Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κων/νος Καβάφης Διαθεματική εργασία Λογοτεχνίας Σταυρούλα Μαγουλά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κων/νος Καβάφης Διαθεματική εργασία Λογοτεχνίας Σταυρούλα Μαγουλά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κων/νος Καβάφης Διαθεματική εργασία Λογοτεχνίας Σταυρούλα Μαγουλά
Τάξη: Γ1 Έτος:

2 Κων/νος Καβάφης Ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της σύγχρονης εποχής. Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια και σε ποιήματά του μιλά γι' αυτήν, γι' αυτό και αναφέρεται συχνά ως «ο Αλεξανδρινός». Δημοσίευσε ποιήματα, ενώ δεκάδες άλλα παρέμειναν ως προσχέδια. Τα σημαντικότερα έργα του τα δημιούργησε μετά την ηλικία των 40 ετών.

3 Κων/νος Καβάφης Τα ποιήματα με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι: «Ιθάκη»
«Όσο μπορείς» «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» «Η Πόλις»

4 Κων/νος Καβάφης Ι. «Ιθάκη»
Ποίημα διδακτικό, γραμμένο σε δεύτερο πρόσωπο για να γίνεται εντονότερη η αίσθηση της παραίνεσης του ποιητή προς τον αναγνώστη. Με τη χρήση του δεύτερου προσώπου το ποίημα κερδίζει σε αμεσότητα και ο κάθε αναγνώστης αισθάνεται πως το ποίημα απευθύνεται στον ίδιο.

5 Κων/νος Καβάφης ΙΙ. «Όσο Μπορείς»
Ποίημα του Καβάφη που αποδίδει τις σκέψεις του ποιητή για το πώς θα πρέπει οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν τη ζωή τους, ώστε να μπορέσουν να διαφυλάξουν τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά τους. Τέλος μα λέει ότι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, τουλάχιστον προσπάθησε -όσο μπορείς- να μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου.

6 Κων/νος Καβάφης ΙΙΙ. «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον»
Το ποίημα αυτό αναφέρεται στη μεγάλη αξία που έχει η διατήρηση της αξιοπρέπειας μπροστά στην απώλεια. Ο Καβάφης παρουσιάζει τον Αντώνιο τη στιγμή που ακούει τον αόρατο θίασο να απομακρύνεται από την πόλη και συνειδητοποιεί ότι ο προστάτης θεός του τον εγκαταλείπει. Η κρίσιμη εκείνη στιγμή που ο Αντώνιος αντιλαμβάνεται ότι η ήττα του είναι δεδομένη και ότι όλα όσα απέκτησε στη ζωή του και όλα όσα σχεδίαζε για το μέλλον του, φτάνουν στο τέλος τους, έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ακριβώς εκείνη τη στιγμή ο Αντώνιος θα πρέπει να σεβαστεί τον εαυτό του και να μη φανεί λιπόψυχος. Αν ο Αντώνιος αρχίσει να παρακαλάει για τη ζωή του και αρχίσει να κλαίει, όπως θα έκανε ένας δειλός άνθρωπος, αυτό θα σήμαινε ότι πέρα από τις κτήσεις του και τα αξιώματά του, θα έχανε και κάτι πολύ πιο σημαντικό, θα έχανε την αξιοπρέπειά του.

7 Κων/νος Καβάφης ΙV. «Η Πόλις»
Η πόλις είναι ένα φιλοσοφικό ποίημα που γράφτηκε το 1894 και δημοσιεύτηκε το Είναι το πρώτο ποίημα των θεματικών συλλογών του ποιητή και αυτό γιατί μπορεί να το θεώρησε ως ένα κορύφωμα σε προσωπικό και ποιητικό επίπεδο. Στο ποίημα αντιλαμβανόμαστε την ψυχική κατάσταση του ποιητή, την ανία, η οποία εκφράζεται και σε άλλα ποιήματα αυτής της περιόδου. Έχει, μάλιστα, διατυπωθεί η άποψη πως αυτό το ποίημα είναι η πιο απελπισμένη φωνή που αντήχησε από ανθρώπινα χείλη.

8 Κων/νος Καβάφης Συμπέρασμα:
Μελετώντας αυτά τα ποιήματα που αναφέρονται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος της αξιοπρέπειας για τον Καβάφη. Σύμφωνα με τον ποιητή το να χάσεις την αξιοπρέπειά σου είναι η αδυναμία του ανθρώπου να αλλάξει κάποιες καταστάσεις και να ξεπεράσει εμπόδια που ορθώνονται μπροστά του. Η αδυναμία του αυτή τον οδηγεί σε αδιέξοδο, το οποίο δεν του αφήνει περιθώριο επαναπροσδιορισμού και ανακατάταξης της ζωής του με αποτέλεσμα να την εξευτελίζει. Το περιεχόμενο των ποιημάτων είναι δυνατό και καταφέρνει να διδάσκει στους ανθρώπους την αξία που έχουν οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκτάς κατά την διάρκεια της ζωής σου. Δείχνει επίσης την δύναμη που έχει η ζωή του ανθρώπου, η οποία δεν χρειάζεται να εξευτελίζεται με διάφορες ανούσιες πράξεις του, που δεν τον κάνουν χαρούμενο. Γι’ αυτό η αξιοπρέπεια μέσα στα ποιήματα είναι ουσιαστικά η αυτοκριτική που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος για τις πράξεις του, καθώς και η αυτογνωσία για το τι τον κάνει χαρούμενο. Επίσης διδάσκει στον άνθρωπο να αποδέχεται όχι μόνο το γεγονός της χαράς αλλά και το γεγονός να χάσει κάτι που πραγματικά ήθελε αλλά δεν το εκτιμούσε.

9 Κων/νος Καβάφης Για τον Καβάφη σημασία έχει η διαδρομή και ο αγώνας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα φέρει. Γι’ αυτό η στάση που πρέπει να κρατήσει ο άνθρωπος απέναντι στην ζωή είναι ότι παρά τα διάφορα αδιέξοδα που δεν τον αφήνουν να φτάσει στον προορισμό του, οφείλει να προσπαθήσει και να το δει σαν ευκαιρία να ανεβεί ψηλά και να κατακτήσει την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης που δεν είναι άλλη από την αξιοπρέπεια. Αλλά ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει τουλάχιστον θα έχει ανέβει ψηλά για την αξία της ζωής.

10 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Τελοσ Ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Κων/νος Καβάφης Διαθεματική εργασία Λογοτεχνίας Σταυρούλα Μαγουλά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google