Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιωάννης Γυμνάσιο Β τάξη Παρουσίαση.
Advertisements

Η Ευρωπαϊκή K εντρική T ράπεζα ιδρύθηκε την 1 η Ιουνίου του 1998 και εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του ευρώ και.
Ευρωπαϊκή Ένωση όργανα και οργανισμοί.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ & ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
«Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης και Τελευταίες Εξελίξεις»
Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α΄ εξάμηνο Διδάσκουσα : Βιργινία Τζώρτζη
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Τάξη Έ.
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
Προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για την εφαρμογή του κανονισμού REACH Αθήνα, 18 Μαίου 2006 Πορεία έγκρισης της πρότασης REACH από την ΕΕ Αλέξανδρος.
Κυπριακή Παιδοβουλή Έτος ίδρυσης 2000 Προοίμιο Με γνώμονα την βεβαιότητα πως σε ένα δημοκρατικό κράτος πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες.
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΩΡΟΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ
MINISTRY OF ECONOMY AND FINANCE MANAGING AUTHORITY CSF «Συντονισμός διαδικασιών Σχεδιασμού 4ης Προγραμματικής περιόδου » Ειδική Υπηρεσία.
ΒΟΛΟΣ 21/03/ Νέα νομοθεσία χημικών Reach – πρώτη φάση εφαρμογής Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ.
Περιφερειακή Πολιτική ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δεκέμβριος 2004 EL Κανονισμοί 1 Πολιτική συνοχής ( ) Πρόταση της Επιτροπής για νέους κανονισμούς 14 Ιουλίου.
Από τους μαθητές της Ε΄ τάξης Ζώη Αραδιπιώτη Άρη Αριστέιδου.
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
H Ευρωπαϊκή Ένωση Η ΕΕ σήμερα-χρονολόγιο Η ιστοσελίδα της ΕΕ
Τι είναι; Ποιος κάνει τι;
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ε. Ε.  Η Ε. Ε. είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο εμπόριο.  Φιλελεύθερη εμπορική πολιτική.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
4. Αρμοδιότητες της ΕΕ. Αρχές ανάθεσης Α. Η αρχή της δοτής αρμοδιότητας (: κάθε αρμοδιότητα που δεν απονέμεται στην ΕΕ ανήκει στα Κράτη μέλη). α) Ο προσωρινός.
3. ΟΝΕ Ι. Θεσμικά όργανα Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) 1. Συγκρότηση 1.1. ΕΣΚΤ= ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ Σημειώσεις βασισμένες στο N. Nugent (2010) The Government and Politics of the European Union, 7 th edition.
Πολιτική Παιδεία Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1.
Μαθαίνω για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, το Δ.Ν.Τ. και το Νέο Πρόγραμμα Στήριξης και Σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σχολικών.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ (1/4) Η Κοινοτική θεσμική συγκρότηση χαρακτηρίζεται από υπερεθνικών και διακυβερνητικών.
 1. Διαμόρφωση Εκπαιδευτικής Πολιτικής  2. Θέση Εκπαιδευτικής Μονάδας στον τομέα διαμόρφωσης Ε. Π.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι B.Tζώρτζη Ειδική Επιστήμονας.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Άρθρο 218 (πρώην άρθρο 300 της ΣΕΚ) Ιωάννα Παπαδοπούλου.
Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN- Economic and Financial Affairs Council) ΠΛΕΣΣΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
Νομική Πληροφορική Δρ. Δαμιανός Σακάς.
Roundtable Stakeholder Meeting
Οι χώρες της Ε.Ε..
5. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ
Συμβουλιο Παιδειας, Νεολαιας, Πολιτισμου και Αθλητισμου
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Διαγωνισμός EUROSCOLA 2015
Ευρωπαϊκοι Θεσμοι και Πολιτικεσ για την Ερευνα και την Τεχνολογια
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΈΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ένωσης: Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
H Ευρωπαϊκή Ένωση.
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
7. Οικονομικές ελευθερίες
Προώθηση των γεωργικών προϊόντων
Η έξοδος κράτους μέλους από την Ε. Ε
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
8.3. ΟΝΕ ΙΙΙ.
Υπηρεσιακα συμβουλια - συνελευσεισ
Παντείου Πανεπιστημίου
ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης
Δέκα προτεραιότητες για την Ευρώπη
Μανώλης Περάκης Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Θεωρία και Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών»
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
«Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε: Δίκαιο και Πολιτικές»
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper)

Coreper (Άρθρο 240 ΣΛΕΕ) Ιδρύθηκε το 1958 και υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης . Απαρτίζεται από πρέσβεις και την προεδρία ασκεί το κράτος-μέλος απ’ όπου προέρχεται ο τρέχων πρόεδρος του Συμβουλίου. Αποτελεί συνδετικό σύνδεσμο μεταξύ Βρυξελών και των εθνικών κοινοβουλίων, καθώς μεταφέρει τις απόψεις των τελευταίων ενώ παράλληλα τα ενημερώνει για τις εξελίξεις.

Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό όργανο καθώς προετοιμάζει τις συνόδους του Συμβουλίου, ώστε οι Υπουργοί να επικεντρώνονται στα ζητήματα υψηλής πολιτικής. Διαδικασία : Ελέγχει τους φακέλους της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου, επιδιώκοντας να καταλήξει σε συμφωνία . Ημερήσια διάταξη ΕΜΑ: Χωρίς συζήτηση για τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί από τις ομάδες εργασίας του Συμβουλίου * Εξέταση για τα θέματα που απασχολούν την Coreper είτε με διαπραγμάτευση ενός διακανονισμού, είτε με πρόταση συμβιβασμού στην ομάδα ή με υποβολή του θέματος στο Συμβούλιο. *σε περίπτωση διαφωνίας το θέμα παραπέμπεται στην επόμενο επίπεδο

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Η επιτροπή μόνιμων αντιπροσώπων χωρίζεται σε δύο σώματα: Coreper ΙI  Αποτελείται από τους πρέσβεις και ασχολείται με στοιχεία που αφορούν τις συνθέσεις του Συμβουλίου για τις γενικές υποθέσεις, τις εξωτερικές υποθέσεις, τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις και τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις. Τα θέματα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της είναι τα εξής : Εργασία, Κοινωνική πολιτική, Υγεία και Καταναλωτικές υποθέσεις Ανταγωνιστικότητα (τουρισμός, εσωτερική αγορά, βιομηχανία) Μεταφορές, Τηλεπικοινωνία και Ενέργεια Ιχθυοκαλλιέργεια Περιβάλλον Εκπαίδευση, Νεότητα και Κουλτούρα.

Coreper I  Αποτελείται από τους αναπληρωτές μόνιμους αντιπροσώπους και προετοιμάζει τις υπόλοιπες συνθέσεις του Συμβουλίου Τα θέματα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της είναι τα εξής : Γενικές υποθέσεις και Εξωτερικές σχέσεις Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις.

Γενικά, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που παραπέμπονται σε ειδικές επιτροπές, η Coreper ασχολείται με όλους τους τομείς δραστηριοποίησης του Συμβουλίου. Βασική εξαίρεση αποτελούν τα γεωργικά ζητήματα. Οι συγκεντρώσεις γίνονται αναλογικά με τις συνόδους του Συμβουλίου και ο πρόεδρος στέλνει ένα σχετικό σημείωμα στο Συμβούλιο ξεκαθαρίζοντας αν το ζήτημα ψηφίστηκε ομόφωνα (Ι Η.Δ) ή όχι. Η σχετική ενημέρωση του Συμβουλίου πρέπει να γίνει 14 μέρες πριν τη σύνοδο. Κάθε απόφαση της Ε.Μ.Α πρέπει να εγκρίνεται από την προεδρία το πρωί της Πέμπτης για την Ι Ημερήσια Διάταξη και το απόγευμα για την ΙΙ Ημερήσια Διάταξη.

Παραπομπές (n.d.). Retrieved from http://eur- lex.europa.eu/summary/glossary/coreper.html?locale=el COREPER: Tasks and working method. (n.d.). Retrieved from http://www.eurocollege.ru/fileserver/files/COREPER_9-5.pdf