Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για την εφαρμογή του κανονισμού REACH Αθήνα, 18 Μαίου 2006 Πορεία έγκρισης της πρότασης REACH από την ΕΕ Αλέξανδρος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για την εφαρμογή του κανονισμού REACH Αθήνα, 18 Μαίου 2006 Πορεία έγκρισης της πρότασης REACH από την ΕΕ Αλέξανδρος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για την εφαρμογή του κανονισμού REACH Αθήνα, 18 Μαίου 2006 Πορεία έγκρισης της πρότασης REACH από την ΕΕ Αλέξανδρος Ακριτόπουλος ΜEA - EE

2 2 REACH και στρατηγική της Λισσαβώνας Το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 2006 επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ΕΕ στους στόχους της στρατηγικής της Λισσαβώνας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί τελική συμφωνία για το REACH, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από το τέλος του 2006.

3 3 Σημαντικά βήματα στη διαδικασία έγκρισης του REACH 5 Νοεμβρίου 2003 : Η πρόταση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 17 Νοεμβρίου 2005 : Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση 13 Δεκεμβρίου 2005 : Ομόφωνη πολιτική συμφωνία Συμβουλίου επί του συμβιβαστικού κειμένου της Βρετανικής Προεδρίας τέλος Ιουνίου 2006 :Υιοθέτηση κοινής θέσης του Συμβουλίου τέλος 2006 :Τελική έγκριση της πρότασης Απρίλιος 2007 :Ο κανονισμός τίθεται σε ισχύ

4 4 Οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ισορροπημένη προσέγγιση, η οποία συνυπολογίζει τις πτυχές ανταγωνιστικότητας, περιβάλλοντος και υγείας, με υπογράμμιση της σημασίας της συνολικής αξιολόγησης επιπτώσεων, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

5 5 Αξιολόγηση Επιπτώσεων Η αξιολόγηση επιπτώσεων του REACH αναδεικνύει: τα συνολικά οφέλη για την υγεία (50 δις ΕΥΡΩ για τα επόμενα 25 έτη) τη θετική επίπτωση στην καινοτομία και βοηθά στην αποτελεσματική μείωση του κόστους του REACH : σε σύγκριση με το κείμενο διαβούλευσης, της άνοιξης 2003, εξοικονομήθηκαν 80% του άμεσου κόστους (10.6 δις ΕΥΡΩ) ενώ διατηρήθηκαν τα αναμενόμενα οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον.

6 6 Κοινή θέση του Συμβουλίου Το Συμβούλιο έχει συχνές επαφές με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προϊόν των οποίων είναι η σημαντική σύγκλιση των απόψεων των δύο οργάνων. 200 περίπου, από τις 400 τροπολογίες που περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση του Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση, αντανακλώνται εν όλω, εν μέρει ή κατ’ αρχήν στην κοινή θέση. Η ομόφωνη πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου λαμβάνει υπόψη τους γνωστούς στόχους του REACH και την περίπλοκη δομή της χημικής βιομηχανίας και της αλυσίδας εφοδιασμού.

7 7 Κοινή θέση – Ενδεικτικές αλλαγές OSOR (μια ουσία - μια καταχώρηση). Ενοποίηση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού, με διευκρίνιση ορισμένων εξαιρέσεων στο νέο Παράρτημα V (ορυκτά, μεταλλεύματα, το τσιμέντο κλίνκερ κλπ). Τα τέλη και οι επιβαρύνσεις του REACH θα θεσπιστούν με κανονισμό της Επιτροπής, με μείωση τελών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διάταξη σχετικά με την ειδική βοήθεια και τις συμβουλές προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (τα γραφεία πληροφοριών των κρατών μελών θα είναι μεγάλο βοήθημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

8 8 Η οριστικοποίηση της κοινής θέσης του Συμβουλίου Στις 18-19 Μαίου 2006, οριστικοποιείται το κείμενο της κοινής θέσης του Συμβουλίου για το REACH, από νομική και γλωσσική σκοπιά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αυστριακής Προεδρίας, το κείμενο θα εγκριθεί από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, στις 21 Ιουνίου 2006.

9 9 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση 3-6 Ιουλίου 2006 Ξεκινούν οι διαδικασίες δεύτερης ανάγνωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 26 Οκτωβρίου 2006Ψηφοφορία Απρίλιος 2007 Δημοσίευση κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα ΕΕ

10 10 Συμπέρασμα Οι ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος του REACH και να μεγιστοποιήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει το REACH, με την προϋπόθεση έγκαιρης και κατάλληλης προετοιμασίας. Αυτό αφορά όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και τους μεταγενέστερους χρήστες, όχι μόνο τον κλάδο των χημικών βιομηχανιών αλλά και την κλωστοϋφαντουργία. Ενημερωθείτε για τις πτυχές του REACH, για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεργασθείτε με τους προμηθευτές σας, τους πελάτες σας και τους βιομηχανικούς συνδέσμους.


Κατέβασμα ppt "Προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για την εφαρμογή του κανονισμού REACH Αθήνα, 18 Μαίου 2006 Πορεία έγκρισης της πρότασης REACH από την ΕΕ Αλέξανδρος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google