Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καραγιαρίδη Αλεξάνδρα Μούρτζιου-Καρρά Ναταλία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καραγιαρίδη Αλεξάνδρα Μούρτζιου-Καρρά Ναταλία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καραγιαρίδη Αλεξάνδρα Μούρτζιου-Καρρά Ναταλία
ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Ανάπαλη Ηλιάνα Δούμπλατζη Δώρα Καραγιαρίδη Αλεξάνδρα Μούρτζιου-Καρρά Ναταλία

2 Διάσημες πυραμίδες Η πυραμίδα του βασιλιά Χέοπα:( π.Χ.):Αυτή είναι η πρώτη πυραμίδα που κτίστηκε στην Γκίζα και είναι το μοναδικό από τα επτά θαύματα του κόσμου που σώζεται μέχρι και σήμερα Η πυραμίδα του Χεφρήνου:( π.Χ):Το συγκεκριμένο συγκρότημα αποτελείται από την πυραμίδα, τη Σφίγγα,το Νεκροθάλαμο και το Ναό της Κοιλάδας.

3 Η πυραμίδα του Βασιλιά Μικερίνου:Η πυραμίδα που κατασκευάστηκε προς τέρψιν του, είναι μικρότερη από τις προαναφερθέντες Η Σφίγγα( π.Χ.) : Αποτελεί την πιο γνωστή πυραμίδα, και ένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Αιγύπτου.

4 Τρόπος κατασκευής μιας Πυραμίδας
. Ο πρώτος που προσπάθησε να εξηγήσει το πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες ήταν ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος, το 480 π.Χ. ο οποίος ., πιθανολογεί ότι ορισμένες “μηχανές” είχαν εμπλακεί. Άλλοι θεωρούν ότι αναχώματα που λειτουργούσαν ως ράμπες διαδραμάτισαν  κεντρικό ρόλο στην οικοδόμηση. Και ακόμα άλλοι έχουν υποθέσει ότι εξωγήινοι ήταν οι πραγματικοί οικοδόμοι.

5 Τοποθεσία κατασκευής και εσωτερικό πυραμίδων:
Οι περισσότερες από τις πυραμίδες χρησίμευσαν ως ταφικά μνημεία των Φαραώ που έφευγαν από τη ζωή. Στο εσωτερικό των πυραμίδων, σε ειδικό θάλαμο, τοποθετούνταν η σαρκοφάγος με τη μούμια του νεκρού, καθώς κι όλα του τα όπλα, τρόφιμα και αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο νεκρός όσο ήταν στη ζωή .

6 Ο νεκρός Φαραώ θαβόταν με ένα κείμενο το λεγόμενο «βιβλίο των Νεκρών» που του έδινε συμβουλές για το πώς να φτάσει στον Κάτω Κόσμο. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στις αιγυπτιακές θρησκευτικές δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες, η ψυχή ζει και μετά το θάνατο του σώματος.

7 Μαθηματική και αστρονομική ερμηνεία των πυραμίδων της Αρχαίας Αιγύπτου:Κατά παράδοση οι πυραμίδες χτίζονταν κατά τρόπο που η κάθε πλευρά τους προσανατολίζονταν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα με μεγάλη ακρίβεια και οι είσοδοι τους βρίσκονταν πάντα στην βορεινή πλευρά.

8 Παράλληλα είχε και συμβολικό χαρακτήρα διότι η ψυχή του φαραώ βγαίνοντας από το θάλαμο και περνώντας χωρίς πρόβλημα μέσα από τα λίθινα εμπόδια θα ανηφόριζε με κλίση γύρω στις 26 μοίρες και θα κατευθυνόταν προς τον πολικό αστέρα και τους αειφανείς αστέρες,δηλαδή προς την θεία πηγή.

9 Τα μυστήρια του Όσιρη Τα Μυστήρια του Όσιρη αναπαριστούν όλα τα γεγονότα από την γέννηση του θεού μέχρι και την νίκη του Ώρου. Ο Ηρόδοτος αναφέρει αρκετές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τις περιγραφές του, τα Μυστήρια ξεκινούσαν με την ανατολή του ηλίου, παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών.Οι ιερείς μετέφεραν το άγαλμα του Όσιρη, το οποίο αργότερα αντικατέστησε μια στήλη Ντζεντ, σε ένα δωμάτιο δίπλα στον κεντρικό ναό.

10 Έξω από τον ναό, ιερείς αναπαριστούν διάφορες σκηνές από τον μύθο του θεού, ενώ συγχρόνως άλλοι ιερείς περιποιούνται το άγαλμα/στήλη.Είναι φανερό πως η αρχαία θρησκεία του Όσιρη και τα μυστήριά της αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της πίστης σε έναν θεό που πεθαίνει, μόνο για να αναστηθεί και να φέρει με την ανάστασή του την ελπίδα για αναγέννηση, για μια μεταθανάτια ζωή και γενικά να τονίσει την δύναμη της κυκλικής φάσης της ζωής.

11 Η θρησκεία της Αρχαίας Αιγύπτου
Η θρησκεία ήταν πολύ σημαντική στους αρχαίους Αιγυπτίους. Επηρεάστηκε έντονα από την παράδοση, η οποία τους ανάγκασε να αντισταθούν στις διάφορες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές. Οι Αιγύπτιοι δεν εξέτασαν τις πεποιθήσεις που είχαν παραδοθεί σε αυτούς, ούτε επιθύμησαν την αλλαγή στην κοινωνία τους.

12 Τουτενστάιν Μίλτος Κωνσταντούδης Στέλλα Μπαλλή Χρήστος Αλεξίου
Αναστασία Πρίτσα Μίλτος Κωνσταντούδης Χρήστος Αλεξίου


Κατέβασμα ppt "Καραγιαρίδη Αλεξάνδρα Μούρτζιου-Καρρά Ναταλία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google