Superfoods: Μεταστροφή σε νέες καλλιέργειες φυτών με ευεργετικές ιδιότητες
Σπιρουλίνα Η Σπιρουλίνα είναι ένα αρχεγόνο πολυκυτταρικό μικρό φύκι που εμφανίστηκε στη γη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Έχει την ικανότητα να φωτοσυνθέτει, απορροφώντας διπλάσια της βιομάζας του ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, και να δεσμεύει ατμοσφαιρικό άζωτο. Οι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες της την ανακήρυξαν ως την ''τροφή του μέλλοντος'' καθώς περιέχει πάνω από 100 θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σήμερα η Σπιρουλίνα αποτελεί το πλέον διαδεδομένο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής.
Goji Berries Goji Berries είναι πολυετή δεντράκια με εύκολη ανάπτυξη, καλλιεργούνται σ' όλο τον κόσμο κι είναι περιζήτητα αντιοξειδωτικό που βοηθά τη λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών και του καρδιαγγειακού, το αποκαλούν ''μούρο της ευτυχίας'' επειδή βελτιώνει τη διάθεση και τη λίμπιντο και προσφέρει ενέργεια. Οι καρποί του έχουν έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, είναι μαλακοί, με γεύση σαν της σταφίδας και τρώγονται ωμοί ή αποξηραμένοι, για τις θεραπευτικές κι ευεργετικές τους ιδιότητες.
Κινόα Η κινόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε. Η επιστημονική ονομασία είναι Chenopodium quinoa (χηνοπόδιον ή κινόα) και ανήκει στα ψευτοδημητριακά. Καλλιεργήθηκε από τους Ίνκας περίπου 3.000 Π.χ. Η κινόα περιέχει πρωτεΐνες από οποιαδήποτε δημητριακά 16,2% σε σύγκριση με το 14% του σιταριού και το 7,5% του ρυζιού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα στα αμινοξέα λυσίνη , μεθιονίνη και κυστίνη και επιπλέον περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα. Η διατροφική της αξία από πρωτεϊνική άποψη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών. Επιπλέον όμως έχει πολύ χαμηλότερα λιπαρά από αυτές τις τροφές και φυσικά τις πολύτιμες φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος B.
Λιναρόσπορος Ο λιναρόσπορος είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές της φύσης σε λιγνάνες (που βρίσκονται και στο φαγόπυρο) και απενεργοποιούν τα ισχυρά οιστρογόνα που ευθύνονται όλο και πιο συχνά για ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο μαστό, στο αναπαραγωγικό σύστημα και στο παχύ έντερο και σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και όχι βέβαια στα γιαούρτια όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι διαφημιστές. Έτσι ο λιναρόσπορος, βοηθάει στην πρόληψη της καρδιοπάθειας μειώνοντας τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια σε ανθρώπους με αυξημένα λιπίδια αίματος και μπορεί να προλάβει τους θρόμβους αίματος, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Γι αυτό το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εξετάζει τώρα το λινάρι για να επιβεβαιώσει ή όχι όλες αυτές τις επιδράσεις του. Επίσης: Πολτοποιημένοι ή βρασμένοι σπόροι λιναρόσπορου κάνουν ένα θαυμάσιο κατάπλασμα σε πυώδη σπυριά και δοθιήνες.
Ιπποφαές Το Ιπποφαές περιέχει πάνω από 15 υπέρ αντιοξειδωτικές ουσίες και θεωρείται η τέλεια υποστήριξη σε πολλές θεραπείες. Στον κατάλογο των φυτών με γνωστές στην σύγχρονη επιστήμη φαρμακευτικές ιδιότητες το Ιπποφαές κατέχει μια από τις πιο διακεκριμένες θέσεις. Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά της γης και προηγείται κατά πολύ της εποχής των παγετώνων. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, την ζωτικότητα και την υγεία. Ρυθμίζουν τις σωματικές λειτουργίες και αυξάνουν την αντοχή του οργανισμού στις ασθένειες και το άγχος. Το Ιπποφαές είναι τόσο πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα, που το κάνουν κορυφαίο φυτικό προϊόν. Το σύνολο των θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών που περιέχονται στο Ιπποφαές Eubias είναι 190. Αυξάνει τη δύναμη, την αντοχή και τις επιδόσεις.
Ρόδι Το ρόδι θεωρείται το φρούτο της γονιμότητας & της καλοτυχίας. Χρόνια κλινικών ερευνών, έδειξαν πως το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στον χυμό ροδιού προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι σημαντικός σύμμαχος κατά του καρκίνου, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από ότι το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή ο χυμός πορτοκαλιού. Ο χυμός ροδιού έχει λίγες θερμίδες και είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε κάλιο.
Κρόκος Ένα από τα πιο θρεπτικά μπαχαρικά, ο κρόκος Κοζάνης, εκτός του ότι νοστιμίζει το φαγητό μας, συγκεντρώνει πολλαπλές φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, περνώντας μπροστά στη λίστα με τα ωφέλιμα μπαχαρικά. Κάτι ήξερε η Κλεοπάτρα που χρησιμοποιούσε το διάσημο αυτό μπαχαρικό στα καλλυντικά της, αφού ο κρόκος Κοζάνης ή η ελληνική ζαφορά (σαφράν) όπως μπορεί επίσης να το συναντήσετε, συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχάρια που έκαναν «θραύση» από τα αρχαία χρόνια.-Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες: Σύμφωνα με μελέτη του εργαστήριου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία βρέθηκε ότι μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων. Συν τοις άλλοις, ο κρόκος έχει βρεθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.
Μύρτιλα(blueberries) Τα φρούτα blueberries είναι εύγευστα και έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Αντίθετα είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής. Τα Μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Τα Μύρτιλα διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται στην αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αντιγήρανση, πρόληψη καρκίνου, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, υγεία όρασης και ουροποιητικού συστήματος. Σε μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 40 φρούτων και λαχανικών κατέλαβαν την 1η θέση!!!!!! Θεωρείται ιερό φυτό από την αρχαιότητα, συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη. Φάρμακο από την αρχαιότητα, χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον".
Cranberry Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τον ευεργετικό ρόλο που παίζει στον οργανισμό μας ενώ και η γαστρονομία το έχει αγκαλιάζει ως ένα από τα αγαπημένα της υλικά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ο λόγος για το cranberry (κράνμπερι ή Οξύκοκκο), το οποίο είναι ένας καρπός εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Γνωστός από το 1500, από την εποχή των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής, το cranberry παρέχει αυξημένη προστασία έναντι των λοιμώξεων και όχι μόνο- και αυτό διότι εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται στο σώμα μας. Επίσης έχει αποδεδειγμένες ευεργετικές ιδιότητες στο ουροποιητικό, το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό αλλά και στην υγιεινή του στόματος.
Ελαιόλαδο Είναι γνωστό πλέον σε όλους μας ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί την πιο υγιεινή διατροφή, καθώς συμβάλλει μεταξύ άλλων στην καλή υγεία και μακροζωία του ατόμου. Ένα από τα βασικότερα συστατικά αυτής είναι το ελαιόλαδο το οποίο λόγω της περιεκτικότητας του σε μονοακόρεστα λιπαρά, θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής με πολλές και θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Οι ιδιότητες του ελαιολάδου: -πρόληψη εμφράγματος - έχει αντιγηραντική δράση συμβάλλοντας στη μακροζωία - παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη του κεντρικού, νευρικού συστήματος - διευκολύνει την πέψη των λιπών - περιέχει βιταμίνες Ε και Α που δρούν αντιοξειδωτικά - είναι πιο εύπεπτο σε σύγκριση με άλλα λάδια - παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών - ελαττώνει την πίεση
¨Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ¨ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ (400Π.Χ) ¨Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ¨
Ρωτήσαμε τους μαθητές της Β΄ τάξης του ΓΕΛ Παλαμά ΕΡΕΥΝΑ Ρωτήσαμε τους μαθητές της Β΄ τάξης του ΓΕΛ Παλαμά
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1.Γνωρίζετε για τα superfoods; ΝΑΙ (44) ΟΧΙ (21) 2.Οι υπερτροφές αφορούν την υγεία; ΝΑΙ(56) ΟΧΙ(9) 3.Πιστεύετε ότι αφορούν την σωστή διατροφή; ΝΑΙ(49) ΟΧΙ(16) 4.Οι υπερτροφές είναι μόδα ή είναι ένα σύγχρονο θέμα που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον; NAI(28) OXI(37) 5.Θα βάζατε στη διατροφή σας μία ή περισσότερες υπερτροφές; ΝΑΙ(29) ΟΧΙ(36) 6.Το υψηλό κόστος σας εμποδίζει να το δοκιμάσετε; ΝΑΙ(21) ΟΧΙ(44) 7.Μέλος της οικογένειας σου, χρησιμοποιεί κάποια από τις υπερτροφές; ΝΑΙ(22) ΟΧΙ(43) 8.Πιστεύετε ότι οι Έλληνες αγρότες θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν υπερτροφές; ΝΑΙ(44) ΟΧΙ(21)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 80% των μαθητών γνωρίζει ή έχει ακούσει για τα superfoods. Θα τα δοκίμαζαν οι περισσότεροι και το 40% θα τα έβαζαν στη διατροφή τους. Πιστεύουν ότι βελτιώνουν την υγεία τους και την φυσική τους κατάσταση. Ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι είναι ένα σύγχρονο θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον γιατί θα ασχοληθούν με αυτό οι νέοι αγρότες και θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα τους.
Βιβλιογραφία Αναζήτηση στο internet: Site: Υπερτροφές – ellinikabaxarika.gr -www.zougla.gr/ygeia/article/i-evergetikes-idiotites-tou-eleoladou -en.wikipedia.org/wiki/Cranberry -myrtilo.gr › Home › ΜΥΡΤΙΛΟ -www.clickatlife.gr/diatrofi/story/10160 -www.korifogrami.gr › Ευ Ζην -el.wikipedia.org/wiki/Ιπποφαές