Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελένη Μαρτσέλου Μαρία Κουρή Πάολα Αλυσανδράτου
Advertisements

Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΓΕΙΡΟΙ TΗΣ Γ ΄2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ….
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΒΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ
Συνταγή φιλίας Εκτέλεση ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!! Παρουσίαση
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
Παραδοσιακές Συνταγές
Ιταλία Από τις Ελένη Χριστοδούλου Εύη Χατζούδα ΣΤ’1
ΥΛΙΚΑ:  ½ Kg κιμά μοσχαρίσιο  1 και ½ Kg μελιτζάνες  3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα  2 τομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες  1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Η Νότια Κορέα, επίσημα Δημοκρατία της Κορέας, είναι κράτος της ανατολικής Ασίας, στο νότιο μέρος της κορεατικής χερσονήσου. Προς τον Βορρά συνορεύει.
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
ΔΟΥΚΙΣΣΑ Μαρία Αγαθοκλέους.
Τούρτα Spider-man Μάριος Αντώνης.
ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ από το Μιχάλη Αλεξανίδη Στ΄1 Δημοτικό Αγίας Μαρίνας Στροβόλου (Κ.Β.) Δεκέμβριος 2013.
Ετοιμασία και παράθεση σαλατών και ντρέσινγκς
Ενότητα: 4 Μαγειρική Χώρου Εστίασης Κεφάλαιο 4. 2
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Λάβα - Κέικ.
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
ΚΑΡΠΟΥΖΙ.
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤ1
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Βολιμών
Ζυμαρικά - Pasta.
` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη
Ορέστης Γεωργιάδης Θέμης Αντωνίου Κωνσταντίνος Δημητρίου
Ενότητα: 12 - Παντς (Punches)
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Είδη Σοκολάτας Τα είδη σοκολάτας από την Dream Team
Ενότητα: 9 - Ζούλεπς (Juleps) και Ζεστά ποτά)
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Caesar dressing, Thousand island dressing.
Oktoberfest Τον Οκτώβρη στα πλαίσια του μαθήματος των Γερμανικών πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μία γιορτή, η οποία είναι παραδοσιακή γιορτή στη Γερμανία.
Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 15.2 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Θέμα: Ριγκατόνι Ριβιέρα (Rigatoni Riviera) 1.
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Ενότητα: 8 - Έκνογκ (Egg noggs) – Ντέιζι (Daisy)
Τρούφες Υλικά: Για το παντεσπάνι σοκολάτας 3/4 φλιτζανιού αλεύρι [που
4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα
Λουΐζα Παντζιαρά Δ΄2 τάξη 10/2/2015. Για τη ζύμη  1 κιλό αλεύρι σκληρό (περίπου)  2 φακελάκια μαγιά ξερή  1 κ.γ.κοφτό αλάτι  2-3 ποτήρια νερό χλιαρό.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 19 - Μαγειρική χώρου εστίασης Κεφάλαιο 1 - Αστακός Νιούμπουργκ (Lobster Newburg) 1.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΕΣΙ.
2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου. ΑναφορέςΠεριεχόμενο σχετικό με το ελαιόλαδο Τροποποίηση (CEE) αρ.136/66/CEE του Συμβουλίου της 22 ης Σεπτεμβρίου.
Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά.
ΥΛΙΚΑ 1 ΚΙΛΟ ΚΑΡΥΔΙΑ (ΦΛΟΥΔΑ) 1 ΚΙΛΟ ΖΑΧΑΡΗ 1 ΚΙΛΟ ΚΟΝΙΑΚ 10 ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ 1 ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΑ.
ΙΤΑΛΙΑ.
Αλγόριθμοι
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί και συνταγές από όλο τον κόσμο Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Γνωρίζοντας τον κόσμο μέσα από γεύσεις και εικόνες» Γυμνάσιο Μελίκης.
Γαλλική κουζίνα και πολιτισμός
Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή Διατροφή είναι ένας ορός όπου έχει επινοηθεί από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις. Το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ: ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΑΛΜΥΡΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας
5 Ελληνικά φαγητά που ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει
Εργασία των μαθητών της τάξης Ε1
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
ΙΑ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ Αγίου Σπυρίδωνα
«Μαθαίνοντας μαγειρική από τα λάθη μου»
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Cupcakes Κατερίνα + Μαρβίνα.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών της ιστορίας της και ειδικότερα στη Ρωμαϊκή περίοδο, η Πάτρα αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος είναι και ο πολιούχος της πόλης. Το 1821 η Πάτρα ήταν από τις πρώτες πόλεις της Πελοποννήσου που επαναστάτησαν εναντίον των Τούρκων, αν και παρέμεινε υπό την κατοχή τους έως το 1821. Αποκαλείται Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, καθώς είναι διεθνές εμπορικό κέντρο, μεγάλο λιμάνι και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Δύση. Η πόλη διαθέτει δύο πανεπιστήμια (Το  Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και ένα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι) και συνδεδεμένα με αυτά ερευνητικά ινστιτούτα, που την καθιστούν επιστημονικό κέντρο με σημαντικές επιδόσεις στην τεχνική εκπαίδευση. Πανεπιστήμιο Πατρών

Η σύγχρονη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου συνδέει το προάστιο της Πάτρας Ρίο με το Αντίρριο της Αιτωλοακαρνανίας, ενώνοντας την Πελοπόννησο με τη δυτική Στερεά Ελλάδα. Επιπλέον, η πόλη καυχιέται για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό, μεσογειακού τύπου καρναβάλι της, το περίφημο Πατρινό καρναβάλι.

Η πιο κοινή εξήγηση που δίδεται για το όνομα της πόλης βασίζεται στην μυθολογία και σύμφωνα με αυτή προέρχεται από τον Πατρέα, το μυθικό οικιστή της πόλης, έναν Αχαιό από τη Σπάρτη. Κατά τον μύθο, ο Πατρέας, αφού ήρθε επικεφαλής αποίκων στην περιοχή της Αρόης, έδιωξε τους Ίωνες κατοίκους της και μεγάλωσε την πόλη μέσω της συνένωσης των προϊστορικών οικισμών της Αρόης, της Ανθείας και της Μεσσάτιδος και έδωσε στο συνοικισμό το όνομα Πάτραι. Η πόλης της Πάτρας διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Σημαντικό από συγκοινωνιακή και εμπορική σκοπιά. Από αυτό αποπλέουν πλοία με προορισμό την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και την Κέρκυρα, αλλά και τα ιταλικά λιμάνια Μπάρι, Ανκόνα και Βεντία. Παρακάτω υπάρχουν μερικές από τις παραδοσιακές συνταγές της Πάτρας.

Παραδοσιακές συνταγές της Πάτρας Παραδοσιακές συνταγές της Πάτρας Αρνί γκιούλμπασι Παραδοσιακή μπουγάτσα Τυλιχτάρια πατρινά  Τεντούρα ή μοσχοβολήθρα Λουκούμια

Αρνί γκιούλμπασι Υλικά 2 κιλά μπούτι αρνί γάλακτος 100 γρ κεφαλοτύρι σκληρό 50 γρ. βούτυρο 10 σκελίδες σκόρδο 2  λεμόνια 1 πιπεριά Αλάτι – Πιπέρι Εκτέλεση Πλένουμε και καθαρίζουμε το κρέας από τα πολλά λίπη του. Το αλείφουμε με τον χυμό λεμονιού και με την βοήθεια ενός μαχαιριού «χώνουμε»  μέσα στο κρέας τις σκελίδες σκόρδου και όσα κομματάκια τυριού μπορούμε. Το βουτυρώνουμε και το αλατοπιπερώνουμε παντού και προσθέτουμε και τα κομμάτια πιπεριάς. Τέλος το τυλίγουμε σε 2-3 λαδόκολλες, μετά σε 4-5 φύλλα εφημερίδας ή σε αλουμινόχαρτο και το δένουμε καλά και σφιχτά με σπάγκο. Το βάζουμε σε ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 4 ώρες, (αν είναι το κομμάτι του κρέατος από μεγάλο αρνί  θέλει μια ώρα παραπάνω) στους 150οC. Ανοίγουμε το δέμα πετώντας την εφημερίδα και με την λαδόκολλα το σερβίρουμε  πάνω σε πιατέλα. Το συνοδεύουμε  με ξηρό κρασί Μαυροδάφνη

Παραδοσιακή μπουγάτσα από την Πάτρα Εκτέλεση Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε λίγο να γίνει μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε για λίγο να αναπαυθεί και φτιάχνουμε καρβελάκια στρογγυλά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα. Υλικά 1 1/2 κιλό αλεύρι 1 1/2 ποτήρι λάδι 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτηράκι αλυσίβα 1 κουταλιά κανέλα 1 κουταλάκι σόδα 1 ποτηράκι κρασιού ούζο 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο προαιρετικά 1 ποτηράκι χυμό πορτοκάλι Χρειάζεται περίπου 40 λεπτά προετοιμασία και 40 λεπτά ψήσιμο.

Τυλιχτάρια πατρινά Υλικά (4-6 μερίδες) Τυλιχτάρια πατρινά  Υλικά (4-6 μερίδες) 1 κιλό κιμά χοιρινό  10 φέτες σνίτσελ χοιρινό  1 ποτήρι γάλα  ξύσμα από ένα λεμόνι  2 κουτ. τριμμένη φρυγανιά  4 κουτ. τριμμένο κεφαλοτύρι  2 αυγά  1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη  10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο  2 κουτ. βούτυρο  1 ποτήρι λευκό κρασί  χυμό από ένα λεμόνι Εκτέλεση Σε ένα μπολ βάζετε τον κιμά, το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, τη φρυγανιά, το κεφαλοτύρι, τα αυγά χτυπημένα, το γαρίφαλο και το ζαμπόν και αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε 10 μακρόστενα μπιφτέκια. Απλώνετε τις φέτες του σνίτσελ, βάζετε στο κέντρο από ένα μπιφτέκι και τυλίγετε σε ρολό και στερεώνετε με οδοντογλυφίδες. Ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τηγανίζετε τα τυλιχτάρια για 4 λεπτάκια γυρίζοντας τα να ροδίσουν απ όλες τις πλευρές. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το κρασί και τον χυμό λεμονιού και βάζετε μέσα τα τυλιχτάρια και σιγοβράζετε για 15 λεπτάκια. Σερβίρετε με βραστά λαχανικά και ρύζι.

Τεντούρα ή μοσχοβολήθρα Η Τεντούρα ή αλλιώς μοσχοβολήθρα, είναι το παραδοσιακό ηδύποτο, (γλυκόπιοτο όπως το λέγανε παλιά), της Πάτρας. Η προέλευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Παρασκευάζεται από εκχύλισμα κανέλλας και γαρύφαλλου, έχει πολύ σκούρο κόκκινο, σχεδόν μαύρο χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Στην Πάτρα, οι περισσότερες παλιές νοικοκυρές, τη φτιάχνουν ακόμη με την παραδοσιακή συνταγή, με τσίπουρο… Τεντούρα ή μοσχοβολήθρα Υλικά •   1½ λίτρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο •   500 γραμ. ζάχαρη •   80 γαρύφαλλα •   20 ξύλα κανέλλας  •   2 μοσχοκάρυδα •   ½ πορτοκάλι (τη φλούδα του) Για το σιρόπι •   4 ποτήρια ζάχαρη •   2 ποτήρια νερό •   10 γαρύφαλλα •   3 ξύλα κανέλλας •   1 μοσχοκάρυδο •   ⅔ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι

Τεντούρα ή μοσχοβολήθρα Εκτέλεση Βάζουμε το τσίπουρο, τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα, τα μοσχοκάρυδα και τη φλούδα πορτοκαλιού, σ᾿ ένα γυάλινο δοχείο που να σφραγίζει αεροστεγώς, το κλείνουμε και το κουνάμε ελαφρά, να ανακατευτούν τα υλικά.  Τ᾿ αφήνουμε σφραγισμένο 40 έως 45 μέρες σε σκιερό μέρος, ή στον πάγκο της κουζίνας μας, κουνώντας το στην αρχή κάθε μέρα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και έπειτα δυο φορές την εβδομάδα. Όταν περάσει ο χρόνος αναμονής, φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5΄ ώσπου να γίνει ένα σφιχτό σιρόπι. Προς το τέλος, ρίχνουμε το λεμόνι.

Τεντούρα ή μοσχοβολήθρα Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και τότε ανοίγουμε, το δοχείο με το ποτό, μυρίζουμε το καταπληκτικό άρωμα που έχει πάρει και ρίχνουμε μέσα το σιρόπι. Κλείνουμε πάλι, το κουνάμε ελαφρά να ανακατευτεί και το αφήνουμε άλλες 10 - 15 μέρες να γίνει, κουνώντας το άλλες 4 - 5 φορές. Όταν περάσουν οι μέρες, το σουρώνουμε χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί

Λουκούμια Υλικά (ΓΙΑ 28 ΤΕΜΑΧΙΑ) 440 γρ. (2 φλιτζάνια) ζάχαρη 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού 60 γρ. (½ φλιτζάνι) κορν φλαουρ ½ κουταλάκι κρεμόριο 2 κουταλάκια ροδόνερο 20 γρ. ψίχα φιστίκια αιγινης, κομμένη στα δυο κατά μήκος κόκκινο χρώμα τροφίμων 30 γρ. (? φλιτζανιού) ζάχαρη άχνη, για την επικάλυψη 2 κουταλιές κορν φλαουρ, επιπλέον για την επικάλυψη Βάζετε την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού σε κατσαρόλα με 185 γρ. (? φλιτζανιού) νερό. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζετε να πάρουν βράση. Σιγοβράζετε, χωρίς να ανακατεύετε, για 30 με 40 λεπτά ή μέχρι μια μικρή σταγόνα σιροπιού να είναι μαλακή και να πλάθετε ανάμεσα στα δάκτυλά σας όταν την ρίχνετε σε κρύο νερό (116 βαθμούς σε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Αναμειγνύετε το κορν φλάουρ και το κρεμόριο σε κατσαρόλα. Προσθέτετε 375 γρ. (1½ φλιτζάνι) νερό και χτυπάτε με σύρμα μέχρι να γίνει λείο μίγμα. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Προσθέτετε αργά-αργά το σιρόπι ζάχαρης και ανακατεύετε. Σιγοβράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει πολύ και να χρυσίσει ελαφρά, περίπου 60 με 70 λεπτά. Ανακατεύετε συχνά για να μην κολλήσει το μίγμα στον πάτο της κατσαρόλας. Λαδώνετε ταψί 21 x 12 εκ. με κάθετα πλαϊνά και μετά το στρώνετε με μεμβράνη. Ρίχνετε το ροδόνερο και τα φιστίκια στο μίγμα, ανακατεύετε και προσθέτετε το χρώμα τροφίμων, σταγόνα-σταγόνα μέχρι το μίγμα να πάρει απαλό ροζ χρώμα. Ρίχνετε το μίγμα στο ταψί και το αφήνετε στο ψυγείο όλη την νύχτα, σκεπασμένο με τούλι.  Αναμειγνύετε την ζάχαρη άχνη και το επιπλέον κορν φλάουρ σε πιάτο. Κόβετε το λουκούμι σε τετράγωνα κομμάτια 3 εκ. και τα τυλίγετε με το μίγμα ζάχαρης. Διατηρούνται για εβδομάδες σε χάρτινο ή τσίγκινο κουτί με σκέπασμα, όχι όμως σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. 

Τα μέλη της ομάδας είναι: Φωτόπουλος Μαρίνος 8ο Γενικό Λύκειο Πατρών 2016 - 2017 Τα μέλη της ομάδας είναι: Φωτόπουλος Μαρίνος Τρύφας Αλέξανδρος Αντωνόπουλος Νίκος