Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στισ γειτονιεσ των Αστεγων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στισ γειτονιεσ των Αστεγων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στισ γειτονιεσ των Αστεγων

2 Ομάδα 1η: «Οι λόγοι που τους οδήγησαν στο δρόμο»
Παππάς Βασίλης Πεππέ Μαρία Ελένη Παυλίδης Γιάννης Πίττα Χριστιάννα Πλακίδας Λευτέρης

3 Άστεγος είναι μόνο όποιος κοιμάται στο δρόμο;

4 Άστεγοι είναι: ---- Όσοι μένουν στο δρόμο: Σε χαρτόκουτα ή σε παγκάκια. ----Όμως είναι κι αυτοί που φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενώνες ή φίλους Καθώς και ----όσοι μένουν σε σπίτια, αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα να ζήσουν. Κομμένο ρεύμα, νερό και χωρίς τρόφιμα.

5 Ποιοι είναι οι λόγοι που τους οδήγησαν στον δρόμο;

6 Γιατί; Παλιότερα: ---- Από αντίδραση στον καταναλωτισμό ή επειδή τους εγκατέλειψαν οι δικοί τους. Σήμερα ---- Η οικονομική κρίση προκαλεί μακροχρόνια ανέργους ----η εξάρτηση από ναρκωτικά, η απουσία μιας οικογένειας, η μετανάστευση και η προσφυγιά.

7 «Η αστεγία απέχει μόνο δυο μηνιάτικα απ` τον καθένα μας»

8 2η ομάδα: ««Συνθήκες ζωής των αστέγων»
Ρηγοπούλου Αναστασία Σαπουλίδη Φωτεινή Σκόρδος Μιχάλης Σχίλλο Σωτήρης Χαρίτου Γαρυφαλιά

9 Πού σιτίζονται, πού πλένονται, πού βρίσκουν τα φάρμακά τους;

10 Σκληρός ο χειμώνας και το καλοκαίρι
Οι πιο σκληρές μέρες για τους αστέγους είναι οι πολύ ζεστές και οι πολύ κρύες χειμωνιάτικες νύχτες. Τότε φιλοξενούνται σε ειδικές κλιματιζόμενες αίθουσες που διαθέτουν οι δήμοι, αλλά δυσκολεύονται να αφήσουν το πόστο τους, επειδή δεν είναι σίγουροι ότι θα το ξαναβρούν.

11 μπορούν για λίγα βράδια να φιλοξενηθούν σε ξενώνες, να σιτισθούν σε κουζίνες αλληλεγγύης που οργανώνουν οι δήμοι, οργανώσεις πολιτών και η εκκλησία.

12 Όμως, η ζωή μπορεί ακόμα και τώρα να δώσει κάποιες μικρές χαρές.
Μουντιάλ Αστέγων Όμως, η ζωή μπορεί ακόμα και τώρα να δώσει κάποιες μικρές χαρές.

13 Οι Άστεγοι φωτογραφίζουν

14 Το βλέμμα των αστέγων Η ματιά σε αντικείμενα πεταμένα, σε ανθρώπους του δρόμου, σε πρόσωπα αόρατα. Μια άλλη αφήγηση της κρίσης, απ` όσους την έζησαν στο πετσί τους.

15

16 3η ομάδα: «Πώς αντιμετωπίζονται οι Άστεγοι;»
Περφούντη Γκρέτα Ρέλλια Παυλίνα Σπαντιδάκη Μαριάννα Χατζάκη Ευαγγελία Χατζηθεοδώρου Αθηνά

17 Πώς αντιμετωπίζονται οι άστεγοι;

18 Ο πολιτισμένος κόσμος σήμερα:
Στις ΗΠΑ Αστυνομικοί σκοτώνουν άστεγο Γαλλία: Πέντε άστεγοι νεκροί από το κρύο. Πεθαίνει ένας κάθε 20 ώρες Γαλλία: Οι ταυτότητες της ντροπής: Αναγκάζουν τους αστέγους να φορούν ταμπελάκι με κίτρινο τρίγωνο! Πάτρα: Ραντίζουν με χλωρίνη τρόφιμα στα σκουπίδια ώστε να μην τα παίρνουν οι άποροι ΗΠΑ: Ποινικοποιούν αστέγους και συσσίτια!

19 Οι πολίτες;

20 Οι δικές μας ταμπέλες Είναι οι ταμπέλες που κρατά ο καθένας μας την ώρα που προσπερνά έναν άστεγο, χωρίς να ακουμπήσει το βλέμμα πάνω του: Φόβος αδιαφορία άγχος Ο εαυτός μου επιβίωση βιασύνη ανασφάλεια απόλυση άγνοια Ψώνια ενόχληση

21 4η ομάδα: «Δομές αλληλεγγύης»
Παππά Χριστίνα Παπαντωνάκη Εύα Πολάτογλου Χρυσάφης Ταργαζίκη Υπαπαντή Τσιμπούρης Γιώργος

22 Υπάρχουν δομές αλληλεγγύης;

23 Όταν η πολιτεία αδιαφορεί…..

24 5η ομάδα: «Σχεδία» Σιταρά Μαργαρίτα Τσουβελεκάκης Αιμίλιος
Τσούμα Καλλιόπη Φλώκης Παναγιώτης Χαρμπής Γιώργος

25 «Σχεδία»

26 Το περιοδικό δρόμου Θα το βρείτε σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και έξω από τους σταθμούς του Μετρό. Η τιμή του 3 ευρώ (τα μισά για τον πωλητή κ τα υπόλοιπα για την επανέκδοση της Σχεδίας) Το πουλούν άνεργοι και άστεγοι της Αθήνας. Το μοναδικό περιοδικό δρόμου στην Ευρώπη όπου υπάρχει λίστα αναμονής πωλητών. Στόχος: Η κοινωνικοποίηση των ανθρώπων του περιθωρίου και Η επιβίωση και επανένταξή τους στην κοινωνία

27 Αόρατες διαδρομές

28 Δράσεις της Σχεδίας Αόρατες Διαδρομές:
 ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς (νυν και πρώην) αστέγους. Αόρατες, όπως αόρατοι και οι άνθρωποι του δρόμου Ο χάρτης της διαδρομής: Ξενώνες φιλοξενίας, Κέντρα Σίτισης, Δομές στήριξης. (Σωκράτους, Μενάνδρου, Ζήνωνος, Πειραιώς: οι δρόμοι που συνήθως αποφεύγουμε, εμείς οι «κανονικοί» )

29 Αόρατες διαδρομές…

30 Όλοι μπορούμε………..

31 «Ένας καφές σε περιμένει»
Ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων σας περιμένει να προπληρώσετε (κεράσετε) έναν καφέ που θα τον απολαύσει ένας άστεγος. Στη δική μας περιοχή (Βύρωνας) θα τον βρείτε στην «Πάστα Φλώρα».

32 Η συνέντευξη

33 Η συνέντευξη: Οι μαθητές Σωτήρης Σχίλλο και Παναγιώτης Φλώκης συναντήθηκαν στα γραφεία του περιοδικού «Σχεδία» και στο κοινωνικό πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα «Λαμπηδόνα» με συνεργάτη του περιοδικού και δύο αστέγους που φιλοξενούνται σε ξενώνα. Από τη συνέντευξη, τις ερωτήσεις της οποίας συνέταξε ομάδα μαθητών της ερευνητικής, ένα μέρος δημοσιεύουμε στο video που ακολουθεί.

34

35 Ευχαριστούμε ---Το Γιώργο Αράπογλου, συνεργάτη του περιοδικού «Σχεδία», τον Αντώνη και τον Ξενοφώντα για τη συνέντευξη που μας έδωσαν. ---Επίσης, ευχαριστούμε το φωτογράφο Σπύρο Στάβερη για τον πολύτιμο χρόνο που διέθεσε τόσο για μια πρώτη επαφή με τον κόσμο της φωτογραφίας όσο και για την παρουσία του στις «Αόρατες Διαδρομές». Υπεύθυνη Προγράμματος: Μαρρέ Παναγιώτα.

36


Κατέβασμα ppt "Στισ γειτονιεσ των Αστεγων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google