Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ (1/4) Η Κοινοτική θεσμική συγκρότηση χαρακτηρίζεται από υπερεθνικών και διακυβερνητικών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ (1/4) Η Κοινοτική θεσμική συγκρότηση χαρακτηρίζεται από υπερεθνικών και διακυβερνητικών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

2 ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ (1/4) Η Κοινοτική θεσμική συγκρότηση χαρακτηρίζεται από υπερεθνικών και διακυβερνητικών στοιχείων. σύζευξη υπερεθνικών και διακυβερνητικών στοιχείων. Το θεσμικό σύστημα της Ένωσης είναι κρατομορφικό. Υπάρχουν σημαντικές αναλογίες με το πρότυπο οργάνωσης ενός Ομοσπονδιακού Κράτους.

3 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ (2/4) Το θεσμικό σύστημα της Ε.Ε ακολουθεί σε σημαντικό βαθμό την αρχή διάκρισης των λειτουργιών. Οι αποκλίσεις από αυτή την αρχή είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία του Κοινοτικού συστήματος. Τη νομοθετική λειτουργία μοιράζεται το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απόκλιση από την αρχή της διάκρισης αποτελεί η συμμετοχή της Επιτροπής που οφείλεται στην Κοινοτική λογική ότι η Επιτροπή υπερασπίζεται το Κοινοτικό συμφέρον.

4 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ (3/4) Η εκτελεστική εξουσία υιοθετεί το δικέφαλο σχήμα Συμβούλιο – Επιτροπή. Το συμβούλιο είναι φορέας νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Η Επιτροπή ασκεί την εκτελεστική λειτουργία καθώς και την διεθνή εκπροσώπηση ως εντολοδόχος του Συμβουλίου. Ο ρόλος αυτός της Επιτροπής μοιάζει με τις γραμματείες διεθνών οργανισμών παρά Κρατικών Κυβερνήσεων.

5 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ (4/4) Το Κοινοτικό θεσμικό σύστημα μοιάζει σημαντικά με τα Κρατικά συστήματα ελέγχου. Το Συμβούλιο και η Επιτροπή υπόκεινται στον έλεγχο του Κοινοβουλίου. Οι πράξεις των Κοινοτικών οργάνων υπόκεινται στον έλεγχο του ΔΕΚ.. Επίσης τα κοινοτικά όργανα ελέγχονται διαχειριστικά από το ελεγκτικό Συνέδριο.

6 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ/ΚΑΤΗΓΟΡΟΠΟΙΗΣΗ (1/2) 1. Κατηγοριοποίηση θεσμικών οργάνων με κριτήριο τη συγκρότησής τους Διακυβερνητικά/διακρατικά Υπερεθνικά Τα διακυβερνητικά θεσμικά όργανα συγκροτούται από εκπροσώπους των κρατών μελών. ◦ Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ◦ Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τα υπερεθνικά/υπερκρατικά έχουν «θεσμική υπερεθνικότητα». ◦ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ◦ Επιτροπή ◦ Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ◦ Ελεγκτικό Συνέδριο ◦ Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ◦ Όργανα διοίκησης της ΕΚΤ

7 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ/ΚΑΤΗΓΟΡΟΠΟΙΗΣΗ (2/2) 2. Κατηγοριοποίηση των θεσμικών οργάνων με κριτήριο τις αρμοδιοτήτές τους Δικαιοπαραγωγικά: τα όργανα αρμόδια για πτυχές της νομοπαραγωγικής διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ◦ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ◦ Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ◦ Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιοδοτικά: τα θεσμικά όργανα αρμόδια για τον δικαιοδοτικό έλεγχο. ◦ Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ◦ Ελεγκτικό Συνέδριο Γνωμοδοτικά/Συμβουλευτικά: τα θεσμικά όργανα με συμβουλευτικό χαρακτήρα. ◦ Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ◦ Επιτροπή των Περιφερειών

8 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Το θεσμικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθεί την αρχή της διάκρισης των εξουσιών με σημαντικές όμως αποκλίσεις. 1. Νομοθετική λειτουργία ‒ Επιτροπή ‒ Συμβούλιο ‒ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2. Εκτελεστική λειτουργία ‒ Επιτροπή ‒ Συμβούλιο 3. Δικαστική λειτουργία ‒ Δικαστήριο της ΕΕ ‒ Ελεγκτικό Συνέδριο

9 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το σημαντικότερο διακυβερνητικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατεξοχήν όργανο λήψης αποφάσεων. Αποτελείται από έναν αντιπρόσωπο κάθε κράτους μέλους ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος να δεσμεύει την κυβέρνηση του κράτους μέλους που αντιπροσωπεύει.

10 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ εκφράζει: Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζει: ● Η βούληση των κρατών μελών. ● Κάθε κράτος εκφράζει ισότιμα τη βούλησή του με ένα εκπρόσωπο. ● Ο εκπρόσωπος πρέπει να είναι Υπουργός ή αναπληρωτής Υπουργός. Το Συμβούλιο συνεδριάζει σε διάφορες συνθέσεις οι οποίες καλύπτουν το σύνολο των πολιτικών της Ένωσης.

11 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 1. Συμβούλιο ECOFIN Συγκροτείται από τους Υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών. Συνέρχεται μια φορά το μήνα. Καλύπτει την πολιτική της ΕΕ σε τομείς όπως: Συντονισμός της οικονομικής πολιτικής, Παρακολούθηση της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών μελών, Το ευρώ, Τις οικονομικές σχέσεις με τις τρίτες χώρες.

12 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2. Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών Απαρτίζεται από τους Υπουργούς Απασχόλησης, Κοινωνικής Πρόνοιας, Προστασίας των Καταναλωτών, Υγείας, και Ισότητας Ευκαιριών. 3. Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας Ασχολείται με θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκροτείται από Υπουργούς Βιομηχανίας, ανάπτυξης, Έρευνας, κλπ.

13 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 4. Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας Η σύνθεση του Συμβουλίου ποικίλλει ανάλογα με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (Υπουργοί Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών ή Ενέργειας). 5. Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις Συμμετέχουν οι υπουργοί δικαιοσύνης και εσωτερικών 6. Εξωτερικές υποθέσεις Ασχολείται με εξωτερική δράση της Ε.Ε όπως η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

14 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 7. Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας είναι από τις παλαιότερες συνθέσεις του Συμβουλίου. Απαρτίζεται από τους Υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας. 8. Συμβούλιο Περιβάλλοντος Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος απαρτίζεται από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος. 9. Παιδεία, Νεολαία, Πολιτισμός και Αθλητισμός Το Συμβούλιο Παιδείας, Νέας Γενιάς και Πολιτισμού αποτελείται από τους Υπουργούς Παιδείας, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Επικοινωνίας.

15 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 1. Κανονιστική Ασκεί πρωτογενή κανονιστική εξουσία. Διαθέτει εξουσία λήψης αποφάσεων, την οποία ασκεί μέσω των πράξεων του παράγωγου κοινοτικού δικαίου. 2. Δημοσιονομική Καταρτίζει μαζί με το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού. 3. Οικονομικής και νομισματικής πολιτικής Εξασφαλίζει το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών. 4. Εξωτερικές σχέσεις Η αρμοδιότητα αυτή αφορά τη σύναψη διεθνών συμφωνιών, το διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς σχέσεις.

16 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Χαρακτηρίζεται ως το ανεξάρτητο τεχνοκρατικό όργανο της Ε.Ε. Είναι το κατεξοχήν κοινοτικό όργανο που προάγει τα κοινοτικά συμφέροντα και επιδιώκει την επίτευξη των κοινοτικών στόχων χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών. Η Επιτροπή αποτελείται από ένα υπήκοο από κάθε κράτος μέλος, βάσει της αρχής της ισότητας. Οι Επίτροποι ενεργούν ως κοινοτικοί λειτουργοί και η θητεία τους διαρκεί 5 έτη. ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

17 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ Ο διορισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποείται σε δύο στάδια. Αρχικά διορίζεται ο Πρόεδρός της και κατόπιν διορίζονται τα μέλη της Επιτροπής. 1. Διορισμός του Προέδρου Αρχικά επιλέγεται ο Πρόεδρος με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο διορισμός εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 2. Διορισμός των Επιτρόπων Οι επίτροποι διορίζονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατόπιν κοινής συμφωνίας με τον Πρόεδρο. Ο διορισμός εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

18 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και προς το συμφέρον της Ε.Ε. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και προς το συμφέρον της Ε.Ε. Οι επίτροποι έχουν υποχρεώσεις εχεμύθειας και εντιμότητας απαγορεύεται η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά τη θητεία τους. Η παραβίαση μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση από το αξίωμα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Οι επίτροποι έχουν υποχρεώσεις εχεμύθειας και εντιμότητας απαγορεύεται η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά τη θητεία τους. Η παραβίαση μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση από το αξίωμα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

19 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η Επιτροπή λειτουργεί βάσει της αρχής της συλλογικότητας λαμβάνοντας αποφάσεις κατά πλειοψηφία. Η Επιτροπή λειτουργεί βάσει της αρχής της συλλογικότητας λαμβάνοντας αποφάσεις κατά πλειοψηφία. Αρχικά ο πρόεδρος ήταν ισότιμος με τα υπόλοιπα μέλη. Αρχικά ο πρόεδρος ήταν ισότιμος με τα υπόλοιπα μέλη. Στο Άμστερνταμ προστέθηκε διάταξη στην ιδρυτική συνθήκη ότι η Επιτροπή εργάζεται υπό την πολιτική καθοδήγηση του προέδρου και αργότερα στη Νίκαια ότι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής διαρθρώνονται και κατανέμονται από τον πρόεδρο. Στο Άμστερνταμ προστέθηκε διάταξη στην ιδρυτική συνθήκη ότι η Επιτροπή εργάζεται υπό την πολιτική καθοδήγηση του προέδρου και αργότερα στη Νίκαια ότι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής διαρθρώνονται και κατανέμονται από τον πρόεδρο.

20 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Οι Επίτροποι υποβοηθούνται στο έργο τους από: Οι Επίτροποι υποβοηθούνται στο έργο τους από: ● Τις προσωπικές ομάδες των Επιτρόπων ● Την Γενική Γραμματεία της Επιτροπής ● Τις διοικητικές υπηρεσίες και το προσωπικό της Οι προσωπικές ομάδες είναι συμβουλευτικά όργανα των Επιτρόπων, τους εκπροσωπούν σε συναντήσεις με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταξύ των Επιτρόπων των οργάνων της Ένωσης και των Κρατών μελών. Οι προσωπικές ομάδες είναι συμβουλευτικά όργανα των Επιτρόπων, τους εκπροσωπούν σε συναντήσεις με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταξύ των Επιτρόπων των οργάνων της Ένωσης και των Κρατών μελών.

21 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υποβοηθάει την Επιτροπή και είναι υπό την ευθύνη του Προέδρου. ● Καταρτίζει την ημερησία διάταξη των συναντήσεων της Επιτροπής ● Λειτουργεί ως σύνδεσμος με τα άλλα θεσμικά όργανα ● Συντονίζει τις υπηρεσίες της Επιτροπής

22 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 1. Δικαίωμα πρωτοβουλίας Το δικαίωμα της πρωτοβουλίας αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει : ● Δυνατότητα υποβολής προτάσεων στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για πολιτικές και δράσεις με την μορφή πράσινων ή λευκών βιβλίων. ● Δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή την δυνατότητα υποβολής στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο προτάσεων κανονιστικών πράξεων. ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

23 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 2. Δικαίωμα διατύπωσης συστάσεων και γνωμών Οι συστάσεις και οι γνώμες δεν έχουν νομική δεσμευτικότητα, αλλά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την στάση του Συμβουλίου. 3. Κανονιστική εξουσία Η Επιτροπή διαθέτει εξουσία λήψης αποφάσεων η οποία είναι πρωτογενής και δευτερογενής. Η πρωτογενής εξουσία είναι πολύ περιορισμένη διότι η Επιτροπή ασκεί τις αρμοδιότητες που της αναθέτει το Συμβούλιο για την εφαρμογή των κανόνων που θεσπίζει το ίδιο. ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

24 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 4. Δημοσιονομική εξουσία Η Επιτροπή εκτελεί τον κοινοτικό Προϋπολογισμό. Εισπράττει τους κοινοτικούς πόρους και εκταμιεύει στους δικαιούχους τα ποσά που έχουν εγγραφεί στον κοινοτικό Προυπολογισμό. 5. Ελεγκτική εξουσία Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας των Συνθηκών. Συλλέγει πληροφορίες και προβαίνει σε ελέγχους εντός των ορίων της αρμοδιότητάς της. Η Επιτροπή μπορεί να παραπέμπει στο Δικαστήριο τα κράτη μέλη που παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο. ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

25 ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει διττό ρόλο: 1. Καθορίζει τη γενική κατεύθυνση και τις προτεραιότητες της Ένωσης. 2. Εξετάζει θέματα που δεν είναι μπορούν να λυθούν σε κατώτερο επίπεδο συνεργασίας. Γενικά ασκεί μεγάλη επιρροή στον καθορισμό της πολιτικής της ΕΕ. Σημαντικές αποφάσεις Σημαντικές αποφάσεις Εκλογή Ε.Κ με καθολική ψηφοφορία Εκλογή Ε.Κ με καθολική ψηφοφορία Ο.Ν.Ε Ο.Ν.Ε Διεύρυνση Διεύρυνση

26 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Αρχική ονομασία συνέλευση (Συνθήκη ΕΚΑΧ) και αποτελείτο από εκπροσώπους των Κρατών έμμεσα εκλεγμένους από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Με την ίδρυση της ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Με την ίδρυση της ΕΟΚ μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Το 1962 μετονομάστηκε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Το 1962 μετονομάστηκε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το 1974 στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης αποφασίστηκε η εκλογή με άμεση καθολική ψηφοφορία. Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξάγονται κάθε πέντε έτη Η κατανομή των εδρών γίνεται με πληθυσμιακά κριτήρια.

27 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 1. Γνωμοδοτική αρμοδιότητα Η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπεται στις Συνθήκες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με δική του πρωτοβουλία μπορεί να εγκρίνει ψηφίσματα για οποιοδήποτε θέμα. 2. Κανονιστική εξουσία Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί συν-νομοθέτη μαζί με το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Συναποφασίζει δηλαδή μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών. Ο κανονιστικός ρόλος του διευρύνεται συνεχώς σε όλο και περισσότερους τομείς της κοινοτικής αρμοδιότητας.

28 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 3. Δημοσιονομική εξουσία Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σημαντικές εξουσίες σε σχέση με την κατάρτιση του Προϋπολογισμού της Ένωσης. Μπορεί να ζητήσει την τροποποίηση μέρους του ή να τον απορρίψει στο σύνολό του. 4. Πολιτικός έλεγχος Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο μπορεί να ασκεί πολιτικό ελέγχο στο Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

29 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν Ευρωπαϊκά κόμματα που στην ουσία είναι χαλαροί σχηματισμοί - πολιτικές ομάδες που αυτοχαρακτηρίζονται κόμματα. Για την συγκρότηση μιας πολιτικής ομάδας απαιτούνται τουλάχιστον 10 μέλη από τουλάχιστον 3 διαφορετικές χώρες. Οι κυριότερες πολιτικές ομάδες που υπάρχουν είναι οι εξής: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Συμμαχία φιλελευθέρων και δημοκρατών για την Ευρώπη Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά κλπ

30 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Το Δικαστήριο έχει ως αποστολή την ερμηνεία και την εφαρμογή των κανόνων δικαίου σε υποθέσεις που του υποβάλλουν κοινοτικά όργανα, κράτη μέλη, ιδιώτες ή και εθνικά δικαστήρια. Το Δικαστήριο μεριμνά για την ομοιόμορφη ερμηνεία του Κοινοτικού δικαίου. Ιδρύθηκε το 1952, στο οποίο προσαρτήθηκε το 1989 το Πρωτοδικείο των Ευρωπαικών Κοινοτήτων. Σε αυτό προσφεύγουν τα Κράτη μέλη, τα Κοινοτικά όργανα, ιδιώτες και επιχειρήσεις. Επίσης, η νομολογία του Δικαστηρίου συμπληρώνει κενά του πρωτογενούς και του δευτερογενούς κοινοτικού δικαίου.

31 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ- ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Το Δικαστήριο αποτελείται απο έναν δικαστή απο κάθε κράτος μέλος και απο οκτώ γενικούς εισαγγελείς που διορίζονται με κοινή συμφωνία απο τις κυβερνήσεις των κρατών μελών για περίοδο έξι ετών. Οι δικαστές και οι γενικοί εισαγγελείς επιλέγονται μεταξύ προσωπικοτήτων που παρέχουν εγγύηση ανεξαρτησίας και συγκεντρώνουν στις χώρες τους τις αναγκαίες προυποθέσεις για τον διορισμό τους στα ανώτατα δικαστικά αξιώματα, ή είναι νομικοί αναγνωρισμένου κύρους.

32 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ- ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Το Πρωτοδικείο αποτελείται επίσης απο δικαστές απο όλα τα κράτη μέλη. Σε ότι αφορά τον διορισμό τους, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τους δικαστές του Δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ένωσης. Με την Συνθήκη της Λισσαβόνας, το Πρωτοδικείο μετονομάστηκε σε Γενικό Δικαστήριο.

33 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Σε ότι αφορά την κοινοτική δικαιοταξία, η αρμοδιότητα του Δικαστηρίου αφορά είτε άμεσες προσφυγές, είτε προδικαστικές αποφάσεις επί ερωτημάτων που του απευθύνονται από τα εθνικά δικαστήρια. Ενδεικτικά οι άμεσες προσφυγές αυτές είναι : Η αίτηση ακυρώσεως Η προσφυγή κατά κράτους μέλους για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου Η προσφυγή αποζημίωσης κλπ Οι προδικαστικές αποφάσεις αφορούν ερωτήματα που απευθύνουν τα εθνικά δικαστήρια σχετικά με την ερμηνεία ή το κύρος των κανόνων του κοινοτικού δικαίου.

34 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ελέγχει τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες των Κοινοτικών οργάνων. Ελέγχει την κανονικότητα και τη νομιμότητα των δαπανών. Στην αρμοδιότητά του εμπίπτουν οι Εθνικές, Περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις που διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια. Αποτελείται από ένα υπήκοο κάθε κράτους μέλους. Τα μέλη του διορίζονται από το Συμβούλιο κατόπιν διαβουλεύσεως με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για περίοδο έξι ετών από κατάλογο μελών, ο οποίος καταρτίζεται σύμφωνα με προτάσεις που υποβάλλει κάθε κράτος μέλος.

35 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ● Ελέγχει τους λογαριασμούς του συνόλου των εσόδων και των εξόδων της Ένωσης καθώς και κάθε οργανισμού που ιδρύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ● Γνωμοδοτεί και υποστηρίζει τον έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού ● Ελέγχει τη δημοσιονομική διαχείριση ● Καταρτίζει ετήσια έκθεση μετά το κλείσιμο κάθε οικονομικού έτους ● Προβαίνει σε παρατηρήσεις (όταν κριθεί σκόπιμο) σε ειδικά ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

36 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΕΟΚΕ) Αποτελείται από αντιπροσώπους της κοινωνίας πολιτών δηλαδή των παραγωγών, των βιομηχάνων, των εργαζομένων, των εμπόρων, των βιοτεχνών κλπ. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής διορίζονται για τέσσερα χρόνια από το Συμβούλιο, βάσει καταλόγου, ο οποίος καταρτίζεται μετά από τις προτάσεις που υποβάλλει κάθε κράτος μέλος. Το Συμβούλιο και η Επιτροπή μπορούν να ζητούν την γνώμη της ΕΟΚΕ όποτε το κρίνουν σκόπιμο.

37 ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Αποτελείται από αντιπροσώπους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής διοίκησης. Τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών διορίζονται από το Συμβούλιο σύμφωνα με τις προτάσεις που υποβάλλει κάθε κράτος μέλος. Το Συμβούλιο και η Επιτροπή μπορούν να ζητούν την γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών όποτε το κρίνουν σκόπιμο..


Κατέβασμα ppt "ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ (1/4) Η Κοινοτική θεσμική συγκρότηση χαρακτηρίζεται από υπερεθνικών και διακυβερνητικών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google