Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής
Κεφάλαιο 38 Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής

2 Η Αφρική περιλαμβάνει 55 κράτη

3 Οι περιοχές της Αφρικής
Ανάλογα με το κλίμα, το έδαφος και τις φυλές που τις κατοικούν η Αφρική χωρίζεται σε 3 περιοχες: Βόρεια Αφρική Κεντρική Αφρική Νότια Αφρική

4 Η Βόρεια Αφρική

5 Οι κάτοικοι της Β.Αφρικής
Κατοικούν κυρίως φυλές Αράβων της λευκής φυλής και είναι μουσουλμάνοι, οι οποίοι χωρίς να δεχθούν καμία επιρροή από την Ευρώπη δημιούργησαν αξιόλογο πολιτισμό. 

6 Ασχολίες των κατοίκων της Β. Αφρικής
Ασχολούνται με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων: κυρίως με το πετρέλαιο της Σαχάρας και της Ερυθράς θάλασσας Αν και σήμερα στην έρημο ζουν λίγοι Βεδουίνοι, σιγά σιγά και αυτοί εγκαταλείπουν τη νομαδική ζωή και μετακινούνται στις πόλεις για εύρεση εργασίας.

7

8 Αιγυπτιακός πολιτισμός
Ο πολιτισμός τους δε δέχτηκε καμιά επιρροή από ευρωπαϊκό πολιτισμό και άφησαν μεγάλη προσφορά στην ανθρωπότητα με μνημεία, όπως τις πυραμίδες ή με εφευρέσεις όπως το γυαλί, το πρώτο άρμα με τροχούς κλπ.

9 Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου
Πρωτεύουσα της Αιγύπτου Πόλη με κοινούς δεσμούς με την Ελλάδα, αφού την ίδρυσε ο Μ.Αλέξανδρος. Υπήρξε πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της Μεσογείου για χρόνια Συνδετικός κρίκος μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ο ποιητής Κ.Π. Καβάφης (το ποίημά του «Αλεξάνδρεια» είναι από τα πιο σπουδαία) Στη βιβλιοθήκη της υπάρχουν κείμενα της ιερογλυφικής με πληροφορίες για την εποχή τους.

10

11 Άλλοι πνευματικοί Έλληνες που κατάγονται από την Αλεξάνδρεια είναι:
Οι λογοτέχνες: Στρατής Τσίρκας και Μαρία Ιορδανίδου Οι μουσικοί: Μάνος Λοΐζος και Τζίνα Μπαχάουερ Ο ζωγράφος: Κ. Παρθένης

12 Η Κεντρική Αφρική

13 Οι κάτοικοι της Κεντρικής Αφρικής
οι λαοί ανήκουν στη μαύρη φυλή είναι μουσουλμάνοι, χριστιανοί και ανιμιστές και είναι επηρεασμένοι από την αποικιοκρατία των Ευρωπαίων, την Αραβία και την Ινδία

14 Στοιχεία για τις χώρες της Κεντρικής Αφρικής
οι περισσότερες χώρες είναι οικονομικά φτωχές  μαστίζονται από επιδημίες (AIDS) υπάρχει την έλλειψη νερού και φαρμάκων  κινδυνεύουν με αφανισμό παρά το μεγάλο αριθμό γεννήσεων ανά χρόνο. Οι χώρες αυτές είναι γνωστές και ως "χώρες του τρίτου κόσμου"

15

16 Η Νότια Αφρική

17 Οι κάτοικοι της Ν.Αφρικής – ιστορικά στοιχεία
Μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα, έμεναν μόνο λίγοι μαύροι ιθαγενείς. Όταν όμως ανακαλύφθηκε ότι τα μέρη αυτά διαθέτουν σημαντικό φυσικό πλούτο, εγκαταστάθηκαν Ευρωπαίοι (Ολλανδοί, Γάλλοι, Άγγλοι κλπ) προκειμένου να εκμεταλλευτούν το φυσικό αυτό πλούτο. Έτσι οι ιθαγενείς χρησιμοποιήθηκαν σαν δούλοι στη γη τους από τους αποίκους.

18 Φυλετικές διακρίσεις Η Νότια Αφρική αγωνίζεται κατά των φυλετικών διακρίσεων πλέον μετά από συνεχείς αγώνες είναι πλέον οι χώρες ανεξάρτητες αλλά λόγω της πολιτικής τους αστάθειας και των εμφυλίων συγκρούσεων δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως

19 "απαρτχάιντ" σημαίνει διάκριση (προέρχεται από τη γλώσσα Αφρικάανς και τα ολλανδικά) ήταν μια πολιτική των Λευκών που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων. ξεκίνησε κατά την αποικιοκρατία (1948) κι έληξε το 1994 υπό την προεδρία του Φρέντερικ ντε Κλερκ στις εκλογές του 1994 (έπαιρναν πρώτη φορά μέρος και μη-Λευκοί) πρόεδρος εξελέγη ο Νέλσον Μαντέλα

20 Κατά τη διάρκεια του “απαρχάιντ” οι μη-Λευκοί (Ασιάτες, Έγχρωμοι ή μιγάδες, Μαύροι ή Μπαντού) αντιμετώπιζαν φυλετικά εμπόδια: Στην εργασία Στην ιδιοκτησία γης (απογορευόταν να κατέχουν γη) Στην κατοικία (έπρεπε να μένουν σε συγκεκριμένες περιοχές- γκέτο) Στην ψήφο (δεν είχαν δικαίωμα) Στους χώρους διασκέδασης (έπρεπε να κάθονται σε συγκεκριμένες θέσεις μακριά από τους Λευκούς) κ.ά.

21

22 Νέλσον Μαντέλα ( )

23 Λίγα λόγια για τον Νέλσον Μαντέλα
Ήταν αγωνιστής της Νότιας Αφρικής και στη συνέχεια πολιτικός και ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής ( ) Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του “απαρτχάιντ” και ενεργό μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών ( )

24

25

26 Video – Κ.Π. Καβάφης «Η Πόλις»
Απαγγελία του ποιήματος από τον Δημήτρη Χορν

27 Video – Τραγούδι «Η Αλεξάνδρεια»

28 Video – Κ.Π.Καβάφης «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον»
Απαγγελία του ποιήματος από τον Δημήτρη Χορν

29 «Απαρχάιντ»- Ρόμπιν Άιλαντ – πολιτική φυλακή
Η φυλακή των πολιτικών κρατουμένων κατά το απαρχάιντ

30 «Απαρχάιντ» – Η αρχή του τέλους

31 Ντοκυμαντέρ για το “απαρχάιντ” «Στον δρόμο για το ουράνιο τόξο»


Κατέβασμα ppt "Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google