Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Μαθαίνοντας μαγειρική από τα λάθη μου»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Μαθαίνοντας μαγειρική από τα λάθη μου»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Μαθαίνοντας μαγειρική από τα λάθη μου»
Ερευνητική Εργασία Β’ τετραμήνου Τάξη Α’ Σχολικό Έτος

2 Δραστηριότητες Β’ τετραμήνου
Λουκανικοπιτάκια Τρουφάκια Ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών Γλυκό κουταλιού καρότο Διακόσμηση πασχαλινών αυγών Θεατρική παράσταση για τη μαγειρική

3 Λουκανικοπιτάκια Πιτάκια με λουκάνικα φρανκφούρτης Υλικά
1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο Λίγο αλάτι ½ κουταλάκι μαγιά σκόνη ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ Αλεύρι όσο πάρει (μισό κιλό και λίγο περίπου) Λουκανικάκια τύπου φρανκφούρτης Εκτέλεση Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί, μέχρι να γίνει μια λεία εύπλαστη αλλά όχι πολύ σφιχτή ζύμη. Ανοίγουμε φυλλαράκια ζύμης και τυλίγουμε ένα λουκανικάκι μέσα. Αλείφουμε τα πιτάκια με λίγη κρέμα γάλακτος (αν έχουμε) για να γυαλίσουν στο ψήσιμο. Ψήνονται στους 180 βαθμούς για λεπτά. Μπορούμε να βάλουμε στα πιτάκια τη γέμιση της αρεσκείας μας αντί για λουκανικάκια. (αλλαντικά σε ρολό, τυρί κρέμα, φέτα και αυγό, τριμμένα τυριά, χορταρικά κ.λπ.) Για πιο ελαφριά ζύμη, αντικαθιστούμε το γάλα με νερό, για πιο τριφτή ζύμη, χρησιμοποιούμε γιαούρτι αντί για γάλα.

4 Τρουφάκια Τρουφάκια σοκολάτας Υλικά
1 βιτάμ 250 γραμ. σε θερμοκρασία δωματίου 1 κρέμα γάλακτος 250 ml ½ κούπα σκόνη κακάο ½ κούπα άχνη 1 φλιτζανάκι καφέ λικέρ 50 γραμ. κουβερτούρα λιωμένη 2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ τριμμένα ½ φλιτζάνι τριμμένο καρύδι ή φουντούκι 2 φλιτζάνια τρούφα σοκολάτα Χάρτινες θήκες για μικρά γλυκά Εκτέλεση Ανακατεύουμε το βιτάμ με την άχνη και το κακάο, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη λιωμένη κουβερτούρα. Στο μίγμα ρίχνουμε τα τριμμένα μπισκότα που τα έχουμε ραντίσει με το λικέρ και τα καρύδια. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει στο ψυγείο. Πλάθουμε μπαλίτσες, τις βουτάμε σε πιάτο με τρούφα, βάζουμε τα τρουφάκια στις θήκες και τα αφήνουμε περίπου 2 ώρες στο ψυγείο να σφίξουν.

5 Ερωτηματολόγιο αυτοκριτικής
Φύλο: …… ΒΑΡΟΣ: …… ΥΨΟΣ ΣΕ ΕΚΑΤ.: …… ΔΜΣ (όπως υπολογίστηκε): …… Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Θερμίδων:……… Σκέψου και απάντησε: Πόσα γεύματα καταναλώνεις την ημέρα; Πόσα από αυτά είναι σπιτικά και πόσα έτοιμα; Σπιτικά ……. Έτοιμα …… Τι χρειάζεται αλλαγή στη διατροφή σου; Α. …………………………………………. Β. …………………………………………. Γ. …………………………………………. Δ. …………………………………………. Η ενασχόληση με τη σπιτική κουζίνα έχει τη δυνατότητα να σε βοηθήσει να υιοθετήσεις υγιεινές συνήθειες στη διατροφή σου, αρκεί εσύ να το θελήσεις!! Ενδεικτικό ημερήσιο διαιτολόγιο: ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ

6 Γλυκό κουταλιού καρότο
Γλυκό κουταλιού με καρότο Υλικά 1 κιλό καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες 1 κιλό ζάχαρη Λίγο στιμμένο λεμόνι 2 ποτήρια νερό Λίγη βανίλια και κανέλα Εκτέλεση Βράζουμε τα καρότα για να μαλακώσουν κανένα εικοσάλεπτο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε ώσπου να δέσει το γλυκό μας. Προς το τέλος προσθέτουμε βανίλια – κανέλα – λεμόνι. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν το ζουμάκι του δεν είναι τελείως νερουλό αλλά στέκεται ελαφρά όταν πάρουμε μια κουταλίτσα και τη βάλουμε σε ένα μικρό πιατάκι. Αν πήξει πολύ το γλυκό, το ξαναβράζουμε ελαφρά προσθέτοντας κι άλλο νερό.

7 Διακόσμηση πασχαλινών αυγών
Πασχαλινά αυγά με την τεχνική «ασπράδι αυγού» Υλικά Αυγά σφιχτά βρασμένα και όχι σπασμένα, κατά προτίμηση λευκά και όχι καφετιά Χρωματιστές χαρτοπετσέτες 1 ασπράδι αυγού Εκτέλεση Βράζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Κόβουμε τα σχέδια της χαρτοπετσέτας κρατώντας μόνο το εξωτερικό φύλλο που είναι χρωματισμένο (τα εσωτερικά φύλλα της είναι συνήθως λευκά). Εφαρμόζοντας το λεπτό χαρτί πάνω στο αυγό, με ένα πινέλο ή και με τα δάχτυλά μας παίρνουμε ασπράδι και καλύπτουμε την επιφάνεια του αυγού έτσι, ώστε να νοτίσει το χαρτί και να κολλήσει πάνω στο τσόφλι του αυγού. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για να ξεραθεί το ασπράδι και να κολλήσει το σχέδιο στο αυγό.

8 Θεατρική παράσταση: «Κάτω η μαγειρική»
Η Νέλλη και ο Θάνος (που είναι δίδυμα αδέρφια) και η φίλη τους η Βίκυ, είναι τρία παιδιά Λυκείου που δεν παρακολούθησαν το project «Μαγειρική και σπιτικό, υγιεινό φαγητό» αλλά δυστυχώς δεν κάθισαν και ποτέ με τη μαμά τους να μάθουν μερικά βασικά πράγματα στο θέμα «Κουζίνα και μαγειρική». Έτσι, ένα απόγευμα τα βρήκαν σκούρα μετά από ένα τηλεφώνημα του πατέρα των διδύμων… Παρακολουθήσαμε την παράσταση στις 8 Μαΐου 2017 … στο τέλος όμως, έμαθαν και κατάλαβαν καλά, ότι η ενασχόληση με τη μαγειρική μπορεί να ωφελήσει τον καθένα από τόσες απόψεις, που όποιος την καταδεχτεί, βγαίνει σίγουρα κερδισμένος... Στην παράσταση συμμετείχαν οι μαθητές: Έλλη Μαργέλου, Εμίλιο Χαρίζι, Παρασκευή Παναγιώτου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Θανάσης Ψέμμας, Μαρία Κατσιάμπα, Μαρία Πανάγου.

9 Συνεργάστηκαν οι μαθητές – υποψήφιοι σεφ:
Καλαμαρά Στεφανία Καλτσή Δόμνα Κατσιάμπα Μαρία Κλούφη Όλγα Κουρέλης Παύλος Κουφογιάννη Ναταλία Μαργέλου Έλλη Μπαλά Δήμητρα Παναγιώτου Παρασκευή Πανάγου Μαρία Παπακωνσταντίνου Αθανάσιος Παπαντάλια Φωτεινή Πιστάλης Νίκος Πολύσης Χρήστος Χαρίζι Εμιλιάνο Ψέμμας Αθανάσιος …Και η υπεύθυνη καθηγήτρια Βούλγαρη Αναστασία ΠΕ19 Καλό μαγείρεμα και καλή σας όρεξη!! Μάθετε από τα λάθη σας και δε θα χάσετε…


Κατέβασμα ppt "«Μαθαίνοντας μαγειρική από τα λάθη μου»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google