ΚΥΒΙΣΜΟΣ πικασο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ζωγραφική με Φως Ναταλία – Ελένη Πίτλιγερ Οκτώβριος 2012
Advertisements

ΗΛΙΟΣ Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος. Είναι σχεδόν μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (109 φορές περισσότερο.
ΠΑΡΙΣΙ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
Αυτοκτονία 10 Σεπτεμβρίου Φώτου Ελένη Ψυχολόγος Υπ. Διδάκτωρ Δ.Π.Θ.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
Artists Pieter Bruegel the Elder. The Procession to Calvary. Detail Kunsthistorisches Museum, Vienna, Austria.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗΣ
Τα μαθηματικα στην τεχνη και στη φυση
SEQUENCE GREC LES NOMBRES. RAPPEL LES NOMBRES 1 = ε ἶ ς 6 = ἕ ξ 11 = ἕ νδεκα 2 = δ ύ ο 7 = ἐ π τ ά 12 = δ ώ δεκα 3 = τρε ῖ ς 8 = ὀ κτ ώ 20 = ε ἴ κοσι.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης Η ιστορία της Τέχνης τους τελευταίους δυο αιώνες - Pablo.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης Pablo Picasso - Giorgio Vasari - Πρόδρομοι της Ιστορίας.
Δώρα Μέντη «Με λογισμό και μ’ όνειρο». Εφαρμοσμένες ιδέες και δράσεις δημιουργικής γραφής.
Η Γέννηση του Χριστού στην τέχνη Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών Διδακτικό υλικό για το μάθημα των Θρησκευτικών της Β΄ Γυμνασίου Καθηγητής Γ.
Μνημεία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού Μαρία Αμπατζή Στ΄2 1 ο Π.Δ.Σ. Θεσσαλονίκης
ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΣ 7 ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεράκα Γλυκερία, ΠΕ10.
Εξπρεσιονισμός Καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχτηκε το Ο όρος εξπρεσιονισμός προέρχεται από τον λατινικό όρο “expressio” που σημαίνει “έκφραση”. Σε.
Η τέχνη στον πρώιμο 20ό αιώνα. Φωβισμός Henri Matisse Γυναίκα με καπέλο 1905 Λάδι σε καμβά 2 ft. 7 3/4 in. x 1 ft. 11 1/2 in.
OPPENHEIM MERET ΑΛΙΚΗ ΜΕΝΤΖΕΛΟΥ. ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ “Μανιφέστο του Σουρεαλισμού”, του Andre Breton (1924) Καλλιτεχνικό κίνημα που απομακρύνεται από την εξωτερική.
Έπιμέλεια : Μαρία Γεωργακούλια - φιλόλογος
1.
Ομάδα: Τέχνη & Πολιτισμός
Συγγραφή και Παρουσίαση ερευνητικών εργασιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
Τι είναι η «γλωσσική στροφή» στη θεωρία;
ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥ.Π. Π.Ε.ΣΥ.Π.
Κλασικισμός ..εισαγωγικά.
Ρομαντισμός και Ρεαλισμός
“Αργοπεθαίνει...” Ένα αριστούργημα του Pablo Neruda.
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΆΛΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ Χορός είναι η ρυθµική κίνηση ενός ή περισσοτέρων προσώπων µε τη συνοδεία µουσικής. Είναι µία µορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης.
Το μοντέρνο και σύγχρονο στη σκέψη και τις τέχνες του 20ου αιώνα
Ενάντια στον πόλεμο με ζωγραφική , ποίηση & τραγούδια
Ηλιακό σύστημα.
Ανίχνευση νετρίνων
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )
Texte 1 : Aristophane - Les Nuées - v
« Το μουσείο είναι τόπος ελεύθερης πρόσβασης στον πολιτισμό »
Βραβευμένοι Επιστήμονες που έσωσαν την ζωή μας
Louis Pasteur Τα πειράματά του επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι πολλές ασθένειες προκαλούνται από μικρόβια, ενώ ο ίδιος δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα .
12e École Primaire de Veria 5e Classe Français
Βελγικά κέρματα ευρώ Κανδρέλη Παρασκευή – Μαρίνα Β’2
ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Κατανοώντας τα μαθηματικά
A4 Project Α΄ τετράμηνου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βεστάκη Μαρία
Ενότητα # 7: ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ Αιλιάνα Μαρτίνη Τμήμα Ιστορίας
Vert = nominatif Bleu = acc Gris = génitif Orange = datif
Η καινοτομία και η δημιουργικότητα στη Διά Βίου Μάθηση
ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΜΠΑΡΟΚ συνέχεια…
ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ( π.Χ) δημιουργοσ: ΙΩΑΝΝΑ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ
ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
Ηλιάκο Σύστημα.
Transition : automatique à 6’ ou manuelle.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 4η: Κριτική Βιβλιογραφική Ανασκόπηση
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΤΔΕ
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Να κατανοήσετε βασικούς όρους που σχετίζονται με την έννοια της δημιουργικότητας.
Ιστορική εξέλιξη της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
1) Όταν λέμε ότι κάποιος λέει ψέματα επειδή είναι ψεύτης:
Διοίκηση επιχειρήσεων
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, ο ΓΕ. Λ. Ν. Ιωνίας. Διευθυντής: κ
Τα Ποδοσφαιρικά Στολίδια της Ε.Ε. (3/5)
به نام خدا نام دانشجو: پدرام پناهی فر
Στρατηγικές μάθησης: Η σημασία της παρατήρησης της σκέψης του παιδιού
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Με οδηγό μας τον Καρυωτάκη … Τμήμα Γ1 ΣΧΟΛ
Paul Klee: Rastanak uvečer, 1922.
του ΚΕΣΥΠ Καλλιθέας Αικ. Κορδονούρη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΥΒΙΣΜΟΣ πικασο

Τι είναι ο κυβισμός; Καλλιτεχνικό κίνημα που παρουσιάστηκε στη Γαλλία κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, με πρωτοπόρους τους ζωγράφους Πάμπλο Πικάσο (Pablo Picasso), Ζωρζ Μπράκ (Georges Braque), Χουάν Γκρί (Juan Gris) και Φερνάν Λεζέ (Fernand Leger).

Ποιος ο εμπνευστης; Ο Κυβισμός «βρέθηκε» από τον Πικάσο χάρη στην ιδιαίτερη τάση που τον χαρακτήρισε ως καλλιτέχνη, να μην περιορίζεται, αλλά να ερευνά ό,τι ήταν στις δυνατότητές του.

Les demoiselles d’Avignon Ο πίνακας που συμβατικά θεωρούμε ότι ξεκίνησε τον Κυβισμό είναι οι Δεσποινίδες της Αβινιόν . Το έργο δημιούργησε ο Πικάσο ανάμεσα στα 1906 και 1907.

Ο Πικάσο Στα έργα του ο Πικάσο αναπαράστησε το αντικείμενο από μία πληθώρα οπτικών γωνιών, με σκοπό να το αναπαραστήσει «ολιστικά», να το δει από μέσα, από έξω, από το πλάι, από μπροστά και πίσω, την ίδια στιγμή, στην ίδια εικόνα. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, όπως ήταν φυσικό, ήταν να δημιουργηθούν μορφές, ζωγραφικές συνθέσεις, φαινομενικά μη κατανοητές, αφού εμφανίζονταν τελείως διαφορετικές από τον τρόπο που η εμπειρία μας είναι συνηθισμένη να βλέπει τα πράγματα.

Ορισμός Τα όρια του Κυβισμού δεν είναι καθορισμένα, ακριβώς εξαιτίας του ότι ποτέ δεν οργανώθηκε σαν ένα πραγματικό κίνημα. Οι κυβιστές διάλεγαν γνώριμα μοτίβα, όπως κιθάρες, μπουκάλια, φρούτα, για να μπορούμε να καταλάβουμε τη σχέση ανάμεσα στα διάφορα μέρη και να συνδέουμε τα διάφορα θραύσματα. Το όνομα του κινήματος οφείλεται στον κριτικό του «Gil Blas» Louis Vauxcelles που χρησιμοποίησε τις λέξεις «cube», «cubique» και «cubiste» για να χαρακτηρίσει τους γωνιώδεις όγκους.

Χωρίζεται σε δυο φάσεις Η πρώτη ονομάζεται «αναλυτικός κυβισμός» η δεύτερη ονομάζεται «συνθετικός κυβισμός».

Αναλυτικός κυβισμός Χαρακτηρίζεται από μία διαδικασία πολυάριθμων από-συνδέσεων και επανα-συνθέσεων που δίνουν στον πίνακα μία πλοκή σημείων όρασης που διασταυρώνονται, τέμνονται, συγκρούονται, επανασυνδέονται.

Συνθετικός κυβισμός Χαρακτηρίζεται από την πιο άμεση αναπαράσταση της πραγματικότητας, καταργώντας όμως τελείως τη σχέση ανάμεσα σε μορφή και χώρο. 

Συνοψίζοντας Για να δει κανείς την άγρια, ζωογόνα δύναμη του Κυβισμού, θα πρέπει να δει την «Ορθια γυναίκα» του Πικάσο (1911-12) που φορά τα σωθικά της σαν παλτό ή το αιθέριο «Πιάτο με φρούτα και ποτήρι» του Μπρακ, όπου προσκήνιο και φόντο, σκιά και σχήμα, γίνονται ένα. Το να τα πρωτοβλέπει κανείς τότε, πίσω, στον καιρό τους, θα πρέπει να ήταν μια παραισθητική εμπειρία, μετά ή πριν τη συνείδηση. Εκεί που πρέπει να υπάρχει μόνον χαρά ή πανικός. Και ύστερα τίποτα, ή απλώς παράγωγά τους

Ωδή στον Πικάσο Οδυσσέας Ελύτης Ωδή στον Πικάσο Οδυσσέας Ελύτης Την ώρα που εσύ θηρίο/ Εσύ Παύλε Πικασσό Πικασσό Παύλε που μες στα αμάραντα μάτια σου Χώρεσες όσα δεν μπόρεσε να χωρέσει ο Θεός μέσα σ’ ένα εκατομμύριο στρέμματα φυτεμένης γης Δουλεύεις το πινέλο σου σαν να τραγουδάς Σαν να χαϊδεύεις λύκους ή να καταπίνεις πυρκαγιές Σαν να πλαγιάζεις νύχτα μέρα με μια γυναίκα νυμφομανή Σαν να πετάς πορτοκαλόφλουδες στη μέση ενός γλεντιού Ενώ εσύ θυελλοχαϊδεμένε Πικασσό Παύλε αρπάζεις το Θάνατο από τους καρπούς των χεριών Και τον παλεύεις ωσάν ωραίο κι ευγενικό Μινώταυρο Που όσο χάνει εκείνος το αίμα του τόσον εσύ αντρειεύεσαι Παίρνεις περνάς αφήνεις ξαναπιάνεις Λουλούδια ζώα φιλιά ευωδιές κοπριές κοτρόνια και διαμάντια Για να τα εξισώσεις όλα μέσα στο άπειρο καθώς η ίδια η κίνηση της γης που μας έφερε και θα μας πάρει Και ζωγραφίζεις για σένα και για μένα Και ζωγραφίζεις για όλους τους συντρόφους μου Και ζωγραφίζεις για όλα που πέρασαν που περνούν και που θα περάσουν.

πίνακες Πικάσο