Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κώστας Καρυωτάκης Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στις 30 Οκτώβριου 1896 στην Τρίπολη και αυτοκτόνησε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1928 στην Πρέβεζα .Θεωρείται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κώστας Καρυωτάκης Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στις 30 Οκτώβριου 1896 στην Τρίπολη και αυτοκτόνησε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1928 στην Πρέβεζα .Θεωρείται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κώστας Καρυωτάκης Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στις 30 Οκτώβριου 1896 στην Τρίπολη και αυτοκτόνησε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου στην Πρέβεζα .Θεωρείται ως ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες . Επίσης η ποίηση του διδάσκεται σε αρκετά πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού

2 Η παιδική και εφηβική ηλικία του Καρυωτάκη
Γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας το έτος 1896, με καταγωγή από τα Χανιά . Λόγω της εργασίας του πατερά του η οικογένεια αναγκαζόταν να αλλάζει συχνά τόπο διαμονής .Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Λευκάδα, το Αργοστόλι , τη Λάρισα, την Πάτρα, την Καλαμάτα, την Αθήνα και τα Χανιά όπου και έμειναν μέχρι το 1913.Στην εφηβική του ηλικία βρέθηκε στην Αθήνα και από το στα Χανιά .Εκεί ερωτεύτηκε και την Αννα Σκορδυλη.

3 Φοιτητής Νομικής στην Αθήνα
Το 1914 ο Κώστας Καρυωτάκης μετέβη στην Αθήνα για σπουδές στη Νομική Σχολή και στα τέλη του 1917 απέκτησε το πτυχίο του. Το 1916, φοιτητής στο Β΄ έτος Νομικής, άρχισε να δημοσιεύει ποιήματά του σε λαϊκά περιοδικά αλλά και σε εφημερίδες όπως η Ακρόπολη. Το 1917 ο πατέρας του απολύθηκε από το δημόσιο ως αντιβενιζελικός.

4 Ο Καρυωτάκης ως Δικηγόρος
Το 1917 ο Καρυωτάκης πήρε το πτυχίο της Νομικής. Το 1918 επισπεύτηκε τους γονείς του οι όποιοι έμεναν στην Θεσσαλονίκη .Το 1919 επιστρατεύτηκε αλλά πήρε ολιγομηνη άδεια λόγο υγείας .Το ίδιο έτος διορίστηκε ως υπουργικός γραμματέας στη Θεσσαλονίκη

5 Η σχέση του με την Μαρία Πολυδουρη
Η Μαρία Πολυδουρη γνώρισε τον Κώστα Καρυωτάκη το 1920 σε δημόσια υπηρεσία της Αθήνας όπου και τον ερωτεύτηκε Μαρία Πολυδουρη είχε ζητήσει σε γάμο τον Κώστα Καρυωτάκη αλλά εκείνος αρνήθηκε με τη δικαιολογία ότι πάσχει από ανίατο αφροδίσιο νόσημα και δεν θέλει να πάρει στο λαιμό του καμία γυναίκα.

6 Οι τελευταίες στιγμές και η αυτοκτονία του
Ο δήμαρχος της Πρέβεζας παρουσιάζει τις σκηνές πριν από την αυτοκτονία του μεγάλου ποιητη.Δυο ώρες λοιπόν πριν από την αυτοκτονία ο ποιητής είχε πάει στο τότε παραλιακό καφενείο <<Ο ουράνιος κήπος>> όπου παρήγγειλε και ήπιε μια βυσσιναδα.Τοτε ο καφετζής παραξενεύτηκε διότι ο Καρυωτάκης άφησε πάνω στο τραπέζι πουρμπουάρ 75δραχμες και η βυσσινάδα κόστιζε μόνο 5δραχμες.Τοτε ζήτησε ένα τσιγάρο και ένα χαρτί για να γράψει τις τελευταίες του σημειώσεις οι οποίες και βρέθηκαν στην τσέπη του και διασωθηκαν.Στο τέλος του λόγου του είχε γράψει πως όσοι σκοπεύουν να αυτοκτονήσουν να μην χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο του πνιγμού εάν γνωρίζουν κολύμπι διότι και ο ίδιος ταλαιπωρήθηκε 10 ώρες μέσα στη θάλασσα και δεν υα κατάφερε

7 Η τελευταία του επιστολή
Στην τσέπη του κουστουμιού του βρέθηκε η επιστολή η όποια έγραφε : Είναι καιρός να φανερώσω την τραγωδία μου. Το μεγαλύτερό μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργειά μου, η νοσηρή φαντασία και η προσπάθειά μου να πληροφορηθώ για όλες τις συγκινήσεις, χωρίς τις περισσότερες, να μπορώ να τις αισθανθώ. Τη χυδαία όμως πράξη που μου αποδίδεται τη μισώ. Εζήτησα μόνο την ιδεατή ατμόσφαιρά της, την έσχατη πικρία. Ούτε είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για το επάγγελμα εκείνο. Ολόκληρο το παρελθόν μου πείθει γι' αυτό. Κάθε πραγματικότητα μου ήταν αποκρουστική. Είχα τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο που ήρθε τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά. Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους, ή θεώρησαν την ύπαρξή τους παιχνίδι χωρίς ουσία. Τους βλέπω να έρχονται ολοένα περισσότεροι μαζί με τους αιώνες. Σ' αυτούς απευθύνομαι. Αφού δοκίμασα όλες τις χαρές (!!!), είμαι έτοιμος για έναν ατιμωτικό θάνατο. Λυπούμαι τους δυστυχισμένους γονείς μου, λυπούμαι τα αδέλφια μου. Αλλά φεύγω με το μέτωπο ψηλά. Ήμουν άρρωστος. Σας παρακαλώ να τηλεγραφήσετε, για να προδιαθέσει την οικογένειά μου, στο θείο μου


Κατέβασμα ppt "Κώστας Καρυωτάκης Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στις 30 Οκτώβριου 1896 στην Τρίπολη και αυτοκτόνησε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1928 στην Πρέβεζα .Θεωρείται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google