Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

H απεικόνιση του θείου στο Ισλάμ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "H απεικόνιση του θείου στο Ισλάμ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 H απεικόνιση του θείου στο Ισλάμ
Μάθημα Θρησκευτικών Όνομα ομάδας: Οι Τέσσερις Σωματοφύλακες Μέλη ομάδας: Μυρτώ Φαζού, Αγγελική Χαραλαμποπούλου, Αρης Διονυσόπουλος, Πελίνα Σταματάκη Υπευθυνος Καθηγητης: κ. Καπετανάκης Ευαγγελικη Σχολή Σμυρνης,Β3 Γυνασιου

2 Το Κοράνι δεν απαγορεύει την απεικόνση του Μωάμεθ.
Μπορεί να ακουστεί παράδοξο από όσους δεν γνωρίζουν σε βάθος τα δογματικά ζητήματα της μουσουλμανικής πίστης, όμως πουθενά στο Κοράνι δεν απαγορεύεται ρητά η απεικόνιση του Μωάμεθ. Μάλιστα παλαιότερα, τουλάχιστον από τον 13ο μ.Χ. αιώνα, υπήρχαν αρκετά θρησκευτικά χειρόγραφα με ζωγραφιές του προφήτη, ώστε να είναι πιο εύληπτη η μετάδοση της θρησκείας του Αλλάχ.

3 Τι σημαινει Ισλάμ. Η αραβική λέξη «Ισλάμ» σημαίνει «υποταγή» και χρησιμοποιείται από τους μουσουλμάνους ως «υποταγή στον Θεό». Εκείνοι που αποδέχονται την θρησκεία του Ισλάμ (τη στάση υπακοής, εξάρτησης και αφοσίωσης στον Θεό) ονομάζονται «μουσλίμ» (muslim), που σημαίνει «υποταγμένος», δηλαδή «υποταγμένος στον Ύψιστο».

4 Τι αναφέρει το Κορανι. Στην πραγματικότητα το Κοράνι αναφέρει απλώς ότι οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, που είναι το ισλάμ, ο ιουδαϊσμός και ο χριστιανισμός, έχουν ως κοινό γνώρισμα την αποδοχή του ενός και μοναδικού Θεού και την απαγόρευση της απεικόνισής του

5 Τα ‘Χαντιθ’ και η χρήση τους
Τότε όμως, πώς προέκυψε η πεποίθηση ότι η απεικόνιση του προφήτη απαγορεύεται δια ροπάλου ; Η απάντηση είναι ότι προέκυψε από τα «χαντίθ», δηλαδή τις γραπτές συλλογές «με τον λόγο και τις πράξεις του προφήτη ή την έγκρισή του για ό,τι ειπώθηκε ή τελέστηκε ενώπιόν του». Γενεές ιεροσπουδαστών συγκρότησαν τουλάχιστον έξι μεγάλες τέτοιες γραπτές συλλογές οι οποίες έρχονται αμέσως δεύτερες σε σημασία για την μουσουλμανική πίστη μετά από το ίδιο το Κοράνι.

6 Τα ‘Χαντιθ’ και η ταυτότητα του Ισλαμ.
Πολλά χαντίθ αναφέρουν ότι «την Ημέρα της Τελικής Κρίσεως όσοι έχουν στη ζωή τους ζωγραφίσει ανθρώπους ή ζώα θα εξαναγκαστούν να τους εμφυσήσουν ζωή». Ο προφήτης ήταν, φυσικά, άνθρωπος και στη βάση τέτοιων κειμένων αναπτύχθηκε ανά τους αιώνες η αντίληψη ότι συνιστά αμαρτία η απεικόνιση της μορφής του. Είναι όμως και ζήτημα ενίσχυσης της «διαφορετικής» θρησκευτικής ταυτότητας του ισλάμ. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η απαγόρευση επιβλήθηκε στον μουσουλμανικό κόσμο ως αντίβαρο στις εικαστικές τέχνες, θρησκευτικές και κοσμικές, που αναπτύχθηκαν πολύ στις χριστιανικές κοινωνίες της Δύσης.

7 Ευχαριστούμε για την υπομονη σας.
Εδώ Θα βρείτε κάποια από τα site, από τα όποια πήραμε κάποιες πληροφορίες.


Κατέβασμα ppt "H απεικόνιση του θείου στο Ισλάμ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google