Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ….

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ…."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ…

2 Νυχτερίδα… το θηλαστικό του σκότους…!
Νυχτερίδα… το θηλαστικό του σκότους…! Η νυχτερίδα είναι το μοναδικό θηλαστικό που πετά. Πετά ψηλά, αλλά μόνο τη νύχτα . Κάθε σούρουπο οι νυχτερίδες αφήνουν τις σπηλιές, τα κοιλώματα των βράχων, των δέντρων και τα χαλάσματα των αρχαιολογικών χώρων, όπου φωλιάζουν κρεμασμένες σαν σταφύλια κατά πυκνές ομάδες των και αρχίζουν το κυνήγι της τροφής τους. Ανάλογα με το είδος της τροφής τους οι νυχτερίδες χωρίζονται σε εντομοφάγες, σαρκοφάγες, φρουτοφάγες κ.τ.λ.

3 Ιδιότητες νυχτερίδας! Η νυχτερίδα είναι γνωστή για τρεις αξιοσημείωτες ιδιότητες Την οξύτατη και ευαίσθητη ακοή της (ακούει και τον παραμικρό θόρυβο, ακόμα και το πέταγμα της μύγας σε απόσταση 10μ. την νύχτα) Το υπερηχητικό «ραντάρ» που διαθέτει (εκπέμπει παλμούς το δευτερόλεπτο) που την βοηθά να προσανατολίζεται στο σκοτάδι και να αποφεύγει παντός είδους εμπόδια, τα οποία δεν θα μπορούσε να δει με τα μάτια της που είναι πολύ μικρά Η αναπαραγωγή της, γίνεται μία φορά τον χρόνο, το Φθινόπωρο πριν πέσει σε χειμέρια νάρκη. Το περίεργο είναι ότι αν δεν προλάβει να γεννήσει σε δύο μήνες που διαρκεί η κύηση, τότε αυτή αναβάλλεται για πολλούς μήνες και πραγματοποιείτε κατά τις στιγμές της αφύπνισης.

4 Πως πετάει η νυχτερίδα Αν και η νυχτερίδα δεν διαθέτει φτερά, την βοηθούν στο πέταγμα η ιδιαίτερη κατασκευή των μπροστινών της άκρων. βραχίονας Αντιβραχίονας

5 Επιπλέον πληροφορίες…
Δεν υπάρχουν τυφλές νυχτερίδες. Ορισμένες, οι οποίες ονομάζονται “ιπτάμενες αλεπούδες” και ζουν στην Αφρική την Ασία και την Ωκεανία, βλέπουν πολύ καλά, ακόμα και το βράδυ. Οι υπόλοιπες (που είναι και η πλειοψηφία) αντιλαμβάνονται το χώρο και την τροφή τους με την ακοή. Εκπέμπουν υπέρηχους οι οποίοι αντανακλώνται ακόμα και πάνω σε πολύ μικρά έντομα και επιστρέφουν στα αυτιά τους (ηχώ). Κάποιες νυχτερίδες έχουν τεράστια αυτιά και εντοπίζουν τα έντομα που τρώνε από τους ήχους που κάνουν.

6 Ο Αριστοτέλης ονόμασε τις νυχτερίδες “Χειρόπτερα”, επειδή πετάνε με τα χέρια τους, δηλαδή με τα μπροστινά τους άκρα. Τα οστά της «παλάμης» τους είναι επιμηκυσμένα και ενώνονται με ένα διπλό στρώμα δέρματος…

7 …Κάποιες νυχτερίδες έχουν αρκετά ευέλικτη πτήση και πετάνε μέσα στο δάσος, ενώ άλλες πετάνε με πάνω από 80χιλιόμετρα την ώρα! Έχουν μεγάλη ποικιλία στην εμφάνιση. Η μικρότερη νυχτερίδα ζυγίζει μόλις 2 γραμμάρια, ενώ η μεγαλύτερη ζυγίζει 1,3 κιλά και έχει άνοιγμα φτερών περίπου 2 μέτρα! Διαφορές υπάρχουν και στο μέγεθος και το σχήμα των αυτιών, της ουράς του προσώπου και των δοντιών. Όλες σχετίζονται με το πως ζει το κάθε είδος.

8 ΠΗΓΕΣ gym-platan.chan.sch.gr/.../pan_nyxterides
el.wikipedia.org/wiki/Νυχτερίδα Γενικά για τις Νυχτερίδες - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ econews.gr protothema.gr

9 Α’3 2o Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου
Σπηλιόπουλος Παναγιώτης Σχολ.ετος

10 Τέλος


Κατέβασμα ppt "ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ…."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google