Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφάλαιο 28 Η χλωρίδα και η πανίδα – Η βλάστηση της Ευρώπης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφάλαιο 28 Η χλωρίδα και η πανίδα – Η βλάστηση της Ευρώπης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεφάλαιο 28 Η χλωρίδα και η πανίδα – Η βλάστηση της Ευρώπης

2

3 Βλάστηση Έχουν αναπτυχθεί όλες οι ζώνες βλάστησης, εκτός από την τροπική. ΓΙΑΤΙ;; Εξαιτίας του πλούσιου ανάγλυφού της και των ποικίλων κλιματικών συνθηκών.

4 Φυτική διάπλαση Τούνδρα Αναπτύσσεται μόνο στη βόρεια Σκανδιναβία Τάιγκα (δάση κωνοφόρων) Αναπτύσσεται νοτιότερα, κυρίως σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο Φυλλοβόλα δάση και στέπες (δηλ. λιβάδια με ξηρό κλίμα) Αναπτύσσονται νοτιότερα της τάιγκας Μεσογειακή βλάστηση (μεικτά δάση, θάμνοι, ελιές κ.ά) Στις νότιες περιοχές που βρέσονται από τη Μεσόγειο

5 Είδη φυτών Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη φυτών: Αυτοφυή Αυτά που έφερε ο άνθρωπος Ενδημικά

6 Αυτοφυή φυτά Αυτά που φυτρώνουν μόνα τους. Αμαρυλλίς – κρινάκι της θάλασσας (παραλίες Μεσογείου) Δενδρομολόχα (νοτιοανατολική Ευρώπη)

7 Φυτά που έφερε ο άνθρωπος Τα έφερε ο άνθρωπος κατά τις εξερευνήσεις και τις μετακινήσεις του. Γλαδιόλος ο ιταλικός Χρυσάνθεμο (από Ασία)

8 Ενδημικά φυτά Βγαίνουν συγκεκριμένα σε μια περιοχή λόγω ειδικών κλιματικών συνθηκών. Καμπανούλες (Πελοπόννησος) Δίκταμος (Κρήτη)

9 Ενδημικά φυτά (συνέχεια) Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά ενδημικά φυτά. Στα Βαλκάνια υπάρχουν 1745 ενδημικά φυτά, από τα οποία τα 514 ευδοκιμούν στην Ελλάδα.

10 Πανίδα Ανάλογα με τα είδη φυτών μιας περιοχής αναπτύσσονται και τα είδη των ζώων που ζουν σε αυτήν. Έτσι συναντάμε κυρίως κατοικίδια και ζώα που στη φύση.

11 Πανίδα Μεσογειακής Βλάστησης Το γουρούνι, ο λαγός, η αλεπού, η χελώνα, το ελάφι, η οχιά, πολλά είδη πουλιών είναι μερικά από τα ζώα που απαντάμε στη μεσογειακή βλάστηση

12 Πανίδα Στέπας Το βουβάλι, ο ασβός, το άγριο άλογο είναι κάποια από τα πολλά που συναντάμε στις στέπες

13 Πανίδα Φυλλοβόλων Δασών Η νυφίτσα, ο σκίουρος, ο βάτραχος, ο κάστορας, η βίδρα κλπ συναντώνται και στα φυλλοβόλα δάση

14 Πανίδα Τάιγκας Σπάνια πουλιά συναντάμε στις βόρειες περιοχές της τάιγκα όπως και αλεπούδες, ασβούς, αρκούδες κλπ

15 Πανίδα Τούνδρας Ταράνδους, λευκές αρκούδες, αλεπούδες και μικρά αρπακτικά πουλιά είναι κάποια από τα ζώα που απαντώνται στην τούνδρα.

16 Πανίδα ορεινής βλάστησης Στην ορεινή βλάστηση συναντάμε Κρι-Κρι (Κρήτη), αίγαγρο των Άλπεων, αετό κλπ

17 Σαρκοφάγα ζώα Τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα της Ευρώπης είναι ο ευρασιατικός και ο ιβηρικός λίγκας μαζί με την αρκούδα και το λύκο. Μάλιστα προστατεύονται και από διεθνείς συμβάσεις και νόμους.

18 Ανθρώπινες αρνητικές επιρροές Ο άνθρωπος με τις επεμβάσεις του στη φύση: Αλλοίωσε το φυσικό περιβάλλον Εκχέρσωσε φυσικά λιβάδια Κατέστρεψε φυσικά τοπία Η καταστροφή αυτή όμως των φυσικών πόρων της γης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αφανισμό ειδών χλωρίδας και πανίδας.

19 Video

20

21 Video – αετός κυνηγά αγριοκάτσικα

22 Video - Άλπεις

23 Video – Δάση του Βορρά


Κατέβασμα ppt "Κεφάλαιο 28 Η χλωρίδα και η πανίδα – Η βλάστηση της Ευρώπης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google