική των Πανεπιστημιακών Σχολών Επιστήμων Αγωγής Εξοικείωση των εκπαιδευτικών με την Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση Προσαρμογή των μοντέλων επαγγελματικής επιμόρφωσης στις παγκοσμιοτικές απαιτήσεις Την υιοθέτηση της Αυτοαξιολόγησης στην εκπαιδευτική κουλτούρα Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Η Αυτοαξιολόγηση ως Αυταξία: Αποτελεί μια κοπιώδη, επίπονη και συνεχή διαδικασία, η οποία αποβλέπει στην: Εμβάθυνση στον έσω άνθρωπο, αναδεικνύοντας τα θετικά και αρνητικά μας σημεία Ανάπτυξη των θετικών και αποδόμηση των αρνητικών Ενσωμάτωση της διαδικασίας στην καθημερινότητά μας Αυθόρμητη εφαρμογή της διαδικασίας στην κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Υιοθετώντας την Αυτοαξιολόγηση στο αξιακό μας σύστημα: Αναδομούμε την αυτογνωσία μας Μετέχουμε στην επιτυχή αλλαγή της κουλτούρας μας Την εφαρμόζουμε στον εργασιακό μας χώρο, πλέον ως συστηματική και επιστημονική διαδικασία Αναδύεται η ανάγκη της επαγγελματικής ανάπτυξης Απορρέει, αυθόρμητα, η εφαρμογή του μετασχηματιστικού μοντέλου ηγεσίας Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Αυτοαξιολόγηση ≠ Αποεπαγγελματοποίηση Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Μοντέλα Ανάπτυξης των Εκπαιδευτικών Ορθολογικό μοντέλο Τεχνικό μοντέλο Αναστοχαστικό μοντέλο Carr (2004) Επαγωγικό-αναδομητικό μοντέλο (Θεοφιλίδης και συν., 2009) Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc Ορθολογικό Μοντέλο Χαρακτηριστικό του γνώρισμα: ρεαλιστική προσέγγιση της επιμόρφωσης Πρεσβεύει την πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων και της διδακτικής μεθοδολογίας Εισαγάγει τον τίτλο του «πολλαπλασιαστή» Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Κύριο Μειονέκτημα του Ορθολογικού Μοντέλου Μη εναρμονισμός της αλλαγής της κουλτούρας του πολλαπλασιαστή με ανάλογη τροποποίηση της κουλτούρας των συναδέλφων του Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc Τεχνικό Μοντέλο Υποστηρίζει την δυναμική της διδακτικής επάρκειας του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας την ως θεμέλιο της καταξίωσης του στη σχολική πραγματικότητα Προώθηση των έμπειρων εκπαιδευτικών σε μεντορικό ρόλο Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Κύριο μειονέκτημα Τεχνικού Μοντέλου Η δυναμική της μεντορικής σχέσης με τον εκπαιδευόμενο, επιβάλλεται να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την εμπιστοσύνη και τον αλληλοτροφοδοτούμενο σεβασμό, ειδάλλως κινδυνεύει σε αποτυχία των στόχων τη ενδοσχολικής επιμόρφωσης Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Αναστοχαστικό Μοντέλο Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Αναστοχαστικό Μοντέλο (Schön, 1983) Αναστοχασμός, κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας (εν δράσει) Αναστοχασμός, στο τέλος της διδασκαλίας (για τη δράση) Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Αναστοχαστικό Μοντέλο (Lawrence Stenhouse,1975) Προάγει τον ρόλο του εκπ/κού-ερευνητή Συγκερασμός επαγγελματικής γνώσης και επαγγελματικής πρακτικής Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Συμπεράσματα για το Αναστοχαστικό Μοντέλο Ο αναστοχασμός αποτελεί μέρος της καθημερινότητας του εκπαιδευτικού Απαιτεί επανεξέταση του επαγγελματικού ρόλου και των υπευθυνοτήτων του εκπαιδευτικού Προωθεί την ανάπτυξη συνεργατικής κουλτούρας Παρωθεί τον εκπαιδευτικό σε ρόλο ερευνητή (όχι πλέον ο εκπαιδευτικός αντικείμενο έρευνας και καταναλωτής έρευνας) Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Επαγωγικό-Αναδομητικό Μοντέλο* Επαγωγική του Διάσταση: ενστερνίζεται τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις ικανοποιεί στο ενδοσχολικό περιβάλλον Αναδομητική του Κατεύθυνση: προσβλέπει στην αναδιάρθρωση του σχολικού συγκείμενου * Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μοντέλο Αυτοαξιολόγησης Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Βασικοί Άξονες του Επαγωγικού-Αναδομητικού Μοντέλου Επάρκεια του Εκπαιδευτικού Περιεχόμενο Επιμόρφωσης Διαδικασία Επιμόρφωσης Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Διαδικασία της Επιμόρφωσης Προβληματοκεντρική προσέγγιση Έρευνα – δράση Διαλεκτικός αναστοχασμός Αυτοαξιολόγηση Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc Διαδικασία Επιμόρφωσης Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Η Αυτοαξιολόγηση παρωθεί προς: Η Αυτοαξιολόγηση παρωθεί προς: Αναδόμηση της προσωπικής και κατ’ επέκταση της επαγγελματικής μας κουλτούρας Ανάπτυξη συνεργατικής δράσης στη σχολική κοινωνία Ανάπτυξη της ερευνητικής δράσης των εκπαιδευτικών Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Η Αυτοαξιολόγηση παρωθεί προς: Η Αυτοαξιολόγηση παρωθεί προς: Τον εναρμονισμό των εκπαιδευτικών με τη συμπεριληπτική διάσταση της παιδαγωγικής Την αναζωπύρωση της έμφυτης ανάγκης μας για ανέλιξη, αποκαθιστώντας το κύρος των εκπαιδευτικών στη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc Συμπέρασμα Εμβαθύνοντας στην εννοιολογική και αξιακή διάσταση της Αυτοαξιολόγησης, επιτυγχάνουμε τη θεμελίωση της ανέλιξής μας, βαδίζοντας τον ασφαλή δρόμο της Συνεχιζόμενης και Δια Βίου Επαγγελματικής Ανάπτυξης. Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc Σας ευχαριστώ! Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc

Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc Βιβλιογραφία Αγγελίδης, Π. (2009). Συμπεριληπτική Εκπαίδευση και βελτίωση των σχολείων: Σχέση αμφίδρομη. Αθήνα :Ατραπός Αγγελίδης, Π. (2011). Παιδαγωγικές Συμπερίληψης. Αθήνα: Ατραπός. Αγγελίδης, Π., Αντωνίου, Ε. & Χαραλάμπους, Κ. (2009). Ο ρόλος της ηγεσίας στην ανάπτυξη της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης: Η περίπτωση ενός σχολείου. Στο: Π. Αγγελίδης, (επιμ.) Συμπεριληπτική εκπαίδευση και βελτίωση των σχολείων: Σχέση αμφίδρομη. Αθήνα: Ατραπός. Αγγελίδης, Π. & Χατζησωτηρίου, Χρ., (2013). Σχολική ηγεσία και διαπολιτισμική εκπαίδευση: απόψεις Κυπρίων επιθεωρητών, διευθυντών και εκπαιδευτικών. Στο: Π. Αγγελίδης & Χρ. Χατζησωτηρίου (επιμ.) Διαπολιτισμικός Διάλογος στην Εκπαίδευση: Θεωρητικές Προσεγγίσεις, Πολιτικές Πεποιθήσεις και Παιδαγωγικές Πρακτικές. Αθήνα : Διάδραση. Carr,W. (2004). Teacher Education in the 21st century. Proceedings of the 4th Pancyprian Educational Conference “Teachers’ Education and Development”. Nicosia-Cyprus: Education Society of Cyprus, pp.1-32. Διερωνίτου, Ειρ., (2013). Εκπαιδευτικός Δανεισμός και η Προσαρμογή του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Λόγου στο Τοπικό Συγκείμενο. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Θεοφιλίδης, 2012. Σχολική Ηγεσία και Διοίκηση. Αθήνα: Εκδόσεις Γρηγόρη. Θεοφιλίδης, 2013. Αυτοαξιολόγηση σχολείου. Αθήνα: Εκδόσεις Γρηγόρη. Schön, D. (1983).The reflective practitioner. How professionals think in action. London:Temple Smith. Κωνσταντίνα Ιωαννίδου, MEd,MSc