Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Απασχόληση και ανεργία Απασχολούμενοι είναι εκείνοι που σε μια δεδομένη στιγμή συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Η απασχόληση ως έννοια αναφέρεται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Απασχόληση και ανεργία Απασχολούμενοι είναι εκείνοι που σε μια δεδομένη στιγμή συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Η απασχόληση ως έννοια αναφέρεται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Απασχόληση και ανεργία Απασχολούμενοι είναι εκείνοι που σε μια δεδομένη στιγμή συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Η απασχόληση ως έννοια αναφέρεται στο μέρος εκείνο του Ο.Ε.Π. που σε μία δεδομένη στιγμή εργάζεται, δηλαδή κατέχει μια θέση αμειβόμενης εργασίας. Η απασχόληση εκφράζεται με αριθμούς ατόμων και ποσοστά στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό ή στον συνολικό πληθυσμό.

2 Απασχόληση και ανεργία L ═ E + U L – E ═ U L – U ═ E

3 Απασχόληση και ανεργία Σχέσεις σε δεδομένες χρονικές στιγμές. Διαχρονική εξέλιξη, ποσοστιαίες μεταβολές. Σταθερή απασχόληση. Ευέλικτη απασχόληση ή ευέλικτη εργασία. Μερική απασχόληση.

4 Απασχόληση και ανεργία Περιοδική απασχόληση. Υποαπασχόληση. Τηλεργασία. Ετεροαπασχόληση Απασχολήσιμοι.

5 Απασχόληση και ανεργία  Ανεργία είναι η κατάσταση που υποδηλώνει τη μη συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία ατόμων που είναι σε θέση και επιθυμούν να συμμετέχουν. Άνεργοι είναι τα άτομα που σε μια δεδομένη στιγμή δεν απασχολούνται, ενώ επιθυμούν και αναζητούν εργασία. Αποθαρρημένοι εργαζόμενοι (discouraged workers) L ═ E + U + d w.

6 Απασχόληση και ανεργία Άνεργοι – άεργοι. Διαρθρωτική ή δομική ανεργία. Ανεργία τριβής. Κυκλική ανεργία. Ανεργία μακράς διαρκείας.

7 Απασχόληση και ανεργία Η ανεργία υπολογίζεται σε αριθμούς ανέργων και ως ποσοστό στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Ιδιαίτερα ενδιαφέρει ή διαχρονική αυξομείωσή της. Η μέτρηση ανεργίας γίνεται μέσω υπηρεσιών απασχόλησης (ΟΑΕΔ, εγγεγραμμένοι άνεργοι).

8 Απασχόληση και ανεργία Μέτρηση μέσω ερευνών εργατικού δυναμικού ΕΣΥΕ : ως άνεργοι ορίζονται ¨τα άτομα 14 ετών και άνω που δε σπουδάζουν και που κατά την εβδομάδα πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της έρευνας δεν εργάστηκαν καθόλου, ούτε είχαν μια κανονική εργασία ως μισθωτοί (με μισθό ή ημερομίσθιο) που να την αναλάβουν αμέσως.


Κατέβασμα ppt "Απασχόληση και ανεργία Απασχολούμενοι είναι εκείνοι που σε μια δεδομένη στιγμή συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Η απασχόληση ως έννοια αναφέρεται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google