ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ως μέρος μιας επιδημιολογικής μελέτης, 2 ομάδες γυναικών ρωτήθηκαν (με συνέντευξη) για την ύπαρξη ναυτίας και στομαχικού πόνου. Σε μια σύγκριση.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η σημασία της σχέσης παιδιού-περιβάλλοντος Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά είναι ευαίσθητα απέναντι στο δομημένο χώρο. Οι διάφορες αρχιτεκτονικές μορφές.
Advertisements

105 ΠΡΟΤΨ – ΠΡΟΣΩΠΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΨΙΜΥΘΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 3)
ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» ΜΟΝΑΔΑ Β’ - ΟΔΗΓΟΣ.
Επιστημονική - Επιμορφωτική Συνάντηση Εκπ/κων Μουσικής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης 2014 θέμα: ''Η διδασκαλία τραγουδιών σχετικά με τις σχολικές εορτές.
Τι είναι το ΑΞΙΟΜΑ Καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης και αξιολόγησης των βασικών γνωστικών δεξιοτήτων και ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων.
Η 25 η Μαρτίου Σχέδιο Εργασίας Δ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κωνσταντίνου Άντρη Νικολάου Πολύμνια Στυλιανού Μαριλένα.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώω σωστά,μεγαλώνω σωστά» Σχολικό έτος ο Νηπιαγωγείο Πατρών.
ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝ ΣΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ MedISys MedISys Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας Τεχνολογία αιχμής Κάλυψη του θεσμικού.
1 Ζαρικάκη Ελισάβετ. 2 Διακόσμηση τάξης και δημιουργία παραμυθογωνιάς και βιβλιοθήκης μέσα στην τάξη Με μαξιλάρια, χαλάκι και παραμυθάκια που έφεραν τα.
 Διαιτητική αντιμετώπιση σακχαρώδη διαβήτη  Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1  Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2  Ειδικοί τύποι διαβήτη  Ινσουλίνη.
Λογισμός πιθανοτήτων Η μαθηματική τυποποίηση για τη διαχείριση του μέτρου πιθανότητας.
 Καταργείται η θεώρηση (ή αλλιώς η διάτρηση) των βιβλίων, είτε αυτά τηρούνται χειρόγραφα, είτε μηχανογραφικά.  Καταργείται και δεν θα ενημερώνεται πλέον.
1 Δείκτες Χρηματοοικονομικής Μόχλευσης Με τους δείκτες αυτούς αξιολογούνται οι συνθήκες: της μακροκρόπρόθεσμης χρηματοοικονομικής λειτουργίας της επιχείρησης.
Γ.Ν.Π «ΤΖΑΝΕΙΟ» Το Γ.Ν.Π «ΤΖΑΝΕΙΟ» προσφέρει τις υπηρεσίες του αδιάλειπτα από το 1873.
Γ ΕΝΙΚΟ Ν ΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Π ΑΙΔΩΝ «Η Α ΓΙΑ Σ ΟΦΙΑ » Θηβών & Παπαδιαμαντοπούλου, Γουδή.
Πληροφορική στο Νηπιαγωγείο Ιστορική αναδρομή Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση + Προσχολική Εκπαίδευση (2003), με την καθιέρωση ενός προγράμματος σπουδών.
Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας «Επιστημονικός σχεδιασμός – Συντονισμός και υποστήριξη ΥΥΚΑ & ΥΠΕ για την ανάπτυξη και βελτίωση συστημάτων οικονομικού προγραμματισμού.
ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ Τάξη:Τμήμα: KΑΘΗΓΗΤΗΣ………………………………………………… ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Της διδακτέας ύλης στο μάθημα…………………………………………… Η ύλη αυτή κατανέμεται.
Τεχνικές Εξοικονόμησης Χρόνου Αναφέρετε κάποιες τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρόνου.
1 ΝΕΟΠΛΑΣΙEΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος Ογκολογική Νοσηλευτική ΑΤΕΙ Πάτρας 2009.
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ Αγροδιατροφικών Προϊόντων. Συσκευασία ενός πρωτογενούς αγροτικού προϊόντος ονομάζεται η περικάλυψη του από κάποιο ειδικό υλικό που χρησιμοποιείται.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Διάλεξη 4 «Ο ήχος»
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ Νίκος Σελλας, Μελετητής Workshops Αλεξανδρούπολη 15 Ιανουαρίου 2016.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΝΟΣΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
Προεγχειρητική φάση χειρουργικού ασθενούς
Φροντίδα Ψυχικά Πάσχοντος στο Σπίτι
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.
Το Πλαίσιο της Παροχής Σ.Υ.Υ. Ορισμοί
ΔΙΑΛΕΞΗ 8 Διαιτητική αντιμετώπιση σακχαρώδη διαβήτη
Χαράλαμπος Πουλόπουλος
Το πρόβλημα της μέτρησης Μέτρηση είναι η ένταξη αριθμών σε αντικείμενα σύμφωνα με oρισμένους κανόνες και υπό την βασική προϋπόθεση ότι υπάρχει ακριβής.
Κεντρο πληροφορησησ ανεργων τησ γ.σ.ε.ε.(κεπεα)
«Άσκηση (1)» Στη διάρκεια μιας 4ετούς περιόδου υπήρξαν 532 τραυματισμοί του προσωπικού οφειλόμενοι σε ατυχήματα, σε κάποια ιατρικά εργαστήρια. Οι αριθμοί.
ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ Η πιο σημαντική κατανομή στη στατιστική είναι η κανονική κατανομή. Η Κανονική Κατανομή έχει τεράστια σημασία στη Στατιστική, στην Οικονομετρία,
Μέγας Αθανάσιος Thug Life Πέρρα Μαρία Φεφέ Αικατερίνη
8ο Δ.Σ. Κορίνθου Νέα Προγράμματα Σπουδών
Δασκάλα – σύμβουλος ΣΧΤ
1992 ΜΑΚΣΑΡΥ ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΜΕΣΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
«Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης»
Οι προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία
Κλασικό τμήμα Σχολικό έτος «Η Αγγελική και ο Αλέξης παντρεύονται» Μια ιστορία που συνέθεσαν τα νήπια βλέποντας τους πίνακες του λαϊκού ζωγράφου.
Kλυτία, η νύμφη που έγινε ηλιοτρόπιο
«TΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» «ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΟΥ»
15/11/2018 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (1) Ενότητα A1.1 Ο Δάσκαλος.
Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ένα γεγονός που συγκλονίζει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Σταθερά ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής Εκπαιδευτικός: Κυριακή Ζαφείράκη Επιστημονική Υπεύθυνη: Μαρία Ζωγραφάκη Επόπτρια: Μαρία Γραμματίκα Τάξη: Στ Αριθμός Παιδιών:
Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρουσίαση Αριθμητικών Χαρακτηριστικών 1) Διακριτών
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΛΑΔΑ (1) Όλες οι κλινικές & τα νοσοκομεία της Ελλάδος, πλην εκείνων στο λεκανοπέδιο Αττικής ΕΛΛΑΔΑ (2) Όλες οι κλινικές & τα.
Κεφάλαιο 6 Η Κανονική Κατανομή.
H ΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΩΝ
Κεφάλαιο 7 Κατανομές Δειγματοληψίας.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αρχές Bιοστατιστικής Γεωργία Βουρλή Τμήμα Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αγγειοχειρουργική.
Φ. ΜΗΛΙΩΝΗ, Δ.Ν., Δ/ΝΤΡΙΑ ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ
Πρόληψη Συνήθων προβλημάτων στην παιδική ηλικία
“ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.”
Συμφωνία επί της ασφαλιστικής αξίας
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
1η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Ε.Π. – Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. Χριστίνα Δρίτσα Προϊσταμένη
Τίτλος εργασίας Πρώτος συγγραφέας1, Δεύτερος συγγραφέας2, Τρίτος συγγραφέας1,2 1Σχετιζόμενο Ίδρυμα/Φορέας 2Σχετιζόμενο Ίδρυμα/Φορέας.
Σεμινάριο -e – Τασούλα Βερβενιώτη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ως μέρος μιας επιδημιολογικής μελέτης, 2 ομάδες γυναικών ρωτήθηκαν (με συνέντευξη) για την ύπαρξη ναυτίας και στομαχικού πόνου. Σε μια σύγκριση ουσιαστικές διαφορές βρέθηκαν μεταξύ των δύο ομάδων στην αναφορά αυτών των συμπτωμάτων. Μπορεί τα αποτελέσματα να ερμηνευτούν με τις πιθανές διαφορές στη μέθοδο συλλογής των δεδομένων μεταξύ των δύο ομάδων; Ποιες είναι οι διαφορές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 Ναι, διά μέσου πιθανών διαφορών μεταξύ των ομάδων, αναφορικά με τη διατύπωση των ερωτήσεων, τον συνεντευκτή, ή τη γενική κατάσταση της συνέντευξης

ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Για να διαγνωστεί μια νόσος, χρησιμοποιείται μια μέθοδος μελέτης κυτταρικών επιχρισμάτων με μικροσκόπιο. Η αυθεντικότητα αυτής της μεθόδου εξαρτάται από το επίπεδο συμφωνίας μεταξύ διαφορετικών ερευνητών. Ένας μεγάλος αριθμός δειγμάτων ελέγχθηκε εξονυχιστικά από δύο ανεξάρτητους εξεταστές και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν. Κάθε εξεταστής βρήκε τις επιμέρους κυτταρικές αλλαγές σε 10% των εξετασθέντων δειγμάτων. Η συμφωνία, εκφρασμένη ως το ποσοστό των δειγμάτων που ταξινομήθηκαν παρόμοια (με ή χωρίς κυτταρικές αλλαγές, αντίστοιχα) και από τους δύο εξεταστές, ήταν 82%. Είναι αυτή μια αρκετά ικανοποιητική συμφωνία; Γιατί ή γιατί όχι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 Όχι, η συμφωνία δεν είναι καλύτερη από ό,τι θα μπορούσε κανείς να περιμένει από την τύχη και μόνον:

ΕΡΩΤΗΣΗ 3 Σε μια επιδημιολογική μελέτη γλαυκώματος η εξέταση περιλάμβανε εκτίμηση των λόγων c/d (cup/disc ratio = ο λόγος της κοίλανσης της οπτικής θηλής προς τη διάμετρο της οπτικής θηλής), χρησιμοποιώντας την έμμεση οφθαλμοσκόπηση. Με σκοπό να ελέγξουν την επαναληψιμότητα της μεθόδου δύο οφθαλμίατροι εξέτασαν 100 οπτικές θηλές ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον. Τα ευρήματα ταξινομήθηκαν σύμφωνα με το λόγο c/d. Ως συμφωνία θεωρήθηκε το ποσοστό των οπτικών θηλών που ταξινομήθηκε παρόμοια και από τους δύο εξεταστές. Ονομάστε τρεις περιπτώσεις που επηρεάζουν την εκτίμηση της συμφωνίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 1 - Η τάση των οφθαλμιάτρων να κάνουν παρόμοιες κρίσεις. ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 1 - Η τάση των οφθαλμιάτρων να κάνουν παρόμοιες κρίσεις. 2- Ο αριθμός των κατηγοριών (των λόγων c/d) που χρησιμοποιούνται στην ταξινόμηση των ευρημάτων. 3- Η κατανομή των 100 εξετασθεισών οπτικών θηλών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4 Συγκρίνατε τα προβλήματα που εμπλέκονται στη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, χρησιμοποιώντας μικροσκοπική εξέταση κυτταρικών επιχρισμάτων, μεταξύ ασθενών που επισκέπτονται ένα γυναικολογικό εξωτερικό ιατρείο και μεταξύ γυναικών που κάνουν μια γυναικολογική εξέταση ρουτίνας, αντίστοιχα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4 Σ' ένα υλικό από γυναικολογικές εξετάσεις ρουτίνας ασυμπτωματικών εξεταζομένων υγιών (screening), περιμένει κανένας ένα ουσιαστικά μικρότερο ποσοστό με καρκίνο του τραχήλου. Αυτός ο χαμηλός επιπολασμός θέτει αυστηρές απαιτήσεις από την ειδικότητα της μεθόδου ώστε να μην έχομε μια ουσιαστική πτώση στα ποσοστά των θετικών που είναι αληθινά θετικά

ΕΡΩΤΗΣΗ 5 Σε μια μαζική εξέταση ρουτίνας μεσηλίκων αντρών δείγματα αίματος πάρθηκαν για χοληστερόλη ορού. Από τα δείγματα αυτά, 85% αναλύθηκαν στο εργαστήριο Α, 10% στο Β και 5% στο Γ. Δέκα χρόνια αργότερα σχεδιάζεται μια επιδημιολογική έρευνα όπου τα προηγούμενα επίπεδα χοληστερόλης πρόκειται να σχετισθούν με την ειδική κατά αιτία θνησιμότητα μεταξύ αυτών των αντρών. Ποιος είναι ο απλούστερος τρόπος να ξεπεράσουν το πρόβλημα της διεργαστηριακής μεταβλητότητας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5 Να εξαιρέσουν εκείνα τα άτομα που εξετάστηκαν από τα εργαστήρια Β και Γ

ΕΡΩΤΗΣΗ 6 Σε πολλές χώρες αντιπροσωπευτικά δείγματα πληθυσμού έχουν εξεταστεί για να προσδιοριστεί η συχνότητα διαφόρων νόσων, π.χ. άσθματος, γλαυκώματος και σχιζοφρένειας. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ευρημάτων από διάφορες χώρες. Μπορεί να υπάρχουν εξηγήσεις γι' αυτό άλλες από τις διαφορές στη συχνότητα των νόσων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6 Ναι, διαφορές στις εξεταστικές μεθόδους, στα διαγνωστικά κριτήρια και στην ταξινόμηση των ασθενειών.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7 Δώστε ένα παράδειγμα μιας νόσου με λογικά καλά καθορισμένα και γενικά αποδεκτά διαγνωστικά κριτήρια. Ποια είναι αυτά τα κριτήρια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 7 (Πολλά παραδείγματα μπορούν να δοθούν, αλλά υπάρχουν συχνά κάποιες μεταβολές -μεταξύ διαφόρων χωρών, νοσοκομείων και ιδιωτών γιατρών- που μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες όταν μετρείται και συγκρίνεται η συχνότητα των νόσων).

ΕΡΩΤΗΣΗ 8 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να εκπληρώνονται ορισμένες προϋποθέσεις από τις εξεταστικές μεθόδους (screening methods) που χρησιμοποιούνται ως ιατρικά check-up (ατομικός προσυμπτωματικός έλεγχος). Σύμφωνα μ' αυτές τις συστάσεις οι μέθοδοι πρέπει να είναι ασφαλείς και χαμηλού κόστους, και επίσης να έχουν μια υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα. Τι εννοείται με (α) ευαισθησία και (β) ειδικότητα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 8 α) Το ποσοστό των ασθενών που ταξινομούνται ως «ασθενείς», β) Το ποσοστό των υγιών που ταξινομούνται ως «υγιείς».

ΕΡΩΤΗΣΗ 9 Μια απλή και φτηνή μέθοδος διαλογής (screening) έχει αναπτυχθεί με σκοπό να ταυτοποιεί άτομα με μια συγκεκριμένη νόσο. Για να μελετήσουν την ευαισθησία και την ειδικότητα της, η μέθοδος δοκιμάστηκε σε 200 πρόσωπα που υποβλήθηκαν και σε μια ταυτόχρονη και λεπτομερή κλινική εξέταση που θεωρήθηκε ότι δίνει μια ακριβή διάγνωση. Τα αποτελέσματα φαίνονται στον πίνακα. Υπολογίστε την ευαισθησία και την ειδικότητα της μεθόδου διαλογής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 9 Ευαισθησία = 60/80 = 0.75 Ειδικότητα = 80/120 = 0.67

ΕΡΩΤΗΣΗ 10 Σε μια δοκιμασία διαλογής (mass screening), που αποσκοπούσε σε έγκαιρη διάγνωση μιας συγκεκριμένης νόσου, χρησιμοποιείται ένα ανιχνευτικό όργανο του οποίου και οι δύο, ευαισθησία και ειδικότητα, είναι 99%. Απ' όσους υποβλήθηκαν στη δοκιμασία διαλογής, ένας στους 1000 έχει τη νόσο. Τι ποσοστό, από εκείνους που στη δοκιμασία διαλογής βρέθηκαν θετικοί, έχει τη νόσο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 10 Διαγνωστική αξία: 0.001Χ0.99 / [0.001Χ0.99+(1-0.01)(1-0.99)]=0.09 (9%)

ΕΡΩΤΗΣΗ 11 Από τι εξαρτάται η διαγνωστική αξία μιας δοκιμασίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 11 Από την ευαισθησία και την ειδικότητα της μεθόδου και από τον επιπολασμό της νόσου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12 Ας συμβολίσουμε με Ρ τον επιπολασμό μιας νόσου σ' έναν πληθυσμό και με Ρχ το ποσοστό των θετικών σε μια δοκιμασία διαλογής αυτού του πληθυσμού. Υποθέστε ότι η ευαισθησία και η ειδικότητα της μεθόδου είναι κι οι δύο 95%. Υπολογίστε το λόγο Ρχ/Ρ για διάφορες τιμές του Ρ. Σχεδιάστε ένα διάγραμμα για να παρουσιάσετε τη σχέση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 12 Px= P X sen + (1-P) X (1-spe) Px= 0.95P + (1-P) X 0.05 Px/P= (0.90P + 0.05)/P= 0.90+0.05/P