Σταμάτης Πουλακιδάκος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» Τμήμα Γ1 Γυμνασίου Με τι θα ασχοληθούμε σήμερα…
Advertisements

Ένα παγκόσμιο δίκτυο που συνδέει εκατομμύρια υπολογιστές.,. Περισσότερες από 100 χώρες που συνδέονται με τις ανταλλαγές των δεδομένων, ειδήσεις και απόψεις..Σε.
ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΥΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Μ. Μ. Ε
ΔΙ.ΟΡΓΑΝΩ.ΣΗ Σύστημα ΔΙαχείρισης ΟΡΓΑΝΩσιακής ΓνώΣΗς για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μπίμπη Σταματία1 Σαμολαδάς Ιωάννης1 Σταμέλος Ιωάννης1 Κατσιαδάκης.
Τι είναι wiki; Μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στους επισκέπτες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν και να διαμορφώσουν το περιεχόμενό της.
Ιδέες Συνεργασιών Η παρουσίαση αυτή απευθύνεται κυρίως στους χρήστες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα eTwinning αλλά δεν έχουν συνάψει ακόμα συνεργασία.
Υπηρεσίες Διαδικτύου Βαμβακάς Δημήτριος Καθηγητής Πληροφορικής ΓΕΛ Σάμου.
«ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΕΛΙΔΑ»
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δουλεύοντας με Σχέδια Εργασίας – Η μέθοδος Project Γιάννης Ρουσσάκης / Μαρία Κουτάτζη.
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
Tο project από τα μάτια των μαθητών ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Το καλοκαίρι του 2011, όταν άκουγα στην τηλεόραση για ένα καινούριο μάθημα– την ερευνητική.
Διοργανώνουμε ένα συνέδριο. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  Στόχοι: έρευνα, δημιουργικότητα, συνεργασία, ευρηματικότητα, παραγωγή έργου, ευθύνη, γνώσεις, αυτενέργεια. 
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ Βασικές δεξιότητες μελέτης. Β. Βασιλείου.
Πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δραστηριότητα: Ας βοηθήσουμε τη Γεωργία και τον Παντελή.
ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ..
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ Γ.Σ.Π.. ΟΡΙΣΜΟΙ Ένα σύστημα για τακτικό και συνηθισμένο τρόπο επεξεργασίας δεδομένων και για απάντηση προκαθορισμένων και.
Τηλεκπαίδευση Χαρίκλεια Τσαλαπάτα Κέντρο Δικτύου Τηλεματικής
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας: Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Το Διαδίκτυο, γνωστό συνήθως και με την αγγλική άκλιτη ονομασία Internet, είναι ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας.
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ AMUSE
Η ένταξη των ψηφιακών βιβλιοθηκών στον χώρο της εκπαίδευσης Επιμέλεια-Παρουσίαση Μαρία-Ειρήνη Καραχάλιου Β Ανδρομάχη Νοτοπούλου Β
 Είναι τεκμηριωμένο το περιεχόμενο του βιβλίου ή του άρθρου περιοδικού με σχετική βιβλιογραφία;  Ημερομηνία έκδοσης; Ανάλογα με το θέμα που πραγματεύεται,
…………………………………………………………. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Το κλειδί για τη δια βίου μάθηση 14 – 16 Ιουνίου 2006 Goethe-Institut Athen Μαθαίνοντας δια βίου Βιβλιοθήκες.
INFORMATION MANAGEMENT JOURNAL ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΖΑΜΠΑΚΟΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:RECENT DEVELOPMENTS IN FORMAL SETTINGS.(ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ) ΌΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡ.:ΔΟΜΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και ηλεκτρονικά μαθητικά περιοδικά: Ευαναγνώσεις, το περιοδικό της Ευαγγελικής Σχολής Γεώργιος Β. Θώδης.
ΕΚΔΟΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ»
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Παρουσίαση της Ηλεκτρονικής Έκδοσης των Περιοδικών «Ιστορία» και «Αρχαιολογία»
MANAGING A PARADIGM SHIFT- ALIGNING MANAGEMENT, PRIVACY POLICY, TECHNOLOGY AND STANDARDS ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Μ. ΓΕΡΓΑΤΣΟΥΛΗΣ.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Το Παγκόσμιο Δίκτυο Επικοινωνίας Το Διαδίκτυο (αγγλ. Internet) είναι παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν.
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΗΡΩ Α.Μ.: Β ΠΙΤΣΟΥΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Α.Μ.: Β ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ Α.Μ.: Β
Τι ακριβώς είναι οι Η.Υ.; Είναι μηχανές που επεξεργάζονται δεδομένα – για την ακρίβεια επεξεργάζονται σύμβολα – και παράγουν πληροφορίες. Τα δεδομένα είναι.
ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ
Χ. Καραγιαννίδης, ΠΘ-ΠΤΕΑΑνάπτυξη Εφαρμογών για την ΕΕΑ Διάλεξη 1: Εισαγωγή 1/26 12/2/2015 Διάλεξη 1 Εισαγωγή Ανάπτυξη Εφαρμογών για την Εκπαίδευση & την.
Αγγλική γλώσσα- κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες
Διαδίκτυο Κίκα Χρυσοστόμου. Υπάρχει η δυνατότητα ενσωμάτωσης μιας φόρμας σε μια ιστοσελίδα. Μπορούμε να συμπληρώσουμε κάποια στοιχεία και να τα υποβάλουμε.
Κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης ψηφιακού υλικού Ενότητα «Δημιουργία και διαχείριση ψηφιακών συλλογών»
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΒΛΙΣΙΔΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΙΟΥΝΗΣ 2006.
Κυριακή Σεβεντεκίδου, ΠΕ02
Εαρινό εξάμηνο 2014 ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ.
 Ηλεκτρονικό κείμενο ονομάζουμε ένα κείμενο που έχει ψηφιοποιηθεί.  Η νέα τεχνολογία επιτρέπει την ψηφιοποίηση του ήχου, της εικόνας και της οπτικο-ακουστικής.
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιχειρήσεων / οργανισμών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.
Η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις Ρέα Βερβίτα Γενική Διευθύντρια Rent a Car.
Πρακτικές Σχεδιασμού Μαθήματος. Πρακτικές καλού σχεδιασμού μαθήματος Η συγκέντρωση του εκπαιδευτικού υλικού και η οργάνωση στο eclass γίνεται πλέον σε.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΟΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΜΕ? Πως χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο γενικά Η ιστορία του διαδικτύου Οι υπηρεσίες του Ασύρματα δίκτυα.
Εισαγωγή στους Η/Υ Ενότητα 1: Εισαγωγή στους Η/Υ Ιωάννης Σταματίου Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 4 η (2015 – 16) Βιβλιογραφική Έρευνα Δρ. Αλέξανδρος Αποστολακης
Συνέντευξη με νήπια.
6ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος Ομάδα CBoys
Συνεδρία 8 Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Air Fast Tickets ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ηλεκτρονικό Περιοδικό
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Που και πως ψάχνουμε.
Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο
Επαγγέλματα Ο όρος επαγγέλματα στη γενικότερη αντίληψη χαρακτηρίζει την κατά κλάδο ή αντικείμενο συνήθη ασκούμενη βιοποριστική ενασχόληση, (εργασία), του.
Η Ηλεκτρονική Μας Εφημερίδα
3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής 2o Δημοτικό Σχολείο Κρύας Βρύσης Πέλλας “Η Τάξη του Μέλλοντος” Ηλεκτρονική Εφημερίδα.
Social Media Apostolos Sinioris.
… μια προσπάθεια των μαθητών της Στ΄ τάξης του 1ου Δ.Σ. Φιλύρου
Κοινωνικά Δίκτυα στο Internet
Το Διαδίκτυο - Internet
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
Κριτήρια επιλογής του θέματος
Ομάδα Πρεσβευτών eSafetyLabel+
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΟΥΙΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ACCC Digital Platforms Inquiry
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σταμάτης Πουλακιδάκος Η διαχείριση της ψηφιακής πληροφορίας (συναθροιστές περιεχομένου, η τράπεζα πληροφοριών) Σταμάτης Πουλακιδάκος

Οι συναθροιστές περιεχομένου Ιεραρχούν, διασυνδέουν, συσχετίζουν, «ξαναγράφουν» και «απεικονίζουν» το διαδικτυακό περιεχόμενο. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα δημοσιογραφικά δίκτυα, όπου οι δημοσιογράφοι δημιουργούν περιεχόμενο με μια μη συντονισμένη, ή ελάχιστα συντονισμένη λογική. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι παραγωγοί πληροφορίας δεν είναι επίσημα μέλη του οργανισμού που κάνει τη συνάθροιση των πληροφοριών- ειδήσεων.

Οι συναθροιστές περιεχομένου Συντονίζουν ένα πλαίσιο ημι-θεσμοποιημένων ή εντελώς αυτόνομων παραγωγών περιεχομένου. Το πρωτεύον καθήκον του συναθροιστή ειδήσεων είναι να δημιουργήσει συνδέσμους μεταξύ ανεξάρτητα παραχθέντων ειδήσεων και να τις κατατάξει σύμφωνα με γοργά μεταλλασσόμενα κριτήρια σπουδαιότητας, δημοφιλίας και ειδησεογραφικής αξίας.

Οι ρουτίνες των συναθροιστών: Μια ζωή μέσα στην πληροφορία Για τους περισσότερους επαγγελματίες συναθροιστές η μέρα ξεκινάει πολύ νωρίς με μια «αναμέτρηση» με το τσουνάμι πληροφοριών που διαρκώς κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ‘Είμαι εγγεγραμμένος σε 150 RSS feeds στο Google reader μου’ Για λίγο κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή μου και κοιτάζω τους τίτλους, κλικάροντας όσους φαίνονται σχετικοί και ανοίγοντάς τους σε νέες καρτέλες (tabs) του φυλλομετρητή. Ο πρώτος στόχος το πρωί είναι να διαμορφώσω μια «πρωινή περίληψη» (morning roundup), μια αρκετά εκτενή περιγραφή 3-4 από τις πλέον σημαντικές ειδήσεις, καθώς και περιγραφές και links από 5-6 ειδήσεις πιο μικρής σημασίας.

Οι ρουτίνες των συναθροιστών: Μια ζωή μέσα στην πληροφορία «Ξυπνούσα στις 6.55 και αμέσως άνοιγα το MSNBC. Θα το παρακολουθούσα καθώς θα «χτένιζα» τις διαδικτυακές εφημερίδες. Αν πίστευα ότι δεν υπήρχε κάτι εντελώς επείγον, θα έπαιρνα πρωινό. Ενώ έτρωγα θα κοιτούσα τις ιστοσελίδες της Wall Street Journal, και τα ιστολόγια των New York Times. Θα κοιτούσα σίγουρα και το AP και το Reuters». «Η διαδικασία αναζήτησης νέων ειδήσεων και πηγών για την ανανέωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας θα συνεχιζόταν περίπου μέχρι τις 9.30. Στο γραφείο δεν θα έφτανα πριν τις 10 για να συνεχίσω την ανανέωση του περιεχομένου της μέχρι τις 7 το απόγευμα». (ρουτίνα εργαζομένου στη Huffington Post)

Το «πρωινό ξύπνημα» της νέας δημοσιογραφίας και το «αργό» ξύπνημα της παραδοσιακής Όλοι οι επαγγελματίες συναθροιστές περιέγραψαν τα πρωινά τους με παρόμοιο τρόπο. Η άμεση διαχείριση του όγκου της πληροφορίας και η προσπάθεια να ανταποκριθεί μια ιστοσελίδα στις «ανάγκες» των αναγνωστών της, ή/και να κερδίσει επιπλέον επισκεψιμότητα, βρίσκεται στο επίκεντρο των καθηκόντων των συναθροιστών πληροφοριών. Σε αντίθεση, οι «παραδοσιακοί» δημοσιογράφοι έχουν να περηφανεύονται (σε αρκετές περιπτώσεις) για τα «αργά» τους ξυπνήματα

Η «αξιολόγηση» των ειδήσεων Σαν συναθροιστής πρέπει να γνωρίζεις ποια είναι μια πραγματικά καλή ιστορία. Και πρέπει να γνωρίζεις ποια είναι μια πραγματικά καλή ιστορία για το κοινό σου. Για να είσαι καλός ρεπόρτερ πρέπει να γνωρίζεις συγκεκριμένες γειτονιές, να έχεις τα «κότσια» να κάνεις ερωτήσεις, να ξέρεις πως θα μιλήσεις σε ανθρώπους για να τους κάνεις να σου μιλήσουν. Πρέπει να ξέρεις πώς να κρατάς σημειώσεις. Πρέπει να ξέρεις πώς να αναπτύξεις και να καλλιεργήσεις τις πηγές σου. Σαν συναθροιστής θα πρέπει να αναπτύσσεις μια αξιολογική αίσθηση για τις πληροφορίες που λαμβάνεις.

Η «αξιολόγηση» των ειδήσεων Η κυρίαρχη ιδιότητα του συναθροιστή είναι η ικανότητα αξιολόγησης των ειδήσεων. Πρέπει να ξέρεις πώς να γράψεις έναν καλό τίτλο, μια καλή σύνοψη της ιστορίας. Και πώς να ενσωματώσεις οπτικό υλικό. Πρέπει να ξέρεις πώς να γράψεις έναν τίτλο που θα σου φέρει επισκεψιμότητα, αλλά πρωτίστως πρέπει να γνωρίζεις τι είναι είδηση. Πρέπει να ξέρεις για ποιες ιστορίες θα ενδιαφερθούν οι αναγνώστες. Πρέπει να παρακολουθείς τις πηγές σου. Και πρέπει να «προσθέτεις αξία» στην ιστορία που έχεις «συναθροίσει»

One stop shops Το πρωταρχικό σημείο αναφοράς είναι το ίδιο το διαδίκτυο. Το ψηφιακό όριο του διαδικτύου ήταν και το όριο για τη συλλογή και αναδόμηση των ειδήσεων από τους συναθροιστές. Αυτό που κάνουμε σαν συναθροιστές δεν έχει να κάνει με τη δημοσιογραφία, αλλά με το να δώσουμε νόημα (για τον αναγνώστη) στο διαδίκτυο. (It’s about making sense of the internet).

Η «προστιθέμενη αξία» Σημείο αναφοράς η έννοια της «προστιθέμενης αξίας» της είδησης. Οι απαντήσεις διαφέρουν σημαντικά, αλλά συμπίπτουν σε ένα και μόνο σημείο: Κανένας δεν κατονόμασε την «εύρεση καινούριας/επιπλέον πληροφορίας» ως «προστιθέμενη αξία». Η αξία προστίθετο στην πληροφορία υπό όρους ένταξης της πληροφορίας σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον (π.χ. σκόρπιες ειδήσεις που να αφορούν μία συγκεκριμένη περιοχή, μπορούν να συναθροιστούν σε ένα πιο συνεκτικό για τον αναγνώστη σύνολο) ή του συνδυασμού ήδη υπάρχουσας πληροφορίας.

Η τράπεζα πληροφοριών Η NewsBank Inc., είναι ιδιωτική εταιρεία με τα κεντρικά της γραφεία στη Φλόριδα των ΗΠΑ. Είναι ένας μείζων αθροιστής εφημερίδων και λοιπού υλικού σε ψηφιακή και έντυπη μορφή. Μέσω συνεργασιών με εκδότες, κυβερνήσεις και άλλες «οντότητες» στον αγγλόφωνο πρωτίστως κόσμο, η NewsBank έχει διαμορφώσει συλλογές χιλιάδων πηγών πληροφόρησης και δεκάδων χιλιάδων άρθρων από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα. Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία συλλογών ειδήσεων, μέσω της συγκέντρωσης κειμένων από περισσότερες από 2000 εφημερίδες σε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης.

Η τράπεζα πληροφοριών Το εξελιγμένο ευρετήριο και η δομή των μετα-δεδομένων (metadata) επιτρέπουν την πώληση πληροφοριών προσαρμοσμένων σε συγκεκριμένες αγορές. Αποτελεί σημαντικότατο προμηθευτή συναθροισμένης πληροφορίας στον εκπαιδευτικό τομέα (πρωτοβάθμια- τριτοβάθμια εκπαίδευση) Οι βάσεις της βιβλιοθήκης της έχουν οργανωθεί εκτός των ΗΠΑ και για το Ην. Βασίλειο, την Αυστραλία και της Ασία και έχει δημιουργήσει βάσεις δεδομένων από ισπανόφωνες εκδόσεις.