Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση. ΠΔΜ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Advertisements

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος,
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη ΓΕΛ Γαζίου.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
 Εισαγωγή  Χωροταξική κατανομή  Προσωπικό  Μαθησιακές μέθοδοι  Επίλογος.
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Φυλλο του Καθηγητη. Teacher’s Age Ποιο ειναι το αντικειμενο διδασκαλιας σας?
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
Διδακτική Πληροφορικής
Άτυπη παιδαγωγιΚΗ αξιολογηση
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ΠΡΟΪΟΝ/0311/22) Έρευνα για αξιολόγηση λογισμικού Engino KidCAD για τη χρήση του.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Παιδαγωγική Ψυχολογία Φ. Αντωνίου
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΜΑΘΗΜΑ 11: ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med,
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μα΄θημα 3 Μη τυπική / άτυπη εκπαίδευση και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 4 Μουσείο και σχολείο ΠΔΜ - ΠΤΝ.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ,
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» ΜΑΘΗΜΑ: Οργάνωση εξωσχολικών επισκέψεων / δράσεων Links between.
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
«Αξιολόγηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» 14/3/2017
Επιμόρφωση Πληροφορικών Βαγγέλης Κανίδης
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ Διερεύνηση με συζήτηση
Δομή Παρουσίασης Γνωριμία με το βιβλίο Γεωγραφίας Α’ Γυμνασίου
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Σχεδιασμοί 1η παρέμβαση.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Γεωγραφίας
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Διαφοροποιημένη διδασκαλία και εναλλακτική αξιολόγηση
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Αγα-Πάμε Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση. ΠΔΜ - ΠΤΝ

Ενότητες. Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση. Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για τη μάθηση στο μουσείο. Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για το ρόλο τους στο μουσείο. Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για τα κριτήρια μιας επιτυχημένης επίσκεψης.

Λίγα λόγια για την έρευνα. Ερευνητικά ερωτήματα. 1. Με ποιο τρόπο οι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν, υλοποιούν και αξιολογούν επισκέψεις σε τεχνοεπιστημονικά μουσεία; 2. Με ποιο τρόπο οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τη σημασία της άτυπης εκπαίδευσης επηρεάζουν τους τρόπους σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης της επίσκεψης στο μουσείο; Εργαλεία έρευνας Ημιδομημένες συνεντεύξεις (πριν και μετά την επίσκεψη στο μουσείο) Παρατήρηση και βιντεοσκόπηση επισκέψεων Δείγμα 14 εκπαιδευτικοί υποχρεωτικής εκπαίδευσης (28 συνεντεύξεις)

Workshop

Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την άτυπη εκπαίδευση Εκπαιδευτικοί Εκτόνωση σχολικής ρουτίνας. 4, 7 Αναγκαία η συνεργασία σχολείου – μουσείου για να υπάρξουν αποτελέσματα (post). 5 Συνδυασμός παιχνιδιού / πληροφόρησης. 9 Απαραίτητη η ύπαρξη ξεναγού. Δύσκολη η σύνδεση με τη σχολική ύλη. 11 Εκπαιδευτική η προσφορά της, όταν σχετίζεται με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Αφορά σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων πριν, κατά και μετά την επίσκεψη. 8 Σημαντικό το timing με τη διδασκαλία συγκεκριμένου κεφαλαίου από τη Φυσική. 2, 8 Το προφίλ της άτυπης εκπαίδευσης είναι φιλικό για τους αδύναμους μαθητές. 2, 3 Δημιουργία κινήτρων μάθησης. 6, 10, 11, 13 Εργαλείο για τον εκπαιδευτικό στην τάξη. 2, 3, 4, 7, 10, 12 Συμπλήρωση σχολικής γνώσης (εικόνες /αλληλεπίδραση με εκθέματα). 1, 2, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14

Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για τη μάθηση στο μουσείο Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για τη μάθηση στο μουσείο Αντιλήψεις Εκπαιδευτικοί Η αλληλεπίδραση με τα εκθέματα δεν χρειάζεται καθοδήγηση. 10 Η αλλαγή στο εκπαιδευτικό πλαίσιο είναι θετικός παράγοντας. 4 Το ενδιαφέρον προκαλείται, όταν τα παιδιά επιχειρηματολογούν για τις απόψεις τους. 3 Η μάθηση διευκολύνεται, όταν ο έλεγχος είναι περιορισμένος. 2 Η επίτευξη συναισθηματικών στόχων προωθεί την επίτευξη γνωστικών. 1 Ο ξεναγός διευκολύνει τη μάθηση στο μουσείο. 5, 14 Τα γνωστικά οφέλη από το μουσείο είναι ανάλογα με την ηλικία. 2, 12 Η μάθηση μπορεί να επέλθει μέσα από το παιχνίδι. 2, 8 Η διαμεσολάβηση είναι απαραίτητη στην επεξεργασία εντυπώσεων. 1, 2 Η αλληλεπίδραση με εκθέματα και άτομα είναι σημαντική. 1, 9 Η πρόκληση ενδιαφέροντος είναι θετικός παράγοντας. 5, 6, 13 Το ενδιαφέρον προκαλείται, όταν το γνωστικό αντικείμενο και οι δυσκολίες του είναι κοντά στο επίπεδο των παιδιών. 3, 4, 11, 13 Η οπτική επαφή των μαθητών με τα εκθέματα είναι σημαντική. 1, 4, 7 Η αλληλεπίδραση με τα εκθέματα χρειάζεται καθοδήγηση. 1, 2, 7, 12, 14 Ο ρόλος των μαθητών πρέπει να είναι ενεργός. 2, 4, 5, 7, 8, 13

Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για τα κριτήρια μιας επιτυχημένης επίσκεψης. Εκπαιδευτικοί Η μικρή δραστηριοποίηση του εκπαιδευτικού. 1 Το περιεχόμενο να είναι ενδιαφέρον και οι γνωστικές δυσκολίες κοντά στο επίπεδο των μαθητών. 7 Η δημιουργία αποριών. 12 Η ικανοποίηση του εκπαιδευτικού. 4 Η πρόκληση ενδιαφέροντος για τη Φυσική. 5 Η αλλαγή στάσης των μαθητών για παρόμοιες δραστηριότητες. 6, 9 Η επίτευξη των στόχων, που έθεσε ο εκπαιδευτικός. 1, 10 Η συμπλήρωση της σχολικής γνώσης με εικόνες . 7, 9, 12 Η επιθυμία να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες μετά. 6, 9, 11 Να περάσουν καλά (συναισθηματικοί στόχοι). 4, 6, 8, 12, 13 Η αλλαγή στάσης των μαθητών για τα μουσεία. 4, 5, 8, 10, 13 Η δυνατότητα ανάκλησης εικόνων της επίσκεψης από τους μαθητές. 2, 3, 8, 9, 11 Η πρόκληση ενδιαφέροντος κατά την επίσκεψη. 2, 6, 8, 12, 13, 14

Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για το ρόλο τους κατά την επίσκεψη Εκπαιδευτικοί Παρατηρητής / ακροατής. 4 Διαμόρφωση ρόλου επί τόπου. 3 Ενθάρρυνση μαθητών να θέσουν ερωτήσεις. 8 Καθοδήγηση της εμπλοκής των μαθητών με τα συμμετοχικά εκθέματα. 1, 2 Σύνδεση με τη σχολική γνώση. 1, 2, 3 Δεύτερος μετά τον ξεναγό. 12 (μη οικείο περιβάλλον), 13, 14 Παρέμβαση για την επιλογή των εκθεμάτων κατά την ξενάγηση. 1, 2, 3, 9 Αρωγός του ξεναγού στο παιδαγωγικό σκέλος της επίσκεψης . 7, 8, 9, 12 Διευκόλυνση κατανόησης μαθητών (συνδέεται με το προηγούμενο). 6, 7, 8, 9, 11, 12 Έλεγχος συμπεριφοράς. 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11