ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ..

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελεύθεροι Πολιορκημένοι
Advertisements

ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ
Κώστας Καρυωτάκης Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στις 30 Οκτώβριου 1896 στην Τρίπολη και αυτοκτόνησε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1928 στην Πρέβεζα .Θεωρείται.
Οι μεγάλες Δυνάμεις απέναντι στον Ελληνικό Αγώνα - Φιλελληνισμός
Γιώργος Κάκαρης Γ
Μάρκος Μπότσαρης Από Φώτια Ελευθερίου.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Ερευνητική εργασία στα πλαίσια του σχολικού μαθήματος ‘Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας’ Ερευνητική ομάδα: Μοσχοβάκου Δανάη , Νικολοπούλου.
Κωνσταντίνος Καβάφης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ.
Νικόλαος Κοπέρνικος. Παιδική ηλικία και μόρφωση Αγαπημένε μου φίλε, Θα σου πω μια ιστορία για τον πιο ονομαστό και φημισμένο σε όλο τον κόσμο, πολίτη.
«Δείπνο για τέσσερις» Κατσαρίδου Σοφία Ευθιμιάδου Αλεξάνδρα
Λατινοκρατία: κυρίως περιοχές υπό βενετική κυριαρχία, μετά την Τέταρτη Σταυροφορία
Τα απελευθερωτικά οράματα ο Ρήγας Φεραίος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.
Ο Καραϊσκάκης Γεώργιος Ο Μεγάλος Αγωνιστής Χρήστος Μ. Στ ’ Τάξη 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
 Ζάκυνθος (νόθο παιδί του Κόντε Νικολάου Σολωμού και της Αγγελικής Νίκλη)  Ιταλία - σπουδές και μελέτη της ιταλικής ποιητικής παράδοσης 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
20/2/12 Μάριος Eυρυγένης Γιάννης Ελίζογλου Γ1
ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Με τον όρο αυτοβιογραφία χαρακτηρίζουμε συνήθως ένα συνεχές αφηγηματικό κείμενο, στο οποίο ένας άνθρωπος γράφει ο ίδιος την ιστορία της ζωής.
Ελισάβετ Μουτζάν - Μαρτινέγκου
Διονύσιος Σολωμός.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
Περιεχόμενα Μακάριος ΄Γ Δασκάλα: Μαρία Χατζηιωάννου
Ελισάβετ Μαρτινέγκου Μουτζάν (ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ)
Ρήγας Βελεστινλής.
 Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1943.
Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- Α. ΓΚΛΙΑΤΗΣ. ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ - ΧΡΟΝΟΣ -ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΗΓΕΣ Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- Α. ΓΚΛΙΑΤΗΣ.

Ιωάννης Βαρβάκης.
Ελεύθεροι πολιορκημένοι! Ένα θεατρικό δρώμενο για την 25η Μαρτίου.
Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές.
ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΙΗΣΗ ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΤΙΡΑ και αργότερα…ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
H αυτοκρατορία του Μ. Αλεξάνδρου χωρίζεται Βασικά σημεία του μαθήματος.
Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός μας ποιητής
Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Π.Π.Σ. Α.Π.Θ. Ε
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο. Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με τη.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2015
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ.
Έλενα Τασίου Ε’ Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Μια εργασία των: Μαρία Μακρή Βάσω Αθανασίου Κατερίνα Μιχοπούλου Μιχαήλ-Βασίλειου Μπούφα.
{ Ενότητα 3 η κεφ. 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου- Διονύσιος Σολωμός Ούρδας Ιωάννης 2013.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Κωνσταντίνος Καβάφης Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του, εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας.
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ.  Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ( ). Βιογραφία Ο Γιώργος Σεφέρης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια.
Ρυθμός και μετρική: ρυθμός, μετρικά σχήματα και σχήματα λόγου μετρική: τα δύο μετρικά συστήματα τύποι στίχου: ο έμμετρος στίχος, ο ελευθερωμένος στίχος,
Ήρωες και ηρωίδες του 1821 ΑΝΝΑ Επιμέλεια εργασίας: ΜΑΡΙΑ ΚΩΝ/ΝΑ ΣΤ2
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου
5ο δημοτικό Σχολείο Καβάλας Τμήμα Δ2
Βασίλης Α. Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Λίγα λόγια για τον Κωσταντίνο Καβάφη
Ναπολέων Λαπαθιώτης Νυχτερινό
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Μαρία – Στεφανία Χατζηγρηγορίου
Από τον Μιχάλη Τζώρτζη, Δημήτρη Τσιγκόπουλο, Σπύρο Τσαντίλα.
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου
Εθνικοί Ύμνοι Ελλάδας - ΗΠΑ
El Greco Η ιστορία του Έλληνα Ζωγράφου 1541–1614.
Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής
Λογοτεχνία Αλίκη.
Θανοσ Βλεκασ του Παύλου Καλλιγά.
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Η εξέλιξη της ποίησης.
ΟΙΚΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΧΑΛΕΠΑ ΧΑΝΙΩΝ)
Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ Σπουδές-επαγγελματική σταδιοδρομία Τα έργα του Τεχνοτροπία Καταγωγή –οικογένεια Σπουδές-επαγγελματική σταδιοδρομία Τα έργα του Τεχνοτροπία Η εποχή του

Καταγωγή-οικογένεια Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 8 Απριλίουυ 17988. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 8 Απριλίουυ 17988. Ο ποιητής πέρασε τα παιδικά του χρόνια ως το 1808 στο πατρικό του σπίτι στην Ζάκυνθο, υπό την επίβλεψη του δασκάλου του, αβά Σάντο Ρόσι Ιταλού πρόσφυγα. Ο πατέρας του έστειλε τον μικρό Διονύσιο στην Ιταλία για σπουδές, σύμφωνα με την συνήθεια των ευγενών των Επτανήσων, αλλά ενδεχομένως και λόγω του γάμου της Αγγελικής Νίκλη

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ Ο Σολωμός αναχώρησε για την Ιταλία μαζί με τον δάσκαλό του, ο οποίος επέστρεφε στην πατρίδα του, την Κρεμόνα. Γράφτηκε αρχικά στο Λύκειο της Αγίας Αικατερίνης στην Βενετία, όμως δυσκολευόταν να προσαρμοστεί στην αυστηρή πειθαρχία του σχολείου και γι' αυτό ο Ρόσι τον πήρε μαζί του στην Κρεμόνα, όπου τελείωσε το Λύκειο το 1815. Τον Νοέμβριο του 1815 γράφτηκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβίας, από την οποία αποφοίτησε το 1817. Δεδομένων των φιλολογικών ενδιαφερόντων του, η άνθηση της ιταλικής λογοτεχνείας δεν τον άφησε ανεπηρέαστο. Καθώς μάλιστα μιλούσε πλέον θαυμάσια την ιταλική γλώσσα, άρχισε να γράφει ποιήματα στα ιταλικά.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Τα πρώτα έργα 1823-1833: Η περίοδος της διαμόρφωσης Τα μεγάλα έργα της ωριμότητας Η Ψυχούλα Ύμνος εις την Ελευθερίαν Ο Κρητικός Η Ξανθούλα Η καταστροφή των Ψαρών  Ο Πόρφυρας Εις κόρην η οποία ανεθρέφετο μέσα εις μοναστήρι Ποίημα Λυρικό εις το θάνατο του Λορδ Μπάϊρον Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Στο θάνατο της μικρής ανεψιάς Νεκρική Ωδή Η σκιά του Ομήρου Η Φαρμακωμένη στον Άδη

Η ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ Επίδραση του Ρομαντισμού. Γνήσιος μικρός τρόπος ποίησης. Αποσπασματικότητα του έργου. Γνήσιος μικτός τρόπος ποίησης: Μέσα από το έργο του Σολωμού, παρατηρείται μίξη Κλασσικιστικού με το Ρομαντικό στοιχείο. Στην ποίηση του Σολωμού δεν εξωτερικεύονται τα εσωτερικά πάθη, αλλά προβάλλεται ο αγώνας για την Ελευθερία. Στην ανάλυση ενός έργου σε ό,τι αφορά την τεχνοτροπία, πρέπει να αναφερθεί εάν έχει αφηγηματικό χαρακτήρα, εάν εμπεριέχει δραματικά στοιχεία. «Κρητικός»: εάν εμπεριέχει λυρικά στοιχεία ή και τα δύο. Παράλληλη απήχηση και σύζευξη του νεοκλασικισμού και του ρομαντισμού. Στην εξέλιξη της σολωμικής ποίησης, διαπιστώνεται και μια φανερή διαφοροποίηση στο ποιητικό είδος

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Ο ποιητής γεννιέται την ίδια χρονιά που θυσιάζεται ο Ρήγας Βελεστινλής. Είναι η εποχή του τέλους του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και η ανάπτυξη του Νεοελληνικού. Αλλαγές επαναστάσεις και ανακατατάξεις παρατηρούνται σε όλο το ευρωπαϊκό πεδίο και το νότιο-αμερικάνικο, όπου έχουν αρχίσει οι εξεγέρσεις για την ανεξαρτησία των Λατινοαμερικάνων. Τα Επτάνησα έχουν καταληφθεί από τους Γάλλους της Επανάστασης που νίκησαν τη Βενετία. Ιδρύεται η «Επτάνησος Πολιτεία», ένα κρατίδιο με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, σύνταγμα, δική του διοίκηση και δικές του ελληνικές εφημερίδες. Πρόκειται για το πρώτο νεοελληνικό κράτος. Αργότερα «έρχονται» οι Άγγλοι που ως «προστάτες» κρατούν τα Επτάνησα για πενήντα χρόνια (1815-1864) και συμπεριφέρονται όπως ορίζουν τα συμφέροντα και η αποικιοκρατική νοοτροπία τους.

ΤΕΛΟΣ...........!!!