Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας

2 Το πρόγραμμα θα καλύψει τρεις σχολικές χρονιές (2011- 2012, 2012-2013, 2013-2014). Αρχικά θα εφαρμοστεί σε όλες τις τάξεις των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ενώ εκτιμάται ότι την τρίτη χρονιά –και αναλόγως των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής– θα ενταχθεί στο πρόγραμμα όλων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας, σε όλες τις τάξεις.

3 Δράσεις του Προγράμματος  Οργάνωση ημερίδων/ειδικών σεμιναρίων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης  Εκτέλεση ενός ευρύτατου προγράμματος γνωριμίας των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων (πλέον των 3.000 επισκέψεων συγγραφέων και εικονογράφων στα σχολεία στα επόμενα 3 χρόνια).  Οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση για τη λειτουργία 100 λεσχών ανάγνωσης σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη διοργάνωση επισκέψεων συγγραφέων, κάτω από το σλόγκαν «Μια λέσχη σε κάθε σχολείο».

4 Δράσεις του Προγράμματος  Συνομιλία-συνάντηση συγγραφέων και μαθητών με τη χρήση νέων τεχνολογιών (skype κ.ά). Ο συγγραφέας θα φιλοξενείται στα γραφεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται «διαδικτυακά» μέσω του ιστότοπου του ΕΚΕΒΙ στην τάξη των μαθητών, να συστήνει το έργο του και να συνομιλεί μαζί τους. Τα σχετικά βίντεο θα «ανεβαίνουν» στον ιστότοπό μας ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδικό «στούντιο» στα γραφεία του ΕΚΕΒΙ.

5 Δράσεις του Προγράμματος  Δημιουργία ψηφιακών φακέλων για παιδιά και δασκάλους γύρω από μεγάλα θέματα της εποχής (π.χ. μετανάστευση, ρατσισμός, διαδίκτυο κ.ά) και ανάρτησή τους στον ιστότοπό μας.  Παραγωγή ψηφιακών ηχογραφημένων ιστοριών και ψηφιοποίηση βιβλίων και ανάρτησή τους στον ιστότοπό μας.  Διοργάνωση συνεδρίων, τοπικών ημερίδων με σκοπό την ενημέρωση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονιών και των τοπικών κοινωνιών για το Πρόγραμμα και τις δυνατότητες συμμετοχής που προσφέρει.

6 Αποστολίδου, Β. και Καπλάνη, Β. και Χοντολίδου, Ε. (2000). Διαβάζοντας λογοτεχνία στο σχολείο. Μια νέα πρόταση διδασκαλίας. Αθήνα: Τυπωθήτω. Ως μέθοδος χρησιμοποιείται το σχέδιο εργασίας (project) και η έρευνα δράσης Στόχος η καλλιέργεια του πολιτισμικού κριτικού γραμματισμού των μαθητών/τριών. Επιδίωξη είναι η αναζήτηση, όχι μόνο των επιφανειακών εννοιών του κειμένου, αλλά και των υπονοουμένων δομών του. Η τάξη μεταμορφώνεται σε κοινότητα γραμματισμού όπου τα γεγονότα γραμματισμού δεν περιλαμβάνουν μόνο τα λογοτεχνικά κείμενα αλλά και το πολιτιστικό κεφάλαιο των μαθητών/τριών που εισβάλλει στην σχολική αίθουσα. Εκπαιδευτικός και μαθητές/τριες βρίσκονται σε μία διαδικασία συνεχούς αλληλεπίδρασης και συνοικοδόμησης της γνώσης ως ισότιμοι συνομιλητές (παιδαγωγική σχέση) με διάμεσο επικοινωνίας το λογοτεχνικό κείμενο.

7   Η ανάγνωση και η προσέγγιση πραγματοποιούνται από τα πρωτότυπα λογοτεχνικά βιβλία. Τα κείμενα δεν τεμαχίζονται (αποσπάσματα) και δεν απλοποιούνται (διασκευές).  Σκοπός ο ενσυνείδητος αναγνώστης.  Η επικοινωνία του αναγνώστη με το βιβλίο (δηλ. με τον συγγραφέα) είναι μία προσωπική υπόθεση.  Πρώτος στόχος η απόλαυση της ανάγνωσης.   Η προσέγγιση του κειμένου μετά την ανάγνωση, είτε περιλαμβάνει απλές δραστηριότητες είτε σχέδια εργασίες, έχει παιγνιώδη μορφή και τα παιδιά την απολαμβάνουν. Αν όχι, η προσέγγιση σταματά στην ανάγνωση.   Το λογοτεχνικό κείμενο θεωρείται πολυφωνικό (συγκείμενο, παρακείμενο, άλλα βιβλία με το ίδιο θέμα, διακειμενικότητα) και πολυτροπικό.

8 Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών www.ekebi.gr www.philanagnosia.gr www.mikrosanagnostis.gr

9


Κατέβασμα ppt "Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google