Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

2

3 ΥΠΕΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

4

5 Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Ο όρος ‘επιδημία' χρησιμοποιείται συχνά στις μέρες μας για να περιγράψει την δραματική αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας. Πριν από το 1980, περίπου το 15% των ενηλίκων και το 5% των παιδιών στις Η.Π.Α. ήταν υπέρβαροι. Σήμερα, στις Η.Π.Α. το 30% των ενηλίκων και 15% των παιδιών και εφήβων είναι παχύσαρκοι. Επιπλέον, το 35% των ενηλίκων και 15% των παιδιών είναι υπέρβαροι.

6 Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία ανέρχεται στο 30%.Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη μελέτη της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με την πληθυσμιακή ανάλυση των καμπυλών αύξησης Ελλήνων παιδιών και εφήβων, η 95η εκατοστιαία θέση βάρους έχει αυξηθεί την τελευταία 20ετία κατά 15 κιλά στα αγόρια και 7 κιλά στα κορίτσια.

7 Αυτά τα αποτελέσματα αντιστοιχούν σε αγόρια παχύτερα κατά 3 κιλά και κορίτσια παχύτερα κατά 2 κιλά από τα αντίστοιχα παιδιά των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας παγκοσμίως.

8

9 Καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία σε νεώτερες ηλικίες. Η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή και η δραματική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι στενά συνδεδεμένη με την αυξημένη συχνότητα της παχυσαρκίας των ενηλίκων. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκία αυξάνουν επίσης ραγδαία.

10

11 που έπρεπε ήδη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Η Ελλάδα έχει υψηλούς δείκτες παχυσαρκίας, που έπρεπε ήδη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

12 Η αύξηση οφείλεται, βεβαίως, στην εγκατάλειψη
του παραδοσιακού τρόπου διατροφής, που περιείχε πολλά όσπρια, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο και την υιοθέτηση του δυτικού τύπου διατροφής, που είναι πλούσιος σε ζωικές πρωτεΐνες και λίπη (κρέας, αλλαντικά) καθώς και τηγανητά, αμυλώδη προϊόντα (πατάτες, κ.λπ.).

13

14 Επίσης ένα μεγάλο μέρος παιδιών καταναλώνουν
τυποποιημένα τρόφιμα, πλούσια σε αλάτι και λίπη (τσιπς, γαριδάκια, κρουασάν, σοκολάτες) καθώς και αναψυκτικά και χυμούς, πλούσια σε ζάχαρη. Όλα τα τρόφιμα αυτά είναι εξαιρετικά φτωχά σε διατροφική αξία και πλούσια σε θερμίδες.

15 Εκτός όμως από τη διατροφή, ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο παίζει η μείωση
της φυσικής δραστηριότητας.

16

17 Η χρήση αυτοκινήτων, λεωφορείων, κ. λπ
Η χρήση αυτοκινήτων, λεωφορείων, κ.λπ., αντί για βάδισμα και ποδήλατο, καθώς και η διασκέδαση με ηλεκτρονικά παιχνίδια και τηλεόραση αντί για τρέξιμο, ποδόσφαιρο, κολύμπι, κ.λπ. εκτός από άλλες αρνητικές επιδράσεις στην πνευματική υγεία των παιδιών παίζουν καταστροφικό ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους.

18

19 Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη και αποδοτικότερη από τη θεραπεία.
Ιδιαίτερα όμως η παχυσαρκία είναι εξαιρετικά δύσκολο να θεραπευθεί, αν εγκατασταθεί στην παιδική και εφηβική ηλικία. Οι συνέπειές της, επίσης, στη σωματική και ψυχική υγεία είναι καταστροφικές στην ενήλικη ζωή των παιδιών που είναι σήμερα παχύσαρκα.

20

21 Αν και η προοδευτική αύξηση της συχνότητας της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στις περισσότερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως μείωση της φυσικής δραστηριότητας και εύκολη πρόσβαση σε τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, έχει επίσης αποδειχθεί ότι κληρονομικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά την λιπώδη μάζα.

22 Μελέτες γονέων-παιδιών, διδύμων όπως και παιδιών που υιοθετήθηκαν συνηγορούν υπέρ του ότι η εναπόθεση λίπους είναι κυρίως κληρονομική και ότι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν κατά 60-84% στο να καθορίσουν τον ΔΜΣ ενός ατόμου.

23 Αναλυτικότερα, οι παράγοντες που ευθύνονται
για την αύξηση της συχνότητας της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας είναι:

24

25 Η Κληρονομικότητα: Ευθύνεται περίπου για το 10% της διακύμανσης του βάρους σώματος. Στην ηλικία των 17 ετών, ένα παιδί του οποίου και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι έχει τριπλάσιες πιθανότητες να γίνει και το ίδιο παχύσαρκο, σε σχέση με ένα άλλο παιδί του οποίου και οι δύο γονείς έχουν φυσιολογικό βάρος. Επίσης, ένα παιδί που έχει παχύσαρκα αδέρφια έχει 40% πιθανότητες να είναι και το ίδιο παχύσαρκο.

26

27 Ο Σύγχρονος Τρόπος Ζωής:
Η τηλεόραση, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια συμβάλλουν στην αύξηση της καθιστικής ζωής.

28

29 Η Οικογένεια: Η οικογένεια, όπως είναι γνωστό, ιδιαίτερα κατά τη νηπιακή και προσχολική ηλικία, αποτελεί το βασικότερο παράγοντα που επηρεάζει τις συνήθειες του παιδιού στο φαγητό. Οι γονείς μεταφέρουν με το παράδειγμά τους συμπεριφορές σε θέματα διατροφής, και γι' αυτό οφείλουν να προσφέρουν στο παιδί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Η ευθύνη αυτή δεν περιορίζεται στην υγιεινή και την ασφάλεια του φαγητού, αλλά συμπεριλαμβάνει την ποικιλία, την ποσότητα, το ωράριο των γευμάτων, την συνύπαρξη ολόκληρης της οικογένειας ακόμα και την ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω από το τραπέζι στο γεύμα.

30

31 Ο Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, παιδιά που έχουν θηλάσει για τουλάχιστον 4 εβδομάδες είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα, συγκριτικά με συνομήλικα τους που σιτίστηκαν με τεχνητό γάλα. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε ηλικία 1 έτους, επομένως χαμηλότερο κίνδυνο υπερβαρότητας σε μεγαλύτερες.

32

33 Η Σωματική Δραστηριότητα:
Η παιδική παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της κακής διατροφής αλλά και της περιορισμένης άσκησης – δραστηριότητας. Οι γονείς θα πρέπει να ωθούν το παιδί σε αθλητικές δραστηριότητες, καθώς η σωματική άσκηση βοηθά στην καλή κατανομή του λίπους στα διάφορα μέρη του σώματος, διατηρεί μακροπρόθεσμα φυσιολογικό το βάρος του σώματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Αν το παιδί συνηθίσει σε μια καθημερινή δραστηριότητα από μικρή ηλικία, έχει πολλές πιθανότητες να συνεχίσει τη συνήθεια αυτή και στη μετέπειτα ζωή του.

34

35 Το Σχολικό περιβάλλον:
Το σχολείο, όπου το παιδί περνάει πολλές ώρες, αποτελεί έναν χώρο στον οποίο πρέπει να εκπαιδευτεί στην υγιεινή διατροφή. Το σχολικό κυλικείο είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος για τη σχολική υγεία και μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας προαγωγής της υγείας. Πολλά προϊόντα, όπως πατατάκια, γαριδάκια, τυρόπιτες, σοκολατούχα γάλατα, αναψυκτικά, μπισκότα, σοκολάτες και κρουασάν, θα πρέπει να αντικατασταθούν με άπαχα σάντουιτς με λαχανικά, φυσικούς χυμούς, γάλα και φρούτα. Με τον τρόπο αυτό, οι επιλογές του φαγητού που θα έχει το παιδί την ώρα που πεινάει θα είναι πιο υγιεινές.

36

37 Πρακτικά η παχυσαρκία εκτιμείται από τη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος ΒΜΙ (body mass index), καθώς επίσης και με την μέτρηση της περιφέρειας της μέσης ή τις μετρήσεις από την αναλογίας της περιφέρειας της μέσης και των γοφών.

38

39 Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)
Είναι μια ευρέως διαδεδομένη και εύκολη μέθοδος για τον υπολογισμό του σωματικού πάχους. Για να υπολογίσουμε το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) διαιρούμε το βάρος μας δια το ύψος μας στο τετράγωνο: BMI = kg /m²

40 Λιποβαρής εώς 18.9 Υγιές βάρος 19 – 24.9 Υπέρβαρος 25.0 – 29.9
Συμφώνα με το αποτέλεσμα που θα βρούμε κατατασσόμαστε στις παρακάτω κατηγορίες: Κατηγορίες βάρους Body Mass Index (kg/m²) Λιποβαρής    εώς 18.9 Υγιές βάρος   19 – 24.9 Υπέρβαρος    25.0 – 29.9 Παχύσαρκος  30.0 – 39.9

41 ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

42

43 Οι σημαντικότεροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία είναι:
η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

44 Οι θερμίδες είναι τα καύσιμα που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει σωστά και μας δίνουν πληροφορίες για το πόση ενέργεια μπορεί να μας δώσει ένα τρόφιμο. Αν δεν καταναλώνετε τις απαραίτητες θερμίδες, δε θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε στα μαθήματά σας και μπορεί να αισθάνεστε νευρικότητα και κούραση. Όταν όμως καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που πρέπει, οι θερμίδες αυτές μετατρέπονται σε λίπος και σιγά- σιγά μπορεί να γίνετε υπέρβαροι. Οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι η σωστή λύση γιατί υπάρχει πιθανότητα να ξαναπάρετε εύκολα το βάρος και να προκαλέσετε προβλήματα στο μεταβολισμό σας.

45

46 Η καθημερινή διατροφή με πρόχειρο και παρασκευασμένο φαγητό μπορεί να καταστρέψει την υγεία αργά και αθόρυβα, χωρίς να το καταλάβουμε. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να αποκτήσετε και να διατηρήσετε το σωστό σωματικό βάρος. Η λύση είναι να μάθετε να τρέφεστε σωστά. Να εντοπίσετε τα λάθη που κάνετε και να μάθετε πως μπορείτε να υιοθετήσετε στον καθημερινό τρόπο ζωής σας τις σωστές διατροφικές συνήθειες.

47

48 Το να μη τρώτε κάποια από τα γεύματα της ημέρας δεν είναι η σωστή λύση γιατί ο οργανισμός για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αμύνεται σε αυτή τη στέρηση τροφής με το να κάνει λιγότερες καύσεις και να αποθηκεύει εύκολα λίπος. Επιπλέον, όσο λιγότερο τρώμε, τόσο περισσότερο επιθυμούμε φαγητά πλούσια σε λίπος ή ζάχαρη. Η λύση είναι η ισορροπημένη διατροφή!

49

50 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

51 Η παχυσαρκία είναι μια κλινική κατάσταση και αποτελεί ένα πολύ σοβαρό και ολοένα αναπτυσσόμενο πρόβλημα καθώς βάρος παραπάνω από το κανονικό έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει διάφορα νοσήματα.

52 Τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν διάφορες επιπλοκές στην υγεία τους, όπως: Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 Καρδιαγγειακές παθήσεις (αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσος) Ορισμένους τύπους καρκίνου (καρκίνος μαστού, ενδομητρίου, παχέως εντέρου) Λιπώδες συκώτι Υπερχοληστερολαιμία Χολολιθίαση

53 Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Οστεοαρθρίτιδα Διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου (π.χ. ροχαλητό, σύνδρομο ύπνου – άπνοιας) Διαταραχές της περιόδου στις γυναίκες. Υπογονιμότητα

54

55 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

56 Η προοδευτική αύξηση της συχνότητας
της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στη χώρα μας υποδηλώνει ότι το ισχύον σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος.

57 Για τον λόγο αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας.

58 Η αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας συνίσταται :
σε διαφοροποίηση/τροποποίηση του τρόπου ζωής (αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, άσκηση και θεραπεία συμπεριφοράς), φαρμακευτική θεραπεία και σε επιλεγμένες περιπτώσεις χειρουργική αντιμετώπιση.

59

60 Η Δίαιτα: Η ελάττωση της πρόσληψης θερμίδων και η απώλεια βάρους με οποιοδήποτε τρόπο ελαττώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιοκυκλοφορικών επιπλοκών σε παχύσαρκα παιδιά και εφήβους, όπως και σε ενήλικες. Η μειωμένη πρόσληψη υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφών (χυμοί, ζυμαρικά, πατάτες, λευκό ψωμί) και η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων από πολυακόρεστα και Ω3 λιπαρά οξέα ωφελούν σημαντικά τα παχύσαρκα παιδιά, καθώς ελαττώνουν την πρόσληψη θερμίδων, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και προστατεύουν από την ανάπτυξη των επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Επιθυμητή είναι η δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φυτικές ίνες, άπαχο κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή συγκέντρωση λιπαρών

61

62 Η Άσκηση: Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, ενώ η άσκηση σε συνδυασμό με ελάττωση της πρόσληψης θερμίδων και λιπαρών αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη και μειώνει το ρυθμό εξέλιξης προ-διαβήτη σε διαβήτη στην ενήλικη ζωή.

63

64 Συμβουλευτική παιδιών και γονέων:
Τα οφέλη της δίαιτας και άσκησης είναι μεγαλύτερα όταν συνοδεύονται από συμβουλευτική και θεραπεία συμπεριφοράς των παιδιών και της οικογένειας. Προβλήματα στην οικογένεια ή στο σχολείο, τα οποία δεν αναγνωρίζονται και δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, οδηγούν σε ψυχολογική επιβάρυνση του παιδιού και του εφήβου και συχνά σε συναισθηματική λήψη τροφής. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν αναπτυγμένη σε μικρότερο βαθμό την ικανότητα να προσδιορίζουν στρεσογόνα ή/και συναισθηματικά επώδυνα ερεθίσματα, να τα επεξεργάζονται νοητικά και συναισθηματικά, και να τα αντιμετωπίζουν ανάλογα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε πρόσληψη τροφής και δυσκολία τήρησης των σωστών διατροφικών συνηθειών.

65

66 Η Φαρμακευτική αγωγή: Η φαρμακευτική αντιμετώπιση στοχεύει κυρίως στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καθώς και στην κατάλληλη αντιμετώπιση των επιπλοκών της παχυσαρκίας

67

68 Το ελληνικό σχολείο μπορεί να παίξει ρόλο στην διαμόρφωση
ενός υγιεινού μοντέλου ζωής, άρα και σωστής διατροφής.

69 Αδιαμφισβήτητα, η σωστή διατροφή αποτελεί θέμα
παιδείας και το ελληνικό σχολείο δεν θα μπορούσε να παραμένει αμέτοχο σε αυτό. Άλλωστε η υγιεινή διατροφή συνδέεται άμεσα και με τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών.

70 Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι μαθητές
που καταναλώνουν στο σχολείο τροφές πλούσιες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γάλα, έχουν καλύτερη συγκέντρωση στο μάθημα και αποδίδουν τα μέγιστα στις σχολικές τους υποχρεώσεις.

71

72 Παράλληλα με τις γνώσεις που αποκομίζουν
οι μαθητές στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κατάλληλα Προγράμματα Προαγωγής Υγιεινής Διατροφής μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη γνώση και την ευαισθητοποίησή τους.

73 Ωστόσο, είναι σημαντικό η παρεχόμενη
γνώση να προχωράει από τη θεωρία στην πράξη.

74

75

76 ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

77

78 Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων, όπως κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη.

79 ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ
Τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων είναι: οι υδατάνθρακες, τα λιπίδια, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα/ ιχνοστοιχεία, οι φυτικές ίνες και το νερό.

80 ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ Δεν υπάρχει καλό και κακό φαγητό, αλλά καλή και κακή διατροφή. Και η καλή διατροφή είναι η ισορροπημένη διατροφή. Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων: γάλα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά και κρέας.

81 ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Πηγή πρωτεϊνών Πηγή βιταμινών Β Πηγή ασβεστίου Για γερά οστά, δόντια και σωστή ανάπτυξη. Πρέπει να καταναλώνουμε 2 ποτήρια γάλα την ημέρα.

82 ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Δεν περιέχουν λιπαρά Είναι πηγή φυτικών ινών Είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων Είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών Έχουν υψηλό βαθμό κορεσμού Βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Συνιστώμενη ποσότητα 5 μερίδες την ημέρα.

83 ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΨΩΜΙ Πηγή σύνθετων υδατανθράκων, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών ή διαιτητικών ινών, πρωτεϊνών σε μικρότερες ποσότητες. Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

84 ΤΟ ΚΡΕΑΣ Πηγή πρωτεϊνών
Μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρος, μαγνήσιο και ψευδάργυρο Βιταμινών του συμπλέγματος Β Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνιστάται μια φορά την εβδομάδα γιατί περιέχει ανεπιθύμητα κορεσμένα λιπίδια και χοληστερόλη.

85 ΤΟ ΨΑΡΙ Πηγή πρωτεΐνης Πηγή μετάλλων/ιχνοστοιχείων, όπως ιωδίου
Τροφή χαμηλή σε λιπαρά Περιέχουν τα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη και δρουν αντιπηκτικά στο αίμα, ελλατώνοντας έτσι τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

86 ΤΟ ΑΒΓΟ Περιέχει: άριστη ποιότητα
πρωτεΐνης, βιταμίνες του συμπλέγματος Β,Α,Ε και Κ, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Επίσης χοληστερόλη, η οποία όμως δεν ανεβάζει σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα. Συστήνεται ένα αυγό κάθε 1 ή 2 μέρες.

87 ΟΣΠΡΙΑ Τροφές πλούσιες σε άμυλο Περιέχουν φυτικές ίνες
Είναι φτωχές σε λιπίδια Περιέχουν πρωτεΐνη ψηλής βιολογικής αξίας

88 ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Το ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο συστατικό της
Μεσογειακής διατροφής. Περιέχει τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία δρουν ευεργετικά στη χοληστερόλη, καθώς επίσης βιταμίνη Ε και πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες (οι οποίες επιβραδύνουν τη φθορά των κυττάρων).

89 ΤΟ ΝΕΡΟ Είναι πολύ καλός διαλύτης
Απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από τον οργανισμό Συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις Συμβάλλει στο να διατηρείται η θερμοκρασία του σώματος σταθερή γύρω στους 36,5ο c Πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά περίπου 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα.

90 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ
Βούτυρο, μαργαρίνη, κρέμα γάλακτος Σάλτσες για σαλάτες (συνήθως με μαγιονέζα) Μπισκότα, κέικ, πάστες, τούρτες, παγωτό Γλυκίσματα, όπως σοκολάτες, καραμέλες Τσιπς, γαριδάκια και άλλα σνακ Ζαχαρούχα αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά Τηγανισμένες και παναρισμένες τροφές (κροκέτες, σνίτσελ, πατάτες τηγανητές) Είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπίδια, αλάτι και ζάχαρη τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Πρέπει να τρώμε ένα είδος, μια φορά κάθε εβδομάδα.

91

92 10 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ για υγιεινή διατροφή

93

94

95 Καταναλώνουμε το κόκκινο κρέας με μέτρο: 1 φορά την εβδομάδα αρκεί
Καταναλώνουμε το κόκκινο κρέας με μέτρο: 1 φορά την εβδομάδα αρκεί. Τρώμε λευκό κρέας 1- 2 φορές την εβδομάδα και αποφεύγουμε το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά) όσο το δυνατόν περισσότερο. Καταναλώνουμε 3 φρούτα και 4 μερίδες λαχανικών καθημερινά.

96

97

98 3)Τρώμε προϊόντα δημητριακών κάθε μέρα και με κάθε γεύμα
3)Τρώμε προϊόντα δημητριακών κάθε μέρα και με κάθε γεύμα. Προτιμάμε να είναι ολικής άλεσης. 4)Τρώμε ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα και προτιμάμε τα μικρά λιπαρά ψάρια. 5)Μπορούμε να τρώμε μέχρι 4 αυγά την εβδομάδα. Δεν ξεχνάμε ότι πολλά φαγητά και γλυκά έχουν μέσα αυγά. 

99

100 Καταναλώνουμε 2 μερίδες την ημέρα από γάλα, γιαούρτι ή τυρί.
Τρώμε όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα - όχι μόνο είναι παραδοσιακά ελληνικά αλλά και ευεργετικά για την υγεία. 

101

102 8)Καταναλώνουμε κάθε ημέρα 4-6 μερίδες από έλαια, ελιές ή ξηρούς καρπούς. Προτιμάμε το ελαιόλαδο.
9)Περιορίζουμε το αλάτι και τη ζάχαρη όσο το δυνατόν περισσότερο. 10)Πίνουμε 6-8 ποτήρια νερού την ημέρα (1,5-2 λίτρα).

103

104 Και δεν ξεχνάμε τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας.
Την εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας. Κάνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας κάθε ημέρα και περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον καθιστικό τρόπο ζωής π.χ. υπολογιστή, τηλεόραση.

105

106


Κατέβασμα ppt "ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google