ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ενότητα Α2 Ο Ρόλος του Τουρισμού στις Πολιτικές Αύξησης της Απασχόλησης και στην Αντιμετώπιση της Ανεργίας Εισηγητές: κκ. Π. Παπαγεωργίου, Ι. Χασσίδ Καθηγητές,
Advertisements

"Δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων με τη χρήση Κοινωνικού Κεφαλαίου"
ΑΝΕΡΓΙΑ.
Απασχόληση και Διεύρυνση εμπειρίες από διασυνοριακές περιοχές
ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΙΚ 2010 – 2011 Για το μάθημα της Γ’ Λυκείου: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Οικονομολόγος: Δέσποινα Αναστασάκη.
Πληθωρισμός και Ανεργία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΥΡΤΣΙΔΟΥ ΑΓΑΠΗ
1 Πραγματικοί Οικονομικοί Κύκλοι. 2 Βραχυχρόνιες διακυμάνσεις Σε συναθροιστικά οικονομικά μεγέθη: Προϊόν, απασχόληση, ανεργία. Ιδιωτικές επενδύσεις, κατανάλωση,
ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:ΑΜΠΕΛΙΩΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΜΑΘΗΜΑ:ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Ανεργία Φυσικό ποσοστό ανεργίας (ΦΠΑ): μέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο κυμαίνεται το ποσοστό ανεργίας ΦΠΑ t.
ΑΝΕΡΓΙΑ 13η Διάλεξη.
επιπτώσεις της στους νέους
Η περίπτωση της SIEMENS
Προγραμματισμός Ανθρώπίνου Δυναμικού
ΑΝΕΡΓΙΑ.
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Υπό της σπουδάστριας: ΑΜΠΡΑΖΗ ΜΑΡΙΑ
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 14η Διάλεξη.
ΑΝΕΡΓΙΑ.
Ζήτηση χρήματος: εξαρτάται από ονομαστικό επιτόκιo, i
ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
1 Θεωρητική Αντιπαράθεση για τη Μακροοικονομική Πολιτική Ομάδες σκέψης: Α. Παρεμβατιστές Β. Μη παρεμβατιστές Γ. Υποστηρικτές της εφαρμογής κανόνα οικονομικής.
ΑΝΕΡΓΙΑ Ανεργία είναι η κατάσταση ενός ατόμου, που, ενώ είναι ικανό, πρόθυμο και διαθέσιμο να απασχοληθεί, δεν δύναται να βρει εργασία.
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Ανεργία David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 6th Edition, McGraw-Hill, 2000 Power Point presentation by Peter Smith.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Το κράτος, για να αντιμετωπίσει την ανεργία η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς ζήτησης, χρησιμοποιεί συνήθως δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα: Δημοσιονομικά.
Απασχόληση και ανεργία Απασχολούμενοι είναι εκείνοι που σε μια δεδομένη στιγμή συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Η απασχόληση ως έννοια αναφέρεται.
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Νικολίνα Ιωάννου Γ’4 Μαριλένα Κωνσταντίνου Γ΄4 Ελένη Διονυσίου Γ’4 Εύη Πέτρου Γ’9 Κωνσταντίνος Κούκος Γ’4 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Χριστόδουλος.
ΑνεργΙα ΒικτΩρια Χριστοφορου ΜαρΙα πολυχρονΙδου, Γ2
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κεφάλαιο 11 Διαχείριση Συνολικής Ζήτησης: Δημοσιονομική Πολιτική «Κατόπιν, ας στραφούμε στα προβλήματα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Εδώ οι μύθοι αποτελούν.
ANEΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΓΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΟΡΔΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ ΤΖΟΓΙΑ.
Α. ΔΕΔΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΔΥΟ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ◦ PATH DEPENDENCE ◦ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΕΛΛΕΙΨΗ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ Παράγραφος 4 η : ΑΝΕΡΓΙΑ Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γαλανάκης Γιάννης & Μαλαγκονιάρη Μαρία, Οικονομολόγοι.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 1. Μέσω των δημοσίων δαπανών πραγματοποιούνται όλοι οι στόχοι του κράτους, όπως : 1.Η ανακατανομή των πόρων της οικονομίας. 2.Η επέκταση.
1 Οικονοµική Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις Απασχόληση και Ανεργία Καραµάνης Κώστας Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Επένδυση στη δημιουργία Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής Ελληνικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση Κλασσική Σοσιαλδημοκρατία & Ο Τρίτος Δρόμος.
Μακροοικονομία Διάλεξη 4. Χρήμα 1) Μέσο Ανταλλαγής -να είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας -να μην υπόκειται σε φθορά και αλλοίωση με την πάροδο.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ. Αποτελεί το πιο σημαντικό παράγοντα για την ύπαρξη και ευημερία μια τουριστικής- επισιτιστικής επιχ/σης.
Τι είναι το πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης αστικής ανάπτυξης Αφορά :  Στην κοινωνική ένταξη & υποστήριξη ανέργων, μειονεκτικών & ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Στο τέλος της ύφεσης, απολογισμός και αξιολόγηση των προοπτικών.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αγορά Εργασίας - Καινοτομία στην Οικονομία της Γνώσης
Οικονοµική Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις
Κράτος Πρόνοιας και Εκπαίδευση
Απασχόληση & μισθοί σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Η ΚΑΜΠΥΛΗ PHILLIPS Σύμφωνα με την θεωρία της βραχυχρόνιας καμπύλης του Phillips, ο πληθωρισμός και η ανεργία σχετίζονται αντίστροφα μεταξύ τους, δηλαδή.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
ΜΕΤΑ-ΚΕΫΝΣΙΑΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.
Η Νεο-Κλασική Θεωρία της Ανεργίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ Παράγραφος 4η: ΑΝΕΡΓΙΑ Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γαλανάκης Γιάννης & Μαλαγκονιάρη Μαρία, Οικονομολόγοι

Περιεχομενα μαθηματοσ 1. (α) Οικονομικά ενεργός πληθυσμός ή εργατικό δυναμικό (β) Οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός 2. Μέτρηση της ανεργίας 3. Είδη ανεργίας 4. Συνέπειες της ανεργίας 5. Καταπολέμηση της ανεργίας

1. (α) Οικονομικά ενεργός πληθυσμός ή εργατικό δυναμικό 1. (α) Οικονομικά ενεργός πληθυσμός ή εργατικό δυναμικό Το εργατικό δυναμικό ή ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός περιλαμβάνει τον αριθμό εκείνων που θέλουν και μπορούν να εργαστούν, δηλαδή τα άτομα που είναι ικανά για εργασία και ταυτόχρονα θέλουν να εργαστούν. Το εργατικό δυναμικό χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: απασχολούμενους, δηλαδή τα άτομα που μπορούν και θέλουν να εργαστούν και εργάζονται άνεργους, δηλαδή τα άτομα που μπορούν και θέλουν να εργαστούν, αλλά δεν μπορούν να βρουν απασχόληση.

1. (β) Οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός 1. (β) Οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός Τα άτομα που δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό, δηλαδή αποτελούν τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, είναι: εκείνα που δεν μπορούν να εργαστούν (π.χ. μικρά παιδιά, ασθενείς, στρατιώτες, κ.ά.) και εκείνα που δε θέλουν να εργαστούν (π.χ. οκνηροί).

ποσοστό ανεργίας = αριθμός ανέργων * 100 εργατικό δυναμικό 2. Μέτρηση της ανεργίας Το μέγεθος της ανεργίας μπορούμε να το μετρήσουμε: ως απόλυτο μέγεθος, π.χ. μπορούμε να το πούμε 200.000 άνεργοι. ως σχετικό μέγεθος (ποσοστό επί τοις εκατό του εργατικού δυναμικού), π.χ. το 13% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργοι. Το ποσοστό της ανεργίας εκφράζει την ανεργία ως ποσοστό επί τοις εκατό του εργατικού δυναμικού. Υπολογίζεται με την κατωτέρω σχέση: ποσοστό ανεργίας = αριθμός ανέργων * 100 εργατικό δυναμικό

3. Είδη ανεργίας I. Εποχιακή Ανεργία Η εποχιακή ανεργία οφείλεται στις μεταβολές της παραγωγής, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και είναι προσωρινή και σχετικά μικρής διάρκειας, π.χ. η ανεργία που εμφανίζεται στις τουριστικές περιοχές μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. II. Ανεργία Τριβής Η ανεργία τριβής οφείλεται στην αδυναμία της αγοράς να απορροφήσει άμεσα τους ανέργους. Όταν έχουμε ανεργία τριβής, υπάρχουν κενές θέσεις και άνεργοι με προσόντα που για διάφορους λόγους (π.χ. γεωγραφική απόσταση, αδυναμία συστήματος μεταφοράς πληροφοριών, κ.ά.) δεν εργάζονται.

ΙΙΙ. Διαρθρωτική Ανεργία Η εν λόγω ανεργία εμφανίζεται όταν υπάρχουν άνεργοι και κενές θέσεις εργασίας, αλλά οι πρώτοι δεν έχουν τα ανάλογα προσόντα για να καλύψουν τις θέσεις. Η διαρθρωτική ανεργία οφείλεται σε τεχνολογικές μεταβολές. Το κράτος μπορεί να μειώσει τη διαρθρωτική ανεργία, επανεκπαιδεύοντας τους εργαζομένους. IV. Ανεργία Ανεπαρκούς Ζήτησης ή Κεϋνσιανή Ανεργία Η εν λόγω ανεργία προέρχεται από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στις φάσεις της καθόδου και της ύφεσης. Η συνολική ζήτηση της οικονομίας αδυνατεί να απορροφήσει τη συνολική προσφορά του εργατικού δυναμικού. Η ανεργία αυτή επαναλαμβάνεται και η διάρκειά της εξαρτάται από τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου.

4. Συνέπειες της ανεργίας (Α) Οικονομικές Απώλεια παραγωγικών δυνάμεων. Απώλεια εισοδήματος για τον άνεργο και την οικογένειά του. Επιβάρυνση κρατικού προϋπολογισμού. (Β) Κοινωνικές Μειώνεται η κοινωνική θέση του ανέργου. Δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο της κοινωνίας.

5. Καταπολέμηση της ανεργίας Τα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι κυβερνήσεις για την καταπολέμησή της είναι: (Α) Μέτρα αύξησης της συνολικής ζήτησης. Αυτά διακρίνονται σε: Δημοσιονομικά, που έχουν ως σκοπό την άμεση αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος Νομισματικά, με σκοπό την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, της παραγωγής και της απασχόλησης. (Β) Μέτρα επαγγελματικής κατάρτισης και επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού.