Ερμηνεία γελοιογραφίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Triglianoi.gr Δημιουργήσαμε αυτή την παρουσίαση, ώστε τα μέλη μας να πάρουν μία σύντομη ιδέα, σχετική με την λειτουργία του φόρουμ μας.
Advertisements

Εκμάθηση διεπαφής MS Kodu. Δημιουργώ τον Κόσμο Το πρώτο πράγμα που θα φτιάξουμε είναι ο κόσμος. Λογικό, αφού χωρίς κόσμο, πού θα τοποθετούσαμε μετά τα.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Συνεργατική Διαχείριση Συγκρούσεων / Κρίσεων Γιάννης Ρουσσάκης.
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Η ώρα είναι: 23:27 Για να δείτε την παρουσίαση κάντε κλικ σε κάθε οθόνη.
 Την μεγαλύτερη ευθύνη για το επίπεδο των Ελλήνων, την έχουν οι πολιτικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η εκάστοτε κυβέρνηση, την.
Η φωτογραφία είναι του Είναι τραβηγμένη γωνία Πανεπιστημίου και Όθωνος, μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Το τανκς είναι Γερμανικό,
Σύντομη Παρουσίαση των Μαθηματικών του Project «Παρθενώνας»
Ονοματεπώνυμο Φοιτητριών:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Γιατί να μελετούμε Ιστορία;
«Για σκέψου...» Πατήστε το κουμπί του ποντικιού ή Page Down...
Ομπάμα…άσε το άμα.. Στην Ελλάδα, όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, λέμε: άμα… γίνει αυτό… θα κάνουμε και το άλλο. Περιμένουμε δηλαδή να έρθουν όλα μόνα.
Τα παράδοξα των καιρών μας
Τι ξέρετε για την ΟΡΑΣΗ;
επιμέλεια: Ευδωρίδου Μαρία
Κάποιες πληροφορίες Η αποτελεσματική αντιμετώπιση προβληματικών συμπεριφορών των παιδιών δεν συνδέεται με την αύξηση των ψυχολογικών υπηρεσιών, αλλά με.
Έχεις δύο επιλογές! από το
28/1/2012 Συνεντεύξεις για τις Επικοινωνίες σε Διάφορες Εποχές…
Ε.Π.Λ.ΗΕ.Π.Λ.Η Πάσχω από… …εσείς; Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο!
Γνωριμία με το Scratch.
Διδασκαλία εννοιών προγραμματισμού με το Scratch για τις Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού Η παρούσα σειρά μαθημάτων ΤΠΕ υλοποιήθηκε στο 15ο Δημοτικό Σχολείο.
4. Απόψεις και κίνητρα των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών.
Εισαγωγή στο σενάριο   Τι είναι το σενάριο. Α. H τέχνη του να σκέφτεσαι σε εικόνες. -Προ-σχεδιο της τελικής ταινίας Β.Στο σενάριο δεν μπορείς να περιγράψεις.
 ΜΑΡΙΑ XATΖΗΚΑΛΛΙΑ  ΤΑΞΗ Β2  ΕΤΟΣ  ΜΑΘΗΜΑ ΙΛΙΑΔΑ –ΣΕΛΙΔΑ45, ΑΣΚΗΣΗ 2δ 1 ZAΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ.
Κωστής Κουρσάρης Μιχάλης Κοντοπίδης
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ !!! Ο Στρατηγός DWIGHT D. EISENHOWER είχε δίκιο όταν διέταξε να τραβήξουν όσα φιλμ και φωτογραφίες μπορούσαν.
Να το κατάλαβαν άραγε;; Δεν τρίτωσε απλώς το κακό, ή το καλό, που μπορεί ο καθένας να το πάρει όπως θέλει, αλλά…. ΤΕΤΑΡΤΩΣΕ!! Για μένα πάντως, το βλέπω.
Σχολικοσ εκφοβισμοσ ...Και άλλα ερωτήματα που βασανίζουν τα παιδιά που είναι θύματα εκφοβισμού... Θα μου κάνουν κακό ή απλά το κάνουν για να περάσει η.
Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Φωτογραφικές μηχανές και φωτογραφίες:
Η γαλοπούλα.
Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα συννεφιασμένο ανοιξιάτικο δειλινό, το φεγγάρι μας ξεκίνησε για τη γνωστή του διαδρομή.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ 07:34.
Ο διάλογος Αθηναίων-Μηλίων
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
Διδασκαλια και Μαθηση με Χρηση ΤΠΕ
ΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ… ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΖ.
Αγαπημένο μου παιδί....
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ Τάξη Στ1 Σχολική χρονιά Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
 ΠΩΣ βλέπετε τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος ή ανήκουν σε διαφορετική εθνικότητα από εσάς; Τους θεωρείτε ίσους με εσάς; Δυστυχώς,
Μείωση της αποφυγής - avoidance reduction Λίγοι θεραπευτές σήμερα θα χρησιμοποιούσαν αυτή την προσέγγιση μεμονωμένα. Τη χρησιμοποιούν ως ένα μέρος του.
Μαθηματικά ΣΤ΄ τάξης Δίκαιη μοιρασιά! Διαίρεση φυσικών και δεκαδικών αριθμών.
Συνέντευξη με νήπια.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Παράθυρο Johari.       Ψυχοδυναμική των σχέσεων βοήθειας και ανάπτυξης οικογενειακών σχέσεων (Παράθυρο Johari)
Παρέμβαση σε μαθητές Α’Λυκείου
ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ
Τα παράδοξα των καιρών μας
ΕΓΩ - ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ
Κων/νος Καβάφης Διαθεματική εργασία Λογοτεχνίας Σταυρούλα Μαγουλά
Η δύναμη της εικόνας Σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με θέμα «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο»
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
Αγαπημένο μου παιδί....
ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σκέψεις της στιγμής Μουσική: Autumn Rose.
Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γιάννης Μαγκλής Συνέντευξη από τον νέο στρατιώτη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καλλιόπη.
Γερμανία.
“Εφηβεία, διαπροσωπικές σχέσεις, συγκρούσεις και συνθέσεις.”
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΓΕΣΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΟΘΟΣ-ΒΟΥΤΕΡΑΚΟΣ Γ2
2. ΠΩΣ ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΥΡΩ ΜΑΣ
ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
2o γυμνασιο Ελευσινας Κουρβας Επαμεινωνδας, μαθητης γ΄γυμνασιου
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ !!! Ο Στρατηγός DWIGHT D. EISENHOWER είχε δίκιο όταν διέταξε να τραβήξουν όσα φιλμ και φωτογραφίες μπορούσαν. IT SEEMS IMPOSIBLE ! GENERAL.
Άνθρωποι του μύθου Στέλιος Ξεφλούδας.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ερμηνεία γελοιογραφίας

Όταν ένας ιστορικός ερμηνεύει μία γελοιογραφία χρησιμοποιεί τρία ιστορικά εργαλεία ταυτόχρονα: Τις γνώσεις για τα γεγονότα της περιόδου      Την παρατήρηση και την κατανόηση των στοιχείων της γελοιογραφίας Τις πληροφορίες για τον δημιουργό και τα κίνητρά του.

Ακολουθήστε τα εξής βήματα: 1: Σκεφτείτε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου Κοιτάξτε την ημερομηνία. Σκεφτείτε τι συνέβαινε τότε. Ποιοι πρωταγωνιστούσαν ή συμμετείχαν στα γεγονότα; 2: Κοιτάξτε τι διαφορετικό έχει η γελοιογραφία Αρχικά κάντε μια λίστα των πραγμάτων που βλέπετε στη γελοιογραφία, τι κάνουν π.χ. τα πρόσωπα, πώς παρουσιάζονται. Συχνά οι μαθητές επιλέγουν ένα-δύο πράγματα και τα υπόλοιπα τους ξεφεύγουν, ακόμη και τα πολύ σημαντικά! Σε μια γελοιογραφία, το κάθε τι (ακόμη και τα φαινομενικά ασήμαντα) έχει ένα νόημα. Έτσι μελετήστε τις λεπτομέρειες και καταγράψτε τις (αλλά μην προσπαθείτε ακόμη να ερμηνεύσετε το μήνυμα της γελοιογραφίας).

3: Σκεφτείτε τον γελοιογράφο και τα κίνητρά του 3: Σκεφτείτε τον γελοιογράφο και τα κίνητρά του. Κοιτάξτε ποιος σχεδίασε τη γελοιογραφία, και από πού είναι. Τι θα μπορούσε να είχε σκεφτεί για το θέμα που σχεδίαζε; Τι να ήθελε να πει; 4: Επιστρέψτε στη γελοιογραφία Κοιτάξτε ξανά τη λίστα των πραγμάτων που είδατε. Μπορείτε τώρα να δείτε τι αναπαριστά, τι συμβολίζει, τι θέλει να πει, τι σημαίνει; Όταν έχετε σκεφτεί όλα αυτά τα στοιχεία, αναρωτηθείτε: «Ποιο είναι το γενικό μήνυμα της γελοιογραφίας;» Τέλος: Επιστρέψτε στα γεγονότα Τώρα που έχετε πια καταλήξει κάπου για τη γελοιογραφία και το νόημά της, σκεφτείτε : ‘Πως σας βοηθάει να καταλάβετε την εποχή εκείνη και το πως σκεφτόταν και ένιωθε ο κόσμος τότε;’

Είναι αυτή η πηγή αξιόπιστη ως απόδειξη των συνεπειών της συνθήκης των Βερσαλλιών στη Γερμανία στα χρόνια 1919-21; Μία γελοιογραφία με τον τίτλο ‘Ο Κλεμανσώ, το βαμπίρ’ από τη γερμανική εφημερίδα Kladderadatsch (July 1919) Η ξαπλωμένη φιγούρα  στο κρεβάτι παριστάνει τη Γερμανία. Ο Κλεμανσώ ήταν πρωθυπουργός της Γαλλίας το 1919. Παρουσιάζεται σαν βαμπίρ που ρουφάει το αίμα της Γερμανίας.

1. Τι ξέρετε για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου; Σκεφτείτε αυτά που ξέρετε για τα γεγονότα με την ημερομηνία Ιούλιος 1919. Κάνετε έναν κατάλογο "βασικών γεγονότων".  Ήττα της Γερμανίας στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. 28 Ιουνίου 1919. Υπογραφή συνθήκης Βερσαλλιών που κατηγορεί τη Γερμανία για τον πόλεμο Της επιβάλλεται να πληρώσει «επανορθώσεις» Χάνει εδάφη και περιορίζονται οι ένοπλες δυνάμεις της Οι Γερμανοί μισούν τη συνθήκη

2. Δείτε διάφορα πράγματα στη γελοιογραφία Τώρα κάνετε έναν κατάλογο όλων των πραγμάτων που βλέπετε στη γελοιογραφία. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να μη δίνουν νόημα, αλλά βάλτε τα στη λίστα οπωσδήποτε. Νέο κορίτσι Βαμπίρ Ρουφά το αίμα Όπλα σε μια γωνία Νυχτερίδες στο παράθυρο Ένα κρεβάτι Κουρτίνες φυσούν

3. Σκεφτείτε τον γελοιογράφο και τα κίνητρά του Ποιος τη σχεδίασε; Τι σκεφτόταν; Τι θα ήθελε να πει;

Σκεφτείτε τον γελοιογράφο και τα κίνητρά του ΠΟΙΟΣ σχεδίασε την γελοιογραφία, και από πού είναι; Ένας Γερμανός δημοσιογράφος. Τι σκεφτόταν; Πιθανότατα θα μισούσε τη Συνθήκη όπως και άλλοι Γερμανοί. Τι να ήθελε να πει; Θα προπαγάνδιζε κατά της Συνθήκης. Θα ήθελε να πει ότι η Συνθήκη ήταν πολύ σκληρή. Θα ήθελε να πει ότι ήταν μια αδύναμη, άδικη Συνθήκη.

4. Ερμηνεύστε την γελοιογραφία Κοιτάξτε τη λίστα των πραγμάτων που είδατε. Για το καθένα προσπαθήστε να δείτε ποιον ή τι συμβολίζει και τι θέλει να «πει», τι εννοεί; Εάν νομίζετε ότι ένα στοιχείο από αυτά δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο νόημα, τότε σημειώστε «χωρίς νόημα»: Νέο κορίτσι - όμορφο αλλά αδιάθετο: Η Γερμανία είναι μια υπέροχη χώρα, αλλά έχει νικηθεί στον πόλεμο και είναι τώρα πολύ αδύναμη. Βαμπίρ:Το Βαμπίρ συμβολίζει τον Κλεμανσώ. Είναι ένας αχρείος, διαβολικός άνδρας, που θέλει να πληγώσει τη Γερμανία. ρουφά το αίμα: …όπως ακριβώς ο Κλεμανσώ (παίρνοντας αποζημιώσεις και γη από τη Γερμανία) σκοτώνει τους Γερμανούς ρουφώντας το αίμα της Γερμανίας. Όπλα: Η Συνθήκη των Βερσαλλιών ανάγκασε τη Γερμανία να εγκαταλείψει τα υποβρύχια, τα αεροπλάνα της και μεγάλο μέρος του στρατού και του ναυτικού της.

Δύο νυχτερίδες : Αυτές είναι η Αγγλία και η Αμερική που βοηθούν τον Κλεμανσώ, και περιμένουν να πάρουν το μερίδιό τους. Ένα κρεβάτι: Ίσως αυτό να μη σημαίνει τίποτα, αλλά νομίζω ότι προσθέτει ένα σεξουαλικό στοιχείο στη γελοιογραφία. Ο Κλεμανσώ δεν σκοτώνει μόνο τη Γερμανία, αλλά και ασελγεί πάνω της, ενώ αυτή αδυνατεί να υπερασπίσει την τιμή της. Αυτό δείχνει την πράξη του ακόμα πιο ανήθικη και αποκρουστική. Οι κουρτίνες φυσούν - το παράθυρο είναι ανοικτό: Η Γερμανία δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της. Ο δρόμος είναι ανοιχτός και για άλλες χώρες να ορμήσουν μέσα και να πάρουν ό,τι θέλουν από την ανυπεράσπιστη Γερμανία.

5. Ποιο είναι γενικά το μήνυμα της; Ο γελοιογράφος λέει ότι ο Κλεμανσώ ήταν ένας διαβολικός άνδρας, Που ήθελε να βιάσει τη Γερμανία, Και ότι η Συνθήκη –παίρνοντας γη και αποζημιώσεις από τη Γερμανία, και μη αφήνοντάς την να έχει στρατό– θα σκοτώσει τη Γερμανία, (που ήταν ήδη αδύνατη μετά τον πόλεμο).

6. Τι μας λένε όλα αυτά για τα γεγονότα εκείνης της εποχής; Πως σας βοηθούν όλα αυτά να καταλάβετε την εποχή και τα συναισθήματα και τις σκέψεις του κόσμου; Η γελοιογραφία δείχνει στους ιστορικούς: Ότι οι Γερμανοί πίστευαν ότι η Συνθήκη των Βερσαλλιών θα κατέστρεφε τη Γερμανία, Ότι νόμιζαν πως αυτό που έκαναν στη Γερμανία ήταν ιδιαίτερα απεχθές, Πόσο μισούσαν τους Γάλλους, Πόσο μισούσαν τις αποζημιώσεις, Ότι φοβόταν πως η μείωση του στρατού τους άφηνε ανυπεράσπιστους, Ότι κατηγορούσαν επίσης την Αγγλία και την Αμερική.