Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Ήλιος στην Τέχνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Ήλιος στην Τέχνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Ήλιος στην Τέχνη

2 Ο μύθος του Ρα Η γυναίκα του Ρα, Νουτ, ήταν παράλληλα ερωτευμένη με τον Θεό Τζεμπ. Όταν ο Ρα ανακάλυψε την προδοσία της ήταν εξαγριωμένος. Της απαγόρευσε να κάνει παιδιά σε οποιαδήποτε από τις 360 μέρες που συντελούσαν το Αιγυπτιακό ημερολόγιο τότε. Αυτό ράγισε την καρδιά της Νουτ και έτσι επικαλέστηκε την βοήθεια του φίλου της, Θοθ. Ο Θοθ σκέφτηκε πολύ προσεχτικά και βρήκε μια λύση. Χρειαζόταν την Σιλέν, την Θεά του Φεγγαριού, να τον βοηθήσει, διότι το δικό της φως ερχόταν ενάντια σε αυτό του Ρα. Έτσι της ζήτησε να του δανείσει το 1/7 του φωτός της και αυτή δέχτηκε. Αυτός είναι και ο λόγος που το φεγγάρι μικραίνει κάθε μήνα. Ο Θοθ πήρε το φως και πρόσθεσε 5 μέρες στο ημερολόγιο. Έτσι έγιναν 365 μέρες. Η Νουτ κατάφερε να κάνει παιδιά σε αυτές τις 5 ημέρες -5 παιδιά κάθε ένα σε μία ημέρα από αυτές- χωρίς να παρακούσει τον Ρα.

3 Ο Ήλιος της Βεργίνας (γενικές πληροφορίες)
Ο Ήλιος της Βεργίνας ( ή αλλιώς "Άστρο της Βεργίνας") είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε αρκετά από τους αρχαίους Έλληνες και βρέθηκε το 1977 σε χρυσή λάρνακα σε Βασιλικό τάφο που αποδίδεται στη Μακεδονική Βασιλική Δυναστεία του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην σημερινή εποχή, ο ήλιος αυτός χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως σύμβολο του διαμερίσματος της Μακεδονίας.

4 Ο Ήλιος της Βεργίνας (περιγραφή, σημασία συμβόλου)
Aπό τον ήλιο της Βεργίνας διακρίνονται καθαρά οι δεκαέξι ακτίνες και ο ρόδακας. Στην Λάρνακα της Ολυμπιάδος υπάρχει παραλλαγή του ήλιου της Βεργίνας με 12 ακτίνες. Η σημασία του συμβόλου δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Ο Ήλιος της Βεργίνας αποτέλεσε ένα κοινό σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας και το βρίσκουμε σε κέρματα, αγγεία, τοιχογραφίες και αγάλματα, πολύ πριν το Μακεδονικό βασίλειο και την δυναστεία των Αργεάδων. Δεκαεξάστεροι και Οχτάστεροι Ήλιοι παρουσιάζονται συχνά σε Μακεδονικά και Ελληνιστικά νομίσματα και ασπίδες της Περιόδου. Επίσης υπάρχει και αριθμός απεικονίσεων Αθηναίων Οπλιτών να φέρουν ένα πανομοιότυπο δεκαεξάκτινο σύμβολο στη πανοπλία τους, από τον 6ο π.Χ. αιώνα, καθώς και σε νομίσματα, από τη νησιωτική μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα.

5 Ο Ήλιος στην ποίηση Αναμφισβήτητα, ο Ήλιος αναφέρεται σε αρκετά ποιήματα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αρκετούς ποιητές. Μερικά από τα ποιήματα αυτά είναι: « Οι ποιητές κατοικούν έξω απ΄το φόβο. Κι όπως ο ήλιος φωτίζει απ΄ ευθείας κι εκείνοι: μιλούν απ΄ ευθείας» ("Το έργο των ποιητών" Ν. Βρεττάκος)

6 Ο Ήλιος στην ποίηση {2} "...αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο" («Ρωμιοσύνη» Γ.Ρίτσος) " Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου!". («Άξιον Εστί») "Αδελφέ μου κρυώνω που ΄ναι ο ήλιος να ζεστάνω τα χέρια μου;". («Το τραγούδι της Αδελφής μου» Γ.Ρίτσος)

7 Ο Ήλιος στην ζωγραφική Παρομοίως, πολλοί ζωγράφοι έχουν εμπνευστεί από τον ήλιο και τον έχουν αποτυπώσει στους πίνακες ζωγραφικής τους. Μερικοί από αυτούς είναι οι: Μονέ, Βαν Γκόγκ, Νταλί και Πικάσο. Monet

8 Ο Ήλιος στην ζωγραφική {2}
Picasso-Sun and dove over ruins Van Gogh

9 Ο Ήλιος στην μουσική Εκτός από τη βασικότερη πηγή ενέργειας του πλανήτη μας, ο Ήλιος αποτελεί και μία από τις βασικότερες πηγές έμπνευσης τραγουδιών σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στα τραγούδια τους οι δημιουργοί αναφέρονται με λατρεία σ' αυτόν που απευθύνονται παρομοιάζοντάς τον με τις αχτίδες του Ηλίου, θέλοντας έτσι να δηλώσουν το πόσο πολύτιμος είναι γι' αυτούς.

10 Ο Ήλιος στην μουσική {2} Stevie Wonder -You're The Sunshine Of My Life (1973) Bill Withers - Ain't Νο Sunshine (1971) The Beatles- Here Comes the Sun The Beatles – Good Day Sunshine Katrina and the Waves - Walking on Sunshine Ray Charles - You're My Sunshine Frank Sinatra - On the Sunny Side of the Street είναι μερικά από τα τραγούδια που στους στίχους τους αναφέρεται ο ήλιος.

11 Solar Kids Μαρία Μακρή Ζωή Σαπλαμίδου Αναστασία Κυριακίδου Μαρία Λεκίδου


Κατέβασμα ppt "Ο Ήλιος στην Τέχνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google