Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφάλαιο 22 Η ζωή στα τροπικά δάση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφάλαιο 22 Η ζωή στα τροπικά δάση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεφάλαιο 22 Η ζωή στα τροπικά δάση

2 Τροπικά δάση (Ι) Οι περιοχές των τροπικών δασών βρίσκονται γύρω από τον Ισημερινό, ανάμεσα στον Τροπικό του Καρκίνου και τον Τροπικό του Αιγόκερω.

3 Τροπικά δάση (ΙΙ) Τροπικά δάση υπάρχουν:
στη Νότια Αμερική (γύρω από τον ισημερινό), στη Βόρεια Αμερική (ανάμεσα από τον Τροπικό του Καρκίνου και τον ισημερινό), στην Αφρική (κεντρική και δυτική - πάλι γύρω από τον Ισημερινό) και στην Ασία (ΝΑ Ασία - γύρω από τον Ισημερινό επίσης).

4 Κλιματικές συνθήκες Άφθονη υγρασία Συνεχείς βροχοπτώσεις
Συνεχείς βροχοπτώσεις  Σταθερή θερμοκρασία για όλο τον χρόνο (μεταξύ 20ο C και 30ο C).

5 Συνθήκες και Βλάστηση Οι συνθήκες είναι ιδανικές για να δημιουργηθούν φυτά, τα οποία αναπτύσσονται συνέχεια και δε χάνουν ποτέ το φύλλωμά τους. Τα δέντρα: φθάνουν σε τεράστια ύψη,  πολλές φορές και ως 50 μ. έχουν πυκνό φύλλωμα 

6 Ο κύκλος ζωής στα τροπικά δάση
Το πυκνό φύλλωμα των δέντρων δεν αφήνει τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στο έδαφος κι έτσι αυτό είναι πάντα υγρό και σκεπασμένο από σάπια φύλλα. Από την αποσύνθεση αυτών των φύλλων παράγονται θρεπτικές ουσίες, οι οποίες απορροφούνται από τις ρίζες των δέντρων.

7 Κοντά στον Ισημερινό Τα φυτά που ευδοκιμούν εδώ είναι κυρίως:
 πλατύφυλλα δέντρα, τα οποία είναι αειθαλή επίφυτα, φυτά που προσκολλώνται στα κλαδιά και στους κορμούς των ψηλών δέντρων, χωρίς να βλάπτουν όμως την ανάπτυξή τους και στο έδαφος λίγοι θάμνοι και πόες.

8 Από τον Ισημερινό προς τους Τροπικούς
Αναπτύσσονται φυλλοβόλα δάση και η σαβάνα. Επικρατεί μια περίοδος ξηρασίας και μια περίοδο υγρών  μουσώνων, δηλαδή συνεχών βροχοπτώσεων.

9 Μουσώνες Οι μουσώνες είναι ισχυροί εποχικοί άνεμοι. Διακρίνονται σε: χειμερινούς και σε θερινούς. Οι χειμερινοί πνέουν από τις ηπείρους προς τους ωκεανούς  Οι θερινοί από τους ωκεανούς προς τις ηπείρους.

10

11 Τα ζώα των τροπικών δασών
Τα ζώα των τροπικών δασών είναι πολυάριθμα: έντομα αραχνοειδή φίδια πουλιά σαρκοφάγα κ.ά.

12

13 Οι Πυγμαίοι Είναι μια φυλή που ζει στο Τροπικό δάσος της κεντρικής Αφρικής Είναι διασκορπισμένοι σε μικρές ομάδες Επικοινωνούν με τύμπανα και Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα αποτελεί το μικρό ύψος τους (δεν ξεπερνούν το 1, 40 μ. ενώ και το βάρος τους κυμαίνεται γύρω στα 40 κιλά).

14

15 Οι Μπαντού Ζουν στην Αφρική. Είναι γεωργοί.
Κάθε δυο χρόνια καίνε τα δέντρα μικρών περιοχών για να αυξήσουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και φτιάχνουν νέα χωράφια στα δάση. Εκεί μεταφέρουν και τα χωριά τους. Φυτεύουν μανιόκ από το οποίο φτιάχνουν ψωμί. Καλλιεργούν καλαμπόκι, μπανάνες και άλλα φυτά.

16

17 Τα 10 πιο εντυπωσιακά τροπικά δάση

18 Video –Τα τροπικά δάση

19 Video – Μουσώνας στην Ινδία

20 Video – Η ζωή των Πυγμαίων

21 Video – Οι Μπαντού


Κατέβασμα ppt "Κεφάλαιο 22 Η ζωή στα τροπικά δάση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google