Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μια εργασία των: Μαρία Μακρή Βάσω Αθανασίου Κατερίνα Μιχοπούλου Μιχαήλ-Βασίλειου Μπούφα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μια εργασία των: Μαρία Μακρή Βάσω Αθανασίου Κατερίνα Μιχοπούλου Μιχαήλ-Βασίλειου Μπούφα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μια εργασία των: Μαρία Μακρή Βάσω Αθανασίου Κατερίνα Μιχοπούλου Μιχαήλ-Βασίλειου Μπούφα

2 Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και αργότερα έζησε στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Στην Ιταλία μυήθηκε στην ελληνική και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Σταθμός για την πνευματική του εξέλιξη στάθηκε η γνωριμία του με τον Ελληνοϊταλό ποιητή Ούγο Φώσκολο. Το 1824 στη Γενεύη και το 1826 στο Παρίσι τύπωσε τις δύο ποιητικές του συλλογές, τη Λύρα και τα Λυρικά. Απομονωμένος από όλους, το 1852 έφυγε για την Αγγλία όπου και πέθανε.

3

4 α' Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμη και η ελευθερία. β' Αυτή (και ο μύθος κρύπτει νουν αληθείας*) επτέρωσε τον Ίκαρον· και αν έπεσεν ο πτερωθείς κ' επνίγη θαλασσωμένος. γ' Αφ' υψηλά όμως έπεσε, και απέθανεν ελεύθερος. Αν γένης σφάγιον άτιμον ενός τυράννου, νόμιζε φρικτόν τον τάφον. Χάλκεον = χάλκινο νους αληθείας = αληθινό νόημα

5 Αποστολή 1: 1. Η προσωποποίηση έχει σκοπό να δείξει πόσο μεγάλη δύναμη έχει ο φόβος ώστε να παροτρύνει ή να αποθαρρύνει κάποιον. 2. Με βάση το κείμενο δούλοι πρέπει να είναι όσοι φοβούνται και για να είναι ελεύθεροι πρέπει να έχουν τόλμη και αρετή. 3. Η τόλμη και η αρετή του, ώθησαν τον Ίκαρο να πετάξει και ακολούθησε την λαχτάρα του να νιώσει ελεύθερος αλλά πετώντας προς τον ουρανό χάλασαν τα φτερά του και πνίγηκε στην θάλασσα. Ο ποιητής κάνει αναφορά στο μύθο για να τονίσει πως η ελευθερία δεν έρχεται από μόνη της. Επίσης χρησιμοποιείτε για να δηλώσει την αναγκαιότητα της.

6 Αποστολή 1 4. Η παρένθεση της δεύτερης στροφής δηλώνει: Α) το μήνυμα που θέλει να περάσει ο ποιητής στους υπόδουλους Έλληνες. Β) την αιτία την εμβολής στο συγκεκριμένο ποίημα. 5. Στο ποίημα ο συμβολισμός είναι ο μύθος του Ίκαρου. Ο ποιητής μέσα από το συμβολισμό δηλώνει: Α)Πολλές φορές ο άνθρωπος βαδίζει με βάση τη λογική. Β)Χρειάζεται μεγαλείο ψυχής για να μπορέσει κανείς να ξεπεράσει τους φόβους του και να θυσιάσει την ζωή του.

7 Αποστολή 1 6.Η ελευθερία είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα απαραβίαστα αγαθά που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος. Πολλές φορές όμως φορές το αγαθό αυτό δεν χαρίζεται αλλά πρέπει να αποκτηθεί με κόπο. Για να αποκτηθεί χρειάζεται αγώνες,θυσιές,στερήσεις,αρετή και τόλμη. Για αυτό ο ποιητής μας δίνει το παράδειγμα του Δέδαλου και του Ίκαρου, προκειμένου να ακολουθήσουμε το δρόμο του.

8 Αποστολή 2 1. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Κάλβος είναι η δημοτική γλώσσα με λέξεις και φράσεις από τα αρχαία χρόνια. Επίσης η λέξεις της δημοτικής τις παρουσιάζει με αρχαϊκές καταλήξεις 2. Το ύφος του είναι αυστηρό και επίσημο, το οποίο ακολουθεί κλασικότροπα σχήματα. Έπειτα έχει συνδυασμό αρχαίας και σύγχρονης εποχής. 3. Προσωποιήσεις/Μεταφορές Στιχ.1/3/6/12/13/15 Εικόνες Στιχ.6-10 Αντιθέσεις Στιχ.8-9/11

9 Ο στίχος που ξεχωρίσουμε είναι : > γιατί δείχνει το τι πρέπει να διαθέτει ο κάθε άνθρωπος προκειμένου να αποκτήσει την ελευθερία.

10


Κατέβασμα ppt "Μια εργασία των: Μαρία Μακρή Βάσω Αθανασίου Κατερίνα Μιχοπούλου Μιχαήλ-Βασίλειου Μπούφα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google