ΑΛΚΟΟΛ: Ο «αθώος» φίλος του ανθρώπου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προσωπικές δεξιότητες
Advertisements

Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ AΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ               ΜΑΝΕΝΤΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΕΦΡIΟΥ ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ.
«Εξαρτήσεις…τις χρειάζομαι;»
Πρόληψη επιθετικότητας Πρόληψη επιθετικότητας ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ : ΘΕΜΑ Παρουσιάζουν οι Μαθήτριες του τμήματος ΑΥ1 – Ε.Π.Α.Λ Γλυφάδας •Κιουστελίδη Δανάη.
Δείγμα: μαθητές του σχολείου μας
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Τροφή για σκέψη…» ΘΕΜΑ: Διατροφή στην εφηβεία
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
2o ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Στόχος της υποενότητας αυτής είναι οι μαθητές:
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Υπόθεμα: Θεραπευτική αντιμετώπιση για το τσιγάρο. Πρόληψη-θεραπεία
ΕΦΗΒΙΚΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ.
Βουλιμία Νευρική Βουλιμία Επεισοδιακή Πολυφαγία.
Ερευνητικη εργασια: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ εξαρτησεισ»
Αλκοόλ-Αλκοολισμός. Εργασία στην Οικιακή Οικονομία
ΑΛΚΟΟΛ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΤΑ ΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ Ανδρέας - Χρήστος - Παναγιώτης-Βαγγέλης
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΑΣ.  Δεν έχει εξακριβωθεί πότε αρχίζει στην ανθρώπινη ιστορία, η χρήση του αλκοόλ, ούτε η εμφάνιση του μπορεί να συσχετισθεί.
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Καπνός και αλκοόλ jpeg.jpg.
Μαρία Παπαδάκη. Η αντιμετώπιση του προβλήματος πριν την εκδήλωσή του Μείωση της ζήτησης – Προαγωγή της υγείας WHO: Προαγωγή της υγείας αποτελεί η ανάπτυξη.
5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Φροντίζω τον εαυτό μου Κίνδυνοι τροχαίων ατυχημάτων από
ΘΕΜΑ : Υπάρχουν εξαρτημένοι χρήστες του διαδικτύου ; Ποιοι μπορούν να θεωρηθούν εξαρτημένοι από το διαδίκτυο, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιες οι αιτίες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - FACEBOOK
 Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας.  Οι επιθέσεις τις περισσότερες φορές αναίτιες πληθαίνουν.  Οι υποστηριχτές.
4.4 Τρόπος ζωής και ασθένειες
Κάπνισμα & Εφηβεία Ομάδα Α’.
Τροφή και τρόφιμα.
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ.
H συμπεριφορά του σύγχρονου άνθρώπου μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία του Έλλειψη άσκησης Κακή διατροφή Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.
BULLYING Μάριος Κρασσάς Ειρήνη Τσατσαλμά Νίκη Κατιδενιού Σπύρος Τούμπας Αντωνία Βασιλείου Β’ τάξη Γυμνασίου.
Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ 1.Καταθλιπτική διάθεση. 2.Απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης. 3.Μειωμένη ενέργεια.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’2. Β’ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ. ΘΕΜΑ:ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ.
ΜΑΘΗΜΑ PROJECT - Α ΤΡΙΜΗΝΟ Νικόλαος Καλιβόπουλος - ΤΑΞΗ Α1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Ρίγγα Ειρήνη ΠΕ15 Αποφεύγω το Αλκοόλ.
Ψυχιατρική Ενότητα 14: Ασθένειες εξάρτησης (Χρήση- κατάχρηση- εθισμός- εξάρτηση, Φάσεις – τύποι αλκοολισμού, Διαταραχές του ΕΓΩ εξαρτημένων ατόμων) Ευάγγελος.
ΚΟΥΡΟΓΕΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ ΧΡΥΣΑΝΤΖΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΛΚΟΟΛ.
ΓΕΛ. ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ 3 η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ: Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ. ΈΤΟΣ 2015 – 2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ.
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
«Ναρκωτικά-ποτό-κάπνισμα και οι επιδράσεις τους στην κοινωνία και τον αθλητισμό» Λυκειακές Τάξεις Κυριακίου Ερευνητική Εργασία Β’ Λυκείου Β’ Τετραμήνου.
Σκοποί αγωγής υγείας-συμβουλευτικής  Διατήρηση σωματικής ισορροπίας ατόμου: υγιεινή, διατροφή, άσκηση  Διατήρηση ψυχικής-κοινωνικής ισορροπίας ατόμου-
ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΣΧΟΛΕΙΟ: …………………… ΤΑΞΗ: Α2 HMEΡOMHNIA: 28/4/09
Εθισμός στο Διαδίκτυο.
ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ph.D.
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Παπαπαντελής Νικήτας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
ΕΘΙΣΜΟΙ.
ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Η μάστιγα της εποχής μας.
Η αιτιολογία της εξάρτησης
Άντζελα Μαρτιροσιάν Βάσω Κρομλίδου Ερμιόνη Κωνσταντά Σταυρούλα Κωτσαρή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
Άσκηση και υγεία Αγγελική καστρή.
Δημοσκόπηση Τμήμα A1 Αλκοόλ και μαθητές.
7Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης Πρόγραμμα Πρόληψης «Αλκοόλ και Νέοι»
ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Εφηβικές Συμπεριφορές υψηλού κινδυνου και ΜΜΕ
ΕΘΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ Σοφία Σαμιώτη Β’ ανθρωπιστικών 2
ΤΖΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Φυσιολογικό και παθολογικό
Αποσυνδετικές διαταραχές
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΛΚΟΟΛ: Ο «αθώος» φίλος του ανθρώπου Εργασία της μαθήτριας Χρυσοβαλάντου Αριανά

Βασικά στοιχεία για το αλκοόλ Με τον όρο αλκοόλ εννοούμε κάθε ποτό, που περιέχει οινόπνευμα και μπορεί να προκαλέσει μέθη. Το αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη. Κύρια στοιχεία της αιθανόλης είναι: α) ο άνθρακας β) το υδρογόνο γ) το οξυγόνο Οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι ιατροί χρησιμοποιούσαν την μπύρα και τα κρασί σαν συστατικό στοιχείο των ιατρικών συνταγών.

Παράγοντες που οδηγούν στη χρήση αλκοόλ Αλκοόλ και Εφηβεία Παράγοντες που οδηγούν στη χρήση αλκοόλ Κοινωνικοί Γενετικοί Ψυχολογικοί

Κοινωνικοί παράγοντες για να διασκεδάσουν για να χαλαρώσουν για να ενσωματωθούν ευκολότερα σε παρέες για να μιμηθούν τους ενήλικες από περιέργεια

Γενετικοί παράγοντες υπάρχει ιστορικό αλκοολισμού Ψυχολογικοί παράγοντες έχουν υποστεί κακοποίηση έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση έχουν βιώσει την απόρριψη έχουν PTSD (μετατραυματικό στρες) λόγω βίωσης τραυματικών γεγονότων

Αλκοολισμός Αλκοολισμός ονομάζεται η παθολογική σχέση που μπορεί να αναπτύξει το άτομο με το αλκοόλ. Ο συγκεκριμένος όρος υποδηλώνει την πλήρη εξάρτηση του ατόμου στο αλκοόλ

Τα 9 βασικά συμπτώματα της εξάρτησης Τα κριτήρια για εθισμό στο αλκοόλ (δεν χρειάζεται να πληροί κανείς όλα τα κριτήρια) είναι: 1.Ανοχή –2.Ψυχολογική εξάρτηση (να έχεις επιθυμία για αλκοόλ, που ποικίλει από πολύ μικρή μέχρι πολύ μεγάλη) –3.Στερητικά συμπτώματα (να εκδηλώνονται σωματικές αντιδράσεις μετά τη διακοπή) –4.Χρήση αλκοόλ για τον περιορισμό των στερητικών συμπτωμάτων –5.Αποτυχημένες προσπάθειες να ελέγξει τη χρήση του αλκοόλ.

6.Σπατάλη πολύ χρόνου που απαιτείται για τη λήψη αλκοόλ ή για την απαλλαγή από τη επήρειά του. –7.Καταστροφικές συνέπειες από τη χρήση τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στο περιβάλλον του (προβλήματα στη δουλειά ή το σχολείο, διαφωνίες με τα άτομα του στενού περιβάλλοντος, αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε χόμπι, ασθένειες). 8.Λήψη αλκοόλ πιο συχνά και σε μεγαλύτερες δόσεις απ ότι σχεδίαζε. 9.Συνεχίζει να πίνει αλκοόλ ακόμα κι αν γνωρίζει ότι του προκαλεί ζημιά.

Αντιμετώπιση αλκοολισμού Αποτοξίνωση Ο στόχος της αποτοξίνωσης είναι να απαλλαχθεί το σώμα του ατόμου από τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια της, θα εμφανιστούν ποικίλα στερητικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι ήπια ή πιο σοβαρά. Τα ήπια διαρκούν 3-5 μέρες.

Ψυχολογικές θεραπείες Η ψυχοθεραπεία (ατομική ή ομαδική) για την εξάρτηση από αλκοόλ ή από άλλες ουσίες έχει κάποιους βασικούς στόχους: Να παράσχει έναν ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον όπου τα άτομα που υποφέρουν μπορούν να συζητήσουν για τα τωρινά θέματα που τους απασχολούν. Να διδάξει στους ασθενείς συγκεκριμένους πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων και συμπτωμάτων, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος, ο πανικός και η πρόληψη υποτροπής στην κατάχρηση της ουσίας. Να βοηθήσει τα εξαρτημένα άτομα να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές τους ικανότητες .

Η γυμναστική αντίδοτο(;) στην επιθυμία για αλκοόλ Τριάντα λεπτά γυμναστικής είναι αρκετά για να μειώσουν την επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ και να βελτιώσουν τη ψυχολογική διάθεση σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έτσι, υπάρχει μείωση στην επιθυμία για λήψη αλκοόλ κατά περίπου 20% , ενώ έτειναν να επηρεαστούν τα ευχάριστα συναισθήματα βελτιώνοντας τη διάθεση και να μειωθούν σημαντικά τα δυσάρεστα.

Πηγές Φυλλάδια http://www.boro.gr/29726/alkoolismos-ta-9-vasika-symptwmata-ths-eksarthshs http://www.psychotherapeia.net.gr/articles-psyxologoi-marousi-psyxotherapeftes-marousi/exartiseis/45-alkoolismos-exarthsh-apo-to-alkool/73-alkoolismos-exarthsh-apo-alkool https://www.youtube.com/watch?v=V2Aj-iJ6p38 http://www.kethea.gr/el-gr/%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD.aspx?id=13 http://www.aa-greece.gr/grkmain.htm

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!