Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΦΗΒΙΚΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΦΗΒΙΚΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΦΗΒΙΚΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

2 Ο αλκοολισμός σήμερα... Ο ορισμός του αλκοολικού παλαιότερα περιλάμβανε τα άτομα που πίνουν συστηματικά μεγάλες ποσότητες και «χάνουν τον έλεγχο». Τα τελευταία χρόνια, ο όρος αναφέρεται στα άτομα εκείνα που καταναλώνουν αρκετό οινόπνευμα ώστε να προκληθούν παθολογικές αλλοιώσεις στον οργανισμό τους. Η εξάρτηση αυτή πιθανότατα επηρεάζεται και από γενετικούς παραγοντες. Άλλα άτομα μπορούν να ελέγχουν την κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ άλλα έχουν την τάση να αυξάνουν την κατανάλωση χωρίς να λαμβάνουν κάποιο προειδοποιητικό σήμα τοξικότητας από τον οργανισμό τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για νόσο του σύγχρονου πολιτισμού.

3 ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ
Η άποψη ότι η χρήση αλκοόλ είναι μια αντίδράση ενάντια στην αυστηρότητα των γονιών Για διασκέδαση Για κοινωνικοποίηση, αποδοχή, συμμόρφωση με την παρέα Για ευχαρίστηση Για δοκιμή , ρίσκο ,για να επιδείξουν σεξουαλικό θάρρος Για να μειώσουν το άγχος Για να ανακουφιστούν από την κατάθλιψη και το φόβο Για να ανακουφιστούν από τον πόνο ενός οικογενειακού προβλήματος Για να λύσουν προσωπικά προβλήματα.

4 ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Οικογένεια : οικονομική κατάρρευση, διαζύγιο, ασθένεια, θάνατος, αλκοολικοί γονείς Οι συνομήλικοι : προσαρμογή στην παρέα, ενηλικίωση, περιέργεια, <<να είσαι στη μόδα>> κακή επίδοση στα μαθήματα ,έλλειψη στόχων ,απαισιοδοξία, μοναξιά κλπ Γενετικοί λόγοι : γονίδιο?

5 ΥΠΟΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ
Πίνεις όταν είσαι μόνος στο σπίτι ή στο μπαρ Όταν αδειάζει το ποτήρι το ξαναγεμίζεις Διαπληκτίζεσαι στο σπίτι σου όταν έχεις πιει μερικά ποτηράκια Νιώθεις άσχημα αν δεν πιεις μία μέρα καθόλου αλκοόλ Εξακολουθείς να πίνεις όταν οι άλλοι έχουν σταματήσει Πίνεις για να χαλαρώσεις ή να νιώσεις ευχάριστα στο τέλος της ημέρας νιώθεις έντονη επιθυμία να πιεις ένα ποτό όταν σηκώνεσαι το πρωί

6 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ
Αντικοινωνική συμπεριφορά : εσωστρέφεια , συναισθηματική απομάκρυνση , ανειλικρίνεια Ριψοκίνδυνη συμπεριφορά : μείωση κριτικής ικανότητας, παρορμητικότητα , αμνησία , μείωση αντίληψης Ροπή σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές : ερωτική πράξη χωρίς προφυλάξεις , χρήση και άλλων τοξικών ουσιών , προθάλαμος ναρκωτικών Νοσηρότητα και θνητότητα : ατυχήματα , αυτοκτονίες , δολοφονίες

7 Δυστυχώς... Το πρόβλημα της χρήσης και της κατάχρησης αλκοόλ στην εφηβική ηλικία εξακολουθεί να υπάρχει παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος (απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στους εφήβους, περιορισμός των διαφημίσεων κλπ). Οι γονείς πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη ανίχνευση και σωστή αντιμετώπιση των εφήβων που κάνουν χρήση αλκοόλ πριν αυτοί φτάσουν στο σημείο εθισμού.


Κατέβασμα ppt "ΕΦΗΒΙΚΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google