Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Περιβαλλοντολόγοι :Παρουσίαση 2

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Περιβαλλοντολόγοι :Παρουσίαση 2"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Περιβαλλοντολόγοι :Παρουσίαση 2

2 Η κοινωνία της μέλισσας
Η βασίλισα είναι η μητέρα όλου του μελισιού. Είναι η μόνη που έχει την ικανότητα να γεννά και να είναι το ολοκληρωμένο θυληκό της κυψέλης.

3 Η κοινωνία της μέλισσας
Οι εργάτριες είναι ατελή θηλυκά. Κάνουν όλες τις δουλειές της κυψέλης: καθάρισμα, εκτροφή γόνου, συλλογή τροφών, νερού, πρόπολης, κτίσιμο κηρηθρών.

4 Η κοινωνία της μέλισσας
Οι κηφήνες, τα αρσενικά της κυψέλης γενιούνται την Άνοιξη και πεθαίνουν το χειμώνα. Στη μέλισα, όπως σε κάθε έντομο, διακρίνουμε το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.

5 Πληροφορίες για την βασίλισσα
Η βασίλισα είναι το μόνο αληθινό θηλυκό του μελισιού, είναι η μητέρα όλων των μελισών της κυψέλης. Γενιέται από ένα κοινό αυγό, όπως αυτά απ' τα οποία γενιούνται οι εργάτριες. Το κελί στο οποίο μεγαλώνει είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνα των εργατριών, έχει σχήμα βελανιδιού και εξέχει από την κηρήθρα στραμένο προς τα κάτω. Η προνύμφη που βγαίνει από το αυγό ταΐζεται με βασιλικό πολτό και στην τροφή αυτή οφείλεται η διαφορά εργάτριας - βασίλισας.

6 Πληροφορίες για την βασίλισσα και εργάτρια
Η εργάτρια ζει περίπου 45 ημέρες (το χειμώνα που δεν κουράζεται μπορεί να ζήσει πολύ περισότερο), ενώ η βασίλισσα μπορεί να ζήσει μέχρι και 5 χρόνια. Η βασίλισσα είναι μεγαλύτερη από μια εργάτρια με μακρύτερο και κοκκινωπό το πίσω μέρος του σώματός της. Μόλις βγει από το κελί της, ψάχνει να βρει και να θανατώσει τις αδελφές της βασίλισσες πριν εκολαφθούν απ' τα κελιά. Στο μελίσι πρέπει να υπάρχει μόνο μία. Η γονιμοποίηση της βασίλισας γίνεται από την 5η ως τη 15η ημέρα της ζωής της, ψηλά στον αέρα.

7 Η γονιμοποίηση της βασίλισσας
Μια ημέρα με ζεστό καιρό, χωρίς ανέμους, πετά πολύ ψηλά και πίσω της ακολουθούν όλοι οι κηφήνες του μελισοκομείου. Οι πιο δυνατοί, τη φτάνουν, ζευγαρώνουν μαζί της διαδοχικά και μετά πεθαίνουν. Όταν η βασίλισσα επιστρέψει στην κυψέλη, οι εργάτριες την καθαρίζουν, τη φροντίζουν και την ταΐζουν στο στόμα. Μερικές γίνονται η μόνιμη συνοδεία της. Είναι πια η μάνα του μελισιού. Δύο έως πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίησή της αρχίζει να γεννά αυγά. Στα εργατικά κελιά γεννά αβγά γονιμοποιημένα από τα οποία θα βγουν εργάτριες.

8 Η γονιμοποίση της βασίλισσας
Τα αυγά που γενάει η βασίλισα είναι τόσο μικρά ώστε μόλις διακρίνονται με γυμνό μάτι. Μετά από τρεις ημέρες βγαίνουν από αυτά μικρά κάτασπρα σκουληκάκια, οι λάρβες. Οι παραμάνες τα κρατούν ζεστά και τα ταΐζουν τις τρεις πρώτες ημέρες με βασιλικό πολτό και τις υπόλοιπες πέντε με μείγμα μελιού και γύρης το οποίο επεξεργάζονται πριν το δώσουν. Οι λάρβες που προρίζονται να γίνουν βασίλισες ταΐζονται όλες τις μέρες μόνο με βασιλικό πολτό. Το βασιλικό κελί σφραγίζεται την 8η ημέρα και η βασίλισα εκολάπτεται την 16η.

9 Η γονιμοποιήση της βασίλισσας
Οι λάρβες που προρίζονται να γίνουν βασίλισες ταΐζονται όλες τις μέρες μόνο με βασιλικό πολτό. Το βασιλικό κελί σφραγίζεται την 8η ημέρα και η βασίλισσα εκολάπτεται την 16η. Το εργατικό κελί σφραγίζεται την ένατη ημέρα. Μέσα εκεί η λάρβα μεταμορφώνεται σε τέλειο έντομο που βγαίνει την 21η ημέρα τρυπώντας το σφράγισμα. Το κηφηνοκελί σφραγίζεται την 10η ημέρα και ο κηφήνας βγαίνει από αυτό την 24η.

10 Ο βιολογικός ρόλος της εργάτριας
Ο βιολογικός κύκλος της εργάτριας μέλισσας. Η νεαρή εργάτρια μόλις βγει από το κελί της αναλαμβάνει εργασία. Τις δύο πρώτες ημέρες καθαρίζει τον εαυτό της και τα κελιά και φροντίζει το γόνο. Από την 3η έως την 5η ημέρα ταΐζει τις μεγάλες προνύμφες με μέλι και γύρη. Την 6η ημέρα αναπτύσονται οι υποφαρυγικοί αδένες της που εκρίνουν βασιλικό πολτό και ταΐζει με αυτόν τη βασίλισα και τις προνύμφες 1-3 ημερών. Μετά την 1η ημέρα οι αδένες αυτοί συρικνώνονται.

11 Η ενασχόληση της εργάτριας
Οι εργάτριες τώρα ασχολούνται με την αποθήκευση του νέκταρος και της γύρης που φέρνουν στην κυψέλη οι συλέκτριες. Στο ίδιο διάστημα αναπτύσονται οι κηρογόνοι αδένες της και παράγει κερί για να χτίσει τις κηρήθρες.

12 Ο εργατικός ρόλος της εργάτριας
Οι εργάτριες τώρα ασχολούνται με την αποθήκευση του νέκταρος και της γύρης που φέρνουν στην κυψέλη οι συλέκτριες. Στο ίδιο διάστημα αναπτύσονται οι κηρογόνοι αδένες της και παράγει κερί για να χτίσει τις κηρήθρες. Από τη 17η έως τη 19η ημέρα οι αδένες τους κεντριού έχουν πλήρως αναπτυχθεί και η εργάτρια γίνεται φρουρός στις εισόδους της κυψέλης. Μετά την 20η ημέρα της ζωής της η εργάτρια γίνεται συλέκτρια και βγαίνει έξω να μαζέψει νέκταρ, γύρη, πρόπολη, νερό αφού πρώτα κάνει αναγνωριστικές πτήσεις γύρω από την κυψέλη με σκοπό τον προσανατολισμό της. Μετά από 45 περίπου ημέρες, η εργάτρια πεθαίνει.

13 Οι κηφύνες Οι κηφήνες δεν συλέγουν τροφή (έχουν μικρή προβοσκίδα), δεν παράγουν κερί, ούτε ταΐζουν άλες μέλισες. Σε ένα μελίσι, όπου υπάρχουν περίπου μέλισες, υπάρχουν μερικές εκατοντάδες κηφήνες, που ζουν μέρες. Τις πρώτες μέρες της ζωής τους τρέφονται εξολοκλήρου από τις νεαρές εργάτριες, ενώ στη συνέχεια αρχίζουν να τρέφονται μόνοι τους με αποθηκευμένο μέλι και γύρη. Όταν πετούν, συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, που λέγονται «περιοχές συγκέντρωσης κηφήνων» και περιμένουν την βασίλισα για να ερωτοτροπήσουν και να ζευγαρώσουν μαζί της

14 Χαρακτήρισμος κοινωνίας μελισσών
Κοινωνία πρότυπο συνεργασίας, εργατικότητας και δημιουργίας, την κοινωνία της μέλισσας, έναν κόσμο λουλουδιών, χρωμάτων, γεύσεων, και αρωμάτων. Μια κοινωνία στην οποία «ουδείς εσθίειν άρτον αργόν».

15 Βίντεο :https://www.youtube.com/watch?v=GnQIW74IiBI
Οι πληροφορίες βρέθηκαν στο Internet Συντακτική ομάδα : Συρίγου Λύδια , Νικολής Γιάννης , Ρούσσος Νίκος , Χάλαρης Γιάννης , Καπνίσης Θοδωρής


Κατέβασμα ppt "Περιβαλλοντολόγοι :Παρουσίαση 2"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google