Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ
Πανεπιστήμια Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία Μάθημα: Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο Καθηγητής: Κώστας Ραβάνης Πιτερού Γεωργία: ΑΜ 5446

2 ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΥΛΙΚΑ: πλαστικά ποτήρια, κουμπιά, ξηροί καρποί, καπάκια, νερό, πιστολάκι για τα μαλλιά. Η δραστηριότητα αυτή έχει ως στόχο να ανιχνεύσουμε τις σκέψεις των παιδιών, ξεκινώντας από ένα παραμύθι και στη συνέχεια να διεξάγουμε πείραμα και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

3 Παίρνοντας λοιπόν αφόρμηση από ένα παραμύθι στο οποίο ένα ζωάκι έχει φυλάξει κάποια αντικείμενα κάπου τα οποία όμως τώρα από το πολύ κρύο και χιόνι έχουν παγώσει και δεν μπορεί να τα πάρει, ρωτάμε τα παιδιά τι μπορούμε να κάνουμε για να το βοηθήσουμε. Παράλληλα τους παρουσιάζουμε και κάποια πλαστικά ποτήρια στα οποία είχαμε βάλει εμείς μέσα από την προηγούμενη μέρα αντικείμενα, όπως κουμπιά και νερό και τα είχαμε βάλει στην κατάψυξη. Αφού ακούσουμε τις ιδέες των παιδιών και συζητήσουμε, τους ρωτάμε επίσης αν θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε το ζωάκι ακόμα πιο γρήγορα αν χρησιμοποιούσαμε ένα πιστολάκι για τα μαλλιά για να ζεστάνουμε το νερό. Στη συνέχεια κάνουμε και αυτή τη διαδικασία για να παρατηρήσουμε τα αποτελέσματα.

4 ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΥΛΙΚΑ: βούτυρο, σοκολάτα, camping gas, θήκες για παγάκια. Η δραστηριότητα αυτή έχει ως στόχο τα παιδιά να καταλάβουν ότι το φαινόμενο της τήξης γίνεται και με άλλα υλικά εκτός από το νερό και να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με το φαινόμενο της πήξης.

5 Εδώ λοιπόν λέω στα παιδιά πως θέλω να φτιάξω ένα κέικ αλλά στη συνταγή λέει ότι χρειάζομαι λιωμένο βούτυρο και λιωμένη σοκολάτα αλλά στο σούπερ μάρκετ είχε μόνο κανονικά και τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Θα παρουσιάσω λοιπόν αυτό το πρόβλημα και θα ζητήσω να μου κάνουν προτάσεις για το τί να κάνω. Στη συνέχεια θα ζεστάνουμε σε ένα camping gas το βούτυρο και τη σοκολάτα για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

6 Αφού λοιπόν τα ζεστάνουμε και δούμε ότι έγιναν υγρά, έτσι ακριβώς δηλαδή όπως τα θέλαμε λέω στα παιδιά ότι έκανα λάθος και ότι μόνο το βούτυρο έπρεπε να είναι λιωμένο και όχι και η σοκολάτα και πως δεν έχω χρήματα να πάω να αγοράσω κι άλλη. Τους ρωτάω λοιπόν τί μπορούμε να κάνουμε για να γίνει η σοκολάτα όπως ήταν πριν. Αν δυσκολεύονται αρκετά θα τους βοηθήσω δίνοντας τους ως παράδειγμα το νερό που γίνεται παγάκι, κάτι το οποίο το έχουν βιώσει όλα τα παιδιά. Μετά θα βάλουμε τη σοκολάτα στην κατάψυξη και θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.

7 ΤΡΙΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΥΛΙΚΑ: κηρομπογιές, αλουμινένια ταψάκια, θήκες για παγάκια. Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι τα παιδιά να καταλάβουν ότι και στο φαινόμενο της τήξης αλλά και της πήξης τα υλικά δεν αλλάζουν την ποιοτική ταυτότητα τους.

8 Ξεκινάω με μία συζήτηση για να δω τις απόψεις των παιδιών για το αν πιστεύουν ότι τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε στις προηγούμενες δραστηριότητες άλλαξαν ποιοτικές ταυτότητες όταν άλλαξαν και μορφή. Επειδή λοιπόν είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν παιδιά τα οποία θα ισχυριστούν ότι άλλαξαν ποιοτική ταυτότητα θα προχωρήσουμε στο επόμενο πείραμα. Θα πάρουμε κομμένες κηρομπογιές που δεν τις χρησιμοποιούμε πια, θα τις χωρίσουμε ανάλογα με το χρώμα και θα τις βάλουμε σε μπολάκια και μετά στο φούρνο για να γίνουν υγρές. Μετά θα βάλουμε το υγρό σε θήκες για παγάκια και θα τα βάλουμε στην κατάψυξη. Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι τα παιδιά να δουν μετά από όλο αυτό ότι ενώ η κηρομπογιά έγινε υγρή και μετά πάλι στερεή, εμείς μπορούμε πάλι να ζωγραφίσουμε με αυτή όπως πριν, οπότε δεν άλλαξε τίποτα στην ποιοτική της ταυτότητα όσες φορές κι αν άλλαξε μορφή.


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google