Εργαστήριο Μελέτης Γλώσσας & Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δικτύου Comenius που συνδέει όσους χρησιμοποιούν υλικά μελέτης του χώρου και γεω-πληροφορίες στο σχολείο.
Advertisements

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Πρόγραμμα επιμόρφωσης ενηλίκων Sokrates- Grundtvig, Volkshochschule Schrobenhausen e. V. ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Επιστημονική.
Υπηρεσία Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων • Πρόγραμμα Δια βίου μάθησης • ERASMUS MUNDUS • TEMPUS Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και.
Πρόγραμμα Λογοτεχνικής Ημερίδας 5 ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Σύλλογος Διδασκόντων Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων «Η φιλαναγνωσία στη σχολική τάξη: θεμελίωση.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών σε θέματα.
Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.
Διοργανώνουμε ένα συνέδριο. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  Στόχοι: έρευνα, δημιουργικότητα, συνεργασία, ευρηματικότητα, παραγωγή έργου, ευθύνη, γνώσεις, αυτενέργεια. 
24/01/2012 Studying at the School of English Οι σπουδές στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.
STUDYING AT THE SCHOOL OF ENGLISH Οι σπουδές στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α. Π. Θ. 10/12/2013.
Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (Μ.Κ.Ε.) του Α.Π.Θ. ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΕΤΡΙΔΟY Καθηγήτρια Μάνατζμεντ,
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΔΙΚΤΥΟ ΚΕΕΠ ____________________________ ___ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ.
Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Τμήμα
Η σκηνοθετημένη φωτογραφία 1 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης Με αφορμή το φωτογραφικό έργο του Bernard Faucon, εξετάσαμε τη φωτογραφία σαν αφήγηση.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Τελετή Έναρξης Προγράμματος.
Οι σπουδές στην Ελλάδα. Σπουδές ανά πεδίο. Χρονική διάρκεια σπουδών.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
Η Εθνική Χαρτοθήκη συναντά τους μαθητές. Η Εθνική Χαρτοθήκη ιδρύθηκε το 1997 ως Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΕΚΕΧΧΑΚ) - Εθνική.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ
Ερευνητικές Εργασίες Α’ Τάξη Γενικού Λυκείου Παντελής Μάναλης Υπεύθυνος Π.Ε. στη Δ/νση Δ/θμιας Εκ/σης Πειραιά.
Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής.
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Το Τμήμα Φιλολογίας είναι μέρος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποτελείται από τρεις.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ.
2 ος ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η προαγωγή της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.
Σεμινάριο Προγραμματιστών Γυμνασίων Ιούνιος 2013
Η ανάγνωση, το βιβλίο και ο κόσμος μας. Από το μαθητή στον αναγνώστη
Bυζαντινή Φιλολογία Nεοελληνική Φιλολογία Γλωσσολογία Θεωρία Λογοτεχνίας.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής
Διδασκαλείο Δ.Ε. ¨Αλέξανδρος Δελμούζος¨ Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Θεσπρωτίας
Προσκεκλημένοι συγγραφείς στο σχολείο μας. Λειτουργεί από το σχολικό έτος αρχικά ως Λέσχη Ανάγνωσης και από το ως Όμιλος. * Υπεύθυνοι.
STUDYING AT THE SCHOOL OF ENGLISH Οι σπουδές στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α. Π. Θ. 8/03/2013.
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Τούλιου Ευτυχια Τάξη: Β΄, ΣΤ΄
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 1 η Ιουλίου - 31 Δεκεμβρίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 Σεμινάρια Φεβρουαρίου 2012.
Α.Β. Μουμτζάκης, η δράση και το έργο του κατά την πρώτη δεκαετία της μεταρρύθμισης Δίον, 4-6 Νοεμβρίου : 35 χρόνια από τη γλωσσοεκπαιδευτική.
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
Τίτλος Δραστηριότητας
DAF Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γερμανικά ως Ξένη Γλώσσα Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Αθήνα 13 Μαρτίου Μαρτίου.
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Δημιουργώντας διαδικτυακές κοινότητες μάθησης μέσω wiki Μαρία Νέζη Κατερίνα Τρίμη-Κύρου Νέλλη Τσενόγλου.
ΗΜΕΡΙΔΑ «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα» Ενημέρωση για τις τέσσερις Θεματικές Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων Συγγραφής Βιβλίων.
Οι φάροι μας ενώνουν! 14 ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ «Στο βλέμμα του Μπάιρον»
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
Βασιλεία Ι. Σινάνογλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας
Στόχος Υπουργείου Παιδείας για τον Πολιτισμό
O πρώτος χρόνος της δράσης eTwinning
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης:
Το μάθημα των “Νέων Ελληνικών” στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Αχιλλέας Καμέας Επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Επιμέλεια-παρουσίαση
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εργαστήριο Μελέτης Γλώσσας & Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση Ξεκινώντας από την αντίληψη ότι οι έννοιες «εκπαίδευση», «γλώσσα», «λογοτεχνία» ανήκουν στη γνωστική περιοχή του «πολιτισμού», το Εργαστήριο έχει ως σκοπό τη μελέτη και το σχεδιασμό καινοτόμων πολιτιστικών δράσεων που έχουν ως αποδέκτη το παιδί και αναπτύσσονται εντός και εκτός του σχολείου. Ειδικότερα, αντικείμενο ερευνών του είναι η διδασκαλία των γλωσσικών και ανθρωπιστικών μαθημάτων, η μελέτη των πολιτιστικών προϊόντων που απευθύνονται στο παιδί, ο σχεδιασμός καινοτόμων δράσεων εντός του σχολείου για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η εκπαίδευση των αυριανών εκπαιδευτικών, η κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ερευνητικών αναγκών του Τμήματος και του Πανεπιστημίου, η διεξαγωγή έρευνας, η διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, η προκήρυξη λογοτεχνικών διαγωνισμών, η οργάνωση εξειδικευμένης βιβλιοθήκης, η έκδοση εντύπων σε θέματα σχετικά με το αντικείμενο του Εργαστηρίου. Πανεπιστημιούπολη Γάλλου/Τηλ. Επικοινωνίας: 2831077589 Συντονισμός :Α. Ζερβού, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας και Κλασικής Φιλολογίας

Εργαστήριο Μελέτης Γλώσσας & Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση

Δράσεις του Εργαστηρίου κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Α. Ο Όμηρος και οι Κλασικοί στο Σχολείο Α1. Συμβολή στην Επιμόρφωση των φιλολόγων-καθηγητών Μ.Ε. Νομού Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μ.Ε. με διαλέξεις και ομάδα εργασίας. Πραγματοποιήθηκε εισήγηση και εργαστήριο με θέμα, «Ο Όμηρος στο Σχολείο: Συνανάγνωση και Πνευματική Ενηλικίωση»( 28 Νοεμβρίου 2016). Έχει προγραμματιστεί επόμενη δράση με θέμα «Ομηρικός μύθος ο ευπώλητος- Εκδοχές και Αναγνώσεις τον 21ο αιώνα».

Δράσεις του Εργαστηρίου κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Α. Ο Όμηρος και οι Κλασικοί στο Σχολείο Α2.Συνεργασία με του Διεθνές Κέντρο Ομηρικών Σπουδών(Centre for Odyssean Studies). Διεθνές Συνέδριο με θέμα The Upper and the Under World in Homeric and Archaic Epic. α) Συμμετοχή στο Λ΄ Ομηρικό Σεμινάριο. Εισήγηση με θέμα «Διακειμενικά ταξίδια του Οδυσσέα»(Αύγουστος 2016). β)Συμμετοχή στο προγραμματισμένο για τον Αύγουστο ΛΑ΄Ομηρικό Σεμινάριο για φιλολόγους Μ. Εκπαίδευσης. γ) Συμμετοχή στο Διεθνές Ομηρικό Συνέδριο (13th International Symposium on the Odyssey)

Δράσεις του Εργαστηρίου κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Α. Ο Όμηρος και οι Κλασικοί στο Σχολείο Α3. Προπτυχιακό Σεμινάριο με θέμα «Μύθοι της Αρχαιότητας για νεαρούς σημερινούς Αναγνώστες.

Δράσεις του εργαστηρίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 Β. Εκδοχές της πρόσληψης του Καζαντζάκη τον 21ο αιώνα Β1. Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο Καζαντζάκης στην Εκπαίδευση…. του 21ου αιώνα…» (20-22 Οκτωβρίου 2017)

Δράσεις του Εργαστηρίου κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Β. Εκδοχές της πρόσληψης του Καζαντζάκη τον 21ο αιώνα Β2 Ημερίδα με θέμα «Ο Καζαντζάκης και οι Αρχαίοι», 14 Μαίου 2017.

Δράσεις του Εργαστηρίου κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Γ. Γνωριμία με την Τοπική Παράδοση και Ιστορία Γ1. Συνδιοργανώνουμε μαζί με την ΙΛΕΡ και την Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης δυο ημερίδες για τον Π. Πρεβελάκη. Κατά την πρώτη , στις 19 Δεκεμβρίου 2016 θα γίνουν δυο εισηγήσεις με θέμα «Ο Πρεβελάκης και οι Αρχαίοι- Πολιτική στάση και συγκυρίες»(Α. Ζερβού) και «Το Ηφαίστειο- Οι μεταπλάσεις της ιστορικής μαρτυρίας»(Ε. Νικολουδάκη).

Δράσεις του Εργαστηρίου κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Γ. Γνωριμία με την Τοπική Παράδοση και Ιστορία Γ2. Συμμετοχή στον επετειακό εορτασμό για το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου με τις εισηγήσεις «Εναλλάσσοντας χωρόχρονο και εθνική ταυτότητα: Η μικρή ηρωίδα της Γαλάτειας Καζαντζάκη,του Hetzel, και της Velintska.» και «Πρεβελάκης, Παντέρμη Κρήτη-Μια διαθεματική έρευνα στο σχολείο».

Δράσεις του Εργαστηρίου κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Γ. Γνωριμία με την Τοπική Παράδοση και Ιστορία Γ3. Δημιουργία Διαδικτυακής Βάσης Δεδομένων με Λογοτεχνικά έργα , γνωστά και άγνωστα, που αναφέρονται στην ιστορία της Κρήτης και ειδικά στο Αρκάδι. Το Πρόγραμμα συντονίζει η καθηγήτρια Ε. Νικολουδάκη.

Δράσεις του Εργαστηρίου κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Δ. Η Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία στο Σχολείο και τον Κόσμο Δ1. Θεωρητική υποστήριξη και ανάδειξη του έργου των Ελλήνων συγγραφέων και εικονογράφων(Α. Ζέη, Ε. Τριβιζάς, Σ. Ζαραμπούκα) , μεταξύ άλλων και με αφορμή την εκάστοτε υποψηφιότητα για βράβευση (διεθνή βραβεία Αndersen, S. Lagerloef κ.λπ) Δ2. Σεμινάρια σε φιλολόγους Μ.Ε.

Δράσεις του Εργαστηρίου κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Ε. Λογοτεχνική Συγγραφή και Δημιουργική γραφή Ε1. Λογοτεχνικές Αφηγήσεις- βιβλία γνώσεων με θέμα τον Παιδικό Αυτισμό . Το βιβλίο «Έλα τώρα , τελείωνε!» δημιουργήθηκε με τη συνεργασία της ψυχολόγου στο Ίδρυμα για τον παιδικό Αυτισμό Tailor Ed Foundation, A. Χιωτάκη και του εικονογράφου Γ. Γούση. (εκδ. Κέδρος)

Δράσεις του Εργαστηρίου κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Ε. Λογοτεχνική Συγγραφή και Δημιουργική γραφή Ε2. Η παρουσία του παιδιού στη Λογοτεχνία των ενηλίκων'

Δράσεις του Εργαστηρίου κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Ακαδημαϊκά Συγγράμματα