Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ=Το σύνολο των διαδικασιών με τις οποίες επιτυγχάνεται η πνευματική, η κοινωνική,η ηθική ολοκλήρωση του ατόμου. ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ=Το σύνολο των διαδικασιών με τις οποίες επιτυγχάνεται η πνευματική, η κοινωνική,η ηθική ολοκλήρωση του ατόμου. ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ=Το σύνολο των διαδικασιών με τις οποίες επιτυγχάνεται η πνευματική, η κοινωνική,η ηθική ολοκλήρωση του ατόμου. ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Οικογένεια Εκπαίδευση Συναναστροφές ΜΜΕ Θέατρο Παράδοση

2 ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1)Στην παροχή γνώσεων - εφοδίων 2)Στην διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων 3)Στην ομαλή κοινωνικοποίηση του ατόμου 4)Στην πνευματική του καλλιέργεια 5)Στην καλλιέργεια της λογικής και κριτικής του ικανότητας 6)Στην ανάπτυξη της ευαισθησίας του. 7)Στην αφύπνιση της εθνικής του συνείδησης

3 Κρίση παιδείας: έλλειψη επικοινωνίας καθηγητών,μαθητών - περιορισμένος διάλογος -μηχανική αποστήθιση -απουσία ορθού επαγγελματικού προσανατολισμού - παρωχημένα προγράμματα σπουδών. Τρόποι υπέρβασης: 1)διάλογος 2)καλλιέργεια άμιλλας και συνεργασίας 3)ανανέωση μεθόδων διδασκαλίας 4)εφαρμογή νέων μεθόδων (νέες τεχνολογίες) 5)ίσες ευκαιρίες σπουδών

4 Εργασία - επάγγελμα = Η σκόπιμη και συνειδητή προσπάθεια του ανθρώπου(σωματική ή πνευματική) να παράγει έργο για την ικανοποίηση των αναγκών του. ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πνευματική Χειρονακτική Μεικτή 2ο ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

5 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΑΣΙΑΣ: 1)Συμβάλλει στην οικονομική ανεξαρτησία του ανθρώπου. 2)Διασφαλίζει αξιοπρεπούς όρους διαβίωσης. 3)Ευνοεί την ανάπτυξη των πνευματικών του δυνάμεων (κρίση-αντίληψη-οργανωτικό πνεύμα-δυνατότητα προγραμματισμού). 4)Καλλιεργεί τις κοινωνικές αρετές (φιλία-επικοινωνία). 5Αναδεικνύει τις ιδιαίτερες κλίσεις. 6)Συντελεί στην ψυχολογική ισορροπία του ατόμου.

6 Η μηχανοποίηση στην εργασία Θετικά 1)αύξηση ποσότητας παραγωγής. 2)βελτίωση ποιότητας. 3)ελάττωση σωματικού μόχθου. 4)αύξηση ελευθέρου χρόνου. Αρνητικά 1)αυτοματισμός 2)τυποποίηση Ο άνθρωπος αποξενώνεται από το δημιούργημά του. Περιορίζεται η ελευθερία του, η δημιουργική του φαντασία.

7 3 ο ΘΕΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ = Η ευρεία πληροφόρηση και προβολή των πλεονεκτημάτων ενός (αγαθού-ιδέας-προσώπου) με σκοπό τη γνωστοποίησή του στο κοινό. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Η ενημέρωση του κοινού,ώστε να διευκολυνθεί στις επιλογές του μπροστά στο πλήθος των των προσφερόμενων αγαθών. Πίσω όμως από την ενημερωτική λειτουργία, κρύβεται η προσπάθεια επηρεασμού της βούλησης και των επιλογών του ανθρώπου, που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο σε καταναλωτικό αλλά και σε ιδεολογικό επίπεδο.

8 ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ 1)Καθιστά γνωστή στο ευρύτερο κοινό την παραγωγή νέων προϊόντων. 2)Διευκολύνει την αναζήτηση μιας οικονομικά προσφορότερης αγοράς. 3)Ευνοεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. 4)Διαμορφώνει συνθήκες ανταγωνισμού. 5)Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

9 ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ 1)Ο καταναλωτισμός : Η διαφήμιση οδηγεί το άτομο στην αγορά προϊόντων παραπάνω από όσα χρειάζεται. 2)Εξασθενεί το ανθρώπινο πνεύμα,το υποδουλώνει. 3)Αλλοτριώνει τον άνθρωπο,τον υποβιβάζει σε μηχανή κατανάλωσης. 4)Εθίζει τον άνθρωπο στην παθητικότητα. 5)Τον εμποδίζει να σκεφτεί,να κρίνει,να ελέγξει,να σταθμίσει τα υπέρ ή τα κατά ενός προϊόντος. ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ 1)Ο καταναλωτισμός : Η διαφήμιση οδηγεί το άτομο στην αγορά προϊόντων παραπάνω από όσα χρειάζεται. 2)Εξασθενεί το ανθρώπινο πνεύμα,το υποδουλώνει. 3)Αλλοτριώνει τον άνθρωπο,τον υποβιβάζει σε μηχανή κατανάλωσης. 4)Εθίζει τον άνθρωπο στην παθητικότητα. 5)Τον εμποδίζει να σκεφτεί,να κρίνει,να ελέγξει,να σταθμίσει τα υπέρ ή τα κατά ενός προϊόντος.

10 πρέπει να πλουτίσουμε όχι τόσο με υλικά όσο με πνευματικά και ηθικά αγαθά τη ζωή μας. ΠΡΕΠΕΙ ……...να γίνει συνείδηση όλων πως η πραγματική ευτυχία δεν αγοράζεται από τις προθήκες των καταστημάτων,αλλά βρίσκεται βαθιά κρυμμένη στη ψυχή μας και πως για να τη κατακτήσουμε..... πρέπει να πλουτίσουμε όχι τόσο με υλικά όσο με πνευματικά και ηθικά αγαθά τη ζωή μας.

11 4ο ΘΕΜΑ : Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ = 1)Η πλήρης,ακριβής γνώση των πραγμάτων. 2)Η συστηματική και μεθοδική έρευνα. ΑΙΤΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ 1)Η ερευνητική φύση του ανθρώπου 2)Η επιθυμία για μάθηση 3)Η ανάγκη του ανθρώπου να ξεπεράσει τα εμπόδια και να καλυτερεύσει τη ζωή του. ΑΙΤΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ 1)Η ερευνητική φύση του ανθρώπου 2)Η επιθυμία για μάθηση 3)Η ανάγκη του ανθρώπου να ξεπεράσει τα εμπόδια και να καλυτερεύσει τη ζωή του.

12 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ 1)Βελτίωση της ποιότητας της ζωής 2)Αύξηση της ποσότητας αγαθών. 3)Οικονομική πρόοδος. 4)Πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΥΓΕΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ 1)Ο επιστήμονας πρέπει να διακρίνεται από ευσυνειδησία, ηθικές αρχές και αξίες ανθρωπιστικές. 2)Γενική μόρφωση και ψυχική καλλιέργεια ώστε να θέτει τη γνωση στην υπηρεσία του ανθρώπου.

13 5ο ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ = Η καταβολή προσπάθειας που ως στόχο έχει τη γύμναση και τη σωματική άσκηση ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί και την ψυχοπνευματική υπόσταση του ανθρώπου. ΘΕΤΙΚΑ 1)Σωματική ευεξία, ενδυναμώνει το μυϊκό του σύστημα. 2)Ψυχική ευεξία αφού εκτονώνεται η ψυχική ένταση. 3)Σφυρηλατεί το χαρακτήρα καθώς ασκεί και δυναμώνει πολλές αρετές (π.Χ. Βούληση,αυτοκυριαρχία,επιμονή,αγωνιστικότητα 4)Ηθικοποιεί τον αθλούμενο,τον μαθαίνει να σέβεται, να συνεργάζεται. 5) Τον κοινωνικοποιεί

14 ΑΡΝΗΤΙΚΑ Εμπορευματοποίηση Πολιτική εκμετάλλευση Ομαδοποίηση,φανατισμός,βία Χρήση αναβολικών Επαγγελματοποίηση και απώλεια του ερασιτεχνισμού. ΑΡΝΗΤΙΚΑ Εμπορευματοποίηση Πολιτική εκμετάλλευση Ομαδοποίηση,φανατισμός,βία Χρήση αναβολικών Επαγγελματοποίηση και απώλεια του ερασιτεχνισμού.

15 6ο ΘΕΜΑ: ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ = 1)Η οργανωμένη προσπάθεια, που σκοπό έχει ν΄αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του ατόμου με μορφές, δραστηριότητες που οδηγούν στη πνευματική αναζήτηση,στη φυγή από την μονοτονία. 2)Η αγωγή ψυχής με ταυτόχρονη απομάκρυνση από τις φροντίδες της καθημερινότητας. ΜΟΡΦΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ 1)Ατομική-Ομαδική άθληση. 2)Θέατρο -Μουσική - Τέχνες. 3)Επαφή με την φύση - Ταξίδια. 4)Συμμετοχή σε πολιτιστικές - καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

16 ΝΟΘΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ 1)Χαρτοπαιξία 2)Οινοποσία 3)Εκτόνωση χουλιγκανισμού 4)Ηλεκτρονικά παιχνίδια. ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ 1)Ενεργεί θετικά στον ψυχισμό του ανθρώπου (αποσυμπίεση του άγχους) 2)Καλλιεργούνται οι κλίσεις 3)Συντελεί στη πνευματική καλλιέργεια (οξύνει την κρίση -την αυτενέργεια) 4)Παρέχει ερεθίσματα για δημιουργία. 5)Συντελεί στην κοινωνικοποίηση. 6) Διαμορφώνει την οικουμενική συνείδηση.

17 7ο ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ =Η διαδικασία με την οποία οι άνθρωποι μαθαίνουν να συμμορφώνονται στους κοινωνικούς κανόνες μία διαδικασία που καθιστά εφικτή την ύπαρξη μιας μακρόζωης κοινωνίας και τη διάδοση της κουλτούρας από γενιά σε γενιά. ΣΤΑΔΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ: 1)ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 2)ΣΧΟΛΕΙΟ 3)ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ 1)Καλλιεργεί τις κοινωνικές του αρετές (συνεργασία- συλλογικότητα) 2)Αναπτύσσει υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις 3)Ηθικοποιεί την συμπεριφορά του. 4)Ισορροπεί την ψυχοσύνθεσή του.

18 8ο ΘΕΜΑ: ΜΑΖΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΖΟΠΟΙΗΣΗ = 1)Η τάση του σύγχρονου ανθρώπου να εξομοιωθεί με τους άλλους, δηλαδή να γίνει μάζα. 2)Η αφομοίωση από μέρους του ατόμου τρόπων -σκέψεων και συμπεριφοράς που δεν είναι αποτέλεσμα κριτικής επεξεργασίας ΑΙΤΙΑ ΜΑΖΟΠΟΙΗΣΗΣ 1)Η προπαγάνδα και η δημαγωγία υποβάλλουν στους πολίτες συνθήματα που εξαφανίζουν την ελεύθερη σκέψη των πολιτών. 2)Τα ΜΜΕ ΄΄απαλλάσσουν΄΄ τον άνθρωπο από το να σκεφτεί. 3)Η διαφήμιση αιχμαλωτίζει το υποσυνείδητο του καταναλωτή. 4)Η καταναλωτική μανία - η μόδα - η ξενομανία - η αστυφιλία

19 ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΖΟΠΟΙΗΣΗΣ 1)Μεγάλες επαναστάσεις οργανώθηκαν από λαϊκές μάζες και έχουν συντρίψει απολυταρχικά καθεστώτα. 2)Το άτομο αισθάνεται ασφαλές και ψυχικά ισορροπημένο γιατί εντάσσεται στο σύνολο. ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΖΟΠΟΙΗΣΗΣ 1) Το άτομο χάνει την ιδιαιτερότητα του,δεν έχει δική του γνώμη. 2)Παρασύρεται από δημαγωγικά συνθήματα. 3)Κυριεύεται από φανατισμό.4)Περιφρονείται από την κοινή γνώμη αφού χάνει την αξία του ως άνθρωπος. ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΖΟΠΟΙΗΣΗΣ 1) Το άτομο χάνει την ιδιαιτερότητα του,δεν έχει δική του γνώμη. 2)Παρασύρεται από δημαγωγικά συνθήματα. 3)Κυριεύεται από φανατισμό.4)Περιφρονείται από την κοινή γνώμη αφού χάνει την αξία του ως άνθρωπος. ΛΥΣΕΙΣ 1)ΠΑΙΔΕΙΑ=Κριτική ικανότητα 2)ΔΙΑΛΟΓΟΣ 3)ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 4)Σωστά ΜΜΕ

20 9ο ΘΕΜΑ:ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ= Η εξουσία που παρέχεται από το γραπτό και άγραφο δίκαιο στον άνθρωπο ώστε να εξασφαλίσει την ύπαρξη και να αναπτύξει παράλληλα τις ηθικές και πνευματικές του δυνάμεις. ΕΙΔΗ 1)Ατομικά(δικαίωμα λόγου,περιούσιας,ασφάλειας,απόρρητο ιδιωτικής ζωής) 2)Κοινωνικά (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,εργασία,σύνταξη) 3)Πολιτικά (δικαίωμα εκλέγειν-εκλέγεσθαι) 4)Ηθικά (άγραφοι νόμοι) 5)Αστικά (οικογενειακά,κληρονομικά)

21 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ = Αμερικανική διακήρυξη δικαιωμάτων του ανθρώπου 1776 -Γαλλική επανάσταση 1789. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 1)Σεβασμός στον άνθρωπο 2)Ειρηνική συμβίωση 3)Κοινωνική ευημερία 4)Διασφάλιση της δημοκρατίας ΑΙΤΙΑ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗΣ 1)Ατομικό συμφέρον 2)κρίση αξιών 3)το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο

22 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠ.ΔΙΚΑΙΩΜ. Ανθρωπιστική παιδεία Αναβάθμιση βιοτικού επιπέδου Καλλιέργεια κριτικής ικανότητας Συναίσθηση ατομικής ευθύνης Συμμετοχή στα κοινά Εφαρμογή της δημοκρατίας Αλληλεγγύη-αγάπη-κατανόηση

23 10 ο ΘΕΜΑ :ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ= Η έσχατη των ποινών.Αν και στις δημοκρατικές κοινωνίες η θανατική ποινή θεωρείται από πολλούς παρωχημένος τρόπος απονομής δικαιοσύνης, η διόγκωση της εγκληματικότητας στην εποχή μας επαναφέρει στο προσκήνιο προβληματισμούς και συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη επιβολής ή την κατάργησή της. ΥΠΕΡ 1)ορισμένοι θεωρούν ότι η θανατική ποινή λειτουργεί αποτρεπτικά. 2)προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες αφού τους απαλλάσσει από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς. 3)δικαιώνονται οι συγγενείς των θυμάτων. 4)μοναδικός τρόπος νομικής προστασίας της ανθρώπινης ζωής.ΥΠΕΡ 1)ορισμένοι θεωρούν ότι η θανατική ποινή λειτουργεί αποτρεπτικά. 2)προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες αφού τους απαλλάσσει από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς. 3)δικαιώνονται οι συγγενείς των θυμάτων. 4)μοναδικός τρόπος νομικής προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

24 ΚΑΤΑ Η νηφάλια προσέγγιση του θέματος λέει ότι σιγά σιγά πρέπει να καταργηθεί. Η πολιτεία πρέπει να δώσει έμφαση στη διαμόρφωση κοινωνικών συνθηκών που θα προλαμβάνουν την εκδήλωση εγκληματικής συμπεριφοράς.

25 11ο ΘΕΜΑ: ΒΙΑ ΒΙΑ= 1)Η χρήση της δύναμης για καταναγκασμό.Είναι η ακραία εκδήλωση της επιθετικότητας, ένα είδος εκβιασμού, παράλογη και επικίνδυνη. 2)δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο.Ο άνθρωπος έχει το ένστικτο της επιθετικότητας που του εξασφαλίζει τη δύναμη για επιβίωση.Όταν η επιθετικότητα δεν χαλιναγωγείται και δεν διοχετεύεται στις πολιτιστικές αξίες ή στην κοινωνική δραστηριότητα εκφράζεται σαν βία. ΒΙΑ= 1)Η χρήση της δύναμης για καταναγκασμό.Είναι η ακραία εκδήλωση της επιθετικότητας, ένα είδος εκβιασμού, παράλογη και επικίνδυνη. 2)δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο.Ο άνθρωπος έχει το ένστικτο της επιθετικότητας που του εξασφαλίζει τη δύναμη για επιβίωση.Όταν η επιθετικότητα δεν χαλιναγωγείται και δεν διοχετεύεται στις πολιτιστικές αξίες ή στην κοινωνική δραστηριότητα εκφράζεται σαν βία.

26 ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ 1) ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ 2)ΑΜΥΝΤΙΚΗ 3)ΠΑΡΑΝΟΜΗ 4)ΝΟΜΙΜΗ 5)ΓΕΝΙΚΗ( ΌΤΑΝ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΑΤΟΜΑ Ή ΟΜΑΔΕΣ)

27 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ 1)Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ,ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. 2)Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ. 3)Η ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

28 ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ 1)Τα μεγάλα συμφέροντα ισοπεδώνουν ανθρώπινες υπάρξεις. 2)Κοινωνική κρίση,έλλειψη αξιοκρατίας,απάτες,ανεργία,φτώχεια,πείνα. 3)Η κρίση του θεσμού της οικογένειας,διαζύγια. 4)Έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας. 5)Ναρκωτικά,αλκοολισμός,λάθος πρότυπα. 6)Ανταγωνιστικός χαρακτήρας ανθρωπίνων σχέσεων. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ 1) ΠΑΙΔΕΙΑ 2) ΕΡΓΑΣΙΑ 3)ΔΙΑΛΟΓΟΣ 4)ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΩΝ

29 12ο ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΗ ΤΕΧΝΗ = Η εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του,τις ιδέες του, να εκφράζει τον εαυτό του και την εποχή του σε καλλιτεχνικές μορφες,να μπορεί να δώσει σε ένα υλικό πνοή από την πνοή του. ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΣ Λογοτεχνία Μουσική Χορός Ζωγραφική Γλυπτική Αρχιτεκτονική Κινηματογράφος (σύνθετη μορφή τέχνης).

30 Προϋποθέσεις για την ύπαρξή της Ελευθερία φαντασία ταλέντο ευθύνη ποιότητα περιεχομένου-τεχνικής Ελευθερία φαντασία ταλέντο ευθύνη ποιότητα περιεχομένου-τεχνικής

31 ΣΚΟΠΟΣ - ΡΟΛΟΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ Να εξυψώνει τον άνθρωπο,να τον λυτρώνει εσωτερικά. Να τον απομακρύνει από την πεζότητα της καθημερινότητας. Να εκφράζει τη ζωή σ΄όλες τις πτυχές της τόσο τις ευχάριστες όσο και τις δυσάρεστες. Να καθοδηγεί την κοινωνία προς την ιδεολογική και πνευματική ανανέωση Να θέτει ηθικές αρχές Να δίνει παραδείγματα προς μίμηση ή αποφυγή. Να τέρψει,να διασκεδάσει,να εκτονώσει τον άνθρωπο. Να διαπλάσει την αισθητική του. Να εμπνεύσει και να δώσει ψυχική δύναμη στον άνθρωπο. Να εξυψώνει τον άνθρωπο,να τον λυτρώνει εσωτερικά. Να τον απομακρύνει από την πεζότητα της καθημερινότητας. Να εκφράζει τη ζωή σ΄όλες τις πτυχές της τόσο τις ευχάριστες όσο και τις δυσάρεστες. Να καθοδηγεί την κοινωνία προς την ιδεολογική και πνευματική ανανέωση Να θέτει ηθικές αρχές Να δίνει παραδείγματα προς μίμηση ή αποφυγή. Να τέρψει,να διασκεδάσει,να εκτονώσει τον άνθρωπο. Να διαπλάσει την αισθητική του. Να εμπνεύσει και να δώσει ψυχική δύναμη στον άνθρωπο.

32 ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ 1) Όταν αποβλέπει σε κερδοσκοπικούς σκοπούς. 2)δεν ηθικοποιεί,αλλά είναι χυδαία. 3)Ο καλλιτέχνης δεν τηρεί την καλλιτεχνική του υπευθυνότητα. 4)Όταν ενεργεί με σκοπό την εφήμερη δόξα. ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ 1)Η τέχνη λειτουργεί αυτόνομα με σκοπό την ίδια την τέχνη και την τελειοποίησή της. 2)Αποβλέπει μόνο στην αισθητική απόλαυση. 3)Επιδιώκει τη συγκίνηση που προκαλείται από το ωραίο

33 ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ 1)Είναι εκείνη η τέχνη που τίθεται στην υπηρεσία κάποιας ιδεολογίας θρησκευτικής,πολιτικής,φιλοσοφικής κ.τ.λ. Με σκοπό να αγωνιστεί γι΄αυτή και να την υπηρετήσει μεταδίδοντας ανάλογα μηνύματα. 2)η στρατευμένη τέχνη είναι αρνητική ή θετική ανάλογα αν τα μηνύματα που μεταδίδει είναι ωφέλιμα για το κοινό ή όχι. ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ 1)Είναι εκείνη η τέχνη που τίθεται στην υπηρεσία κάποιας ιδεολογίας θρησκευτικής,πολιτικής,φιλοσοφικής κ.τ.λ. Με σκοπό να αγωνιστεί γι΄αυτή και να την υπηρετήσει μεταδίδοντας ανάλογα μηνύματα. 2)η στρατευμένη τέχνη είναι αρνητική ή θετική ανάλογα αν τα μηνύματα που μεταδίδει είναι ωφέλιμα για το κοινό ή όχι. Ελιτίστικη τέχνη Είναι εκείνη η τέχνη που απευθύνεται σε μία μικρή μερίδα καλλιεργημένου κοινού.

34 13ο ΘΕΜΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ= Το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό και ασκείται για χάρη του. Θεωρείται το τελειότερο πολίτευμα γιατί κατοχυρώνει όλες τις μορφές της ελευθερίας.Είναι το μέσον ανάμεσα στην αναρχία και τον ολοκληρωτισμό. Στη σύγχρονη εποχή η δημοκρατία εκφράζεται με τη μορφή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.Ο λαός συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας εκλέγοντας τους αντιπροσώπους του. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ= Το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό και ασκείται για χάρη του. Θεωρείται το τελειότερο πολίτευμα γιατί κατοχυρώνει όλες τις μορφές της ελευθερίας.Είναι το μέσον ανάμεσα στην αναρχία και τον ολοκληρωτισμό. Στη σύγχρονη εποχή η δημοκρατία εκφράζεται με τη μορφή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.Ο λαός συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας εκλέγοντας τους αντιπροσώπους του.

35 Προϋποθέσεις για την ύπαρξη της δημοκρατίας Ελευθερία έκφρασης και δράσης των πολιτών,έλλειψη καταπίεσης. Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ισότητα ανάμεσα στους πολίτες. Πολυφωνία μέσω του διαλόγου. Έλεγχος σε όλους τους τομείς του δημοσίου για αποφυγή διαφθοράς. Αποφυγή συγκέντρωσης εξουσίας. Ενδιαφέρον και συμμετοχή στα κοινά. Υπευθυνότητα κυβερνώντων.

36 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Δικαιοσύνη και αξιοκρατία Προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων Προστασία λαού από καταχρήσεις εξουσίας Ισότητα Κοινωνικές παροχές Πρόοδος πνευματική - πρόοδος πολιτιστική - ιστορική συνεχεία του λαού. Ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.

37 14ο ΘΕΜΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ = Η προσπάθεια διαστρέβλωσης και παραποίησης εννοιών με στόχο την παγίδευση του δεκτή.Επιθυμούν οι πολιτικοί κυρίως ηγέτες, να παραπλανήσουν το κοινό με σκοπό την πλήρη αποδοχή των απόψεών τους.

38 ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ Ολοκληρωτικά καθεστώτα Διαφθορά κυβερνώντων -εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Εθνικισμός. Φανατισμός (ιδεολογικός -θρησκευτικός) Η έλλειψη παιδείας από τον λαό. Η έλλειψη πολιτικής συνείδησης που προκαλείται από την αδιαφορία προς τα κοινά. Η παραπληροφόρηση μέσω των ΜΜΕ. ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ Ολοκληρωτικά καθεστώτα Διαφθορά κυβερνώντων -εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Εθνικισμός. Φανατισμός (ιδεολογικός -θρησκευτικός) Η έλλειψη παιδείας από τον λαό. Η έλλειψη πολιτικής συνείδησης που προκαλείται από την αδιαφορία προς τα κοινά. Η παραπληροφόρηση μέσω των ΜΜΕ.

39 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Η πολιτικοποίηση του ατόμου. Η ενημέρωση για την πολιτειακή οργάνωση, από αντικειμενικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η συνειδητοποίηση των υποχρεώσεων του πολίτη απέναντι στην πολιτεία. Η συμμετοχή στις εκλογές και η υπεύθυνη ψήφος. Η αποφυγή κάθε είδους φανατισμού. Ανθρωπιστική παιδεία. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Η πολιτικοποίηση του ατόμου. Η ενημέρωση για την πολιτειακή οργάνωση, από αντικειμενικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η συνειδητοποίηση των υποχρεώσεων του πολίτη απέναντι στην πολιτεία. Η συμμετοχή στις εκλογές και η υπεύθυνη ψήφος. Η αποφυγή κάθε είδους φανατισμού. Ανθρωπιστική παιδεία.

40 15ο ΘΕΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ = Μια ιδιαίτερη μορφή πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας κρατών με κεντρική εξουσία όχι πολύ ισχυρή και με μεγάλη πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια κρατών.

41 Προϋποθέσεις Δημοκρατική λειτουργία κρατών. Ισότητα ανάμεσα στα συμμετέχοντα κράτη. Στόχος πρέπει να είναι η κοινή οικονομική ανάπτυξη των λαών. Η επικράτηση κλίματος ομόνοιας,συνεργασίας. Ο ανθρωπιστικός προσανατολισμός της ευρωπαϊκής ένωσης. Διατήρηση της πολιτιστικής πολυφωνίας. Σεβασμός στη διαφορετικότητα των λαών. Παιδεία,σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποφυγή φανατισμού - επεκτατισμού. Προϋποθέσεις Δημοκρατική λειτουργία κρατών. Ισότητα ανάμεσα στα συμμετέχοντα κράτη. Στόχος πρέπει να είναι η κοινή οικονομική ανάπτυξη των λαών. Η επικράτηση κλίματος ομόνοιας,συνεργασίας. Ο ανθρωπιστικός προσανατολισμός της ευρωπαϊκής ένωσης. Διατήρηση της πολιτιστικής πολυφωνίας. Σεβασμός στη διαφορετικότητα των λαών. Παιδεία,σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποφυγή φανατισμού - επεκτατισμού.

42 ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Οι λαοί διασφαλίζουν τα αγαθά τους και αποκτούν περισσότερη ισχύ αφού συμπράττουν με οικονομικά ισχυρά κράτη. Εκσυγχρονίζονται όλοι οι τομείς της οικονομίας, τεχνογνωσία. Ενισχύονται οικονομικά τα αδύναμα κράτη από τα ταμεία της ευρωπαϊκής ένωσης. Η Ευρώπη γίνεται ισχυρότερη οικονομικά και μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον οποιαδήποτε άλλη οικονομική δύναμη που θα απειλούσε την οικονομία της. Διαφυλάσσεται η ειρηνική συνύπαρξη των λαών. ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Οι λαοί διασφαλίζουν τα αγαθά τους και αποκτούν περισσότερη ισχύ αφού συμπράττουν με οικονομικά ισχυρά κράτη. Εκσυγχρονίζονται όλοι οι τομείς της οικονομίας, τεχνογνωσία. Ενισχύονται οικονομικά τα αδύναμα κράτη από τα ταμεία της ευρωπαϊκής ένωσης. Η Ευρώπη γίνεται ισχυρότερη οικονομικά και μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον οποιαδήποτε άλλη οικονομική δύναμη που θα απειλούσε την οικονομία της. Διαφυλάσσεται η ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

43 ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Κινδυνεύει η χώρα μας να γίνει δορυφόρος άλλων οικονομικά ισχυρών κρατών. Είναι δύσκολος ο ανταγωνισμός των εγχώριων εταιρειών με ξένες πολυεθνικές. Αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητας. ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Κινδυνεύει η χώρα μας να γίνει δορυφόρος άλλων οικονομικά ισχυρών κρατών. Είναι δύσκολος ο ανταγωνισμός των εγχώριων εταιρειών με ξένες πολυεθνικές. Αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητας.

44 16 ο ΘΕΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ -ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ = Η διαδικασία επίλυσης των αντιθέσεων,ανάμεσα σε κράτη-έθνη-ομάδες, με ένοπλη σύγκρουση. ΕΙΡΗΝΗ = Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία τα κράτη - έθνη - ομάδες,επιλύουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου. ΠΟΛΕΜΟΣ = Η διαδικασία επίλυσης των αντιθέσεων,ανάμεσα σε κράτη-έθνη-ομάδες, με ένοπλη σύγκρουση. ΕΙΡΗΝΗ = Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία τα κράτη - έθνη - ομάδες,επιλύουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.

45 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ Αναπτύσσεται ο πολιτισμός και διατηρείται υψηλό το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Δεσπόζει το ανθρωπιστικό στοιχείο. Δίνονται δυνατότητες ανάπτυξης σ΄όλα τα άτομα,αφού υπάρχει η δυνατότητα καλλιέργειας μέσα από την εκπαίδευση. Ύπαρξη ισορροπίας στις ανθρώπινες σχέσεις, αφού υπάρχει έλλειψη στείρου ανταγωνισμού και διάθεσης αλληλοεξόντωσης. Τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου,ευτυχία στις ανθρώπινες σχέσεις. Κυριαρχεί η δημιουργικότητα σ όλους τους τομείς : επιστήμη,τεχνολογία, τέχνη. Η τεχνολογία αναπτύσσεται για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του ανθρώπου και όχι των πολεμικών βιομηχανιών. Ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς και διαμόρφωση σεβασμού για τον πολιτισμό και την παράδοση του άλλου.

46 ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ Η επιδίωξη οικονομικών συμφερόντων. Ο άκρατος ανταγωνισμός ανάμεσα στα άτομα και τα κράτη και η προσπάθεια κυριαρχίας του ισχυρότερου. Η άμετρη φιλοδοξία, η μανία του επεκτατισμού. Η εγωπάθεια,η προβολή του ¨εγώ¨ μέσα από την ισοπέδωση του άλλου. Ο φανατισμός κάθε είδους,αφού συνοδεύεται από την αδιαλλαξία των ισχυρών και την αδυναμία διαλόγου. Η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας, που οδηγεί στην επιθυμία ισοπέδωσης της αξιοπρέπειας και εξόντωσης του ανθρώπου.

47 ΤΡΟΠΟΙ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσω του αφοπλισμού όλων των κρατών. Με την υιοθέτηση της ανθρωπιστικής παιδείας, που δεν επιτρέπει την εξόντωση του συνανθρώπου. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Με την εγρήγορση της συνείδησης, ότι η ανθρώπινη ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Σωστή λειτουργία των διεθνών οργανισμών π.χ. ΟΗΕ. Με τον αγώνα του επιστήμονα-θεωρητικού και θετικού- για την αποφυγή του πολέμου.

48 17ο ΘΕΜΑ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ = Η λέξη προέρχεται από το επίθετο αλλότριος που σημαίνει ξένος,διαφορετικός.Σημαίνει απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση του,από τον ίδιο του τον εαυτό και από τον συνάνθρωπό του.Ο άνθρωπος γίνεται κατώτερος από πριν,δηλαδή ενώ ο πολιτισμός έχει κορυφωθεί η ποιότητα ζωής του έχει υποβαθμιστεί. (Τεχνοκρατούμενη εποχή).

49 ΑΙΤΙΑ Η αστυφιλία προκάλεσε την αποπροσωποίηση των σχέσεων αφού μειώνεται η ψυχική επαφή εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Η εργασία είναι μηχανοποιημένη έτσι το άτομο δεν αισθάνεται τη χαρά της δημιουργίας. Ο ανταγωνισμός που οδηγεί στην εργασιομανία και στην έλλειψη του ελεύθερου χρόνου.

50 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Ο αλλοτριωμένος άνθρωπος παραμελεί τις πνευματικές ανάγκες του και μειώνεται ηθικά, αφού ρίχνει το βάρος στην ικανοποίηση των υλικών του αναγκών. Σκοπός του σύγχρονου ανθρώπου είναι η επιτυχία με κάθε μέσο, έτσι χάνει την ψυχή του και τις ηθικές του αρχές. Τα όνειρα και οι επιθυμίες του στρέφονται προς τον πλούτο, την επιτυχία την απόκτηση δημοτικότητας. Όταν τα αποκτά επέρχεται ο κορεσμός και η ανία. Ο νέος διψά για τεχνικές ώστε να εξειδικευτεί επαγγελματικά,δεν στοχεύει στην πνευματική ολοκλήρωση. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Ο αλλοτριωμένος άνθρωπος παραμελεί τις πνευματικές ανάγκες του και μειώνεται ηθικά, αφού ρίχνει το βάρος στην ικανοποίηση των υλικών του αναγκών. Σκοπός του σύγχρονου ανθρώπου είναι η επιτυχία με κάθε μέσο, έτσι χάνει την ψυχή του και τις ηθικές του αρχές. Τα όνειρα και οι επιθυμίες του στρέφονται προς τον πλούτο, την επιτυχία την απόκτηση δημοτικότητας. Όταν τα αποκτά επέρχεται ο κορεσμός και η ανία. Ο νέος διψά για τεχνικές ώστε να εξειδικευτεί επαγγελματικά,δεν στοχεύει στην πνευματική ολοκλήρωση.

51 ΛΥΣΕΙΣ Να δοθεί προτεραιότητα στις αξίες για να αποκτήσει νόημα η ύπαρξή μας και να αναπτυχθούν οι ανθρώπινες σχέσεις. Να καταπολεμηθεί ο ατομικισμός, η απληστία και η υπέρμετρη φιλοδοξία με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Να λειτουργεί ο θεσμός της οικογένειας και να μεταδίδει σωστά πρότυπα στους νέους. Σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

52 18ο ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ = Η προσπάθεια ικανοποίησης των αισθήσεων, η αναζήτηση της ευτυχίας μέσω περισσότερων, καλύτερων και καινούργιων αγαθών. Η κοινωνία μας ονομάζεται ¨κοινωνία της αφθονίας¨,άρα είναι υλιστική.Οι ανάγκες της πολλές φορές δεν είναι πραγματικές αλλά πλασματικές. >

53 ΑΙΤΙΑ Η επάρκεια υλικών αγαθών προσφέρει αίσθημα δύναμης και ασφάλειας στον άνθρωπο. Η κατοχή και χρήση υλικών αγαθών συνδέονται με τις απολαύσεις της ζωής και ταυτίζονται με την ευτυχία. Η έλλειψη προτύπων και πίστης σε υψηλά ιδανικά και αξίες. Η διαφήμιση και η μόδα που προβάλλουν καταναλωτικά πρότυπα με προπαγανδιστικό τρόπο. Ο εγωκεντρισμός και ο ανταγωνισμός οδηγεί το άτομο στον καταναλωτισμό αφού θεωρεί ότι είναι ένα μέσο για να ξεχωρίσει από το κοινωνικό σύνολο. ΑΙΤΙΑ Η επάρκεια υλικών αγαθών προσφέρει αίσθημα δύναμης και ασφάλειας στον άνθρωπο. Η κατοχή και χρήση υλικών αγαθών συνδέονται με τις απολαύσεις της ζωής και ταυτίζονται με την ευτυχία. Η έλλειψη προτύπων και πίστης σε υψηλά ιδανικά και αξίες. Η διαφήμιση και η μόδα που προβάλλουν καταναλωτικά πρότυπα με προπαγανδιστικό τρόπο. Ο εγωκεντρισμός και ο ανταγωνισμός οδηγεί το άτομο στον καταναλωτισμό αφού θεωρεί ότι είναι ένα μέσο για να ξεχωρίσει από το κοινωνικό σύνολο.

54 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Το άτομο υποδουλώνεται ψυχικά,αισθάνεται ανίσχυρο και γεμίζει άγχος στην προσπάθειά του να αποκτήσει όλο και περισσότερα προϊόντα. Θεωρεί τα πάντα καταναλώσιμα,έτσι χάνει τις χαρές της ζωής και οδηγείται στην ανία και την παθητικότητα. Παραμελεί την πνευματική και ψυχική του καλλιέργεια. Αλλοιώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις αφού επικρατεί ο ανταγωνισμός,η ιδιοτέλεια και το άγχος. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Το άτομο υποδουλώνεται ψυχικά,αισθάνεται ανίσχυρο και γεμίζει άγχος στην προσπάθειά του να αποκτήσει όλο και περισσότερα προϊόντα. Θεωρεί τα πάντα καταναλώσιμα,έτσι χάνει τις χαρές της ζωής και οδηγείται στην ανία και την παθητικότητα. Παραμελεί την πνευματική και ψυχική του καλλιέργεια. Αλλοιώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις αφού επικρατεί ο ανταγωνισμός,η ιδιοτέλεια και το άγχος.

55 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Απαραίτητη είναι η κριτική στάση του ατόμου, να ελέγχει και να αξιολογεί τα προϊόντα και να αποκτά εκείνα που του είναι αναγκαία. Να έχει αυτογνωσία,ώστε να γνωρίζει τις ανάγκες του και να τις ιεραρχεί, να γνωρίζει τις δυνατότητές του και να προβαίνει σε σωστές επιλογές. Τα αγαθά πρέπει να είναι προϋπόθεση και όχι σκοπός της ζωής. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Απαραίτητη είναι η κριτική στάση του ατόμου, να ελέγχει και να αξιολογεί τα προϊόντα και να αποκτά εκείνα που του είναι αναγκαία. Να έχει αυτογνωσία,ώστε να γνωρίζει τις ανάγκες του και να τις ιεραρχεί, να γνωρίζει τις δυνατότητές του και να προβαίνει σε σωστές επιλογές. Τα αγαθά πρέπει να είναι προϋπόθεση και όχι σκοπός της ζωής.

56 19ο ΘΕΜΑ: internet- ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ = Ένα σύνολο από μέσα (προσωπικοί υπολογιστές, μεγάλα υπολογιστικά συστήματα) που συνδέονται μεταξύ τους με διαύλους επικοινωνίας.

57 ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Η διάδοση των ιδεών είναι πλέον εύκολη,αφού μέσω του διαδικτύου μπορούν να διοχετευτούν σ΄όλο σχεδόν τον κόσμο. Μέσω του διαδικτύου μπορεί να επισκεφτεί κανείς μουσεία και αίθουσες τέχνης από το χώρο του σπιτιού του. Επιπλέον μπορεί κανείς να ενημερωθεί για οτιδήποτε τον ενδιαφέρει όπως μουσική,κινηματογράφο,λογοτεχνία. Μπορεί να χρησιμεύσει και στην εκπαιδευτική προσπάθεια τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Στη ψυχαγωγία Στο δημόσιο τομέα,στην διοίκηση. ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Η διάδοση των ιδεών είναι πλέον εύκολη,αφού μέσω του διαδικτύου μπορούν να διοχετευτούν σ΄όλο σχεδόν τον κόσμο. Μέσω του διαδικτύου μπορεί να επισκεφτεί κανείς μουσεία και αίθουσες τέχνης από το χώρο του σπιτιού του. Επιπλέον μπορεί κανείς να ενημερωθεί για οτιδήποτε τον ενδιαφέρει όπως μουσική,κινηματογράφο,λογοτεχνία. Μπορεί να χρησιμεύσει και στην εκπαιδευτική προσπάθεια τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Στη ψυχαγωγία Στο δημόσιο τομέα,στην διοίκηση.

58 ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Η πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις πληροφορίες που παρέχει είναι εύκολη για τις αναπτυγμένες χώρες και τους λαούς τους,όχι όμως για τις αναπτυσσόμενες.Έτσι θα διευρυνθεί επιπλέον η κοινωνική ανισότητα μεταξύ των λαών. Δεν είναι εύκολο στο διαδίκτυο να ελεγχθεί η αξιοπιστία μιας πηγής,έτσι μεταδίδονται πολλά ψευδή μηνύματα. Η πολύωρη χρήση του διαδικτύου οδηγεί στη χαλάρωση των διαπροσωπικών σχέσεων και αυξάνει τα συναισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα εναντίον της καταπάτησης των πνευματικών δικαιωμάτων από το διεθνές δίκαιο. Το διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της τεχνολογίας που πρέπει όμως να αξιοποιείται σωστά από τον άνθρωπο.Να βοήθα τις προσπάθειές του και όχι να δημιουργείται η αίσθηση ότι μπορεί να τον αντικαταστήσει. Ο χρήστης του διαδικτύου να ελέγχει τις πληροφορίες που δέχεται να τις κρίνει και μετέπειτα να τις αποδέχεται.

59 20ο ΘΕΜΑ:ΓΛΩΣΣΑ = Ο φορέας ιδεών και πεποιθήσεων. Η γνώση και ο χειρισμός της, βοηθά το άτομο να αντιλαμβάνεται, αλλά και να εκφράζει τις λεπτές και δυσδιάκριτες σημασιολογικές αποχρώσεις μιας έννοιας. Αποτελεί μέσο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων. Παρεχει τη δυνατοτητα ικανοποιησης της φιλομαθειας του. 20ο ΘΕΜΑ:ΓΛΩΣΣΑ = Ο φορέας ιδεών και πεποιθήσεων. Η γνώση και ο χειρισμός της, βοηθά το άτομο να αντιλαμβάνεται, αλλά και να εκφράζει τις λεπτές και δυσδιάκριτες σημασιολογικές αποχρώσεις μιας έννοιας. Αποτελεί μέσο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων. Παρεχει τη δυνατοτητα ικανοποιησης της φιλομαθειας του.

60 ΑΙΤΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Η νεολαία γαλουχείται από πολλούς τομείς της τέχνης μέσω έργα ξένων καλλιτεχνών, οπότε υιοθετούν την έκφρασή τους. Δεν ενδιαφέρονται οι νέοι ή δεν διδάσκονται σωστά τη μητρική τους γλώσσα, έτσι ώστε να την εκτιμήσουν αλλά και να μπορούν να εκφραστούν μέσω αυτής. Άλλοι θεωρούν οποιαδήποτε ξένο πολιτιστικά στοιχείο ελκυστικό και άρα κατάλληλο για ενσωμάτωση στο καθημερινό λεξιλόγιό του. Πολλοί έχουν την τάση να ξεχωρίζουν από τους άλλους, να εντυπωσιάσουν και να επιδεικνύονται με οτιδήποτε ακόμη και με τη χρήση ξένων γλωσσών. ΑΙΤΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Η νεολαία γαλουχείται από πολλούς τομείς της τέχνης μέσω έργα ξένων καλλιτεχνών, οπότε υιοθετούν την έκφρασή τους. Δεν ενδιαφέρονται οι νέοι ή δεν διδάσκονται σωστά τη μητρική τους γλώσσα, έτσι ώστε να την εκτιμήσουν αλλά και να μπορούν να εκφραστούν μέσω αυτής. Άλλοι θεωρούν οποιαδήποτε ξένο πολιτιστικά στοιχείο ελκυστικό και άρα κατάλληλο για ενσωμάτωση στο καθημερινό λεξιλόγιό του. Πολλοί έχουν την τάση να ξεχωρίζουν από τους άλλους, να εντυπωσιάσουν και να επιδεικνύονται με οτιδήποτε ακόμη και με τη χρήση ξένων γλωσσών.

61 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Η διαφύλαξη της μητρικής μας ταυτότητας επιβάλλεται μέσω της εκπαίδευσης, αφού πρέπει να εμφυσήσει στους μαθητές την αγάπη για την ελληνική γλώσσα. Η εκπαίδευση πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες για τη γλωσσική καλλιέργεια των μαθητών και για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους. Στον καθημερινό βίο καλό είναι να αποφεύγεται η επίδειξη γλωσσομάθειας. Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν την αξία και τις δυνατότητες της γλώσσας μας και να φροντίζουν για την διαφύλαξη της γνησιότητάς της, γιατί η γλώσσα είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Η διαφύλαξη της μητρικής μας ταυτότητας επιβάλλεται μέσω της εκπαίδευσης, αφού πρέπει να εμφυσήσει στους μαθητές την αγάπη για την ελληνική γλώσσα. Η εκπαίδευση πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες για τη γλωσσική καλλιέργεια των μαθητών και για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους. Στον καθημερινό βίο καλό είναι να αποφεύγεται η επίδειξη γλωσσομάθειας. Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν την αξία και τις δυνατότητες της γλώσσας μας και να φροντίζουν για την διαφύλαξη της γνησιότητάς της, γιατί η γλώσσα είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας.

62 21ο ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ= Το σύστημα χλωρίδα- πανίδα- ατμόσφαιρα που βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η φύση αποτελεί πηγή ψυχικής αγαλλίασης, μέτρο ηρεμίας. Η φύση διδάσκει την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, το σεβασμό και την ελευθερία. Τα φυσικά φαινόμενα ερεθίζουν την ορμή του για έρευνα, δημιούργησε έτσι πλήθος επιστημών.

63 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εμφάνιση επικίνδυνων ασθενειών. Στέρηση του οξυγόνου εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Καταστροφή του όζοντος που αποτελεί απειλή για κάθε μορφή ζωής. Προσβολή του νευρικού συστήματος του ανθρώπου, αύξηση της επιθετικότητας, του άγχους εξαιτίας των πιεστικών συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις. Υποθήκευση της ζωής των επερχόμενων γενεών. Αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών. Ρύπανση του νερού και του εδάφους.

64 ΑΙΤΙΑ Η χωρίς όρια παραγωγή και κατανάλωση. Ο βιομηχανικός τρόπος παραγωγής. Η δημογραφική ανάπτυξη -αστυφιλία. Υπερβολική ανάπτυξη της τεχνολογίας. Εκτεταμένη οικοπεδοποίηση. Τα δηλητηριώδη λύματα των βιομηχανιών.

65 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Αποκέντρωση Χρήση εναλλακτικών - ήπιων μορφών ενέργειας. Προστασία της αγροτικής ζωής. Οργάνωση ανακύκλωσης. Περιβαλλοντική παιδεία. Να κλείσουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Αποκέντρωση Χρήση εναλλακτικών - ήπιων μορφών ενέργειας. Προστασία της αγροτικής ζωής. Οργάνωση ανακύκλωσης. Περιβαλλοντική παιδεία. Να κλείσουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας.

66 22ο ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ = Η μεταβίβαση,προφορική ή γραπτή, από τη μια γενιά στην άλλη των πολιτιστικών στοιχείων του παρελθόντος, τα οποία ενσωματώνονται στο σύγχρονο πολιτισμό. Τα πολιτιστικά στοιχεία είναι τα εξής: ήθη, έθιμα, παροιμίες, θρύλοι, δοξασίες, φανταστικές ή ιστορικές διηγήσεις, τρόποι δράσης και συμπεριφοράς καθώς και όλα τα πνευματικά μνημεία. 22ο ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ = Η μεταβίβαση,προφορική ή γραπτή, από τη μια γενιά στην άλλη των πολιτιστικών στοιχείων του παρελθόντος, τα οποία ενσωματώνονται στο σύγχρονο πολιτισμό. Τα πολιτιστικά στοιχεία είναι τα εξής: ήθη, έθιμα, παροιμίες, θρύλοι, δοξασίες, φανταστικές ή ιστορικές διηγήσεις, τρόποι δράσης και συμπεριφοράς καθώς και όλα τα πνευματικά μνημεία.

67 ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Οι παραδόσεις αποτελούν εμπειρίες έτσι ώστε ν΄αποφεύγονται τα λάθη του παρελθόντος. Βοηθούν τον άνθρωπο να μην ξεχάσει τις ρίζες του, οπότε επιτυγχάνεται η εθνική συνέχεια. Οι παραδόσεις αποτελούν τη βάση στην οποία στηρίζονται οι γνώσεις, οι τέχνες και οι επιστήμες, αφού λαμβάνονται υπόψη τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Μέσω των παραδόσεων μεταδίδονται οι ηθικές αξίες και οι αρχές του πολιτισμού, έτσι εξανθρωπίζεται το άτομο. Οι παραδόσεις βοηθούν στη σύσφιξη των διαπροσωπικών σχέσεων, αφού τα άτομα έχουν κοινή δράση και συμπεριφορά. ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Οι παραδόσεις αποτελούν εμπειρίες έτσι ώστε ν΄αποφεύγονται τα λάθη του παρελθόντος. Βοηθούν τον άνθρωπο να μην ξεχάσει τις ρίζες του, οπότε επιτυγχάνεται η εθνική συνέχεια. Οι παραδόσεις αποτελούν τη βάση στην οποία στηρίζονται οι γνώσεις, οι τέχνες και οι επιστήμες, αφού λαμβάνονται υπόψη τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Μέσω των παραδόσεων μεταδίδονται οι ηθικές αξίες και οι αρχές του πολιτισμού, έτσι εξανθρωπίζεται το άτομο. Οι παραδόσεις βοηθούν στη σύσφιξη των διαπροσωπικών σχέσεων, αφού τα άτομα έχουν κοινή δράση και συμπεριφορά.

68 ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Ανακόπτεται η εξέλιξη των ιδεών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προκαταλήψεις. Επικρατεί ο φανατισμός και η έλλειψη διαλόγου, έτσι πολλά προβλήματα μένουν άλυτα. Όταν η παράδοση απαρτίζεται από ξεπερασμένα και νεκρά στοιχεία, γίνεται τροχοπέδη στην πορεία της επιστήμης. ΑΙΤΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ Η ξενομανία όταν ο νεοέλληνας μιμείται έναν τρόπο ζωής που δεν ταιριάζει στηνí ψυχοσύνθεσή του και στον πολιτισμό του. Η καταναλωτική κοινωνία -η μεταβολή των ηθικών αξιών -η έλλειψη ενημέρωσης του ατόμου πάνω στα θετικά στοιχεία της παράδοσης. Η αποκοπή του ανθρώπου από τη φύση, που πάντα τον ενέπνεε και τον οδηγούσε προς την ενασχόληση με το παρελθόν.

69 ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Η οικογένεια θα πρέπει να ενσωματώνει το νέο στις παραδόσεις από μικρή ηλικία. Η εκπαίδευση θα πρέπει να δίνει έμφαση στη μετάδοση των αξιών της παράδοσης, μέσω των ανθρωπιστικών μαθημάτων και των εκδηλώσεων της. Πρέπει να επιτευχθεί η συνειδητοποίηση των αξιών της παράδοσης, ώστε ν΄αντιστέκεται το άτομο στην ηθική διάβρωση που δέχεται από τα ξένα στοιχεία.

70 23 ο ΘΕΜΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

71

72

73 24ο ΘΕΜΑ:ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

74 ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΛΥΣΕΙΣ

75 25ο ΘΕΜΑ: ΜΜΕ = Τα μέσα για την ταυτόχρονη μετάδοση μηνυμάτων, γνωμών, ειδήσεων και ερεθισμάτων, που απευθύνονται σε απεριόριστο αριθμό προσώπων. ΕΙΔΗ ΜΜΕ Ο τύπος (ημερήσιος - περιοδικός) Ηλεκτρονικός τύπος (ραδιόφωνο - τηλεόραση - διαδίκτυο.

76 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΕΊΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΕ Θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ειδησεογραφίας - ποικίλους τομείς της ανθρώπινης ζωής Πολιτικός (διαμορφώνουν πολιτική συνείδηση) Πνευματικός (προβάλλουν τα γράμματα και τις τέχνες. Κοινωνικός Ηθικός (προβάλλουν ηθικά πρότυπα) Ψυχαγωγικός

77 ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Αντί να ενημερώνουν,προβάλλουν σκάνδαλα, βία, παραπληροφόρηση. Επηρεάζουν αρνητικά την πολιτική ζωή. Απομονώνουν τα άτομα. Προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία των ΜΜΕ Ύπαρξη δημοκρατικού πολιτεύματος Η ενημέρωση να είναι έγκυρη και έγκαιρη Τα ΜΜΕ πρεπει να αποφευγουν την υπερβολή.

78 26ο ΘΕΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

79

80

81 27ο ΘΕΜΑ : ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ =

82

83

84 28ο ΘΕΜΑ: ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

85

86 29ο ΘΕΜΑ: ΜΕΣΣΙΑΝΙΣΜΟΣ

87

88 30ο ΘΕΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

89

90 31ο ΘΕΜΑ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

91

92 32ο ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΕΙΑ

93

94


Κατέβασμα ppt "1ο ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ=Το σύνολο των διαδικασιών με τις οποίες επιτυγχάνεται η πνευματική, η κοινωνική,η ηθική ολοκλήρωση του ατόμου. ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google