Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑνεργΙα ΒικτΩρια Χριστοφορου ΜαρΙα πολυχρονΙδου, Γ2

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑνεργΙα ΒικτΩρια Χριστοφορου ΜαρΙα πολυχρονΙδου, Γ2"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑνεργΙα ΒικτΩρια Χριστοφορου ΜαρΙα πολυχρονΙδου, Γ2
ΒικτΩρια Χριστοφορου ΜαρΙα πολυχρονΙδου, Γ2 ΕΝΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

2 Πoτε υπaρχει ανεργiα; Ανεργία υπάρχει, όταν ο συντελεστής της παραγωγής ‘Εργασία’, δηλαδή όταν το εργατικό δυναμικό, δεν απασχολείται πλήρως.

3 Πωσ μετριεται η ανεργια;
Η ανεργία σε μια οικονομία μετριέται με το συντελεστή ή ποσοστό ανεργίας που είναι ο λόγος του αριθμού των ανέργων προς το σύνολο του εργατικού δυναμικού (=απασχολούμενοι + άνεργοι) ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Χ 100 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ Ή ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ = ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

4 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ = 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ = 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ: 5 X 100 = 5 X 100 = 20% 20+5 25

5 Τμημα σταστιστικησ και ερευνων
Η συλλογή των στοιχείων για τους απασχολουμένους και τους ανέργους μιας χώρας γίνεται από το τμήμα ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ και βασίζεται στην απογραφή του πληθυσμού ,σε δειγματοληψίες , στα στοιχεία του Φόρου Εισοδήματος και στα βιβλία των Γραφείων Εξευρέσεως Εργασίας. Πολλοί άνεργοι, όμως, δεν το δηλώνουν στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Εξευρέσεως Εργασίας και έτσι ένα σημαντικό μέρος των ανέργων που λέγεται κρυμμένη ανεργία , δε συμπεριλαμβάνεται στο ποσοστό ανεργίας που υπολογίζεται.

6 Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, πιστεύει ότι την προβληματική διαχείριση της ευρωζώνης ανέδειξε η οικονομική κρίση και προειδοποιεί πως οι πολιτικές μείωσης του χρέους σε συνδυασμό με τη μαζική λιτότητα παραπέμπουν σε ένα «φαύλο κύκλο, που οδηγεί σε μεγαλύτερο χρέος και ανεργία». Δυστυχώς, αυτό συνέβη στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη. «Η ευρωπαϊκή κρίση ξεκίνησε ως κρίση του χρέους και οι πολιτικές για τη μείωση του δημόσιου χρέους έχουν αποκαλύψει τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας»


Κατέβασμα ppt "ΑνεργΙα ΒικτΩρια Χριστοφορου ΜαρΙα πολυχρονΙδου, Γ2"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google