ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ένα σώμα μπορεί να βρεθεί σε τρεις φυσικές καταστάσεις. Π.χ. Το νερό το συναντάμε στη φύση ως ..... ΑΕΡΙΟ (υδρατμοί στα σύννεφα) ΣΤΕΡΕΟ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ενότητα 13 : ΠΡΟΪΟΝ IV Θεοφανίδης Φαίδων Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Advertisements

Ώσμωση και οι νεφροί Π. Δημητρίου Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής.
O ρόλος του γονιού στην Ψυχοκινητική Ανάπτυξη του παιδιού. Κάτια Σοφιανού Παιδίατρος –Aναπτυξιολογος 2015.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ »
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Κεφάλαιο 23 Η ζωή στις εύκρατες περιοχές. Εύκρατες περιοχές Εύκρατες ονομάζονται οι περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στην τροπική ζώνη και τις πολικές.
ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ Οι επιφάνειες της κεφαλής του μηριαίου καθώς και της κοτύλης απορροφούν τις πιέσεις Οι επιφάνειες.
Κεφάλαιο 33 Οι σχέσεις των κρατών της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΕΠΗΛΗΨΙΑ ΗΛΙΑΣΗ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΩΡΙΑ.
Αποφάσεις Προώθησης. Εισαγωγή  Προώθηση είναι η προσπάθεια να πειστούν οι άνθρωποι να αποδεχτούν προϊόντα, αντιλήψεις και ιδέες.  Στρατηγική προώθησης.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
Στρατηγικό Μάνατζμεντ Τηλεπικοινωνιών Ιεράρχηση Στρατηγικής –Επίπεδα Στρατηγικής.
Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στη Νέα ΚΑΠ Εισήγηση: Πεβερέτος Παναγιώτης Πρόεδρος ΣΕΚ Μέλος ΔΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Απρίλιος, 2015 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄Γυμνασίου Επίδραση των Διαλυμάτων Οξέων σε Μέταλλα Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
Ο Βόλος στο πέρασμα των χρόνων…  Εργασία στο μάθημα της τοπικής ιστορίας Μέλη ομάδας: Ασπρούδης Στέφανος Ευτυχίδης Αποστόλης Ζυλάλι Οργκές Γκέσκoυ Μαλένα.
Κεφάλαιο 28 Η χλωρίδα και η πανίδα – Η βλάστηση της Ευρώπης.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ.
ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η εκπαίδευση δεν ήταν πάντοτε όπως σήμερα ….
Εμπορικεσ-οικονομικεσ σχεσεισ ελλαδασ-σερβιασ
Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
Η πολύ λαίμαργη φάλαινα που έφαγε την θάλασσα (του Ευγένιου Τριβιζά)
Εναλλακτικές Στρατηγικές.
Αισθητηρας λ 13/4/2018.
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
Παρουσίαση θέματος – Προϋποθέσεις επιτυχίας
ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ.
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΡΙΑΝΟΥ ΣΤΗ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λιναρίτη Μαρία 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.
1η Νοσηλευτική Ημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Νοσηλευτικής
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
Στισ γειτονιεσ των Αστεγων
Το νερο στη λογοτεχνια και στην επιστημη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΛ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: Επιβλέποντες εκπαιδευτικοί:
Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
Κεφάλαιο 22 Η ζωή στα τροπικά δάση.
2.2.1– Μείγματα.
Πέντε παραμύθια... για να κοιμόμαστε ήσυχοι!
Απομόνωση νουκλεικών οξέων
Διατροφικές διαταραχές Διατροφικές συνήθειες των εφήβων
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
Καρέκλη Ελένη Βοσινάκης Παντελής Ευαγγελακάκης Κωνσταντίνος
7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης
Η Ένταξη παιδιών με απώλεια ακοής στη γενική εκπαίδευση
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ Γενικησ παιδειασ
ΛΙΠΙΔΙΑ.
Κεφάλαιο 35 Τα κράτη της Ασίας.
Μικροσκοπική παρατήρηση ζωικών κυττάρων
Ένα εξ’ ολοκλήρου εργαστηριακό μάθημα
Μεσογειακή διατροφή.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ Είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Νότιας Αμερικής
Στοματική υγεία Εργασία στην Οικιακή οικονομία
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Βαθμονόμηση θερμομέτρου
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Η ζωή στις πολικές περιοχές
Επιστημονική Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Ανδρούσου Επόπτης: Σταύρος Σταύρου
59ο Γενικό Λύκειο Αθηνών Σχολικό έτος
Τεχνολογία & εφαρμογές μεταλλικών υλικών
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
25/02/2019 !!! ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ !!!.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ
Μέτρηση πυκνότητας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
Φορολογικη λογιστικη ι
Γνωστική ανάπτυξη Piaget
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ένα σώμα μπορεί να βρεθεί σε τρεις φυσικές καταστάσεις. Π.χ. Το νερό το συναντάμε στη φύση ως ..... ΑΕΡΙΟ (υδρατμοί στα σύννεφα) ΣΤΕΡΕΟ (πάγος στο παγόβουνο) ΥΓΡΟ (θαλασσινό νερό)

Τα στερεά έχουν συγκεκριμένο όγκο και συγκεκριμένο σχήμα. Τα στερεά έχουν συγκεκριμένο όγκο και συγκεκριμένο σχήμα.

Τα υγρά έχουν συγκεκριμένο όγκο αλλά δεν έχουν συγκεκριμένο σχήμα. Τα υγρά έχουν συγκεκριμένο όγκο αλλά δεν έχουν συγκεκριμένο σχήμα. Kαι στα τρία ο όγκος της coca cola είναι ο ίδιος (330ml) Kαι στα τέσσερα ο όγκος του οινοπνεύματος είναι ο ίδιος (100ml)

Τα αέρια δεν έχουν συγκεκριμένο όγκο αλλά ούτε και συγκεκριμένο σχήμα. Τα αέρια δεν έχουν συγκεκριμένο όγκο αλλά ούτε και συγκεκριμένο σχήμα.

+ ΣΤΕΡΕΑ ΥΓΡΑ Χ ΑΕΡΙΑ + = ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ Χ = ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΜΑΖΑ ΟΓΚΟΣ ΣΧΗΜΑ ΣΤΕΡΕΑ + ΥΓΡΑ Χ ΑΕΡΙΑ + = ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ Χ = ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ

Η φυσική κατάσταση ενός σώματος (δηλαδή αν αυτό είναι στερεό ή υγρό ή αέριο) εξαρτάται από δύο παράγοντες: τη θερμοκρασία και την πίεση Στους πόλους της Γης το νερό συνυπάρχει και με τις τρεις μορφές του (φυσικές καταστάσεις): ως στερεό (παγόβουνο), ως υγρό (θάλασσα) και ως αέριο (σύννεφα)

Το νερό είναι (Φυσική κατάσταση) Παρακάτω δίνεται η φυσική κατάσταση του νερού σε διάφορες θερμοκρασίες και πιέσεις: σε Θερμοκρασία -5°C 25°C 70°C 105°C και Πίεση 1atm 0,3atm 2atm Το νερό είναι (Φυσική κατάσταση) στερεό υγρό αέριο

Είτε στη στερεή είτε στην υγρή είτε στην αέρια κατάσταση οι δομικές μονάδες του σώματος παραμένουν οι ίδιες αλλάζει όμως η μεταξύ τους απόσταση ΠΑΓΟΣ στερεό ΝΕΡΟ υγρό ΥΔΡΑΤΜΟΣ αέριο

Αλλάζοντας τη θερμοκρασία ή την πίεση ή και τα δύο μπορούμε να πάμε από τη μία φυσική κατάσταση στην άλλη Παρακολούθησε τα παρακάτω video και παρατήρησε τι συμβαίνει με τις δομικές μονάδες ενός σώματος όταν το θερμαίνουμε (αυξάνοντας τη θερμοκρασία του), οπότε αυτό περνά από τη μία φυσική κατάσταση στην άλλη (στερεό υγρό αέριο) http://ts.sch.gr/repo/online-packages/gym-chimeia-b-c/chemistry/common/videos/chapt1/states.htm

Με θέρμανση ΤΗΞΗ Με ψύξη ΠΗΞΗ Η μετατροπή ενός στερεού σε υγρό λέγεται ΤΗΞΗ Η μετατροπή ενός υγρού σε στερεό λέγεται ΠΗΞΗ Με θέρμανση ΤΗΞΗ Με ψύξη ΠΗΞΗ

ΤΗΞΗ ΠΗΞΗ

Η μετατροπή ενός υγρού σε αέριο λέγεται ΕΞΑΕΡΩΣΗ Η μετατροπή ενός αερίου σε υγρό λέγεται ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ

Η μετατροπή ενός στερεού σε αέριο λέγεται ΕΞΑΧΝΩΣΗ Η μετατροπή ενός αερίου σε στερεό λέγεται ΑΠΟΘΕΣΗ ΠΑΧΝΗ (ΑΠΟΘΕΣΗ) ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΙΟ

Συνοψίζοντας:

«Βαφτίζοντας» τις θερμοκρασίες Η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να λιώνει (τήκεται) ένα στερεό λέγεται σημείο τήξης (ή θερμοκρασία τήξης) Η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να πήζει (στερεοποι-είται) ένα υγρό λέγεται σημείο πήξης (ή θερμοκρασία πήξης) Η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να βράζει ένα υγρό λέγεται σημείο βρασμού (ή θερμοκρασία βρασμού) Τα σ.τ. , σ.π. , σ.β. εξαρτώνται μόνο από την πίεση

Δηλαδή το σημείο βρασμού του νερού είναι: α Δηλαδή το σημείο βρασμού του νερού είναι: α. 100C σε πίεση 1atm (στην επιφάνεια της θάλασσας) β. 120C σε πίεση 2atm (σε μία χύτρα μαγειρέματος) γ. 90C σε πίεση 0,7atm (στην κορυφή του Ολύμπου)

Σημείο τήξης: η θερμοκρασία που χωρίζει τη στερεή από την υγρή κατάσταση Σημείο ζέσης: η θερμοκρασία που χωρίζει την υγρή από την αέρια κατάσταση Δ.1.2.12

Κάθε σώμα έχει το δικό του σημείο τήξης και σημείο βρασμού ΣΩΜΑ πάγος-νερό οινόπνευμα σίδηρος υδράργυρος οξυγόνο αλουμίνιο Σημ. τήξης 0C -114C 1.535C -38,5C -218,5C 660C Σημ .ζέσης 100C 78,5C 2.862C 357C -183C 2.470C

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ. Πρέπει να γνωρίζεις αυτό που κάνεις. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Πρέπει να γνωρίζεις αυτό που κάνεις.