Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κλασικό τμήμα Σχολικό έτος 2013-2014 «Η Αγγελική και ο Αλέξης παντρεύονται» Μια ιστορία που συνέθεσαν τα νήπια βλέποντας τους πίνακες του λαϊκού ζωγράφου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κλασικό τμήμα Σχολικό έτος 2013-2014 «Η Αγγελική και ο Αλέξης παντρεύονται» Μια ιστορία που συνέθεσαν τα νήπια βλέποντας τους πίνακες του λαϊκού ζωγράφου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κλασικό τμήμα Σχολικό έτος «Η Αγγελική και ο Αλέξης παντρεύονται» Μια ιστορία που συνέθεσαν τα νήπια βλέποντας τους πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, στο πλαίσιο της θεματικής προσέγγισης: «Γνωριμία με τη λαϊκή μας παράδοση».

2 Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα νησί, ένα καράβι ταξίδευε στη θάλασσα…
Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα νησί, ένα καράβι ταξίδευε στη θάλασσα…

3 Στο νησί αυτό ζούσε η υφάντρα Αγγελική
Στο νησί αυτό ζούσε η υφάντρα Αγγελική. Η Αγγελική ύφαινε χαλιά στον αργαλειό της.

4 Η μαμά κι ο μπαμπάς της ήταν βοσκοί
Η μαμά κι ο μπαμπάς της ήταν βοσκοί. Τον μπαμπά της τον έλεγαν Παύλο Μόσχο και τη μαμά της την έλεγαν Χριστίνα Παπαδοπούλου. Ο μπαμπάς της έπαιζε φλογέρα για να κάθονται ήσυχα τα ζωάκια και η μαμά της τα πρόσεχε…

5 Η Μαρία είχε μια γιαγιά κι ένα παππού που την αγαπούσαν πολύ
Η Μαρία είχε μια γιαγιά κι ένα παππού που την αγαπούσαν πολύ. Τη γιαγιά της την έλεγαν Τατιάνα και τον παππού της τον έλεγαν Γιώργο. Η γιαγιά έγνεθε μαλλί για να φτιάξει ένα πουλόβερ στην Αγγελική!

6 Ο παππούς ήταν ψαράς. Ψάρευε λαυράκια, καλαμάρια, σαρδέλες, χταπόδια, σολομούς, γαρίδες, γαύρους, καβούρια, γλώσσες και ξιφίες. Μια σαρδέλα γαργάλησε τον παππού στο πόδι την ώρα που ψάρευε.

7 Ο παππούς ζύγιζε τα ψάρια στη ζυγαριά για να τα πουλήσει μαζί με το φίλο του, τον Χρίστο τον Κουτσούκο, που είχε πάγκο στο παζάρι. Μια γάτα, η Ψιψίνα, ήταν πεινασμένη και της έδωσαν να φάει ένα ψάρι. Μετά όμως η Ψιψίνα πήδηξε και έφαγε κι όλα τα άλλα ψάρια. Τότε τη διώξανε και πήγαν να ψαρέψουν άλλα ψάρια.

8 Η γιαγιά Τατιάνα πήγαινε με την Αγγελική στο φούρνο για να πάρει ψωμί
Η γιαγιά Τατιάνα πήγαινε με την Αγγελική στο φούρνο για να πάρει ψωμί. Το αγαπημένο τους ψωμί ήταν η «μαργαρίτα». Όμως του φούρναρη του κάηκε το ξύλο που έβγαζε τα ψωμιά από το φούρνο κι έτσι έπεσαν τα ψωμιά κάτω! Μετά, πέταξε τα ψωμιά, γιατί λερώθηκαν.

9 Η Αγγελική αγαπούσε έναν ψηλό τσολιά που τον έλεγαν Αλέξη
Η Αγγελική αγαπούσε έναν ψηλό τσολιά που τον έλεγαν Αλέξη. Ο Αλέξης είχε μια σκυλίτσα που τη φώναζε Μαργαρίτα Λουλουδένια κι ένα σκύλο που τον φώναζε Skooby.

10 Η Αγγελική και ο Αλέξης παντρεύτηκαν σε μια εκκλησία που ήταν πάνω σε έναν ψηλό βράχο. Η νύφη κι ο γαμπρός έφτασαν στην εκκλησία με το αεροπλάνο. Όμως το αεροπλάνο τράκαρε στο βράχο. Ευτυχώς ο γαμπρός και η νύφη πήδηξαν γρήγορα, σκαρφάλωσαν στο βράχο και σώθηκαν. Μόνο που λερώθηκε και σκίστηκε λίγο το νυφικό της νύφης…

11 Μετά το γάμο έγινε το γλέντι
Μετά το γάμο έγινε το γλέντι. Χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και τσιφτετέλι. Έφαγαν τα ψάρια που ψάρεψε ο παππούς και τη «μαργαρίτα» που ψώνισε η γιαγιά από το φούρνο. Οι μεγάλοι ήπιαν μπύρες και κρασί και τα παιδάκια βυσσινάδα.

12 Ο γαμπρός χόρευε με τη νύφη
Ο γαμπρός χόρευε με τη νύφη. Μαζί τους χόρευαν και η θεία και η νονά της Αγγελικής, η Φρόσω, που φορούσε ένα ωραίο κολιέ!

13 Μετά το γάμο η Αγγελική αποκοιμήθηκε σε μία κούνια
Μετά το γάμο η Αγγελική αποκοιμήθηκε σε μία κούνια. Η κούνια όμως έσπασε και η Αγγελική έπεσε κάτω. Ευτυχώς ο Αλέξης έφτιαξε ξανά την κούνια κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

14 «Διαβάζω» την ιστορία του Θεόφιλου με λέξεις και εικόνες…

15 «Διαβάζω» την ιστορία του Θεόφιλου με λέξεις και εικόνες…

16 Ο αγαπημένος μου πίνακας…

17 Ο αγαπημένος μου πίνακας…

18 Ο αγαπημένος μου πίνακας…

19 Ο αγαπημένος μου πίνακας…

20 Ζωγραφιές: Θεόφιλος Χατζημιχαήλ Μουσική: «Θάλασσα», από το cd Τεκ – Ντουμ, 2004 Συγκρότημα κρουστών Δήμου Κιλκίς

21 Οι πίνακες του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ με τη σειρά που εμφανίζονται στην ιστορία:
Μυτιλήνη: είσοδος του λιμένος Η κρεβατή στην Αγιάσο Ποιμένες της Χειμάρας Νέος τύπος χωρικού Μυτιληναίου Γρύπος Μυτιλήνης Ιχθυοπώλες της Μυτιλήνης Μέγα αρτοποιείον Λαρίσης Παλαιός Μυτιληναίος Η Παναγιά της Πέτρας Ο δήμαρχος των Μεγάρων σε πανηγύρι στα Μέγαρα Αγιασώτισες που χορεύουν στην Καρύνη Οδός Μυτιλήνης επί τουρκοκρατίας


Κατέβασμα ppt "Κλασικό τμήμα Σχολικό έτος 2013-2014 «Η Αγγελική και ο Αλέξης παντρεύονται» Μια ιστορία που συνέθεσαν τα νήπια βλέποντας τους πίνακες του λαϊκού ζωγράφου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google