Σύνδεση κρίσιμου συμβάντος με το μοντέλο Van Hiele

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διδακτικά Εργαλεία.
Advertisements

Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
 εργαλείο δυναμικής διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων  δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων :  είναι δυνατή η μετακίνηση,
Διδακτική της Πληροφορικής
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
GEOGEBRA ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΜΑΔΑ Λ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Μέθοδοι επιστημονικής γνώσης στη διδασκαλία των μαθηματικών
Διδακτικές αρχές για τη διδασκαλία των Φ.Ε σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες, περισσότερο Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες,
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ευθυγράμμιση Στόχων – Διδασκαλία – Αξιολόγηση ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου.
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης για τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Πληροφορικής και Επιστήμης Η/Υ Προγραμματισμός Έτους και Ενότητας Σωκράτης.
Η διδασκαλία των δικτύων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με χρήση εικονικού περιβάλλοντος μάθησης Θ. Ζευγίτης Ημερίδα Καθηγητών Πληροφορικής.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΦΥΛΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΜΦΕ)
Μοντέλα Συστημάτων Παρουσιάσεις των συστημάτων των οποίων οι απαιτήσεις αναλύονται.
Ορισμός της Αναπτυξιακής Δυσαριθμησίας
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, Προοπτική
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΠΕ- Τεχνολογίες Πληροφορίες Επικοινωνίας Γ’ τάξη
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών
Μάθημα 6: Γλώσσα και περιεχόμενο Διδάσκουσα: Βασιλάκη Ευγενία ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η ευκλειδeια και οι μη ευκλειδειεσ γεωμετριεσ
Τεχνολογία ΛογισμικούSlide 1 Τεχνολογία Απαιτήσεων u Καθορίζει τι θέλει ο πελάτης από ένα σύστημα λογισμικού.
Εισαγωγή στην Έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό
Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος
Επιχειρηματολογία και απόδειξη στη διδασκαλία των μαθηματικών
Ένα Παιχνίδι Ρόλων στο Δημοτικό για τη Διδασκαλία των Διαδικασιών σε Logo Θωμάς Σκυλογιάννης Καθηγητής Πληροφορικής.
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών (ή, διαφορετικά, αντίληψη του χώρου)
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
Διδασκαλία στην Β’ Λυκείου Τριγωνομετρία. Επίλυση προβλημάτων στην Τριγωνομετρία Κατανόηση την σχέση των τριγωνομετρικών αριθμών μεταξύ τους Συσχέτιση.
Παραδοτέο έργο : Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της.
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
Εξορθολογισμός της ύλης για την Γεωμετρία Α΄ & Β΄ Λυκείου Ηρακλής Νικολόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ 03.
Περίμετρος- Εμβαδόν: Διάκριση με τη χρήση ψηφιακού γεωπίνακα ( Μαθηματικά Δ΄ τάξης, Ενότητα 33 «Υπολογίζω Περιμέτρους κι Εμβαδά»)
Παρουσίαση ενός κρίσιμου συμβάντος
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
H εκπαίδευση και το πρόγραμμα STEM
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα – Πυρήνας ΤΠΕ Μάρτιος, 2011
Εξορθολογισμός της ύλης Μαθηματικά Α και Β Λυκείου
Το μέγεθος και η κλίμακα της νανοκλίμακας
Κρυστα ρακαλλιδου.
Κάποιες βασικές έννοιες στη μεθοδολογία της ψυχολογίας
Μπούρα Αναστασία Τίκα Πηνελόπη
Εργασία 2ης Ενότητας-Σαμαρτζής Πέτρος Δ201611
Δραστηριότητα από ΑΠΣ Α’ Λυκείου
Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
Νικόλαος Τρουπιώτης - Γεωργία Βελέντζα
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
Διερεύνηση της Γεωμετρικής Σκέψης των Αποφοίτων του Δημοτικού
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
«το διδάσκω σημαίνει λέγω-πληροφορώ και το μαθαίνω σημαίνει
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σύνδεση κρίσιμου συμβάντος με το μοντέλο Van Hiele Πρακτική άσκηση 12/3/2017 Χρήστος Σούραλης  1112200121281

Το μοντέλο της Γεωμετρικής σκέψης van Hiele Κρίσιμο συμβάν Το μοντέλο της Γεωμετρικής σκέψης van Hiele Κατα την διάρκεια της διδασκαλίας παρατηρήθηκε οτι οι μαθητές παρουσίαζαν δυσκολία στην αναγνώριση του γεωμετρικού σχήματος ρόμβος και στην κατανόηση του ορισμού του. I.Vojkuvkova Charles University in Prague Μαθηματικό τμήμα

Παρουσίαση έρευνας Η έρευνα πραγματεύεται το πως οι μαθητές μαθαίνουν γεωμετρία υπο το πρίσμα της Θεωρίας van Hiele. H θεωρία περιγράφει 5 επίπεδα ως προς την μάθηση της γεωμετρίας. 1)οπτικοποίηση-εποπτεία 2)ανάλυση 3)αφαίρεση 4)επίσημη αφαίρεση 5)αυστηρότητα, αφηρημένη γεωμετρία

Οπτικοποίηση Οι μαθητές σε αυτό το επίπεδο αντιλαμβάνονται τα σχήματα οπτικά απο την μορφή/εμφάνιση τους. Μπορούν να κάνουν συγκρίσεις αυτών των μορφών με αντικείμενα της καθημερινότητας. Χρησιμοποιούν απλή γλώσσα. Δεν αναγνωρίζουν τις ιδιότητες των σχημάτων. Τρίγωνα                                     μη-τρίγωνα 

Ανάλυση Αναλύουν (οι μαθητές) και ονομάζουν γεωμετρικές ιδιότητες. Αναλύουν (οι μαθητές) και ονομάζουν γεωμετρικές ιδιότητες. Δεν αναγνωρίζουν σχέσεις μεταξύ των ιδιοτήτων. Ολες οι ιδιότητες είναι εξίσου σημαντικές. Δεν κατανούν την έννοια της λογικής 'ικανή και αναγκαία συνθήκη'. Δεν κατανοούν την ανάγκη της απόδειξης μιας ιδιότητας που ανακάλυψαν εμπειρικά μέσω της εποπτείας. Μέτρηση, χαρτοκοπτική, λογισμικό.

Αφαίρεση Αντίλιψη σχέσεων μεταξύ σχημάτων και ιδιοτήτων. Αντίλιψη σχέσεων μεταξύ σχημάτων και ιδιοτήτων.  Δημιουργούν ορισμούς. Με απλά επιχειρήματα αιτιολογούν τα συμπεράσματα τους. Φτιάχνουν λογικούς χάρτες και διαγράμματα. Μιλιμετρέ χαρτί, σχήματα, γεωμετρικά όργανα.

Παραγωγική σκέψη Γεωμετρικές αποδήξεις. Ανίληψη της έννοιας 'ικανή και αναγκαία συνθήκη'. Ποίες ιδιότητες επάγονται απο ποιές. Ορισμοί, αξιώματα, θεωρήματα, αποδήξεις.

Αξιωματική θεμελίωση Όλα τα είδη αποδήξεων. Ευκλείδια γεωμετρία και μη. Επίδραση προσθήκης ή αφαίρεσης ενός αξιώματος. Η σειρά των επιπέδων είναι σταθερή, η γλώσσα του κάθε επιπέδου είναι διαφορετική.

Τα 5 στάδια Για την μεταφορά του μαθητή απο ένα στάδιο σε άλλο απαιτήτε να περάσει απο 5 στάδια. Πληροφορία/έρευνα Οι μαθητές εξερευνούν-μελετούν την νέα πληροφορία στην γλώσσα τους. Προσανατολισμός Ο δάσκαλος δίνει ενα πρόβλημα και οι μαθητές ανακαλύπτουν νέες έννοιες, σχέσεις και ιδιότητες μέσα απο την συζήτηση. Εξήγηση Οι μαθητές καταννούν τις νέες εννοιες και μαθαίνουν την νέα γλώσσα.

Ελεύθερος προσανατολισμός Οι μαθητές μελετούν ανοιχτά προβλήματα ώστε να γίνει κτήμα τουςτο νέο υλικό. Πρέπει να κατανοήσουν σε βάθος τις νέες σχέσεις/ιδιότητες μέσα απο μια ποικιλία καταστάσεων. Ενσωμάτωση Ο δάσκαλος συνοψίζει το νέο υλικό προσέχοντας να μην προσθέσει καινούργιες εννοιες. ''A definition of a new concept is only possible if one knows, to some extent, the thing that is to be defined.'' Pierre Van Hiele

Συμπέρασμα εφαρμογή Ένας δάσκαλος μπορεί να είναι απολύτως κατανοητός και λογικός αλλά πάλι οι μαθητές να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την διδασκαλία. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο κι συνεπώς μιλούν διαφορετική γλώσσα. Πιστεύω οτι στο συγκεκριμένο συμβάν κάποιοι μαθητές βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο επομένως δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τον ορισμό του ρόμβου. Η διαφορά στο επίπεδο οδηγεί τους μαθητές στο να χρησιμοποιηούν διαφορετική γλωσσα με αποτέλεσμα να μην καταννοούν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην διδασκαλία. Αυτή η διαπίστωση εξηγεί το συμβάν που παρατηρήσαμε στη διδασκαλία του ρόμβου.