ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καραγιαρίδη Αλεξάνδρα Μούρτζιου-Καρρά Ναταλία
Advertisements

Καραγιαρίδη Αλεξάνδρα Μούρτζιου-Καρρά Ναταλία
Η ελια στην αρχαιοτητα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Κατοικήθηκε ήδη από την Παλαιολιθική εποχή Πρώτα ίχνη ελληνικής παρουσίας στην Ύστερη Χαλκοκρατία ( π.Χ. ) Χωρίζεται σε Άνω και Κάτω.
Αλέξανδρος ο Μέγας Ο Αλέξανδρος ο Μέγας ή Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς της ιστορίας, που σε ηλικία μόλις 33.
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Ολυμπιάδα Η Ολυμπιάδα η δευτερότοκη κόρη του Νεοπτόλεμου, βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου, και γεννήθηκε το 373 π.Χ στην Πασσαρώνα, την πρωτεύουσα του.
ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ. ΕΚΔΟΧΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ο Αλέξανδρος επέστρεψε στην Βαβυλώνα και άρχισε να οργανώνει τον περίπλου της Αραβίας.
Ανακαλύπτοντας την εποχή του Μ
Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ Όταν στη δεκαετία του 1850 άρχισε να δημιουρ- γείται ένας λιμενίσκος στον ίδιο χώρο που.
ΕΛΛΑΔΑ - GREECE.
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας
Στους γονείς μου οφείλω το ζην και στο δάσκαλό μου το ευ ζην
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ.
Μνημεία & Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ-ΕΒΡΟΥ Το έθιμο του Μπέη.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΗΜΑΘΙΑ
Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ
Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη Βασικά σημεία του μαθήματος.
 Είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 70 μ. από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας.  Από τον 6 ο αι. π.Χ. άρχισαν να χτίζονται πάνω σ΄ αυτόν τα ιερά των.
Νομός Τρικάλων Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους που υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου.
Μυκηναϊκός πολιτισμός
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Βασιλιάς της Μακεδονίας. Γεννήθηκε το 356 π.Χ. και πέθανε το 323 π.Χ. Ο Αλέξανδρος, γνωστός στην αρχαιότητα ως Μακεδόνας και στους νεότερους.
20. Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Αρχαία Αίγυπτος π.Χ
Κλασική εποχή, μάχη στα Λεύκτρα 371 π.Χ.
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Μαυσωλείο Αλικαρνασσού
Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του12 ου δημοτικού σχολείου Πατρών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μπεντενίτη Ειρήνη.
Το βασίλειο του Αγαμέμνονα
Τα αξιοθέατα της Μεγάλης Βρετανίας!!!. Βρετανικό Μουσείο Το Βρετανικό Μουσείο είναι μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού στο Λονδίνο. Οι συλλογές.
Αξιοθέατα και μνημεία των λαών της Ευρώπης 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2.
Αβαείο Γουεστ Μινστερ Από την Κορίνα Αθανασιάδου.
Ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός Άννα Αργυροπούλου 1 ο Π.Δ.Σ. Θεσ/νίκης Τάξη: Στ2 Έτος:
ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ναταλία Καντιώ. Λευκός Πύργος Παρθενώνας Γέφυρα Ρίο-Αντί Ρίο Ναός του Δία Επίδαυρος Το Μαντείο των Δελφών Κνωσός Μυκήνες Το Γεφύρι.
Οργανολογία ΙΙ Μάθημα V. Νυσσόμενα έγχορδα ΙΙ. Λαούτο Ανήκει στο γένος των λαούτων και είναι αχλαδόσχημο. Ο βραχίονάς του φέρει τάστα και η κεφαλή που.
Αξίες με την ίδια… αξία!! ανάδειξη των αξιών, της ιστορίας και του πολιτισμού της Ευρώπης μέσα από τις αναπαραστάσεις στην εθνική όψη του € των κρατών.
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
Από τον Ελληνο- τουρκικό Πόλεμο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1904 – 1908 Μακεδονικός Αγώνας 1905 Επανάσταση Θερίσου 1908.
Παύλος Μελάς.
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Σιδηρόπουλος Παντελής (Πληροφορικής)
η Θηβα και η βοιωτικη συμμαχια
5ο δημοτικό Σχολείο Καβάλας Τμήμα Δ2
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
8. Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΕΡΕΧΘΕΙΟ-ΚΑΡΙΑΤΙΔΕΣ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Ο Ήλιος στην Τέχνη.
Μυκηναϊκός Πολιτισμός
Ο Φίλιππος Β΄και η ένωση των Ελλήνων
Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
ΠΛΑΚΑ.
‘’Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’’
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Νομός Σερρών κατά την Αρχαιότητα και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους
Η ρωμαϊκή αγορά.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧAIΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ
ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η εξόντωση του φοβερού λιονταριού της Νεμέας
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΕΡΕΧΘΕΙΟ
ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΟΝ; Το κάστρο του Μυστρά Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, ήταν μία.
ΟΙΚΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΧΑΛΕΠΑ ΧΑΝΙΩΝ)
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ

Μακεδνοί ή Μακεδόνες ονομασία: το όνομα παράγεται από τη ρίζα μακ- όπως και το επίθετο μακρύς, και σημαίνει ‘ψηλός’ ή πιο ελεύθερα «αυτός που έρχεται από ψηλά». καταγωγή: σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ήταν ένα φύλο ταυτόσημο με τους Δωριείς, το οποίο αρχικά κατοικούσε στην Πίνδο. Τετράδραχμο του Κοινού των Μακεδόνων (158-150 π.Χ.) με τα σύμβολα της καταγωγής τους: τον κεραυνό του Δία, το ρόπαλο του Ηρακλή και στεφάνι βελανιδιάς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ του 5ου αι.π.Χ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ του 5ου αι.π.Χ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α΄(495-450 π.Χ.)

Το βασίλειο των Μακεδόνων στα τέλη της βασιλείας του Αλέξανδρου Α’ Το βασίλειο των Μακεδόνων στα τέλη της βασιλείας του Αλέξανδρου Α’

ΑΡΧΕΛΑΟΣ (413-399π.Χ.)

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ

το ανάκτορο των Αιγών Κτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου Β΄ (359-336 π.Χ.), το ανάκτορο των Αιγών είναι όχι μόνον το μεγαλύτερο, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα και το σημαντικότερο κτίριο της κλασικής Ελλάδας

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ Επιστρατεύονται αγρότες και ποιμένες της Μακεδονίας Συγκροτείται η μακεδονική φάλαγγα

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ

Αποτελέσματα της στρατιωτικής αναδιοργάνωσης του Φιλίππου του Β΄

Χάρτης της Μακεδονίας κατά το έτος του θανάτου του Φιλίππου (336 π.Χ.) Χάρτης της Μακεδονίας κατά το έτος του θανάτου του Φιλίππου (336 π.Χ.)

Η κατάσταση στη νότια Ελλάδα και η επέμβαση του Φιλίππου Η κατάσταση στη νότια Ελλάδα και η επέμβαση του Φιλίππου

Πανελλήνια Ιδέα: Ισοκράτης- Δημοσθένης

Η μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) Η μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.)

Το συνέδριο στην Κόρινθο (337 π.Χ)  Το συνέδριο στην Κόρινθο (337 π.Χ)

Η δολοφονία του Φιλίππου Η χρυσή λάρνακα, μέσα στην οποία ο Ανδρόνικος ταυτοποίησε τα απομεινάρια του σώματος του Φιλίππου Β΄, φέρει στο επάνω μέρος της το δεκαεξάκτινο αστέρι, το οποίο καθιερώθηκε να ονομάζεται Ήλιος της Βεργίνας

Η κηδεία του Φιλίππου Β’, το 336 π. Χ Η κηδεία του Φιλίππου Β’, το 336 π.Χ., έγινε όπως όριζε η παράδοση, στις Αιγές, και υπήρξε η μεγαλοπρεπέστερη νεκρική τελετή που γνώρισε η Ελλάδα των ιστορικών χρόνων. Μέσα σε έναν μνημειώδη νεκρικό οίκο, ξαπλωμένος σε περίτεχνη χρυσελεφάντινη κλίνη, με το βαρύτιμο χρυσό στεφάνι βελανιδιάς στο κεφάλι ο βασιλιάς παραδόθηκε ως νέος Ηρακλής στην πυρά. 

Mανόλης Aνδρόνικος ( 1919 - 1992) Το 1977 στη Βεργίνα έφερε στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία, τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας, όπου τάφηκε ο Φίλιππος Β, βασιλιάς της Μακεδονίας (359-336 π.Χ.) Στο εσωτερικό του τάφου διασώζονταν πολυάριθμα ευρήματα, μεταξύ των οποίων και αξιόλογα έργα τέχνης.

Υποστηρικτικό υλικό: Δείτε επίσης: «Μακεδονία. Η χώρα των Μακεδόνων», Μαθησιακά αντικείμενα, Φωτόδεντρο: http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/9614 Αιγές, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων https://www.aigai.gr/ https://www.aigai.gr/el/explore/polycentric/museum/aiges/vergina Μηχανή του Χρόνου : Χριστούγεννα 1977, η ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου: https://www.youtube.com/watch?v=GAJFXrWMcxE ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ-Βεργινα: https://www.youtube.com/watch?v=nka62V7PRs4 https://www.youtube.com/watch?v=nka62V7PRs4 Τάφος του Φιλίππου του Β‘, ψηφιακή αναπαράσταση: https://www.youtube.com/watch?v=c6j4TEfvoW4