Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η 25 η Μαρτίου Σχέδιο Εργασίας Δ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κωνσταντίνου Άντρη Νικολάου Πολύμνια Στυλιανού Μαριλένα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η 25 η Μαρτίου Σχέδιο Εργασίας Δ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κωνσταντίνου Άντρη Νικολάου Πολύμνια Στυλιανού Μαριλένα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η 25 η Μαρτίου Σχέδιο Εργασίας Δ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κωνσταντίνου Άντρη Νικολάου Πολύμνια Στυλιανού Μαριλένα

2 Στόχοι Ενότητας  Να γνωρίζουν σημαντικά στοιχεία από την τοπική ιστορία και τη λαϊκή παράδοση.  Να πληροφορηθούν, να συζητήσουν και να ευαισθητοποιηθούν για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.  Να προετοιμαστούν ώστε να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου.

3 Μέσα και Υλικά  Φυλλάδιο «Λύκος και σκύλος»  Μεγέθυνση πίνακα «Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη» του Θ. Βρυζάκη  Κείμενο «Το ημερολόγιο ενός τσολιά»  Χάρτης της Ελληνικής επανάστασης  cd player  cd «Θούριος»  cd με τον Εθνικό Ύμνο  νερομπογιές  πινέλα  μερικά μέτρα χοντρού πανιού (κάποτ)  Ανθολόγιο Α’ και Β’ τάξης  Εικόνες από σημαίες διαφόρων χωρών  Οπτικό υλικό για το 1821  Ηλεκτρονικός υπολογιστής και DLP  «Τηλεόραση»  Μικρόφωνο

4 1 ο ογδοντάλεπτο  Αφόρμηση: Η δασκάλα διαβάζει το παραμύθι «Λύκος και Σκύλος».  Συζήτηση για το αγαθό της ελευθερίας αξιοποιώντας τις εκφράσεις του κειμένου. Οι μαθητές συμπληρώνουν σε φυλλάδιο την απάντηση του λύκου «Καλύτερα πεινασμένος και λεύτερος παρά χορτάτος και σκλάβος» που αποτελεί και το νόημα του κειμένου που θέλουμε να πραγματευτούμε.  Παρουσιάζουμε σε μεγέθυνση το πίνακα «Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη» του Θ. Βρυζάκη το οποίο θα αποτελέσει αφορμή για συζήτηση. Μέσα από τη συζήτηση προκύπτουν απλές προτάσεις οι οποίες γράφονται στο πίνακα (παραγωγή κειμένου).  Εξαγωγή ορισμού του «τσολιά» μέσα από τη περιγραφή και τη συζήτηση για το πίνακα.

5  Η δασκάλα παρουσιάζει ένα «παλιό» βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει ως το ημερολόγιο ενός τσολιά. (είναι γραμμένο με απλά λόγια από τη δασκάλα και αναφέρει μερικά κύρια ιστορικά γεγονότα, ενώ τελειώνει με τα τελευταία λόγια από το «Θούριο»). Γίνεται παράλληλα χρήση του χάρτη. Γίνονται στη συνέχεια κάποιες ερωτήσεις κατανόησης.  Ακούγεται ο Θούριος του ρήγα στο cd player. Οι στίχοι γράφονται στον πίνακα και οι μαθητές τους διαβάζουν με διάφορους τρόπους μέχρι να καταλήξουν στο κατάλληλο ύφος. Ακολουθεί επεξεργασία με διάφορες ερωτήσεις. Συζήτηση για το νόημα των δύο τελευταίων στίχων. Σύνδεση με το παραμύθι « Λύκος και σκύλος»  Οι μαθητές στις ομάδες τους χρησιμοποιούν πινέλα και νερομπογιές και αναγράφουν συνθήματα σε πανί.

6 2 ο ογδοντάλεπτο  Τα παιδιά παρουσιάζουν τις εργασίες τους και στην υπόλοιπη τάξη.  Γίνεται ανάγνωση του κειμένου « Ο αγωνιστής με την πένα» από το Ανθολόγιο το οποίο είναι κατάλληλο και για επαναφορά των κύριων ιστορικών γεγονότων που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο μάθημα Η δασκάλα απαγγέλει τον Εθνικό Ύμνο που βρίσκεται στο τέλος του κειμένου. Γίνεται συζήτηση και ερωτήσεις κατανόησης  Συζήτηση για τον Εθνικό Ύμνο ως σύμβολο του κράτους και του έθνους και αναφορά και σε άλλους Εθνικούς Ύμνους. Η συζήτηση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα σύμβολα του έθνους, όπως είναι η σημαία. Δείχνουμε σημαίες διαφόρων χωρών (με έμφαση στις σημαίες εθνικοτήτων παιδιών της τάξης μας) ενώ επικεντρώνουμε τη προσοχή στα χαρακτηριστικά της Ελληνικής και Κυπριακής σημαίας.

7  Τα παιδιά ακούνε τον Εθνικό Ύμνο σε cd και κατόπιν γίνεται συζήτηση για την ορθή στάση και συμπεριφορά απέναντι στον Εθνικό Ύμνο της χώρας μας αλλά συνάμα και των άλλων χωρών. Γίνεται ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και εφαρμογή των όσων συζητήθηκαν.  Γίνεται προβολή οπτικού υλικού στον υπολογιστή ( ή σε DLP ) από μάχες και γεγονότα εποχής.  Με αφορμή το υλικό που παρακολούθησαν τα παιδιά, συνεργάζονται στις ομάδες για να γράψουν «ρεπορτάζ» ως πολεμικοί ανταποκριτές της εποχής.  Παρουσιάζουν το ρεπορτάζ τους στην τηλεόραση της τάξης με μικρόφωνο.

8 Επιπλέον δραστηριότητες Στον υπολογιστή οι μαθητές ντύνουν τη φιγούρα του Πέρη τσολιά χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ρούχα. (από το cd με δραστηριότητες «Πέρης και Κάτια»). Στον υπολογιστή οι μαθητές ντύνουν τη φιγούρα του Πέρη τσολιά χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ρούχα. (από το cd με δραστηριότητες «Πέρης και Κάτια»). Μέσα από τις εικόνες γίνεται δραματοποίηση ή «ακίνητη εικόνα». Μέσα από τις εικόνες γίνεται δραματοποίηση ή «ακίνητη εικόνα». Οι μαθητές παρατηρούν τις εικόνες της σελίδας 41 και φτιάχνουν στις ομάδες καράβια με πολυστερίνη, χαρτί, ξυλάκια και νερομπογιές. Οι μαθητές παρατηρούν τις εικόνες της σελίδας 41 και φτιάχνουν στις ομάδες καράβια με πολυστερίνη, χαρτί, ξυλάκια και νερομπογιές. Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής τέχνης και Παράδοσης. Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής τέχνης και Παράδοσης.

9 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!


Κατέβασμα ppt "Η 25 η Μαρτίου Σχέδιο Εργασίας Δ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κωνσταντίνου Άντρη Νικολάου Πολύμνια Στυλιανού Μαριλένα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google