Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Απασχόληση & μισθοί σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Απασχόληση & μισθοί σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΜΙΣΘΟΙ ΣΕ ΜΗ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

2 Απασχόληση & μισθοί σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας
1. Συλλογικές διαπραγματεύσεις (διαπραγματεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων και συνδικάτων). Συνήθεις δυνάμεις που λειτουργούν στον καθορισμό των μισθών περιλαμβάνουν: Οι εργαζόμενοι συνήθως πληρώνονται ένα μισθό που υπερβαίνει το μισθό αδιαφορίας, δηλαδή το μισθό που θα έκανε τους εργαζόμενους αδιάφορους ανάμεσα στο να εργάζονται ή να είναι άνεργοι. Οι μισθοί συνήθως εξαρτώνται από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας. Όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό ανεργίας, τόσο υψηλότεροι είναι οι μισθοί. 2. Μισθοί Αποδοτικότητας Επιχειρήσεις συνδέουν την παραγωγικότητα ή την αποδοτικότητα των εργαζομένων με το μισθό τους. Είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο σε τομείς, στους οποίους οι δραστηριότητες των εργαζομένων είναι περισσότερο ρουτίνας. Ωστόσο, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας επηρεάζουν το μισθό αποδοτικότητας.

3 Μισθοί σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά αγορά εργασίας
Μισθοί, Τιμές, και Ανεργία Ο ονομαστικό μισθός για τον οποίο τα άτομα είναι διατεθειμένα να δουλέψουν, W, εξαρτάται από τρεις παράγοντες: Το αναμενόμενο επίπεδο τιμών, Pe Το ποσοστό ανεργίας, u (υψηλή ανεργία μειώνει την προσδοκία τους ότι θα βρουν δουλειά) Μια μεταβλητή, z, στη θέση όλων των άλλων μεταβλητών που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του καθορισμού μισθών (πχ. θεσμικό πλαίσιο αγοράς εργασίας, προστασία απασχόλησης, επιδόματα ανεργίας, φορολογία).

4 Καθορισμός Τιμών σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά προϊόντος
Οι επιχειρήσεις καθορίζουν την τιμή τους σύμφωνα με τη σχέση: Ο όρος μ αποτελεί το περιθώριο κέρδους μεταξύ της τιμής και τους κόστους παραγωγής. Εάν όλες οι αγορές ήταν τέλεια ανταγωνιστικές, τότε  = 0, και P = W.

5 Διαρθρωτικό Ποσοστό Ανεργίας
Σχέση Καθορισμού Μισθού στην ισορροπία Σε κατάσταση ισορροπίας, Pe = P, και επομένως: Διαιρώντας και τα δύο μέρη με το επίπεδο τιμών, έχουμε:

6 Διαρθρωτικό Ποσοστό ανεργίας
Σχέση Καθορισμού Μισθού Μισθοί, Τιμές, και Διαρθρωτικό Ποσοστό Ανεργίας Ισορροπίας

7 Διαρθρωτικό Ποσοστό Ανεργίας Ισορροπίας
Σχέση Καθορισμού Τιμής Η εξίσωση καθορισμού τιμής: Διαιρώντας και τα δύο μέρη με W, έχουμε: Αντιστρέφουμε: Η Σχέση Καθορισμού Τιμής

8 Διαρθρωτικό Ποσοστό Ανεργίας Ισορροπίας
Πραγματικοί Μισθοί Ισορροπίας και Ανεργία Ισορροπίας Οι θέσεις των καμπυλών καθορισμού μισθού και καθορισμού τιμής, και επομένως το ποσοστό ανεργίας ισορροπίας, εξαρτώνται τόσο από τη z όσο και από το μ. Σε ένα δεδομένο ποσοστό ανεργίας, τα υψηλότερα επιδόματα ανεργίας οδηγούν σε υψηλότερο πραγματικό μισθό. Χρειάζεται ένα υψηλότερο ποσοστό ανεργίας για να επαναφέρει τον πραγματικό μισθό στα επίπεδα που είναι πρόθυμες να πληρώσουν οι επιχειρήσεις. Επιτρέποντας τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές τους με δεδομένο τον μισθό, η λιγότερο αυστηρή εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας οδηγεί σε μείωση του πραγματικού μισθού.

9 Ποσοστό Ανεργίας Ισορροπίας
Πραγματικοί Μισθοί Ισορροπίας και Διαρθρωτική Ανεργία Ισορροπίας Επιδόματα Ανεργίας και Ποσοστό Ανεργίας Ισορροπίας Υπόθεση: Μια αύξηση στα επιδόματα ανεργίας οδηγεί σε αύξηση του διαρθρωτικού ποσοστού ανεργίας ισορροπίας.

10 Διαρθρωτικό Ποσοστό Ανεργίας Ισορροπίας
Πραγματικοί Μισθοί Ισορροπίας και Διαρθρωτικό % Ανεργίας Περιθώρια Κέρδους και Διαρθρωτικό Ποσοστό Ανεργίας Ισορροπίας Απεικόνιση 6 - 8 Μια αύξηση στα μικτά κέρδη [περιθώρια κέρδους] μειώνει τον πραγματικό μισθό και οδηγεί σε αύξηση του διαρθρωτικού ποσοστού ανεργίας ισορροπίας.


Κατέβασμα ppt "Απασχόληση & μισθοί σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google