ΡΟΣΤΟ ΣΕ ΔΟΧΕΙΟ (POELING /POELER)
Ο μαθητης μετα το περας του μαθηματος να: ΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΡΟΣΤΟ ΣΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΘΟΔΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ. ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ. ΕΠΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ.
OΡΙΣΜΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΣΤΡΩΜΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΥΓΡΟ ΣΕ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟ ΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ. Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ DRY BRAISE.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: TO BAΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ: ΚΡΕΑΤΑ Α’ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ: ΒΟΔΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑ, ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΠΑΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ, ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΙΑ (ΟΡΤΥΚΙΑ, ΦΑΣΙΑΝΟΙ).
ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ, ΜΠΡΕΖΙΕΡΕΣ, ΔΟΧΕΙΑ ΠΗΛΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ, ΜΠΡΕΖΙΕΡΕΣ, ΔΟΧΕΙΑ ΠΗΛΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η ΤΡΟΦΗ ΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΤΡΩΜΑ ΜΑΤΙΝΙΟΝ (MATIGNON). ΜΕΤΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΠΩΜΑ ΚΑΙ ΨΗΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ, ΤΟ ΜΑΤΙΝΙΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ ΣΑΛΤΣΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΧΥΝΕΤΑΙ Η΄ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η ΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΙ ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΤΑΨΙ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΟΥΖΕΤΑΙ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ. ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ.
MATIGNON: ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ MIREPOIX, ΖΑΜΠΟΝ, ΦΥΛΛΟ ΔΑΦΝΗΣ, ΚΛΩΝΑΡΙ ΘΥΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΞΗΡΟ ΣΕΡΙ (SHERRY) ΠΟΥ ΣΙΓΟΨΗΝΕΤΑΙ ΣΕ ΒΟΥΤΥΡΟ.
Ο μαθητης μετα το περας του μαθηματος να: ΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΡΟΣΤΟ ΣΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΘΟΔΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ. ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ. ΕΠΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ.